asgari ücret

1000 tl mi 4 cocuklı aileye yetiyormuş
ben 2500 e yakını kendime yetirmediğim olmuştur
uç markalar da da takılan biri değilim

valla abla kabız olmazsan karada ölüm yok

Asgari ücretlinin dostu mune appla büyüksün

Asgari ucret 949 tl yani gunde 31 tl, 5 kisilik aile sabah ogle aksam simit yese ucerden 15 simit eder, bu da gunde 15 tl demek oluyor, maasin yarisi gitti, kalanla cocuklarin egitim giyim saglik giderlerinin ev kirasinin ve faturalarin karsilanmasi lazim ki bu da imkansiz.
yani ozletle, simit luks tuketim, mumkunse yavan ekmek yesinler.

Asgari ücretlinin dostu mune appla büyüksün
Ah be ablacım, kolay değil asgari ücretle ev geçindirmek, tek başınaysanız belki bir nebze ama bırakın 2-3 çocuğu, tek çocuklu dahi olsanız aylık 1000 lira yetmez, sen boğazından kısarsın ama çocuğunun canı meyve çektiğinde taneyle bile olsa almak istersin, tvdeki şarküteri üzerine reklamlara çok kızarım mesela ben, alan var alamayan var, bugün garibanın evinde de iyi kötü elden düşme de olsa televizyon var, çocukları o şarküteri ürünlerin sergilendiği reklamları görünce canları çekiyor, hadi paramız olunca alırız deyip avuttun yavrucağı, o çocuk okula gidiyor, ayakkabısı, defteri kalemi, ki çocuğu olanlar hak verecektir, çocuklar hızlı büyür, 5 ay önce aldığın ayakkabı ayağına dar gelmeye başlar, yani bu da demek oluyor ki yılda en az 2 defa 1 çift ayakkabı almak zorundasın, bir kış önce aldığın montun kolları kısalmıştır, mont almak zorundasın, tabii gariban her kış mont alamaz, ya birkaç beden büyük alır 2-3 kış giysin çocuğum diye veya komşunun oğluna küçük gelen monta talip olur.

Kiran hadi en en iyimser fiyatı söyleyeyim 300 lira olsun, İstanbul gibi biryerde 300 liraya yer varsa ve o 300 liralık ev oturulabilecek haldeyse ne mutlu, ekmek olmuş 1-1,5 lira, patates 8 lirayı görmüş, biber domates 4-5 lira,ki zaten herkes alamıyor
Sebze almış başını gitmiş, elektrik faturası ki benim annem tek başına yaşıyor, haftada 1 kere ancak açar çamaşır makinesini çünkü çamaşırı birikmiyor, evde elektronik namına bir çamaşır makinesi, bir tvsi var, zaten fatura çok gelir diye epey dikkat ettiği halde elektrik faturası 80 liranın altında gelmiyor, düşünün artık millete ortalama kaç lira geliyordur fatura?
Eee bu insanlar nasıl geçinsinler?

babamla konuşuyoruz kızım idare et diyor
ya baba dedim sılaya bot alıcam
geçen seneki noldu diyor
ilahi baba geçen sene 36 giyiyordu bu sene 39 oldu ayağı

Biz varız asgari ücretle geçinen. Annem çalışıyor sadece 970 civarı maaş aylık 300de kardeşimle benim nafakamız var.
550 kira ( bu ay 600 olacak )
40 aidat
200 civarı faturalar
125 civarı kardeşimin okulda yemek ve yol parası
Kalanı da ekmek ve sebzeye gidiyor.
Çoğu zaman makarna, çorba vs yapıyorum 2 çeşit olmuyor sofrada. Patates bile 5 lira olduktan sonra ne yesin bu millet?
Et genelde almıyoruz kurbanda teyzemlerin falan gönderdiklerini kullanıyoruz.
Ben çalışamıyorum anneanneme bakıyorum 79 yaşında tek kalamıyor (annem dışında 5 çocuğu var durumları da iyi ama eşleri laf söylemesin diye bakmıyorlar yazları 2 ay gidiyor hepsinde 1-2 hafta kalıp geliyor)
Bide anneannemin 3 ayda bir 400 lira yaşlılık maaşı var ama onun raporlu ilaçları vs. var ona gidiyor bir şey kalmıyor.
Kıyafet vs. düzgün kullandığım için 10 yıllık kıyafetimi bile hala giyerim. Teyzemlerde gelirlerse getirirler birkaç parça. Kıt kanaat yani anlayacağınız özel tüketim yok zaruri ihtiyaç var.

babamla konuşuyoruz kızım idare et diyor
ya baba dedim sılaya bot alıcam
geçen seneki noldu diyor
ilahi baba geçen sene 36 giyiyordu bu sene 39 oldu ayağı
iyi kızım ayakkabıyı büyük alma ayağı çok büyümesin gibi nasihatlar etmemiş sana, benim aile büyüklerim ayağım büyüdüğünde bu kıza küçük ayakkabı alın ki ayağı çok büyümesin diye tembihlerlerdi annemi

Sanki biz zorla çekiştiriyoruz büyütmek için sağımızı solumuzu

Kısıtlı bir maaşla geçinmek için elinden geleni yapıp kendi ihtiyaçlarını hep ötelemek zorunda kalan çocuklu aileleri tebrik ediyorum, Allah inşallah hepsini feraha erdirsin, çok zor bir işi başarıyorlar, geçim eskiden kolaydı, çocukları avutmakta öyle, zira bizim zamanımızda avmler yoktu, en lüks oyuncak pazardaki plastik bebeklerdi, domates, salatalık veya muz vs yaz aylarında olurdu pazar tezgahlarında, kışın domates görmezdiniz hiçbir yerde, markette yoktu, küçük mahalle bakkaliyeleri vardı ve paranın bir bereketi olurdu, insanlar 3 çocuk okutur ama kenara en azından birkaç çeyrek altın atacak kadarda para koyardı, annemin babası tek bir maaşla 4 çocuğu bir hanımına bakmış, 1 ev yapmış, 4 çocuğunu o tek maaşla alnının akıyla düğünlü dernekli evlendirmiş, gelde şimdi yap, mümkün değil.

allah yardım etsin =((

maşallah onlara
bizimkiler büyük al seneye de giyer diyor

Belki ilk mjımı görmemişsindir erkek arkadaşım asgari ücretli ben işten çıkartıldım malum seçim zamanındayız daha önemli arkadaşlar alınacak. Ve bekarım bu şartkarda nasıl evlenelim 400 kira kaldı 600 ister ye ister aç kal 600 faturayımı ödesin bizimi doyursun off off sen anlatmışsın herşeyi zaten allahım bizide görsün

Evet her sigortalıya çocuk parası asgari ücret ve fazla mesai ücreti vermek zorunda.
asgari ücret agi dahil 946 tl 1 çocuk için de ayda 7,5 tl ortamala ücret veriliyor. mesai yaparsa veriliyor .mesai olmazsa verilmiyor. ayrıca erzak dersen geneli verir ama hepsi vermez onuda toplasan 50-80 tl arasındadır(1 paket makarna,1 paket çorbalık ,1 kutu salça, 1 şişe yağ ,1 paket tuz,1 paket şeker,1 paket hurma,1 paket kuru tatlı şekerpare olur kadayıf olur değişir,1 paket sabun,1 paket kahve vs . genelde üç aşağı beş yukarı pakette bunlar olur. yani hesaba vursan aylık 1.000,00tl yi anca bulur fazlası değil

bizim pazarda çağla 10 çilek 8-10 tl malta eriği yarım kg si 6 idi geçen hafta onun dışında muz dışı kararan hani son zamanı en ucuz olması gereken 5-5,5 tl çilek en pahalı zamanı 15-20 çağla hamileliğimde almıştım çıkınca çıkış fiyatı30-35tl idi eşim hala söyler şu fiyattan çağla aldık diye :)ve oturduğum yer öyle lüks bi mevki değil . bu saydığım pazarda genelde ucuz diye tercih edilen pazar pazadır

Offf offf...okudukça ne olacak bu memleketin hali diyorum da baska bisey gelmiyor elden.
Bizi bu hale getirenler utansın.
Daha dün esimle market alışverişini yaparken konuştuk hemde siyasetin dibine vura vura!
Patatesin kilosu olmus 5 tl!
Ulan ülkemiz patates diyarı bixim aldığımız fiyata bak yazıklar olsun.
4 iklimi belirgin yasayan hemen hemen her meyve sebzenin yetistigi ülkemde sanki ithal ediyor gibi pahalı yiyip içiyoruz.
Ah ah şurada siyaset yasak olmayacaktı da...neyse sevgili kk,
Bir diger hayret ettiğim husussa gerek cevremde gerek kk da rastladığım asgari ücret alsada sistemden cok memnun olan laf ettirmeyen,evimize asgari ucretin 6 katı para girmesine ragmen esimle kafa tokusturup ne olacak memleketin hali,biz bile sikayet ediyorsak asgari ücret alan kardeslerimiz ne yiyip iciyorlar diye kederlenmemizi ağzımıza tikarcasina sessiz kalan yurttaslarim...

Sizin ora çok pahalıymış Allah yardımcınız olsun Çilek 3 liradan aldım pazardan Çağla 1.5 2 liraydı ama fazla yok artık nedense bitiyor artık galiba,şeftali yeni yeni çıkmış küçük küçük 2 lira ile 2.5 arası idi ama bu fiyatlar bir kaç haftaya düşer bizim burada,limon 50 Kuruş ile 1 arası idi patlıcan yeni yeni çıkıyor 1 lira,1,5 lira kilosu idi domates 2 liraydı kilosu halbuki bu mevsimde ucuz olur burada patates de boyuna göre değişiyor o biraz pahalı idi buraya göre 2 lira,2.250 en büyük boyu 3 liraydı.

şeftali şuan 10 tl burda

Allah yardımcınız olsun kuzum, hele evlenirken daha da kötü düğün yapmasan eşya lazım, hadi onlarında lüksünü almadın diyelim, 2 çekyat, bir yatak, 1 masa sandalye derken hani bunun tülü perdesi, halısı, gelinlik giymek hakkın, kına, gelinbaşı vs derken
Siz dahil, Allah darda olan herkese yardım etsin inşallah.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…