- 21 Ekim 2016
- 77
- 31
- 18
- 34
FETÖnün TSK içindeki askeri kanadı tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminin Türk ekonomisine faturası ilk belirlemelere göre 300 milyar lira olmuştu. Darbe girişiminin ertesindeki 16 Temmuz günü, Türk Lirası 2008'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmişti. Borsa düştü.15 Temmuz akşam saatlerinde başlayan askeri darbe girişiminin sonrasında, Türk Lirası dolar karşısında yüzde 6'ya varan bir kayıp yaşadı. Dolar/TL kuru 2,750 seviyesinden 3,44 seviyesine kadar yükseldi ve hala devam etmekte.Siyasetten pek anlamam, tarih bilgim zayıftır ama müsaadenizle ekonomi de iyiyimdir, size dolar neden çıkıyor anlatayım.
Doların yükselişini Rusya'yla anlaşmaya, bazı ülkeleri dikkate almayınca gibi bir yaklaşım ütopiktir.
Gerçekteyse durum bir ülkenin iç piyasadaki döviz rezervi azsa, şirketlerin vatandaşın döviz ihtiyacını karşılayamıyorsa cari açık oluşur, cari açıkta döviz kurunun yükselmesine neden olur.
Merkez Bankası dolar rezervi azaldı, azalıp piyasaya yeter miktarda dolar süremedi ve gerekli müdaheleleri yapamadı, yapmaya çalıştığı müdahelelerde yetersiz kaldı ve dolar 4 lirayı gördü.
Yani bir ülkede döviz kuru yükseliyorsa veya düşüyorsa birinci etken sebep iç piyasasındaki döviz rezervinin yeterli olup olmadığıdır.
2. etken siyasi istikrarsızlıktır, ülkede siyasi istikrarsızlık olduğunda bu o ülkenin yatırım enstrümanlarından biri olan borsasına yansır, borsa endeksi değer kaybeder, endeks değer kaybedince döviz kuru yükselir.
3. etken yabancı yatırımcıların yatırım yapması ve bacasız sanayi dediğimiz turizmin ne kadar canlı olduğudur.
Bize terör saldırıları, istikrarsızlık gibi sebeplerden geçen sene belki bu senede yeterli sayıda turist gelmedi, hatırlarsanız Başbakan yurtdışı gezisi yapıp yabancı sermayeyi Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırdı ama ikna olmadıkları için gelmediler, dolayısıyla ülkeye döviz girişi olmadı.
Bunların hepsi en etkili sebeplerdir, onla anlaşmışız, buna rest çekmişiz gibi durumlar asla bu 3 madde kadar etkili olmaz.
HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun çağrısı üzerine Kobani bahanesiyle 35 ilde bölücü terör örgütü yandaşlarının gerçekleştiği saldırılar.terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, Kur'an kursu, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluştu, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyeti 300 milyon liranın üzerinde oldu.
Gezi Parkı olayları ve sonrasında vatandaşların algısında yarattığı bozulma, en büyük hasarı Türkiye'nin ekonomik göstergelerine ve finansal piyasalarına verdi. 28 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Gezi Parkı'nda başlayan eylemler, yaklaşık 15 gün boyunca geniş çaplı bir kaos ortamı oluşturarak Türkiye'ye milyar dolarla ifade edilen bir maliyete neden oldu.Gezi Parkı olayları ve sonrasında vatandaşların algısında yarattığı bozulma, en büyük hasarı Türkiye'nin ekonomik göstergelerine ve finansal piyasalarına verdi. 28 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Gezi Parkı'nda başlayan eylemler, yaklaşık 15 gün boyunca geniş çaplı bir kaos ortamı oluşturarak Türkiye'ye milyar dolarla ifade edilen bir maliyete neden oldu.Borsa İstanbul 100 endeksin mayıs ayının sonunda başladığı düşüşü aralıklı olarak 3 ay devam ederken, bu dönemde şirketlerin piyasa değeri ortalama yüzde 30 değer kaybetti, dolar ve faiz fırladı. Gezi parkı olayları doları 1.750'ten 2.050 yükselti.
17 Aralık bakan çocuklarının tutuklanması olayı ile FETÖ'nün darbe girişimi sabahı Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri 60 milyar lira erirken, sadece bir günlük kayıp 21 milyar lirayı bulmuştu. Dolar 2.450'den 2.700 çıktmıştı. 518 milyar olan borsa şirketlerinin değeri bir günde 21 milyar eriyerek 497 milyar liraya gerilemişti.