Aöf Öğrencilerini Bekleyen Tehlike (17 Eylül 2010)
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji, Felsefe ve Türk Dili Edebiyatı bölümlerinde okuyan binlerce öğrenciyi bekleyen tehlikeyi değerlendiren Sivil Toplum ve Diyalog Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Samet Beyaz binlerce insanın geleceği ile oynanmasına izin verilmemeli dedi.
STDM Yönetim Kurulu Üyesi Samet Beyaz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Sosyoloji, Felsefe ve Türk Dili Edebiyatı bölümlerinde öğretmenlik hayaliyle okuyan binlerce öğrenci öğretmen olamayacağını bilmemektedir.
Gerek Devlet Okullarında (Ortaöğretim Kurumlarında) gerekse Özel Öğretim Kurumlarında (Dershanelerde) görevlendirilecek Rehber ve Felsefe grubu öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atanmalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları Yükseköğretim Programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin çizelge gereğince, Felsefe Bölümü Lisans mezunlarının 16 Kredi Sosyoloji, 16 Kredi Psikoloji, Sosyoloji Bölümü Lisans mezunlarının ise 8 Kredi Mantık, 16 Kredi Felsefe, 16 Kredi Psikoloji derslerini almış olmaları ve bunu Transkriptleri (not bildirim belgesi) ile belgelendirmeleri gerekmektedir.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 3 ncü maddesi, Açıköğretim Sistemine göre öğretim yapan Fakültelerde Eğitim Öğretim ve dersler, yıl esasına dayalı olarak kurallar çerçevesinde yürütülür ve derslere ait kredi saati uygulaması yoktur hükmünü içermektedir. Bu durumda Açıköğretim Fakültesinde derslere ait kredi saati uygulaması olmadığı için ve ayrıca Sosyoloji Bölümü ders müfredatında alınması gereken Mantık dersi, bölüm dersleri arasında olmadığından dolayı Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji, Felsefe ve Türk Dili Edebiyatı bölümlerinde öğretmenlik hayali ile okuyan binlerce öğrenci mezun olduklarında, gerek Ortaöğretim Kurumlarına, gerekse Özel Öğretim Kurumlarına (Dershanelere) Rehber ve Felsefe grubu öğretmeni olarak atanamayacak ve mağdur olacaklardır.
Bugüne kadar defalarca gerek Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi merkez büro yöneticiliğine gerekse Açıköğretim Fakültesi Dekanlığına konu ile ilgili
AOFSOSYOLOJİ Forumları'na Hoşgeldiniz. yönetimi ve üyeleri tarafından dilekçe ile bu mağduriyetin giderilmesi için müracaat edilmiş ise de alınan gayri ciddi cevaplardan, binlerce öğrencinin geleceği ile oynandığı ve öğrencilerin ticari gelir kapısı olarak görüldüğü anlaşılmış ve bu durum endişemizi daha da arttırmıştır.
Böyle bir sistem yanlışı ile binlerce insanın geleceğinin karartılmasına ve tehlikeye atılmasına izin verilmemeli ve yanlışlık derhal düzeltilmelidir.
Samet Beyaz
Yönetim Kurulu Üyesi