o koltukları yok gece yolculuğu yok bilmem ne gibi bahanelerle sonuna kadar yatıracaksanız bari Allah aşkına arkada oturandan izin isteyin, rica edin. Diğer türlüsü ayılık oluyor çünkü. Böyle bir hareketi yapacaksanız insan gibi yapın aksi takdirde rahatsız olan kişi tepki verince "sert tepki verdi" oluyor. Bir parça yatırsanız tamam, kimse karışamaz ama sonuna kadar yatıracaksanız kucağına yatacağınız insana çok büyük bir saygısızlıktır söylemeden, haber vermeden yatırmak. bir keresinde hiç unutmuyorum, öğrenciyken fakirliğin de etkisiyle dandik bir firmada yolculuk ediyordum, otobüs de tam köy otobüsüydü her neyse servis yapıldı, ben kahve aldım masama koydum. servis bitti, millet kahvesini, kolasını falan içiyor yani o esnada herkes birşeyler içerken filan önümdeki ayı zart diye koltuğunu yatırdı. o kahve az kalsın üzerime dökülüyordu, yanacaktım. bir bağırmışım adama, bütün otobüs döndü baktı. "ne yapıyorsun sen be, kahve var üstüme dökeceksin, servis sırasında koltuk mu yatırılır, yanıyordum senin yüzünden" diye bir bağırdım, ne kibarlık kaldı ne nezaket. içimden ne çıktıysa artık adam tek kelime cevap vermeden sonuna kadar dikleştirdi. bazı hareketler de zerre kadar saygıyı haketmiyor, tanımadığım adama "sen" dedim mesela. böyle ortamlarda başkasını etkileyecek hareketleriniz için ricada bulunmak, izin istemek size bişey kaybettirmez. sonra birileri sert çıkınca aman ne terbiyesiz bana bağırdı falan diyorsunuz. bu sözüm sadece konu sahibine ya da belli bir kişiye değil, herkese. gece de otobüste yatıp uyumak isteyen varsa gitsin yan yana iki koltuk satın alsın ister yatsın isterse amuda kalksın, başkasının hakkını gasp etmesin.