- 15 Aralık 2009
- 9.220
- 14.619
- 498
- Konu Sahibi birumutturyasamak
-
Ön yargılarınızla, asılsız suçlamalarınızla, iktidar partisi seçmenlerini koruyormuş maskesine bürünüp aslında alttan altta verdiginiz "bunlar pislik, bunlar düsman, bunlar her seyin sorumlusu aman siz bunlardan uzak durun safları sıkı tutun" mesajlarınızla, insanları ayrıştırma yeteneginizle gönlüme taht kurdunuz gerçekten!
Bunu niye yapıyorsunuz bilmiyorum. Sordugunuz sorulara gelince keşke "bunların verecek tek kelime cevabı yoktur" (bunlar kim, onlar kim, kimi kimden ayırıyosunuz) diye hadsizlik edeceginize kendi önerilerinizi sunsaydınız. Saygı cercevesinde bilgilenip ortak akıl yürütseydik.
Ne yapılmalıydı sorusunun cevabı 1000 defa falan verildi sanırım kaç farklı pencereden. Her ne kadar yeri olmadıgını düsünsem de ben özetleyerek tekrarlayayım.
1. Sondan başlayayım hadi. "ABD, Avrupa her yere savaş götürürken cici ülkeler, öve öve bitiremezler." Tebrikler harika bi manipülasyon yöntemi, ABD ve Avrupa'nın övülen yönü buydu çünkü.
İnsan hakları konusunda atılan adımlar, eşitlik, adalet, farklılıklara hoşgörü, planlı mimari, egitim ve bilime ayrılan bütceler, güvenlik ağının etkinligi ve genisligi, yargının isleyisi, kurallara bağlılık, ekonomik faaliyetlerin teknolojiyle harmanlanarak vatandas icin en yüksek verimin saglanması...
Bizim ve benim gördügüm herkesi övdügü konular bunlar. Bu yönlerden bakıldıgında bizden çok daha "cici" ülkeler. Ki bu günler de gökten zembille inmedi, büyük hatalardan vardılar buralara yüzyıllar icinde ve bu da saklanmadan tartısılabiliyor acık yüreklilikle.
Özetle daha "Oh ne güzel altını üstüne getirdiler Irak'ın, taş üstünde taş kalmadı, geberdi gitti herkes nihahaha" dedigini duymadım kimsenin. Her ülkenin ve ülke insanının övülecek ve yerilecek yönleri vardır.
Ki ABD'yi, Avrupa'yı, Rusya'yı suçlarken çuvaldınızı da Türkiye'ye batırmak lazım. Biz neyi elde etmek ugruna, hangi ittifakların etkisinde, kimlerin maşası olarak kimlerin ülkesinin ateşe verdik? Hangi tehlikeli grupları destekledik?
2. "Bu konu yalnızca bizimle alakalı degil; öve öve bitiremediginiz, kendi vatandaşlarından bile daha delicesine aşık oldugunuz Avrupa ülkeleri ve ABD ile de ilgilidir. Hatta Rusya ile de..." Diger ülkelere karşı çıkarlarımızı korumak, onları müttefik olarak yanımızda tutmak, bize karşı kötü niyetli girişimlerinin önüne geçmek devleti temsil eden iktidar ve cumhurbaskanının görevidir. Bu kadar çok ülkeyle bu kadar çok sorun yasamamız ağır basarısızlık göstergesidir. 3 ay sonra gidecegi öngörülen Esad'ın 3 yıldır yerinden milim oynamaması agır vizyonsuzluktur. Ha siz bu işi de muhalefet partisi seçmeni yapsın istiyorsunuz sanırım ama pek mümkün degil takdir edersiniz ki.
3. "Şimdi bir de bu eleştirenlere ne yapılmalıydı diye sorsak, ne derlerdi? Hani yanlış siyaset falanmış ya... Ne yapılmalıydı, ya da ne yapılmalı? Cevap verebileceklerini zannetmeyin çünkü bir fikirleri falan yok.
Ya mesela ne denebilir? Suriyeliler gelmeseydi dimi ülkeye? Bunu diyebilirler. "
Sizin bi fikriniz olmayabilir tabi ama daha önce de defalarca yazıldıgı üzere benim ve benzer dusünceleri paylasanların bi fikri var. Devletin ilgili kurumları sınırdan gecen uçan kuşun kaydını tutacaktı hanımefendi. Savaş suçluları, daha önceden örgütlerle dogrudan ya da dolaylı baglantısı olan kimse alınmayacaktı. Sınır güvenligi ilk önceligimiz olacaktı. Alınanlar belirli bölgelerden cıkarılmayıp daima izleneceklerdi, insani ihtiyacları karsılanacaktı, İstanbul'da her trafik ısıgının altında sürünmelerine izin verilmeyecekti, hem kendilerine hem insanlara zarar vermeyeceklerdi.
4."Bana kalırsa bu olayların sebebi hükümete gözdagı vermek. Birilerinin istemedigi şeyler yaptıysak demek ki..."
Bu kısmı ciddiye alamadım, "demek ki zamanında iyi koymusum" konulu sıg ergen atarından hallice olmuş.
5. PKK ve Kürt sorunu. Cografi kosullar ve komşular.
Bu da bizim tarih derslerinden kalan, iliklerimize işlemiş öcümüz işte. Dünyadaki tek karışık cografya, tek sorunlu etnik grup bizde ya nasıl olsa mecbur zayi olacak her ay insanlar 3er 5er. İçiniz alıyor mu şu durumu gerçekten? Yazarken benim vicdanım acıdı cünkü.
Dünyanın bi sürü yerinde yaşanan sorunlar bunlar. İspanya'da Katalan örmeginden başlarım sabah kadar gider bu mevzu. Özetle hatasıyla dogrusuyla incelenecek bi dünya literatürü var bu konuda bizim de izledigimiz farklı politikalarla katkıda bulundugumuz.
AKP iktidarında bu konuda yapılan her hata ve sonucları dünya tarihinde duruyor öylece.
Ben size daha uzun uzun yazarım, bu başlıgın asıl konusu bu degil. Ama rica ederim böyle bi konuda içinizdeki art niyeti frenleyin. Ortak görüşler paylaştıgınız insanları samimiyetinizi kullanarak bu konu üzerinden örgütleyip doldurmaya calısmak giden 34 cana saygısızlık her seyden önce.
Önce hadsizlikten dem vurup ardından da ''ergen tribi'' falan de. Çok saygılısın gerçekten de. Gelip de ''hadiszlik edecegine bık bık bık' gibi laflar etmek gibi bir hakkın falan da yok senin. Had, saygı, görgü otoritesi falan mısın sen? Kimsin ki ders vermeye kalkıyorsun?
Neyse.
Manipülasyon yaptıgım falan yok, ortadaki gerçeklerden bahsediyorum ben burada. Bugün ülkede her ne olursa olsun devlete, millete durmaksızın laf atan, aklı sıra aşagıladıgını zanneden insanlar yok mu? Öyle yapsa suç bulur, byöyle yapsa yine suç bulur, hiçbir şeyden asla memnun olmaz insanlarımız var mı? Var dimi? Görüyoruz her yerde. İşte lafım onlara. Sen neden üzerine alındın?
1 - ABD Avrupa her yere savaş götürerek kazandı şu anki refahını da, özgürlüklerini de... ABD'nin kuruluş zamanlarını ya da 1900 başlarını da biliyoruz, Avrupa ülkelerinin durulmasının tarihlerini de. O zamanlar bu ülkelerin nasıl ülkeler olduklarını da... Şu anda ise kendi aralarında geçici bir anlaşma saglamışlar, barış halindeler ve saga sola götürüyorlar savaşlarını, kendi içlerinde yaşamak yerine... Ve o savaş götürdükleri yer de bizim dibimiz.
Savaşı kendi topraklarında degil başka yerlerde verdikleri için tabi ki onlara da özgürlük, refah.. vs gibi işlerle ugraşmak kalıyor. Ama biz öyle degiliz. Cumhuriyet kuruluşundan beri var bu sıkıntılar ve bu adamlar ta o zamandan beri buradalar. Çekip gitselerdi belki biz de refaha kavuşurduk, ve bazıları buugün agzı açık ayran budalası gibi batı hayranı olmazdı iyice, he ne dersin?
Yoksa tabi ki kimse Irak'ı ne güzel mahvettiler demeyecek... ama bu gibi şeylerin sagladıgı ekstradan refahı övmekten geri kalmayacaklardır.
ABD, Avrupa, Rusya gibi bizim de bu işte elimiz var elbette. Çünkü artık olay tam sınırımızda yaşanıyor ve bu durumda istesek bile çekimser kalamyız, bilmem anlatabildim mi? Çünkü tam bagımsız falan degiliz ve bu yüzden de bazı şeylere zorlanıyoruz. Mesele ise; bu işten en az zararla çıkabilmek.
Yoksa bu ülkenin parçalanması 100 yıllık istek, yeni degil. Yani zaten hep gündemdeydi, AKP döneminde iyice ayyuka çıktı, ki bunun sebebi de artık oalyın sınırımıza dayanmış olması.
2 - Esad'ın gitmemesi neden vizyonsuzluk olsun? Olsa olsa başarısızlık olmuş olur. Sonuçta Esad'ın gitmesini isteyen çok ülke vardı NATO ve ABD dahil. Ama olmadı. Demek ki bu tek bize ait bir başarısızlık degil, Avrupa ve ABD de başarısız oldu.. Her iş başarıya ulaşacak diye bir kural mı var?
Ben CHP seçmeninden bir şey beklemiyorum. Bir ışık yok onlarda. Keşke fırsat bulsalar da kaçsalar ülkeden. AKP'den önce de istiyorlardı zaten bunu.
3 - Senin o yazdıgını ben de yazdım zamanında. Suriyeliler kayıt altına alınsın... vs. Bu konuda katılırım sana sadece.
Ama bu eleştiriyi yaparken de batı ülkelerini baz alıp yapma çünkü onlar milyonlarca Suriye'li almadılar. 3-5 tane mülteci alanlarla milyon tanesini almak zorunda kalan Türkiye'yi bir tutma. Yukarıda da yazdıgım gibi bu iş uzun zamandır var olan bir mesele, 100 yıllık, ve biz ister istemez müdahil olacaktık zaten.Buralar zaten karışacaktı yani. Karıştıktan sonra en yakında biz varsak... mülteciler bize patlayacaktı dogal olarak. İşin içinde herkes var, ama sınırda olan biziz, ve müdahil olmamayı seçmek gibi bir şansımız da yok.
4 - Yok aslında dedigimi böyle anlayan kişinin ergenligi oluyor biraz.
Çünkü orada ''zamanında iyi koymusum'' tarzında bir şey kast etmedim. ''her ne kadar iş birligi var olsa da kendimize ait planlarımız da oldugu için adamların her istedigini yapmıyoruz demek ki'', demeye getiriyorum. Anlatabildim mi şimdi? O yüzden de göz dagı veriyolar.
5 - İspanya'dan gireceksen, demek ki senin söyleyeceign şey şu olacak;
Doguyu verelm gitsin ya da HDP özerk yönetsin oraları. Bunu mu diyorsun, hadi merak ettim söyle.
Art niyet falan da yok. Bu ülkeyi herrrr ne olursa olsun herrr koşulda yerin dibine sokmak isteyen kendisini entel zanneden tipler var, İstedigin akdar art niyet de. Bunlar varlar.
Hepsini geçtim de abd'nin ırak'a girmesinin onlara refah sağladığını düşünmeniz dünyadan bihaber olduğunuzu gösteriyor. Zira biraz takip etseniz abd'nin resmen pişman olduğunu, ekonomik olsun askeri olsun bir çok konuda bu işten zararlı çıktığını bilirdiniz.Önce hadsizlikten dem vurup ardından da ''ergen tribi'' falan de. Çok saygılısın gerçekten de. Gelip de ''hadiszlik edecegine bık bık bık' gibi laflar etmek gibi bir hakkın falan da yok senin. Had, saygı, görgü otoritesi falan mısın sen? Kimsin ki ders vermeye kalkıyorsun?
Neyse.
Manipülasyon yaptıgım falan yok, ortadaki gerçeklerden bahsediyorum ben burada. Bugün ülkede her ne olursa olsun devlete, millete durmaksızın laf atan, aklı sıra aşagıladıgını zanneden insanlar yok mu? Öyle yapsa suç bulur, byöyle yapsa yine suç bulur, hiçbir şeyden asla memnun olmaz insanlarımız var mı? Var dimi? Görüyoruz her yerde. İşte lafım onlara. Sen neden üzerine alındın?
1 - ABD Avrupa her yere savaş götürerek kazandı şu anki refahını da, özgürlüklerini de... ABD'nin kuruluş zamanlarını ya da 1900 başlarını da biliyoruz, Avrupa ülkelerinin durulmasının tarihlerini de. O zamanlar bu ülkelerin nasıl ülkeler olduklarını da... Şu anda ise kendi aralarında geçici bir anlaşma saglamışlar, barış halindeler ve saga sola götürüyorlar savaşlarını, kendi içlerinde yaşamak yerine... Ve o savaş götürdükleri yer de bizim dibimiz.
Savaşı kendi topraklarında degil başka yerlerde verdikleri için tabi ki onlara da özgürlük, refah.. vs gibi işlerle ugraşmak kalıyor. Ama biz öyle degiliz. Cumhuriyet kuruluşundan beri var bu sıkıntılar ve bu adamlar ta o zamandan beri buradalar. Çekip gitselerdi belki biz de refaha kavuşurduk, ve bazıları buugün agzı açık ayran budalası gibi batı hayranı olmazdı iyice, he ne dersin?
Yoksa tabi ki kimse Irak'ı ne güzel mahvettiler demeyecek... ama bu gibi şeylerin sagladıgı ekstradan refahı övmekten geri kalmayacaklardır.
ABD, Avrupa, Rusya gibi bizim de bu işte elimiz var elbette. Çünkü artık olay tam sınırımızda yaşanıyor ve bu durumda istesek bile çekimser kalamyız, bilmem anlatabildim mi? Çünkü tam bagımsız falan degiliz ve bu yüzden de bazı şeylere zorlanıyoruz. Mesele ise; bu işten en az zararla çıkabilmek.
Yoksa bu ülkenin parçalanması 100 yıllık istek, yeni degil. Yani zaten hep gündemdeydi, AKP döneminde iyice ayyuka çıktı, ki bunun sebebi de artık oalyın sınırımıza dayanmış olması.
2 - Esad'ın gitmemesi neden vizyonsuzluk olsun? Olsa olsa başarısızlık olmuş olur. Sonuçta Esad'ın gitmesini isteyen çok ülke vardı NATO ve ABD dahil. Ama olmadı. Demek ki bu tek bize ait bir başarısızlık degil, Avrupa ve ABD de başarısız oldu.. Her iş başarıya ulaşacak diye bir kural mı var?
Ben CHP seçmeninden bir şey beklemiyorum. Bir ışık yok onlarda. Keşke fırsat bulsalar da kaçsalar ülkeden. AKP'den önce de istiyorlardı zaten bunu.
3 - Senin o yazdıgını ben de yazdım zamanında. Suriyeliler kayıt altına alınsın... vs. Bu konuda katılırım sana sadece.
Ama bu eleştiriyi yaparken de batı ülkelerini baz alıp yapma çünkü onlar milyonlarca Suriye'li almadılar. 3-5 tane mülteci alanlarla milyon tanesini almak zorunda kalan Türkiye'yi bir tutma. Yukarıda da yazdıgım gibi bu iş uzun zamandır var olan bir mesele, 100 yıllık, ve biz ister istemez müdahil olacaktık zaten.Buralar zaten karışacaktı yani. Karıştıktan sonra en yakında biz varsak... mülteciler bize patlayacaktı dogal olarak. İşin içinde herkes var, ama sınırda olan biziz, ve müdahil olmamayı seçmek gibi bir şansımız da yok.
Çünkü orada ''zamanında iyi koymusum'' tarzında bir şey kast etmedim. ''her ne kadar iş birligi var olsa da kendimize ait planlarımız da oldugu için adamların her istedigini yapmıyoruz demek ki'', demeye getiriyorum. Anlatabildim mi şimdi? O yüzden de göz dagı veriyolar.
Doguyu verelm gitsin ya da HDP özerk yönetsin oraları. Bunu mu diyorsun, hadi merak ettim söyle.
Art niyet falan da yok. Bu ülkeyi herrrr ne olursa olsun herrr koşulda yerin dibine sokmak isteyen kendisini entel zanneden tipler var, İstedigin akdar art niyet de. Bunlar varlar.
" Ben CHP seçmeninden bir şey beklemiyorum. Bir ışık yok onlarda. Keşke fırsat bulsalar da kaçsalar ülkeden. AKP'den önce de istiyorlardı zaten bunu."
"Doguyu verelm gitsin ya da HDP özerk yönetsin oraları. Bunu mu diyorsun, hadi merak ettim söyle.Art niyet falan da yok. Bu ülkeyi herrrr ne olursa olsun herrr koşulda yerin dibine sokmak isteyen kendisini entel zanneden tipler var, İstedigin akdar art niyet de. Bunlar varlar."
Katılmaktan alikoyamiyorum kendimi.
Önce hadsizlikten dem vurup ardından da ''ergen tribi'' falan de. Çok saygılısın gerçekten de. Gelip de ''hadiszlik edecegine bık bık bık' gibi laflar etmek gibi bir hakkın falan da yok senin. Had, saygı, görgü otoritesi falan mısın sen? Kimsin ki ders vermeye kalkıyorsun?
Neyse.
Hepsini geçtim de abd'nin ırak'a girmesinin onlara refah sağladığını düşünmeniz dünyadan bihaber olduğunuzu gösteriyor. Zira biraz takip etseniz abd'nin resmen pişman olduğunu, ekonomik olsun askeri olsun bir çok konuda bu işten zararlı çıktığını bilirdiniz.
Ha diyelim ki refah kazandılar, biz de bunu övüyoruz, ee hükümet "bizde de savaş ortamı olsun refah kazanalım" diye mi bunlara meydan bırakıyor ? Kaç yaşındasınız ?
"Yoksa tabi ki kimse Irak'ı ne güzel mahvettiler demeyecek... ama bu gibi şeylerin sagladıgı ekstradan refahı övmekten geri kalmayacaklardır."Yazının en başında ''ABD'nin kuruluş zamanlarını ya da 1900 leri de da biliyoruz'' dedim. Irak'a girince refah seviyesi arttı demedim? Dedim mi öyle bir şey? yoo bence demedim.
Ama genel olarak oraya buraya savaş götürerek kazandılar refahın çogunu. Gittiler koca kıtada kim varsa öldürdüler falan... e aradan zaman geçince insanlar unutuyor zaar. eh ordan sonra da geriye özgürlük, refah seviyesini artırma falan fistan kalıyor. Ayrıca bu konuda da çok çok süper oldukları da söylenemez, ha bizden çok iyiler ama süper de degiller. Tapmaya gerek yok bence.
Ama bu ülkeler daha hala saga sola savaş götürmeye devam ediyorlar. Ya bir söylesene, bu admaların teee burada ne işleri var?
Peki Haziran öncesine kadar doğuyu mu veriyordu iktidar hdp yönetsin diye? Silahlar o şartla mı susmuştu?! O dönemi de bi anlatın bize, neden başardığı bir şeyi geri bozdu akp? Neden çelişiyor bu kadar kendisiyle? doğrudaki kürt oylarına talip olduğundan olmasın? Kim ateşkesi bozdu? Isıd bombalanacak diye nereler bombalandı da ateşkes bozuldu? Bunlar tvlerde anlatılmaz, siz biliyorsanız anlatın bize o engin bilginizle. Ne oldu da milletvekili yeterli çıkmayınca bombalar ardı ardına patlamaya başladı? Birileri terör ortamında sorumlu tutulup barajı geçmesin de başkanlık sistemi gelsin diye olmasın? Ama yok ben o entel kafamla bilemem bunları, siz anlatın da öğrenelim doğrusunu...
Siz geçmişten gelen sıkıntılar ve dış mihraklar hikayesini durmadan anlatıp durabilirsiniz. Ne bitmez yükmüş bu 13 yılda düzeleceğine bir içsavaşa sürükleniyor ülke. Ülkeyi ergenekon illeti sarmıştı o bitti paralelciler çıktı, diğer yanda dış mihraklar, içerde teröristler. Barışı savunan vatan hainleri, ardı ardına içeri tıkılan gazeteciler, insanlar. gezi olaylarını unuttuk bile, hiç girmiyorum o konuya..
Ama birileri tüm bu süreçte hep sütten çıkma AK kaşık, her koşulda, her zaman, bir onunla kolkala, bir bununla...
Siz anlatın hikayenizi ama bizim gerçekten içimiz kan ağlıyor, bu yüzden yiyecek yerimiz yok kusura bakmayın.
Siz zenginleştikçe geri kalanımız daha da fakir takıldı merve hanımDış mahmutlar hikaye degil varlar.Yanı başımızdaki bölge ile zerre alakası olmayan ülkelerin orada işi ne? Onlar hayalet mi ki sen dış mehtaplar masal diyorsun? Varlar işte. Dibimizdeler.
Yıllardır vardı Türkiye'de karışıklık heeep vardı. Ama sesini kesip oturan hükümetlerimiz vardı o yüzden bi süre kendi kendimize fakir fakir takıldık. Şimdi farklı bir şey yapyıoruz, dur bakalım nolacak.
Aa noldu nickim? Birlik beraberlik olmayacaz mi artik??
Haklısın valla ne diyelim. Ama bir kısmı da arada buralarda takılıyor. belki diyoruz işte.. bir umut.. belki...Hanimlar geneliniz hukumete kizgin taraf.. geneliniz ayni seyi soyluyor.. fakat kime soyluyorsuniz bunlari, sadece birbiriniz duyuyor.. O kizdiginiz, bir turlu anlayamadiginiz, uyuyor artik uyansin dediginiz kitle sizi duymuyor; yorulmayin!! O kitle su an flash tvde halay izliyor!!!
Burada olanlar da duymaz. Dinlemez cunku. Ortak ozellikleri din-lememek!!!Haklısın valla ne diyelim. Ama bir kısmı da arada buralarda takılıyor. belki diyoruz işte.. bir umut.. belki...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?