- 14 Eylül 2014
- 4.050
- 12.749
- 208
- 36
Yani bu ülkede ezilen bir kesim var diyorlar ya mesela kapalılar.
Ezilmişlerdir, doğrudur ancak ezilmekse senin benim gibileri de çok ezdiler zamanında.
Yıl 2017 değildi o zamanlar. İnsanlar dış dünyaya bu kadar açık değildi.
Bir de küçüksün yani, 30-40 kişinin içinde yüreğin eziliyor aşağılanınca.
Şimdi olsa "sanane gubidik" derim öyle herife ama o zaman diyememişim.
Misal, babam her yerde söyleme derdi ödü kopuyordu adamın biri bir şey der, laf olur diye. O biraz eski nesil tabi daha büyük baskılar görmüş.
Hala da cüzdanında Müslüman yazar yani(mesela babam da %99 denilen Müslüman kesime dahil istatistiksel sayımlara bakarsak ama fake olarak )
Ben kalktım sildirdim sonra onu, biraz daha deli fişeğim ben, kim ne derse desin yav
Valla eşimle bende de müslüman yazıyor. Ben de inanmıyorum o yüzde doksan safsatasina benim çevremde altmış yetmiş kişi bizim gibi ama kimlikte müslüman yani
Gerçi bu aralar konuşulduğu gibi ilkokul birinci sınıftan itibaren din dersi konulursa ben de sildirecegim kimliklerden. Kimse benim çocuğuma zorla istemediğim bir eğitimi veremez. Gerekirse Hıristiyan yazdırırım yani
Budistlik dahi vardı seçeneklerde
Budist yazdır madem, barışçıl bir imajı var
Değil zaten aslında son sayımlarda kendini ateist olarak tanımlayanlar %10, Müslümanlardan sonraki en büyük çoğunluk.
Kimlik sayımından bahsetmiyorum yalnız, böyle ciddili insanlara sorulan anketlerden
Güzel fikirmis tuttumyapabiliim yani
Yaptır, benim bir arkadaşım yaptırdı geyiğine
Şu an çok mutlu
Yüce Buda diyerek geziyor ortalıkta
Saygi duyuyorum zorundayim cunku.tesekkurler cvp icin.Yoo bir baskı söz konusu değil. Aksine tek din değil istediği baska dinlere yönelik de araştırma yapabilir. Ama ben ona küçükken dini bilgiler empoze etmeyeceğim. Oyuncakları ve kitapları da sadece çocuğa uyan tarafsız konulara yönelik olacak.
Akli ermeye başladığı çağlarda yani okul çağında ilgisi olursa elbette kurslara derslere yollanabilir. Zira çocuk isterse gönderilir.
Benim annem bana sorardı yazları kuran kursuna gitmek ister misin diye. Hiç cazip gelmezdi tenise yüzmeye falan giderdim
Tercihim bu olurdu.
Gitmedim hiç ilgimi de çekmedi. Ama üç beş yaşındayken de dini bilgi verilmedi bana. Ben de vermeyeceğim. Bunun çocuğun tercihi olduğuna inanmıyorum. Çocuga empoze edildiğini düşünüyorum. Büyüyünce inanmak isterse inanır ben ufacikken bunu yapmam ama
kızımın kimliğinde islam yazıyor, bu ülkede yaşadığım sürece de değiştirmem, çünkü itiraf edeyim: korkuyorum.
kendim için değil (benimki boş) kızım için.
ben daha 10 yaşında bir çocukken, bu ülkede, bırak dinsizi, aynı dinden olduklarını mezhebi farklı diye diri diri yaktıklarını gördüm. şu koca dünyada, bu zihniyetten korktuğum kadar hiçbir şeyden korkmuyorum.
o yüzden büyüyüyp kendi seçimini yapacağı yaşa gelene kadar islam yazsın orda.
Saygi duyuyorum zorundayim cunku.tesekkurler cvp icin.
beni korkutuyor muslumanım ama cocuguma kucuk yasta din egitimi verilmesini istemiyorum ben bile buyudugunde kendi secsin zorlama olmasın diye dusunurken ustelikAma o dersleri simdi zorunlu alacak pelin.
İlkokul bir itibariyle din dersi alması seni korkutmuyor mu?
Ben bundan korkuyorum hani lise ortaokul tamam da ilkokulda beyin yıkama gibi gelmiyor mu sana?
Bir çözümü var mı bunu başka?
Şimdi biz yavaş yavaş bebek düşünür olduk. Ben okul hayatını düşünüyorum şimdiden en çok korkar korka.
Cidden başka yolu var mı?
kızımın kimliğinde islam yazıyor, bu ülkede yaşadığım sürece de değiştirmem, çünkü itiraf edeyim: korkuyorum.
kendim için değil (benimki boş) kızım için.
ben daha 10 yaşında bir çocukken, bu ülkede, bırak dinsizi, aynı dinden olduklarını mezhebi farklı diye kadın, erkek, çocuk demeden diri diri yaktıklarını ve bundan nasıl zevk aldıklarını gördüm (sivas 92) şu koca dünyada, bu zihniyetten korktuğum kadar hiçbir şeyden korkmuyorum.
o yüzden büyüyüyp kendi seçimini yapacağı yaşa gelene kadar islam yazsın orda.
okumamamakla ne iyi etmişim o zaman geri kalan çirkin ve aşağılayıcı mesajları. okuyup faydalancak bişeyde yok malesef hepsi saldırma ve küçümseme içerikli. sabırla okuduysan tebrik ederim.Hepinize hayirli gunler.
Burdaki oyum evetti referandum gunude evet demeyi dusundugum icin.
Cok cirkin yorumlara ragmen okumaya devam ettim. Halada okuyorum okumadigim sayfa daha azdir okuduklarimdan.
Kendini bisey sanmadan ukala olmadan yazilan her yorum fikrimi aciyor beni dusunduruyor bu sekilde yazan herkese (bir elin parmagi kadar degiller) kendi adima tesekkur ederim. Onlar kendilerini bilirler.
O yorumlardan birine bende cevap verdim ve zihniyetleri kotu oldugundan olsa gerek geri donus yapmadilar ya da yapamadilar bilmiyorum.
Ama bunu anlamis degilim gozumden kactigini sanmiyorum kactiysada kusura bakmayin.
İlk sayfalardaydi veKazen konuyu acarken burdaydi o yorumlari mutlaka gordu (bir cok kisiye alintiyla cevap verdi) ve ses etmedi tek bir yorum disinda. Ins yaniliyorumdur.
Mune simdi mune abla ben sizi severek guvenerek soruyorum bir uyeniz boyle bir imada bulununca onada destek verenler olunca direk tepkinizin olmasi gerekmezmiydi?
Belki cok basittir ama bizi incitti. Yani yonetimin gordugu halde ses etmemesi bunu kabul etti demek oluyor.
Hayir diyen akilli kadinlar ve onlarin disindaki herkes akil yoksunu hatta ulkede bile olmamalilar.
Bunlarda mesajlar ve birine kazenin cevabi.
Dedim ya yine de herseye ragmen kendi adima okuyup faydalanmaya fikrimide karsit fikride sorgulamaya calisiyorum.
Yurtdışında kısa süreli bulundum ve direkt şahsıma yönelik herhangi bir terslikle karşılaşmadım.Çok samimi yazacağım Müslüman olmayan birisi nasıl hisseder anlayın diye.
Nasıl bugün yurtdışında, bir yerde İslamofobik bir hareketle karşılaştığınızda kendinizi rahatsız hissetmiyor musunuz mesela?
Ya da ben kalkıp mesela size sürekli İncilden örnekler versem, atıyorum bir ortamdayız ben Noel kutluyorum veya da şarap içiyorum ancak siz ne Noel kutluyor ne de şarap içiyorsunuz. Ben size sürekli hatırlatsam İsanın doğumunu kutla canım desem, bunu tatlı dille söylesem bile rahatsız eder.
Sen kim oluyorsun diye içinizden sinirlenirsiniz bile. Sizin İsanın doğumunu mu Muhammedin doğumunu mu kutlayacağınıza karar verecek kadar aklınız var, benim ne haddime.
Ya da siz sürekli kötü bir şey anlatırken istavroz çıkarsam? Tuhaf işte. Başınıza gelmiştir eminim, son dönemde artan İslamofobiyi özellikle yurtdışına gittiyseniz yaşamışsınızdır.
Ben eğitim hayatımda din dersi almak istemedim, çünkü biliyordum başıma gelecekleri.
Dua oku cehennemde yanacaksın diyen mi ararsın, yoksa öğrencisine Müslüman değil diye deyyus diyebilecek din öğretmenleri mi? Bir de üstüne pişmiş kelle gibi sırıttı o gubidik onu hiç unutmuyorum. Sanki çok matah bir şey etmiş gibi.
Zorla ezberletilen Arapça sureler, sonra sizin ev ne biçim ev sizde Ramazan kutlamıyor musunuz diyen.
Sen ülkeni sevmiyor musun, duygusuz musun diyen.
Anlattıkça asabım bozuluyor.
O zamanlar almama seçeneği de yoktu, en son çıkmıştı da şu an durumu nedir bilmiyorum.
Farkında olmadan düşmanlar yaratıyorlar bu tip insanlar söyleyeyim.
Ben asla Müslüman olmayacağım, beni böyle sürekli kıstırmaya, korkutmaya, aşağılamaya çalışan insanlar öyle soğuttu ki daha diyebileceğim bir şey yok ki ben İncili de Kuranı da okumuş bir insanım.
Ek: Deyyus'un tanımı da şudur: Karısının ya da kendisine çok yakın bir kadının namussuzluğuna, erkeklerle düşüp kalkmasına göz yuman, aldırmayan kimse anlamında sövgü sözü.
Bu lafı hak edecek bir şey yaptığımı düşünmüyorum.
Şu hayattaki en büyük ilkem yaşayan hiçbir canlıya zarar vermemektir benim. Fiziksel, psikolojik, maddi... Adını siz koyun işte.
Bu da madalyonun bu tarafında olanlardan bir demeç olsun.
beni korkutuyor muslumanım ama cocuguma kucuk yasta din egitimi verilmesini istemiyorum ben bile buyudugunde kendi secsin zorlama olmasın diye dusunurken ustelik
Ama o dersleri simdi zorunlu alacak pelin.
İlkokul bir itibariyle din dersi alması seni korkutmuyor mu?
Ben bundan korkuyorum hani lise ortaokul tamam da ilkokulda beyin yıkama gibi gelmiyor mu sana?
Bir çözümü var mı bunu başka?
Şimdi biz yavaş yavaş bebek düşünür olduk. Ben okul hayatını düşünüyorum şimdiden en çok korka korka.
Cidden başka yolu var mı?
eğer bundan 10 yıl önce konuşsaydık bu konuyu, yanıtım çok farklı olurdu. ama bugün ülkenin ve insanların geldiği durum cidden ürkütücü... mesela reina saldırısından sonra sosyal medyada paylaşılan oh iyi olmuş, içki içenler haketti benzeri paylaşımları görünce evet dedim ya burası korkunç bir ülke ve biz korkunç bir ülkeye çocuk getirdik.
eğer bu paylaşımları yapanlardan biri çocuğunun öğretmeni olursa ne olur bir düşünsene?
şu an ideolojik olarak bana yakın bir özel okula göndermeyi planlıyorum ya işler planladığım gibi gitmezse, ya bu zihniyette birilerinin eline düşerse çocuğum.
beyninin bulandırılması, canının sağlığından daha tercih edilesi geliyor bu noktada.
yeterince bilinçli yetiştirilen hiçbir çocuğun da beyninin yıkanabileceğini düşünmüyorum, ama öyle bir şey sezersem ona göre önlemimi alırım, bakalım.
Bence artık herkesin ses çıkarması lazım.
Bu şekilde korkarak bir yere varamayız.
Farklı olanın susması değil, hakkını araması gerekir.
Şayet bir çocuğum olursa o kısmı boş bıraktırmayı düşünüyorum.
Kendisi karar versin 18 olduğunda.
Neden mesela?Valla eşimle bende de müslüman yazıyor. Ben de inanmıyorum o yüzde doksan safsatasina benim çevremde altmış yetmiş kişi bizim gibi ama kimlikte müslüman yani
Gerçi bu aralar konuşulduğu gibi ilkokul birinci sınıftan itibaren din dersi konulursa ben de sildirecegim kimliklerden. Kimse benim çocuğuma zorla istemediğim bir eğitimi veremez. Gerekirse Hıristiyan yazdırırım yani
ben de aynen böyle düşünüyordum, hatta kızım doğduğunda eşim gidip kimliğini çıkarttırmıştı, neden boş bıraktırmadın demiştim.
şimdi sembolik olarak orada yazsın modundayım. benimki sanırım 15 yıldır boş, ama kızım için korkuyorum, belki yaşlandım, belki çok korumacı davranıyorum, belki çok yanlış yapıyorum bu konuda, ama şu an öyle küçük ve savunmasız ki, kimliğindeki din hanesini bir damga gibi görüp ona zarar verilebileceği düşüncesiyle yaşayamam.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?