• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anket Anayasa değişikliği için referandumda oyunuz ne olacak ?

Anayasa değişikliği için referandumda oyunuz ne olacak ?

• Evet

OY: 590 27,1%
  • Hayır

OY: 1.587 72,9%

• Ankete Katılan
    2.177
Yani bu ülkede ezilen bir kesim var diyorlar ya mesela kapalılar.

Ezilmişlerdir, doğrudur ancak ezilmekse senin benim gibileri de çok ezdiler zamanında.

Yıl 2017 değildi o zamanlar. İnsanlar dış dünyaya bu kadar açık değildi.

Bir de küçüksün yani, 30-40 kişinin içinde yüreğin eziliyor aşağılanınca.

Şimdi olsa "sanane gubidik" derim öyle herife ama o zaman diyememişim.

Misal, babam her yerde söyleme derdi ödü kopuyordu adamın biri bir şey der, laf olur diye. O biraz eski nesil tabi daha büyük baskılar görmüş.

Hala da cüzdanında Müslüman yazar yani :KK70: (mesela babam da %99 denilen Müslüman kesime dahil istatistiksel sayımlara bakarsak ama fake olarak :KK70:)

Ben kalktım sildirdim sonra onu, biraz daha deli fişeğim ben, kim ne derse desin yav :KK45:

Valla eşimle bende de müslüman yazıyor. Ben de inanmıyorum o yüzde doksan safsatasina benim çevremde altmış yetmiş kişi bizim gibi ama kimlikte müslüman yani
Gerçi bu aralar konuşulduğu gibi ilkokul birinci sınıftan itibaren din dersi konulursa ben de sildirecegim kimliklerden. Kimse benim çocuğuma zorla istemediğim bir eğitimi veremez. Gerekirse Hıristiyan yazdırırım yani

Valla eşimle bende de müslüman yazıyor. Ben de inanmıyorum o yüzde doksan safsatasina benim çevremde altmış yetmiş kişi bizim gibi ama kimlikte müslüman yani
Gerçi bu aralar konuşulduğu gibi ilkokul birinci sınıftan itibaren din dersi konulursa ben de sildirecegim kimliklerden. Kimse benim çocuğuma zorla istemediğim bir eğitimi veremez. Gerekirse Hıristiyan yazdırırım yani

Budistlik dahi vardı seçeneklerde :D

Budist yazdır madem, barışçıl bir imajı var :D

Değil zaten aslında son sayımlarda kendini ateist olarak tanımlayanlar %10, Müslümanlardan sonraki en büyük çoğunluk.

Kimlik sayımından bahsetmiyorum yalnız, böyle ciddili insanlara sorulan anketlerden

Budistlik dahi vardı seçeneklerde :KK70:

Budist yazdır madem, barışçıl bir imajı var :KK70:

Değil zaten aslında son sayımlarda kendini ateist olarak tanımlayanlar %10, Müslümanlardan sonraki en büyük çoğunluk.

Kimlik sayımından bahsetmiyorum yalnız, böyle ciddili insanlara sorulan anketlerden

Güzel fikirmis tuttum :KK50:yapabiliim yani

kızımın kimliğinde islam yazıyor, bu ülkede yaşadığım sürece de değiştirmem, çünkü itiraf edeyim: korkuyorum.
kendim için değil (benimki boş) kızım için.
ben daha 10 yaşında bir çocukken, bu ülkede, bırak dinsizi, aynı dinden olduklarını mezhebi farklı diye kadın, erkek, çocuk demeden diri diri yaktıklarını ve bundan nasıl zevk aldıklarını gördüm (sivas 92) şu koca dünyada, bu zihniyetten korktuğum kadar hiçbir şeyden korkmuyorum.
o yüzden büyüyüyp kendi seçimini yapacağı yaşa gelene kadar islam yazsın orda.

Yoo bir baskı söz konusu değil. Aksine tek din değil istediği baska dinlere yönelik de araştırma yapabilir. Ama ben ona küçükken dini bilgiler empoze etmeyeceğim. Oyuncakları ve kitapları da sadece çocuğa uyan tarafsız konulara yönelik olacak.
Akli ermeye başladığı çağlarda yani okul çağında ilgisi olursa elbette kurslara derslere yollanabilir. Zira çocuk isterse gönderilir.
Benim annem bana sorardı yazları kuran kursuna gitmek ister misin diye. Hiç cazip gelmezdi tenise yüzmeye falan giderdim
Tercihim bu olurdu.
Gitmedim hiç ilgimi de çekmedi. Ama üç beş yaşındayken de dini bilgi verilmedi bana. Ben de vermeyeceğim. Bunun çocuğun tercihi olduğuna inanmıyorum. Çocuga empoze edildiğini düşünüyorum. Büyüyünce inanmak isterse inanır ben ufacikken bunu yapmam ama
Saygi duyuyorum zorundayim cunku.tesekkurler cvp icin.

kızımın kimliğinde islam yazıyor, bu ülkede yaşadığım sürece de değiştirmem, çünkü itiraf edeyim: korkuyorum.
ben daha 10 yaşında bir çocukken, bu ülkede, bırak dinsizi, aynı dinden olduklarını mezhebi farklı diye diri diri yaktıklarını gördüm. şu koca dünyada, bu zihniyetten korktuğum kadar hiçbir şeyden korkmuyorum.

Ama o dersleri simdi zorunlu alacak pelin.
İlkokul bir itibariyle din dersi alması seni korkutmuyor mu?
Ben bundan korkuyorum hani lise ortaokul tamam da ilkokulda beyin yıkama gibi gelmiyor mu sana?
Bir çözümü var mı bunu başka?
Şimdi biz yavaş yavaş bebek düşünür olduk. Ben okul hayatını düşünüyorum şimdiden en çok korka korka.
Cidden başka yolu var mı?

Saygi duyuyorum zorundayim cunku.tesekkurler cvp icin.

Tesekkur ederim saygı duyduğunuz için ben de sizlere saygi duyuyorum zorunluluk duymadan...
Umarım zorunluluk için değil içinizden gelerek de saygı duyabilirsiniz bir süre sonra.
Aynı topraklarda yaşıyoruz benzer kültürlerimiz var sadece inançlarımiz farklı ve bence bu saygıyı hak ediyor.
Gerçekten aslında zorunluluktan değil de tanıyarak anlamaya çalışarak baksak birbirimize saygı kendiliğinden gelecek zorunluluk olarak değil.

Ben bundan korkuyorum hani lise ortaokul tamam da ilkokulda beyin yıkama gibi gelmiyor mu sana?
Şimdi biz yavaş yavaş bebek düşünür olduk. Ben okul hayatını düşünüyorum şimdiden en çok korkar korka.
beni korkutuyor muslumanım ama cocuguma kucuk yasta din egitimi verilmesini istemiyorum ben bile buyudugunde kendi secsin zorlama olmasın diye dusunurken ustelik

ben daha 10 yaşında bir çocukken, bu ülkede, bırak dinsizi, aynı dinden olduklarını mezhebi farklı diye kadın, erkek, çocuk demeden diri diri yaktıklarını ve bundan nasıl zevk aldıklarını gördüm (sivas 92) şu koca dünyada, bu zihniyetten korktuğum kadar hiçbir şeyden korkmuyorum.

Bence artık herkesin ses çıkarması lazım.

Bu şekilde korkarak bir yere varamayız.

Farklı olanın susması değil, hakkını araması gerekir.

Şayet bir çocuğum olursa o kısmı boş bıraktırmayı düşünüyorum.

Kendisi karar versin 18 olduğunda.

Hepinize hayirli gunler.
Burdaki oyum evetti referandum gunude evet demeyi dusundugum icin.

Cok cirkin yorumlara ragmen okumaya devam ettim. Halada okuyorum okumadigim sayfa daha azdir okuduklarimdan.

Kendini bisey sanmadan ukala olmadan yazilan her yorum fikrimi aciyor beni dusunduruyor bu sekilde yazan herkese (bir elin parmagi kadar degiller) kendi adima tesekkur ederim. Onlar kendilerini bilirler.

O yorumlardan birine bende cevap verdim ve zihniyetleri kotu oldugundan olsa gerek geri donus yapmadilar ya da yapamadilar bilmiyorum.
Ama bunu anlamis degilim gozumden kactigini sanmiyorum kactiysada kusura bakmayin.
İlk sayfalardaydi ve Kazen Kazen konuyu acarken burdaydi o yorumlari mutlaka gordu (bir cok kisiye alintiyla cevap verdi) ve ses etmedi tek bir yorum disinda. Ins yaniliyorumdur.

Mune MuneMune hesabı doğrulanmış üye. simdi mune abla ben sizi severek guvenerek soruyorum bir uyeniz boyle bir imada bulununca onada destek verenler olunca direk tepkinizin olmasi gerekmezmiydi?
Belki cok basittir ama bizi incitti. Yani yonetimin gordugu halde ses etmemesi bunu kabul etti demek oluyor.
Hayir diyen akilli kadinlar ve onlarin disindaki herkes akil yoksunu hatta ulkede bile olmamalilar.

Bunlarda mesajlar ve birine kazenin cevabi.

Dedim ya yine de herseye ragmen kendi adima okuyup faydalanmaya fikrimide karsit fikride sorgulamaya calisiyorum.
okumamamakla ne iyi etmişim o zaman geri kalan çirkin ve aşağılayıcı mesajları. okuyup faydalancak bişeyde yok malesef hepsi saldırma ve küçümseme içerikli. sabırla okuduysan tebrik ederim.
Mune MuneMune hesabı doğrulanmış üye. Kazen Kazen

Çok samimi yazacağım Müslüman olmayan birisi nasıl hisseder anlayın diye.

Nasıl bugün yurtdışında, bir yerde İslamofobik bir hareketle karşılaştığınızda kendinizi rahatsız hissetmiyor musunuz mesela?

Ya da ben kalkıp mesela size sürekli İncilden örnekler versem, atıyorum bir ortamdayız ben Noel kutluyorum veya da şarap içiyorum ancak siz ne Noel kutluyor ne de şarap içiyorsunuz. Ben size sürekli hatırlatsam İsanın doğumunu kutla canım desem, bunu tatlı dille söylesem bile rahatsız eder.

Sen kim oluyorsun diye içinizden sinirlenirsiniz bile. Sizin İsanın doğumunu mu Muhammedin doğumunu mu kutlayacağınıza karar verecek kadar aklınız var, benim ne haddime.

Ya da siz sürekli kötü bir şey anlatırken istavroz çıkarsam? Tuhaf işte. Başınıza gelmiştir eminim, son dönemde artan İslamofobiyi özellikle yurtdışına gittiyseniz yaşamışsınızdır.

Ben eğitim hayatımda din dersi almak istemedim, çünkü biliyordum başıma gelecekleri.

Dua oku cehennemde yanacaksın diyen mi ararsın, yoksa öğrencisine Müslüman değil diye deyyus diyebilecek din öğretmenleri mi? Bir de üstüne pişmiş kelle gibi sırıttı o gubidik onu hiç unutmuyorum. Sanki çok matah bir şey etmiş gibi.
Zorla ezberletilen Arapça sureler, sonra sizin ev ne biçim ev sizde Ramazan kutlamıyor musunuz diyen.
Sen ülkeni sevmiyor musun, duygusuz musun diyen.
Anlattıkça asabım bozuluyor.

O zamanlar almama seçeneği de yoktu, en son çıkmıştı da şu an durumu nedir bilmiyorum.
Farkında olmadan düşmanlar yaratıyorlar bu tip insanlar söyleyeyim.
Ben asla Müslüman olmayacağım, beni böyle sürekli kıstırmaya, korkutmaya, aşağılamaya çalışan insanlar öyle soğuttu ki daha diyebileceğim bir şey yok ki ben İncili de Kuranı da okumuş bir insanım.

Ek: Deyyus'un tanımı da şudur: Karısının ya da kendisine çok yakın bir kadının namussuzluğuna, erkeklerle düşüp kalkmasına göz yuman, aldırmayan kimse anlamında sövgü sözü.

Bu lafı hak edecek bir şey yaptığımı düşünmüyorum.

Şu hayattaki en büyük ilkem yaşayan hiçbir canlıya zarar vermemektir benim. Fiziksel, psikolojik, maddi... Adını siz koyun işte.

Bu da madalyonun bu tarafında olanlardan bir demeç olsun.
Yurtdışında kısa süreli bulundum ve direkt şahsıma yönelik herhangi bir terslikle karşılaşmadım.
Yok demiyorum elbette, bana olmadı.
Karşılaştıklarınız... Size söylenenler, yapılanlar... Çok haklısınız, nasıl hissettiğinizi anlayabiliyorum.

Umarım yaptığımız her davranışı kişisel yorumlamayı öğrenebiliriz, böyle bir dünyada yaşarız.
"Müslüman kötülük yaptı, hoop İslamiyet kötüdür! " hah işte bu algı değişir umarım.

Teşekkür ediyorum yorumunuza:KK52:

beni korkutuyor muslumanım ama cocuguma kucuk yasta din egitimi verilmesini istemiyorum ben bile buyudugunde kendi secsin zorlama olmasın diye dusunurken ustelik

Benim kuzenimin arkadaşının çocuğu bir gün eve geliyor. Akşam durduk yere kavga çıkarıp ağlıyor çocuk. Ne oldu diyor aile. Çocuk hepiniz yanacaksiniz anne baba ben küçüğüm cennete giderim ama siz içki içiyorsunuz annemin başı da acıkmış günah yanacaksiniz yanmayin işte diye ağlıyor falan. Güya din öğretmeni haramı günahı anlatırken farzları anlatırken üstü kapalı gecmis. Ama o yaşta çocukta tabii baya kötü olmuş sonucu
Okuldan hemen almislar ama kuzenim çok korkmuştu kendi çocuğumu bana düşman edeceklerini düşünüp korkuyorum diye

Şimdi biz yavaş yavaş bebek düşünür olduk. Ben okul hayatını düşünüyorum şimdiden en çok korka korka.

eğer bundan 10 yıl önce konuşsaydık bu konuyu, yanıtım çok farklı olurdu. ama bugün ülkenin ve insanların geldiği durum cidden ürkütücü... mesela reina saldırısından sonra sosyal medyada paylaşılan oh iyi olmuş, içki içenler haketti benzeri paylaşımları görünce evet dedim ya burası korkunç bir ülke ve biz korkunç bir ülkeye çocuk getirdik.
eğer bu paylaşımları yapanlardan biri çocuğunun öğretmeni olursa ne olur bir düşünsene?
şu an ideolojik olarak bana yakın bir özel okula göndermeyi planlıyorum ya işler planladığım gibi gitmezse, ya bu zihniyette birilerinin eline düşerse çocuğum.
beyninin bulandırılması, canının sağlığından daha tercih edilesi geliyor bu noktada.
yeterince bilinçli yetiştirilen hiçbir çocuğun da beyninin yıkanabileceğini düşünmüyorum, ama öyle bir şey sezersem ona göre önlemimi alırım, bakalım.

Osmanlı zamanında bu ülkeye binlerce İspanyol Yahudisi göçtü. Bakabilirsinizi Sefarad Yahudileri denir kendilerine.

Kendi ülkelerinde Katolik olma baskısı gördükleri için.

İzmirde olanlar bilir Havralar sokağı vardır İzmirde.

Nazi Almanyası döneminde savaştan kaçan birçok Yahudiye kucak açtı bu memleket ki bu gelen adamların çoğu da bilim insanıydı. Onlar sayesinde üniversitelerimizde birçok kürsü, bölüm kuruldu. Hatta Hitler tarafından kendi ülkelerine teslim edilmeleri istendiğinde, geri çevrildi bu talep.

Bir zamanların böyle hoşgörülü ortamından nasıl bu kadar birbirimizi çekemez hale geldik bilmiyorum.

Diyeceğim o ki, bahsedilen dönemde sadece kapalılar baskı ve zulüm görmedi. Toplum genelden, yaygın olandan farklı olan herkese baskı ve sindirme politikası uyguladı.

Bugün 2017 yılında artık insanlar yurtdışı, yabancı kültürlerle tanışarak biraz olsun bu önyargıyı kırdı. 10 sene önce böyle göğsümü gere gere söyleyemezdim, çekinirdim açıkçası.

Ancak hala bir kesim, dışa o kadar kapalı, o kadar kendinden olmayanı dışlayıcı davranıyor ki korkunç.

Reinada ölenlere oh olsun diyecek kadar korkunç bir zihniyetleri var.

eğer bundan 10 yıl önce konuşsaydık bu konuyu, yanıtım çok farklı olurdu. ama bugün ülkenin ve insanların geldiği durum cidden ürkütücü... mesela reina saldırısından sonra sosyal medyada paylaşılan oh iyi olmuş, içki içenler haketti benzeri paylaşımları görünce evet dedim ya burası korkunç bir ülke ve biz korkunç bir ülkeye çocuk getirdik.
eğer bu paylaşımları yapanlardan biri çocuğunun öğretmeni olursa ne olur bir düşünsene?
şu an ideolojik olarak bana yakın bir özel okula göndermeyi planlıyorum ya işler planladığım gibi gitmezse, ya bu zihniyette birilerinin eline düşerse çocuğum.
beyninin bulandırılması, canının sağlığından daha tercih edilesi geliyor bu noktada.
yeterince bilinçli yetiştirilen hiçbir çocuğun da beyninin yıkanabileceğini düşünmüyorum, ama öyle bir şey sezersem ona göre önlemimi alırım, bakalım.

En mantiklisi devlet okullarından uzak tutmak sanırım haklısın
Özel okullarda mecburi değildir sanırım en azından muafiyet vardır değil mi?

Bence artık herkesin ses çıkarması lazım.

Bu şekilde korkarak bir yere varamayız.

Farklı olanın susması değil, hakkını araması gerekir.

Şayet bir çocuğum olursa o kısmı boş bıraktırmayı düşünüyorum.

Kendisi karar versin 18 olduğunda.

ben de aynen böyle düşünüyordum, hatta kızım doğduğunda eşim gidip kimliğini çıkarttırmıştı, neden boş bıraktırmadın demiştim.
şimdi sembolik olarak orada yazsın modundayım. benimki sanırım 15 yıldır boş, ama kızım için korkuyorum, belki yaşlandım, belki çok korumacı davranıyorum, belki çok yanlış yapıyorum bu konuda, ama şu an öyle küçük ve savunmasız ki, kimliğindeki din hanesini bir damga gibi görüp ona zarar verilebileceği düşüncesiyle yaşayamam.

Neden mesela?
Samimiyetle soruyorum, neden "gerekirse Hristiyan" yazsın. Yeterki islam yazmasın, neden?
Sen sadece inanmıyor musun, yoksa islam düşmanı mısın? İkisinin arasında fark var elbet. Merak ettiğimden soruyorum, cevaplamak aana kalmış ;)

ben de aynen böyle düşünüyordum, hatta kızım doğduğunda eşim gidip kimliğini çıkarttırmıştı, neden boş bıraktırmadın demiştim.
şimdi sembolik olarak orada yazsın modundayım. benimki sanırım 15 yıldır boş, ama kızım için korkuyorum, belki yaşlandım, belki çok korumacı davranıyorum, belki çok yanlış yapıyorum bu konuda, ama şu an öyle küçük ve savunmasız ki, kimliğindeki din hanesini bir damga gibi görüp ona zarar verilebileceği düşüncesiyle yaşayamam.

Aslinda şu bile hoşgörünün gittikçe ne kadar azaldığını ispatı.
Bir anne neleri düşünüyor :KK43:
Umarım bu karanlık günler geride kalır.
Bu ülkenin çoğunluğu değil tümü kendini mutlu ve huzurlu ve en önemlisi güvende hissedebilir tekrar :KK43:
Pek umudum yok ama...

Back