• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Babam Evlenmemize İzin Vermiyor

Hayır değil, biz de değiliz. Daha azınlık bir mezhep onlarınki ve ciddi bir fark yok aramızda.

Şafiler mi nusayri mi caferi mi

yani babanın bu konuda bilgisi ne kadar

cidden mezheplere dair engin bir bilgisi var mı

ülkede alevi Sünni ayırımına alıştık da diğer mezheplere kız almam vermem dendiğini ilk defa duydum

ciddi fark yok dediğinize göre şafiler gibi geldi

ne fark var babanıza göre

acaba işte kadına bakışları farklıdır gibi bir düşüncesi mi var , kızımı ezdirmem gibi bir fikri mi

çevremde sünni kızlarını alevi erkekle evlendirmeyen, alevi kızlarını sünni erkekle evlendirmeyen de duydum

ama nedense sonunda ikna oldular bir çoğu ve aslında garip hurafelere kurban gittiklerini öğrendiler

şu anda çevremde tanıdığım insanların nerede ise yarısı da karışık evli

Biz zaten azınlığız hep eziliyoruz diyor ve o da hassas biraz. Çocuklarım hiçbir şey yapmasın, hiçbir ibadeti yapmasın ama yine de benim mezhebimden olsun, senden tek isteğim bu demişti. Gurur meselesi yapmış bu durumu.

şimdi burada bir de babanın düşüncelerini dinlemek lazım o zaman

diğer yorumlarım benim kendi deneyimlerim ileydi

hayatlarımızda fark yok derken ille de benim mezhebimden olacak diyen bir taraf da yok

baban bu işin buraya varacağını deneyimlemiş demek ki

Iyi de erkek arkadasinjn seninle tartismasi? Onada kusuyor musunuz?
İkimiz de tartışırken çok sinirlendiğimiz için bir süre konuşmuyoruz, yani evet iş küsme raddesine hatta bazen ayrılık raddesine geliyor birkaç gün sonra yine barışıyoruz. Bütün kavgalarımız hep bu konular yüzünden. Ben de biraz aileme söyleme sürecini geciktirdim ona göre. Ona kalsa 1 yıl olunca evlenirdik. Ben kendimce emin olmaya başlayınca aileme söyledim öyle hemen söyleyemem dedim. Ona göre ilk aydan söylemem lazımdı. Evlenmeye emin olduğum adamı söylerim yoksa farklı farklı insanlarla karşılarına çıkmak istemem dedim. Bu sebeplerle de hep kavga ettik.

Şafiler mi nusayri mi caferi mi

yani babanın bu konuda bilgisi ne kadar

cidden mezheplere dair engin bir bilgisi var mı

ülkede alevi Sünni ayırımına alıştık da diğer mezheplere kız almam vermem dendiğini ilk defa duydum

ciddi fark yok dediğinize göre şafiler gibi geldi

ne fark var babanıza göre

acaba işte kadına bakışları farklıdır gibi bir düşüncesi mi var , kızımı ezdirmem gibi bir fikri mi

çevremde sünni kızlarını alevi erkekle evlendirmeyen, alevi kızlarını sünni erkekle evlendirmeyen de duydum

ama nedense sonunda ikna oldular bir çoğu ve aslında garip hurafelere kurban gittiklerini öğrendiler

şu anda çevremde tanıdığım insanların nerede ise yarısı da karışık evli
Caferiler. Bazı ibadet şekilleri biraz farklı. Mesela orucu iftardan 10 dk geç açıyorlar ama yine ramazanda normal oruç tutuyorlar yani. Muharrem ayında 40 gün düğün, eğlence yapmıyorlar kerbeladan dolayı yas tutuyorlarmış saygıdanmış. Benim için bu tarz şeyler sorun değil, sorun olacak bir şey de göremiyorum zaten.
şimdi burada bir de babanın düşüncelerini dinlemek lazım o zaman

diğer yorumlarım benim kendi deneyimlerim ileydi

hayatlarımızda fark yok derken ille de benim mezhebimden olacak diyen bir taraf da yok

baban bu işin buraya varacağını deneyimlemiş demek ki
Eskiden köyde görmüş, kendi akrabalarında olmuş onlarla evlenen, baskı kuruyorlarmış hep gelinlerine, kendilerine benzetmeye çalışıyorlarmış. Ama o yıllarda hangi gelin kocasının ailesi tarafından baskı görmemiştir ki? Aynı mezhep olsun, hatta aynı sülaleden olsun yine kadınlar eziliyor. Bu karakter meselesi. Ben kendime haksızlık yaptırmam, benim için sorun olacak şeyleri istetmem orta yol bulurum ya da olmazsa olmaz. Mutsuz olsam, ezilsem ömrümü yedirtmem yani eskilerde gördüğü o kadınlar gibi. Ama babama karşı çıkıp da söyleyemiyorum boğazım düğümleniyor. Erkek arkadaşıma lafları tek tek sayarım babama 2 cümle kursam ağlayasım geliyor.

Caferiler. Bazı ibadet şekilleri biraz farklı. Mesela orucu iftardan 10 dk geç açıyorlar ama yine ramazanda normal oruç tutuyorlar yani. Muharrem ayında 40 gün düğün, eğlence yapmıyorlar kerbeladan dolayı yas tutuyorlarmış saygıdanmış. Benim için bu tarz şeyler sorun değil, sorun olacak bir şey de göremiyorum zaten.

Eskiden köyde görmüş, kendi akrabalarında olmuş onlarla evlenen, baskı kuruyorlarmış hep gelinlerine, kendilerine benzetmeye çalışıyorlarmış. Ama o yıllarda hangi gelin kocasının ailesi tarafından baskı görmemiştir ki? Aynı mezhep olsun, hatta aynı sülaleden olsun yine kadınlar eziliyor. Bu karakter meselesi. Ben kendime haksızlık yaptırmam, benim için sorun olacak şeyleri istetmem orta yol bulurum ya da olmazsa olmaz. Mutsuz olsam, ezilsem ömrümü yedirtmem yani eskilerde gördüğü o kadınlar gibi. Ama babama karşı çıkıp da söyleyemiyorum boğazım düğümleniyor. Erkek arkadaşıma lafları tek tek sayarım babama 2 cümle kursam ağlayasım geliyor.

ağlaman sorun değil

babanın karşısına çıkıp bunları gerekirse ağlayarak söylemelisin

lakin ille de benim mezhebimden olacak çocuklarım bölümünde bir durmalısın

sizin yaşantınızı bilmem ama çocukların ille de bak sen bizdensin diye büyütülmesini sağlıklı bulmam

yani annen farklı, deden anneannen farklı vurgusu olacak mı hayatta bu önemli

oğlum 10 yaşında annenin ailesi ve babanın ailesi farklı mezheptenmiş yani onlar farklı deseler güler çünkü bir farklı yaşam yok

ama sürekli onlar farklı, sen bizdensin denseydi şimdiki gibi düşünmezdi

Merhaba KK'nın değerli hanımları. Yıllardır forumu takip ederim, bu sefer kendi derdimi yazmak için geldim.

1,5 yıla yakın bir ilişkim var. İkimiz de çok şükür çalışıyoruz kendi paramızı kazanıyoruz. Artık evlenmek istiyoruz. Fakat babam aramızdaki çok küçük bir dini farklılıktan dolayı maalesef asla olmaz diyor. Üstelik babam bu konularda hassas biri de değil yani dindar biri değildir. Bu tarz konular yasak olduğu için detayına girmek istemiyorum, yanlış anlamayın, sadece derdimin anlaşılması için belirtiyorum umarım bir sorun olmaz. Babam çok kesin ve ciddi bir şekilde hayatta vermem kızımı diyor. Annem tanıştı çok sevdi ve destekliyor zaten böyle ayrımcılık da yapmaz ama maalesef babam yapıyor. Üstelik daha önce hiç böyle bir şey söylememişti, hiç ayrım yapmamıştı. Aksine memleketlerimiz komşu olduğu için hoşuna gider, yabancı gibi hissetmez diye düşünüyordum. İlk tepkisinde şok olmuştuk hiç beklemiyorduk. Yaklaşık 4-5 aydır da durum böyle hala aynı hala inadından dönmedi. Tanışmak bile istemiyor, adını dahi bilmiyor. Bu arada ben değil hep annem konuştu hala da o konuşuyor konuyu açıyor, ben orada olmuyorum çünkü ben konuşunca boğazım düğümleniyor maalesef kitleniyorum ve daha önce hiç bu tarz bir konuşma yapmamıştık babamla. Uzun süredir küskünüm konuşmuyorum ama artık çok daraldı içim, uyuyamıyorum geceleri. Hiçbir işe konsantre olamıyorum. İçim daralıyor hep, gözlerim doluyor boğazım düğümlezaten.. Koca insanlarız tabi kendi kararlarımızı kendimiz verebiliriz ama insan anne babasının gönlü olsun, onlar da mutlu olsun, ilerde küslük olmasın istiyor.

Erkek arkadaşımla da sırf bu konular yüzünden sürekli tartışıyoruz. Sürekli benim bir şey yapamamamdan, babamı ikna edemememden ve tabi babamın hayır demesinden dolayı. Babam hiçbir detay vermiyor, şundan şundan dolayı istemiyorum demiyor. Tek dediği hayatta vermem kızımı o kadar. Ben de ne yapayım nereden yürüyüp ikna ederim bilmiyorum annem de bilmiyor. O da benim gibi babamın bu haline şok olmuştu hiç beklemiyordu zaten.

İçimi dökmek biraz paylaşıp rahatlamak istedim, çünkü doldum taşıyorum artık. Hayatım boyunca hiçbir konuda bu kadar çaresiz hissetmemiştim. Hep bir yolunu bulmuştum, hep dimdik durmuştum ama bu sefer hiçbir şey bilmeyen küçük bir çocuk gibi hissediyorum kendimi. Böyle bir durum yaşayan oldu mu? Sizce ne yapmalıyım fikriniz var mı? Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.
Eve maddi yardiminiz var mi?

ağlaman sorun değil

babanın karşısına çıkıp bunları gerekirse ağlayarak söylemelisin

lakin ille de benim mezhebimden olacak çocuklarım bölümünde bir durmalısın

sizin yaşantınızı bilmem ama çocukların ille de bak sen bizdensin diye büyütülmesini sağlıklı bulmam

yani annen farklı, deden anneannen farklı vurgusu olacak mı hayatta bu önemli

oğlum 10 yaşında annenin ailesi ve babanın ailesi farklı mezheptenmiş yani onlar farklı deseler güler çünkü bir farklı yaşam yok

ama sürekli onlar farklı, sen bizdensin denseydi şimdiki gibi düşünmezdi
Evet bu konuda ben de konuştum böyle bir ayrımcılığın olamayacağını. Onun dediği ise camileri farklıymış mesela, namazda bazı el hareketleri farklıymış. O da kendi gibi öğretmek istiyormuş. Biraz da hep azınlığınız ezildik diye gurur yapıyor. Benim için dinini bilsin, namazı orucu bilsin, ister yapar ister yapmaz o çocuklarımın ilerde kendi bileceği işti. Yani elini öyle koymuş, şöyle tutmuş farketmiyordu. En ufak bir ayrımcılık yapıldığını görmek istemiyorum dedim. Ben de öğretirim, çocuk ilerde ne yapıyorsa onu yapsın dedim. Yine inandığı din aynı olacak sonuçta dedim. Ama bazen yine de düşünüyorum acaba yanlış mı yapıyorum diye. Aslında öyle kendisi de pek dindar biri değildir.

Ama bazen yine de düşünüyorum acaba yanlış mı yapıyorum diye. Aslında öyle kendisi de pek dindar biri değildir.

şimdi bu platform çok ayrıntılı konuşulacak bir yer değil

ben aslında sevgilini de anlıyorum azınlık olmak, yok olmaya yüz tutmak gibi hissiyat içerisinde, bir nevi kimlik bunalımı

yani olay dinsel yahut mezhepsel değil de biz de varız çığlığı

ikinizi de tanımayız, lakin bunu ölçüp biçip tartacak sizlersiniz

örneğin ben işyerimde, ramazanda öğle yemeği yerken -benimle birlikte yemek yiyen yani oruç tutmayan arkadaşlarıma- hiç oruç tutmadım deyince herkes şok olmuştu, sen alevi misin dediler

yani alevi olsam olağan karşılanacak bu durum alevi olmadığım için garipsenmişti, benzer olayları farklı zamanlarda farklı konularda da yaşadım, kişilerin kafalarında bazı kalıplar vardır toplumsal algılarımız vardır bununla mücadelede başarılı olup olamayacağınızı da değerlendirip babanızın karşısına da sağlam donelerle çıkmalısınız

kolay gelsin

Oturup konuşacaksınız babanızla. Anneyi aradan çıkararak. Sorun nedenini söylesin, siz de açıklamanızı yapın. Neden söylemen karşı çıkmak da neymiş?

Erkek arkadaşımla da sırf bu konular yüzünden sürekli tartışıyoruz. Sürekli benim bir şey yapamamamdan, babamı ikna edemememden ve tabi babamın hayır demesinden dolayı.
Evlenirseniz bu olay hep babanızla arasında sorun olarak kalacak.
İçten içe sevmeyecek babanızı tabi babanızda onu.

şimdi bu platform çok ayrıntılı konuşulacak bir yer değil

ben aslında sevgilini de anlıyorum azınlık olmak, yok olmaya yüz tutmak gibi hissiyat içerisinde, bir nevi kimlik bunalımı

yani olay dinsel yahut mezhepsel değil de biz de varız çığlığı

ikinizi de tanımayız, lakin bunu ölçüp biçip tartacak sizlersiniz

örneğin ben işyerimde, ramazanda öğle yemeği yerken -benimle birlikte yemek yiyen yani oruç tutmayan arkadaşlarıma- hiç oruç tutmadım deyince herkes şok olmuştu, sen alevi misin dediler

yani alevi olsam olağan karşılanacak bu durum alevi olmadığım için garipsenmişti, benzer olayları farklı zamanlarda farklı konularda da yaşadım, kişilerin kafalarında bazı kalıplar vardır toplumsal algılarımız vardır bununla mücadelede başarılı olup olamayacağınızı da değerlendirip babanızın karşısına da sağlam donelerle çıkmalısınız

kolay gelsin
Evet pek konuşulacak şeyler de değil, yanlış anlaşılmalar da olabilir.

Dediğiniz gibi zaman zaman bu tarz düşüncelere maruz kalabiliyoruz. Memleket, mezhep, dil, din, ırk ayrımlarını bazen bu şekilde de yapıyoruz. Aa ben seni şunlardan sanmıştım gibi.

Çok teşekkürler yorumlarınız için. Ben konuşup anlamaya ve ikna etmeye çalışacağım. Aileler tanışınca, aile arasına karışmaya başlayınca daha iyi tanırız birbirimizi hem belki biz de uygun olduğumuzu veya olmadığımızı daha iyi anlarız. Zaten nişan denen şey de aslında bunun için.

Evet var ama babam bana bel bağlamaz onu konuda. Hatta hala harçlık vermeye çalışır zorla kendi maaşım olduğu halde. Geçen anneme para vermiş al götür ver belki parası yoktur diye.
O zaman gercekten mezhep farklılığına takmış babanız.Siz kalbini kirmadan israrci olun bir yere kadar inat edip izin verecektir.

Evlenirseniz bu olay hep babanızla arasında sorun olarak kalacak.
İçten içe sevmeyecek babanızı tabi babanızda onu.
Babam şahsi olarak karşı değil, tanımıyor bile, kendi önyargısından dolayı bunu yapıyor. Önyargısı geçerse ben seveceğine eminim. O zaman erkek arkadaşımın da seveceğini düşünüyorum. Çünkü kendi ailesinde çevresinde de böyle şeyler yaşanmış bunu anlayabilir.

Ben erkek arkadasinizin ilerde cocuklar illa benim mezhebime gore yetisecek lafina takildim. Bu sizin mezhebinizi yok saymak olmuyor mu? Dine cok bagli yasamayinca cok sorun olmaz belki ama illa benim mezhebim diye tutturmasi saglikli gelmiyor kulaga. Bu durumda her iki mezheple buyurler, ilerde secim yaparlar veya yapmazlar. Ama sevgiliniz sanki bana o konuda baskici gibi geldi. Siz de benim icin onemli degil deyince o agir basabilir giderek. Basta oyle olmayacak, boyle olmayacak deyip cok degisen insanlar gordum. Insallah hakkinizda hayirlisi olur.

Ben erkek arkadasinizin ilerde cocuklar illa benim mezhebime gore yetisecek lafina takildim. Bu sizin mezhebinizi yok saymak olmuyor mu? Dine cok bagli yasamayinca cok sorun olmaz belki ama illa benim mezhebim diye tutturmasi saglikli gelmiyor kulaga. Bu durumda her iki mezheple buyurler, ilerde secim yaparlar veya yapmazlar. Ama sevgiliniz sanki bana o konuda baskici gibi geldi. Siz de benim icin onemli degil deyince o agir basabilir giderek. Basta oyle olmayacak, boyle olmayacak deyip cok degisen insanlar gordum. Insallah hakkinizda hayirlisi olur.
Bu konuda da tartışmıştık. Biz azınlığız hep ezildik dedi. Bu konuda biraz gurur yapıyor. Tek isteğim bu dedi. Bana kolay kolay baskı kuramayacağını bilir, bu yüzden baştan böyle söyledi.

Merhaba KK'nın değerli hanımları. Yıllardır forumu takip ederim, bu sefer kendi derdimi yazmak için geldim.

1,5 yıla yakın bir ilişkim var. İkimiz de çok şükür çalışıyoruz kendi paramızı kazanıyoruz. Artık evlenmek istiyoruz. Fakat babam aramızdaki çok küçük bir dini farklılıktan dolayı maalesef asla olmaz diyor. Üstelik babam bu konularda hassas biri de değil yani dindar biri değildir. Bu tarz konular yasak olduğu için detayına girmek istemiyorum, yanlış anlamayın, sadece derdimin anlaşılması için belirtiyorum umarım bir sorun olmaz. Babam çok kesin ve ciddi bir şekilde hayatta vermem kızımı diyor. Annem tanıştı çok sevdi ve destekliyor zaten böyle ayrımcılık da yapmaz ama maalesef babam yapıyor. Üstelik daha önce hiç böyle bir şey söylememişti, hiç ayrım yapmamıştı. Aksine memleketlerimiz komşu olduğu için hoşuna gider, yabancı gibi hissetmez diye düşünüyordum. İlk tepkisinde şok olmuştuk hiç beklemiyorduk. Yaklaşık 4-5 aydır da durum böyle hala aynı hala inadından dönmedi. Tanışmak bile istemiyor, adını dahi bilmiyor. Bu arada ben değil hep annem konuştu hala da o konuşuyor konuyu açıyor, ben orada olmuyorum çünkü ben konuşunca boğazım düğümleniyor maalesef kitleniyorum ve daha önce hiç bu tarz bir konuşma yapmamıştık babamla. Uzun süredir küskünüm konuşmuyorum ama artık çok daraldı içim, uyuyamıyorum geceleri. Hiçbir işe konsantre olamıyorum. İçim daralıyor hep, gözlerim doluyor boğazım düğümlezaten.. Koca insanlarız tabi kendi kararlarımızı kendimiz verebiliriz ama insan anne babasının gönlü olsun, onlar da mutlu olsun, ilerde küslük olmasın istiyor.

Erkek arkadaşımla da sırf bu konular yüzünden sürekli tartışıyoruz. Sürekli benim bir şey yapamamamdan, babamı ikna edemememden ve tabi babamın hayır demesinden dolayı. Babam hiçbir detay vermiyor, şundan şundan dolayı istemiyorum demiyor. Tek dediği hayatta vermem kızımı o kadar. Ben de ne yapayım nereden yürüyüp ikna ederim bilmiyorum annem de bilmiyor. O da benim gibi babamın bu haline şok olmuştu hiç beklemiyordu zaten.

İçimi dökmek biraz paylaşıp rahatlamak istedim, çünkü doldum taşıyorum artık. Hayatım boyunca hiçbir konuda bu kadar çaresiz hissetmemiştim. Hep bir yolunu bulmuştum, hep dimdik durmuştum ama bu sefer hiçbir şey bilmeyen küçük bir çocuk gibi hissediyorum kendimi. Böyle bir durum yaşayan oldu mu? Sizce ne yapmalıyım fikriniz var mı? Okuduğunuz için çok teşekkür

Sakın aradaki engeller yüzünden ayrılma. Yıllar önce biz böyle bir hata yaptık. Şimdi uzaktan uzağa canımız yanıyor. O da evli ben de. Ben mutluyum çok şükür ama o acılar içinde. O ayrıldı benden. O yüzden benim içim rahat. Allah'a o hesap verecek. Ama sonu acı. Yapmayın.

Bu konuda da tartışmıştık. Biz azınlığız hep ezildik dedi. Bu konuda biraz gurur yapıyor. Tek isteğim bu dedi. Bana kolay kolay baskı kuramayacağını bilir, bu yüzden baştan böyle söyledi.
Erkek arkadaşınız , mezhep olaylarına babanızdan daha takıntılı. Babanız en azından kör cahil kafa ile reddediyor. Erkek arkadaşınız " azınlığınız " bile demiş. Ben böyle bir evlilikte ortak çocuk kendi seçimi olsun isterim.Din farkı yok neticede öyle bile olsa dinini de kendi seçsin isterdim. Siz şimdiden boyunduruğa girmişsimiz baskı kuramaz diyorsunuz. Adam doğmamış çocuğun mezhebini seçmiş. Pişman olacaksınız mezhep yüzünden değil adam yüzünden.

Mesajları okudum, bu tarz hassasiyetler size ‘küçük nüans’ gibi geliyor fakat erkek arkadaşınız için durum öyle değil. İleride büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Babanızın öngördüğü şeyler vardır, babanızı dinleyin.
Hayata farklı pencerelerden bakan ailelerin çocukları genelde problem yaşıyorlar. karşı tarafın ailesi de tepki verecek.
Tanımadığınız bir aile sizi istemese onlara karşı kinlenebilirsiniz, erkek arkadaşınıza her şeyi anlatmayın. Canınız babanıza karşı kinlenme olasılığı çok yüksek. Elin oğlu sonuçta şu an. Baba evladının üzülmesini istemez. Güzelce konuşup anlayın onu, sizi anlamasını sağlayın. İnatlaşmadan güzelce anlatın.

Son düzenleme:
Back
X