Ausencia'nın Gözüyle ...Nerede Kalmıştık ?

Gazelim inanır mısın, bu saydıkların benim bu dönemki eski türk edebiyatı dersimin tamamı; söz sanatları. Yani ben de aynı şeylere çalışacağım. Şimdi bu akşam temel bilgi teknolojileri bitiyor, yarın da buna başlayacaktım, tam da isabet olmuş. Ben yarın onların özetini çıkarırım, sana da nasıl kolay aklında kalacak şekilde onları ezberletebilirim onun da yolunu bulacağım. Yarın akşam hepsiyle ilgili bilgi vermiş olurum canımın içi...

teşekkür ederim biberonum valla bi görsen 30 küsür sayfa bu sanatları açıklamış...uzun uzun maşallah.. üç beş olsa ezberler insan da hepsini akılda tutmak zor...
bazılarını liseden hatırlıyorum ama kalanlarını ilk kez duydum tazmin mesela ilk duyuyorum..ha uğraşsam üzerine düşsem satır satır ezberlerim ama ne onları ezberleyecek zamanım var nede mecalim..yetişemiyorum bu aralar misafirlerim gelip gidecek yatılı....sınava da az kaldı...bu ders de yeni eklendiği için kime sorsam, sen bi yolunu biliyorsan bize söyle asıl dediler :)
satır satır ezberlemek yerine şöyle kelimeyi görünce hemen anımsayacağım bi cümle veya örnek istedim mümkünse canım...
malum daha bitecek çok ünitem var tek tek ezberlemeye zzaman yok..
sende edebiyat okuyunca hani dedim biberon bunları yalamış yutmuştur diye düşündüm canım :KK34:
hani sırf benim için uğraşıp zaman harcamanı istemem de aklında kalan örnek varsa bana da yazarsan diye canım :KK34:

TÜRK İSLAM EDEBİYATINDA KARŞILAŞILAN BAŞLICA EDEBİ SANATLAR
inşa
seci
ıtnab
iktibas
istişhad
istiare
irsal-i mesel
tazmin
tecahüli arifane
teşhis ve intak
hüsni talil
tenasüp
leff-ü neşr
telmih
ebced
tarih düşürme
:KK43: işte bunlar biberoncum..kitabımda bunları uzun uzun anlatmış..bazılarını liseden hatırlıyorum ama sana danışacağım şey şu..
yani bu terimlerin hepsini sınavda tek tek alıma gelecek şekilde nasıl ezberleyebilirim..
yani kısa bi cümle ile hepsinin açıklamasını zihnime nasıl kazıyabilirim..
atıyorum TAZMİN kelimesini görünce hemen aklımda uyanacak bi cümle yazmak istiyorum zihnime..
eğer bilgin varsa bu konuda yardımcı olurmusun canım yaa sana zahmet olacak ama bu ders ilahiyata yeni eklendiği için oldukça zorlanıyoruz arkadaşlarla...daha bi kaç sorum var ama bu en önemlisi çünkü çok soru çıkıyor bunlardan..

SEVGİLİ GAZEL....

önce ;naçizane....

ağlatırsa Mevla yine güldürür..her kapanankapının ardında yeni bir kapı mutlaka vardır.diyorum...lütfen, üzüntün ne ise umut kapını aralı bırak....inşallah sorun ne ise yakın zamanda çözülür....

biberon arkadaşa sormuşsun...ama ben kendimden şöyle bir fikir vermek istedim.çok işe yarıyor bende...
inşa=inşaaat tan

tazmin=tazminat almaktan

seci=seciye karakter den

istişhad=istişarede bulunmak

gibi çağrışımlar yaparak aklında tutabilirsin.tabiii mutlaka bu yazdıklarını ezberlemen gerekiyor.ezberinde varsa hangisi neydi diye bulmak için ben böyle bir yöntem bulmuştum kendimce.

bu arada herkese sevgiler....gece kuşundan iyi şanslar aus:KK34:

son mesajı okumamıştım gazel.umarım yardımcı olabilmişimdir.çağrışımlar yaparsan kelimenin anlamının tamamını ezberlemye gerek yok:KK34:

Günaydınlar herkeseeee,

Gazelim, söz sanatlarına dün başladım ama bitmedi. Senin bana sorduğun sanatların bir kısmını çalıştım ama gerçekten zor bir konu, hepsini tamamlayayım ondan sonra sana bir cümleyle anlatacağım canımın içi. Muhtemelen sınavda da size sanatın adını verip ne anlama geldiğini soracaklar, bizde ise beyit verip içinde hangi söz sanatı var onu soracaklar. O nedenle sana bir cümlelik özet yetecektir. Bugün de çalışmaya devam edeceğim, bu akşam yazabilirim gibime geliyor bir aksilik olmazsa...

Günaydınlar herkeseeee,

Gazelim, söz sanatlarına dün başladım ama bitmedi. Senin bana sorduğun sanatların bir kısmını çalıştım ama gerçekten zor bir konu, hepsini tamamlayayım ondan sonra sana bir cümleyle anlatacağım canımın içi. Muhtemelen sınavda da size sanatın adını verip ne anlama geldiğini soracaklar, bizde ise beyit verip içinde hangi söz sanatı var onu soracaklar. O nedenle sana bir cümlelik özet yetecektir. Bugün de çalışmaya devam edeceğim, bu akşam yazabilirim gibime geliyor bir aksilik olmazsa...

günaydın sanada canım..
evet tahminin çok doğru, aynen tahmin ettiğin gibi sanat ismi verip açıklamasını yada açıklamayı verip sanatın ismini soracaklar...çünkü testlerde hep böyle çıkıyor..
sanırım ya bir yada iki tane soruda beyit verip hangi söz sanatı vardır diye sormuşlar...
ama bu çok önemli değil çünkü sanatın anlamını bir cümle ile hatırlayabilirsem hangi sanat olduğunu çıkarırım zaten...
kaldı ki birde kitaptan çalışırken okuduğum örneklerin aynısını sormuşlar..bi şekilde onları yaparım...
ama bu sanatların hepsini ilk görür görmez anımsamak gerçekten çok güç... üzerinde ısrarla günlerce çalışınca elbette yapar öğrenir insan ama dediğim gibi ne zaman var ne mecal...
bakalım artık hayırlısı canım yaa çok sağol ilgilendiğin için...
bak tekrar söyleyim benim için bi çabaya giripte vaktini harcama canım benim üzülürüm bak öyle yaparsan...
kendin aklında ne varsa bildiklerini yazsan bile yeter canım, hatta yazmasan bile hiç gücenmem..sonuçta hepimizin zamanı ksıtlı..
ben sadece biliyorsan diye sordum canımın içi...benim için çabaya girme lütfen tamammı :KK34::KK34: küserim bak :KK52:

Son düzenleme:
son mesajı okumamıştım gazel.umarım yardımcı olabilmişimdir.çağrışımlar yaparsan kelimenin anlamının tamamını ezberlemye gerek yok:KK34:

denizcim çok teşekkür ederim tavsiyen için..bende ezberlerimi hep kodlayarak yaparım zaten ama bunlar çok önemli olduğu için ezberleyerek riske atmak istemiyorum çünkü gayri ihtiyari sınavda heyecanla ezberler karışabiliyor...
amacım bu söz sanatlarının terimlerini görür görmez hah bu şuydu diye anımsayabilmek...
bakalım artık inşallah sınavda karıştırmam birbirine..çünkü 5 tane soru bu sanatlardan gelecek :26:

günaydın sanada canım..
evet tahminin çok doğru, aynen tahmin ettiğin gibi sanat ismi verip açıklamasını yada açıklamayı verip sanatın ismini soracaklar...çünkü testlerde hep böyle çıkıyor..
sanırım ya bir yada iki tane soruda beyit verip hangi söz sanatı vardır diye sormuşlar...
ama bu çok önemli değil çünkü sanatın anlamını bir cümle ile hatırlayabilirsem hangi sanat olduğunu çıkarırım zaten...
kaldı ki birde kitaptan çalışırken okuduğum örneklerin aynısını sormuşlar..bi şekilde onları yaparım...
ama bu sanatların hepsini ilk görür görmez anımsamak gerçekten çok güç... üzerinde ısrarla günlerce çalışınca elbette yapar öğrenir insan ama dediğim gibi ne zaman var ne mecal...
bakalım artık hayırlısı canım yaa çok sağol ilgilendiğin için...
bak tekrar söyleyim benim için bi çabaya giripte vaktini harcama canım benim üzülürüm bak öyle yaparsan...
kendin aklında ne varsa bildiklerini yazsan bile yeter canım, hatta yazmasan bile hiç gücenmem..sonuçta hepimizin zamanı ksıtlı..
ben sadece biliyorsan diye sordum canımın içi...benim için çabaya girme lütfen tamammı :KK34::KK34: küserim bak :KK52:

Yok gazelim, bilmediğim bir şey olsa ben sana yine vakit yaratıp anlatırdım ama bu zaten benim de çalışmam gereken bir konu, o yüzden için rahat olsun. Hatta şimdi bir kısmını yazayım, kafana takılan olursa yine sorarsın, birlikte bakarız...

itnab: daha çok sözle ifade. (Mesela "herkes dikkat etsin, Ahmet sen de dikkat et" cümlesinde zaten herkes diyerek Ahmet'i de işin içine sokuyor ama ayrıca Ahmet demesi burada itnab oluyor. Daha çok vurgulama yapmak istendiği için bu sanat kullanılıyor.)

istiare: bir kelimeye temel anlamı dışında yeni bir anlam vermek. ("yüreğime ateş düştü" cümlesinde istiare vardır. dert, ateşe benzetilmiştir, ateş gerçek anlamında kullanılmamıştır. Bunun yanısıra, günlük hayatta kullandığımız olağan istiareler vardır, "masanın ayağı" tamlamasında da istiare vardır, ayak kelimesi, temel anlamı dışında kullanılmıştır.)

teşhis ve intak: teşhis kişileştirme, intak konuşturma demektir. (cansız varlıklara canlıymışcasına duygu vermek teşhis, onları konuşturmaya da intak denir. "uyuyor mu mavi deniz" cümlesinde deniz cansız olmasına karşın, canlılara özgü olan uyumak fiili ile kişileştirilmiştir, yani teşhis sanatı kullanılmıştır.)

Birinci ünitede bunlar var gazelim, diğerlerini de sırası geldikçe yazacağım. Seni bir cümle istedin ama ben parantez içlerini de yazarak örnekle belki kodlamana yardımcı olabilirim diye düşündüm. Umarım işine yarar...

Bak 1000. sayfaya yazmak sana nasipmiş marga :KK34:

Rengina buyur sende canım :KK42:

X