• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anaokuluna gitmek istemeyen oğlum

Cemrem40

Üye
Kayıtlı Üye
30 Ekim 2019
356
504
23
45
Selam hanımlar..
3 yasinda bir erkek çocuk annesiyim .. yeni yeni konuşmaya başladı kendisi .. yaklaşık 3 aydır kelime veya kısa cümleler olarak konuşması her gün birazdaha üzerine koyarak gelişmekte... herşeyi anlıyor ve cevap verebiliyor tek kelimede veya kısa cümleler şeklinde .. 1 buçuk ay önce anaokuluna başladık ve sürekli ağlıyor.. Ne yapacagimi bilmiyorum annelerin fikrini almak istedim . Şimdiden teşekkürler

Son düzenleme:
Anaokulunda mutsuzdur. Tabi 3 yaşındaymış henüz, bazı farklılıklar mutlaka vardır ama kendimi örnek vermek istedim. Ben de 5 yaşında evimizin ordaki anaokuluna gidiyordum, öğlen uykusuna yatırmak diye bir şey vardı anaokulunda. Yerlere minder seriliyordu ve sınıfaki herkesi yatırıyorlardı aynı odada. Ben hariç tüm çocuklar mışıl mışıl uyuyordu. Bir, bir buçuk saat kadar hem de öyle kısa bir süre de değil. Uykuyu seven biri hiç olmadım, geceden sabaha 7 saat uyurum ve üstüne mümkün değil gündüz uyumam. Beni zorla o minderde tutuyorlardı, başımızda kitap okuyordu birisi, kalkmama ve konuşmama müsade etmiyorlardı. Anneme her gün yalvardım beni alması için ancak ısrarla devam ettik. Bende çareyi sınıftan yaramaz bir çocukla yumruklaşmakta buldum. Şikayetler artınca annem aldı beni sonunda.

Selam hanımlar..
3 yasinda bir erkek çocuk annesiyim .. yeni yeni konuşmaya başladı kendisi .. yaklaşık 3 aydır kelime veya kısa cümleler olarak konuşması her gün birazdaha üzerine koyarak gelişmekte... yurtdışında yaşıyorum ve cocukdoktorumun tavsiyesi üzerine önceliği anadiline verdik ve türkçe konuştuk hep . Türkçe herşeyi anlıyor ve cevap verebiliyor tek kelimede veya kısa cümleler şeklinde .. 1 buçuk ay önce anaokuluna başladık ve sürekli ağlıyor.. Ne yapacagimi bilmiyorum annelerin fikrini almak istedim . Şimdiden teşekkürler
Merhaba
Biz de yurt dışındayız.
Bizde de türkiyedeki doktor demişti, iki dilli ailenin çocugu geç konuşur. 3 yaşa kadar konuşmazsa korkmayın diye. 3 gün kontrolünde demişti bunu öyle bi hazırladı beni sağolsun hahaha😆
Ama biz almanyaya taşındık, eşim de alman bu arada.
Biz daha 11. Ay verdik yuvaya
Çocuk mutluluktan öldü öyle diyim,
Resmen ihtiyacı buymuş, insanlık öğrendi resmen 😂
Ama yuva almanca haliyle.
Ama çok erken konuştu bu sayede, yaşına girmeden 50 kelime fln. 1.5 yaş civarı cümle..
ama sorun şu ki hep almanca...
ama o kadar küçüktü ki hepbirlikte öğrendi diğer çocuklarla..
oğlunuzu düşünün
Tek dili türkçe
Ve yuvada onu kimse anlamıyor
Bir de sizle 3 sene bir düzen oturtmuş
Kolay gelsin diyorum,
Bir de hangi ülkedesiniz?
Mesela almanyada bi alıştırma süreci var, o kadar yavaştan alıyolar ki bizim çocuk daha çok kalacam yuvada diye ağlıyordu, hayır götüreceksin diyorlardı. Tam bir ay sürdü abartmıyorum.
Sizde bu süreç nası ilerledi?
Çok mu hızlı başladı?
Baya konuşup anlatmanız gerekecek, tüm çocukların gittiğini, orda mutlu olduğunu fln... kolay gelsin

Tam gün mü gidiyor, yarım gün mü..
Adaptasyon süreci nasıl oldu, hızlı mi geçiş yaptınız acaba..

Hangi ülkedesiniz? Çevrenizde hangi dil daha çok konuşuluyor? Oğlunuz dil sorunu yaşıyorsa eğer (ki bence öyle) uyum problemi olması da olağan. Bence uzmanla tekrar görüşün ve uygun görürse ya iki dile ağırlık verin ya da diğer dile. Hiç kimsenin seni anlamadığı ortamda bulunmak çok zor olsa gerek, hele de bir çocuk için.

Selam hanımlar..
3 yasinda bir erkek çocuk annesiyim .. yeni yeni konuşmaya başladı kendisi .. yaklaşık 3 aydır kelime veya kısa cümleler olarak konuşması her gün birazdaha üzerine koyarak gelişmekte... yurtdışında yaşıyorum ve cocukdoktorumun tavsiyesi üzerine önceliği anadiline verdik ve türkçe konuştuk hep . Türkçe herşeyi anlıyor ve cevap verebiliyor tek kelimede veya kısa cümleler şeklinde .. 1 buçuk ay önce anaokuluna başladık ve sürekli ağlıyor.. Ne yapacagimi bilmiyorum annelerin fikrini almak istedim . Şimdiden teşekkürler
Benimde 3bucuk yasinda oglum ilk gun cok rahatti sonraki 2hafta boyunca cok agladi. Ama israrci davrandim gitmesi icin.yaninda beklemedim Daha sonra 1ay boyunca her gun ya babasina yada bana yanimda kal diyerek agladi. Ama sinifa girdigi an cok mutluydu. Bu arada ogretmenimiz boyama turu etkinliklerde hep sıkildigini yapamadigini soyledi evde bizde calismalar yaptik. Cok guzel yaptigina dair hep olumlu konustum. Ogretmende ayni sekilde. Biseleri yaptigini gorunce cok mutlu oldu ve isteyerek yapmaya basladi. Sizde bu konuda fikir alabilitsiniz ogretmenden. Bide bizimki simdye kadar hep tekti. Evdeki ilgiyi okulda gormemesi onu isteksiz yapti oda var
Bide kendini ifade ederken karsi taraf anlamiyosa obdan istemiyo olabilir

Merhaba
Biz de yurt dışındayız.
Bizde de türkiyedeki doktor demişti, iki dilli ailenin çocugu geç konuşur. 3 yaşa kadar konuşmazsa korkmayın diye. 3 gün kontrolünde demişti bunu öyle bi hazırladı beni sağolsun hahaha😆
Ama biz almanyaya taşındık, eşim de alman bu arada.
Biz daha 11. Ay verdik yuvaya
Çocuk mutluluktan öldü öyle diyim,
Resmen ihtiyacı buymuş, insanlık öğrendi resmen 😂
Ama yuva almanca haliyle.
Ama çok erken konuştu bu sayede, yaşına girmeden 50 kelime fln. 1.5 yaş civarı cümle..
ama sorun şu ki hep almanca...
ama o kadar küçüktü ki hepbirlikte öğrendi diğer çocuklarla..
oğlunuzu düşünün
Tek dili türkçe
Ve yuvada onu kimse anlamıyor
Bir de sizle 3 sene bir düzen oturtmuş
Kolay gelsin diyorum,
Bir de hangi ülkedesiniz?
Mesela almanyada bi alıştırma süreci var, o kadar yavaştan alıyolar ki bizim çocuk daha çok kalacam yuvada diye ağlıyordu, hayır götüreceksin diyorlardı. Tam bir ay sürdü abartmıyorum.
Sizde bu süreç nası ilerledi?
Çok mu hızlı başladı?
Baya konuşup anlatmanız gerekecek, tüm çocukların gittiğini, orda mutlu olduğunu fln... kolay gelsin
Almanyada yaşıyorum. Ilk 2 hafta benle beraber 1 saat kaldı sonra 2 1 saat yalnız kaldı ben başka odada bekledim .. Şimdi 2 saat kalıyordu bu hafta 3 saat yapalım dediler ve iki gündür çok ağlamış tekrar 2 saate düşürdük süreyi.. O zorlanıyor bende çok zor 2 kızım var 15 ve 14 yaşlarında onlarda sadece anadili konuşarak başladı ve sorun yasmadın ama bu çok etkiledi beni

Hangi ülkedesiniz? Çevrenizde hangi dil daha çok konuşuluyor? Oğlunuz dil sorunu yaşıyorsa eğer (ki bence öyle) uyum problemi olması da olağan. Bence uzmanla tekrar görüşün ve uygun görürse ya iki dile ağırlık verin ya da diğer dile. Hiç kimsenin seni anlamadığı ortamda bulunmak çok zor olsa gerek, hele de bir çocuk için.
Almancada anlıyor iki kızım var biri 15 ve diğeri 14 yasinda onlar çoğunlukla almanca konuşuyor.. geçen hafta son iki gün çok güzel durdu öğretmende bende sevindik ve saati bu hafta 3 e çıkartı belki o fazla geldi dedik ve tekrar 2 saate indirdik çok zor .. benim için hele gerçekten tükenmek üzereyim

Bende yurtdisinda yasiyorum. Ve insanlarin diline pelesenk olmus, "önce anadili ögrensin". Bu mesela Almanyada yasayan bir Alman için geçerli olabilir. Yani önce Almanca ögrenip, sonrada mesela inglizce ögrenir. O halde çoçuk Inglizceyi daha iyi ögrenebilir çünü Almancayi bildigi için, tercüme edebiliyor kafasinda.

Ancak bu mesela bizim Türk toplumumuz için geçerli degil. Toplumdan soyutlanmis bir sekilde, toplum genelinde kullanmayan dil ile çoçugu büyütmek olmaz ki. Tabi ki çoçuk mutsuz. Eger Almanyada yasiyorsaniz, hiç Almanca duymuyor, hiç Alman çoçuklar ile konusmuyor, onlar ile arkadaslik yok, onlarin kültürünü bilmiyor.

Sonra günün birinde çoçugu sinifa koyuyorlar, tanimadigi bir dil ile, kendini tabiki ifade edemez ve mutsuz olur.

Keske çoçugu iki dil ile büyütseydiniz. Cocuk 1 yasindan sonra krese yada oyun grubuna katilsa. Toplumun bir parçasi olsa. Kültür soku en azindan bu kadar büyük olmazdi. Nacizane tavsiyem, çoçugun ögretmeni ile iletisim kurmaniz. O sinifta neler görüyor ve ögreniyor size anlatsin. Aksam çoçuk eve geldiginde almanca o konu üzerine soru sorabilirsiniz. Almanca çoçuk kitaplari alin, yatmadan önce beraber okuyun,..

Yani simdi önemli olan çoçugun Almancayi kavramasi. Ve bu süreçte çoçuk yarim günde gidebilir.

Benimde 3bucuk yasinda oglum ilk gun cok rahatti sonraki 2hafta boyunca cok agladi. Ama israrci davrandim gitmesi icin.yaninda beklemedim Daha sonra 1ay boyunca her gun ya babasina yada bana yanimda kal diyerek agladi. Ama sinifa girdigi an cok mutluydu. Bu arada ogretmenimiz boyama turu etkinliklerde hep sıkildigini yapamadigini soyledi evde bizde calismalar yaptik. Cok guzel yaptigina dair hep olumlu konustum. Ogretmende ayni sekilde. Biseleri yaptigini gorunce cok mutlu oldu ve isteyerek yapmaya basladi. Sizde bu konuda fikir alabilitsiniz ogretmenden. Bide bizimki simdye kadar hep tekti. Evdeki ilgiyi okulda gormemesi onu isteksiz yapti oda var
Bide kendini ifade ederken karsi taraf anlamiyosa obdan istemiyo olabilir
Evet zaten sorun o konuşamadığı için zaten ağlıyor.. bizimde 11 sene sonra oldu iki.kziim var ve evde ister istemez bütün ilgi ondaydı paylaşmak diğer çocuklar bi disiplin hepsi çok geldi ona farkındayım ama .. pes edersek tekrar hiç istemeyecek gitmek daha çok ağlayıp evde kalabileceğini sanacak .. teşekkürler öğretmenle konuşayım belki başka bişeyle ilgisini çekebilir anaokulunu sevmesini sağlayabilir

Bende yurtdisinda yasiyorum. Ve insanlarin diline pelesenk olmus, "önce anadili ögrensin". Bu mesela Almanyada yasayan bir Alman için geçerli olabilir. Yani önce Almanca ögrenip, sonrada mesela inglizce ögrenir. O halde çoçuk Inglizceyi daha iyi ögrenebilir çünü Almancayi bildigi için, tercüme edebiliyor kafasinda.

Ancak bu mesela bizim Türk toplumumuz için geçerli degil. Toplumdan soyutlanmis bir sekilde, toplum genelinde kullanmayan dil ile çoçugu büyütmek olmaz ki. Tabi ki çoçuk mutsuz. Eger Almanyada yasiyorsaniz, hiç Almanca duymuyor, hiç Alman çoçuklar ile konusmuyor, onlar ile arkadaslik yok, onlarin kültürünü bilmiyor.

Sonra günün birinde çoçugu sinifa koyuyorlar, tanimadigi bir dil ile, kendini tabiki ifade edemez ve mutsuz olur.

Keske çoçugu iki dil ile büyütseydiniz. Cocuk 1 yasindan sonra krese yada oyun grubuna katilsa. Toplumun bir parçasi olsa. Kültür soku en azindan bu kadar büyük olmazdi. Nacizane tavsiyem, çoçugun ögretmeni ile iletisim kurmaniz. O sinifta neler görüyor ve ögreniyor size anlatsin. Aksam çoçuk eve geldiginde almanca o konu üzerine soru sorabilirsiniz. Almanca çoçuk kitaplari alin, yatmadan önce beraber okuyun,..

Yani simdi önemli olan çoçugun Almancayi kavramasi. Ve bu süreçte çoçuk yarim günde zaten yarım gün gidiyor.. almanca anlıyor iki kakım var ve onlar almanca konuşuyor sürekli..

Almanyada yaşıyorum. Ilk 2 hafta benle beraber 1 saat kaldı sonra 2 1 saat yalnız kaldı ben başka odada bekledim .. Şimdi 2 saat kalıyordu bu hafta 3 saat yapalım dediler ve iki gündür çok ağlamış tekrar 2 saate düşürdük süreyi.. O zorlanıyor bende çok zor 2 kızım var 15 ve 14 yaşlarında onlarda sadece anadili konuşarak başladı ve sorun yasmadın ama bu çok etkiledi beni
Bu erkekti di mi 😂
Ah bu erkekler ah 😂
Her çocuk ayrı işte
Bi de kızlar yuvaya daha ılıman bakıyo sanırım.
Erkekler daha mı bi egolu ondanmı ki?
Bizim bi arkadaşın da oğlu da 18 aylık başladı , pişman oldular o kadar geciktirdiklerine.
Çünkü tam 6 ay abartmıyorum 6 ay uğraştılar yuvada uyuyabilmesi için.
Yoksa 4 saatte almak zorunda kalıyorlardı, heba oldular valla.
Sanırsam ne kadar erken o kadar iyi.
Ya ben de 10 ay sonunda oğlum başlayınca tabii sıkıntı çekmiştim,
Mesela 9.5 aylık yürümeye başlamıştı, yuvada yürümeyi bıraktı.
14. Aya kadar eve gelince abartısız tam 2 saat ağladı. Beni tüketti öyle böyle deil.
Ama yuvayı çok seviyordu ve haftasonu niye yokmuş yuva diye kavga çıkarıyordu evde.
Bi de mesela ben evde bişeyi umırsamıyorum, ama yuvada yasak diyelim. Eve gelip tüm gün bizi çileden çıkarana kadar onu yapıyordu fln 🙈
İyi yanı da var kötü de yani.
Siz sabredin elbet alışacak.
Haaa bi de yuvayı kolaçan edin, hangi çocuklarla konuşuyor oğlunuz bakın, anneleriyle yakın olun buluşma ayarlayın kaynaştırın.
Biz en çok onun yararını gördük, oyun geubundan 3 arkadaş birlikte yuvaya başladı bizde işte, hiçkimse sıkıntı çekmedi, birbirileriyle oynadılar öyle alıştılar

Bu erkekti di mi 😂
Ah bu erkekler ah 😂
Her çocuk ayrı işte
Bi de kızlar yuvaya daha ılıman bakıyo sanırım.
Erkekler daha mı bi egolu ondanmı ki?
Bizim bi arkadaşın da oğlu da 18 aylık başladı , pişman oldular o kadar geciktirdiklerine.
Çünkü tam 6 ay abartmıyorum 6 ay uğraştılar yuvada uyuyabilmesi için.
Yoksa 4 saatte almak zorunda kalıyorlardı, heba oldular valla.
Sanırsam ne kadar erken o kadar iyi.
Ya ben de 10 ay sonunda oğlum başlayınca tabii sıkıntı çekmiştim,
Mesela 9.5 aylık yürümeye başlamıştı, yuvada yürümeyi bıraktı.
14. Aya kadar eve gelince abartısız tam 2 saat ağladı. Beni tüketti öyle böyle deil.
Ama yuvayı çok seviyordu ve haftasonu niye yokmuş yuva diye kavga çıkarıyordu evde.
Bi de mesela ben evde bişeyi umırsamıyorum, ama yuvada yasak diyelim. Eve gelip tüm gün bizi çileden çıkarana kadar onu yapıyordu fln 🙈
İyi yanı da var kötü de yani.
Siz sabredin elbet alışacak.
Haaa bi de yuvayı kolaçan edin, hangi çocuklarla konuşuyor oğlunuz bakın, anneleriyle yakın olun buluşma ayarlayın kaynaştırın.
Biz en çok onun yararını gördük, oyun geubundan 3 arkadaş birlikte yuvaya başladı bizde işte, hiçkimse sıkıntı çekmedi, birbirileriyle oynadılar öyle alıştılar
Teşekküler.. umarım alışır ..

Yani simdi önemli olan çoçugun Almancayi kavramasi. Ve bu süreçte çoçuk yarim günde gidebilir.
Ablaları kesin konuşuyordur yanında almanca eminim. Kesin öğrenecek almancayı ondan yana dert yok. Ama sonra Türkçeyi düzgün öğrenemiyor diyorlar.
Bana da ısrar ettiler , ben sallamadım.
Ama eşimle hep türkçe konuşuyoruz.
Ama eşim oğlumla almanca konuşuyor, ve gündüz yuvada Almanca.
Sonuç olarak çocukcağızım ananesiyle konuşamıyor üzülüyorum.
Yani oğlan anlıyor türkçe, ama almanca cevap veriyor. Yani ya da almanca cümle kurup içine türkçe kelimeler sokuyor.
Anane mesela türkçe,
Babane yok o oma işte, mesela dil gibi değil de ananenin konultuğu şey ve babanennin konuştuğu şey gibi kavradı.
Oğlum ananesine cevap veriyo ama anane duruma fransız kalıyor, üzülüyorum. Ama eminim 1-2 sene içinde bunu da kavrayacaktır.
Çünkü Almancayı yalayıp yuttu, şimdi de bazen ben oğlumu anlamıyorum ya. Nerden öğrenmişse bazı kelimeleri,, gözlerim doluyor çocuğumu anlamadım ben şimdi diye 😭😭

O kadar bir doğru yorum ki. Bende oğluma ilk almanca öğrettim. 35 senedir almanyada olup Almanca bilmeyenlerde bunu eleştirir "Neden Türkçe konuşmuyor" diye. Iki, üç, dört dili öğrenir çocuk gerektiğinde. Mesele onu yaşadığı ülkede ilk önce dilsiz bırakmamak. Ama anlatamıyorsun insanlara.

Benim oğlum 3.5 yaşında. Oda henüz tam alışamadı. Onda dil sorunu da yok. Evden çıkar çıkmaz başlar pazarlığa. Evde kalmak istiyor kardeşi ile birlikte. Bırakırken ağlar. Ama ben gittikten sonra ağlamayı bırakıp kahvaltısını da yapıyor oyunlara da katılıyor. Çocuklar için kreş yepyeni bir ortam ve durum. Bir cok yeni şeyleri öğrenmeleri gerek. Dil sorunu eklenince biraz daha da sürer. Zaman tanıyın evladınıza. Alırken neler yaptıklarını sorun, pozitif konusun. Zamanla alışacaktir.

Ablaları kesin konuşuyordur yanında almanca eminim. Kesin öğrenecek almancayı ondan yana dert yok. Ama sonra Türkçeyi düzgün öğrenemiyor diyorlar.
Yani oğlan anlıyor türkçe, ama almanca cevap veriyor. Yani ya da almanca cümle kurup içine türkçe kelimeler sokuyor.
Anane mesela türkçe,
Babane yok o oma işte, mesela dil gibi değil de ananenin konultuğu şey ve babanennin konuştuğu şey gibi kavradı.
Oğlum ananesine cevap veriyo ama anane duruma fransız kalıyor, üzülüyorum. Ama eminim 1-2 sene içinde bunu da kavrayacaktır.
Çünkü Almancayı yalayıp yuttu, şimdi de bazen ben oğlumu anlamıyorum ya. Nerden öğrenmişse bazı kelimeleri,, gözlerim doluyor çocuğumu anlamadım ben şimdi diye 😭😭
Aynı sorunu ben küçük kızımda yaşadım .
Ilk izine gittiğimizde türkçe anlamıyor veya konuşamıyordu kızım. Benim ailem hepsi turkiyede ve türkçe konuşuyorlar. Halende tam anlamıyla türkçe konuşmuyor. Otamatik almancaya dönüyor dil . Büyük kızımda aynen sadece türkçe konuştu önce anaokulnda 6 ay kadar bi sürede kavradı dili ve şuanda almaca ve türkçe süper konuşuyor.. üstüne 2 dil daha ekledi ama . Ailem turkiyede olduğu için benim için anadil türkçe önemli kimse kusura bakmasın

Anane mesela türkçe,

Cocuk orda yasayacak, okula gidecek, is sahibi olacak. Tabiki Almancayi iyi bilmesi çok önemli. Ilerde atiyorum aksanli konusursa, yazi hatalari yaparsa onun için okul ve profesyonel hayati kötü olur.

Zaman ile Türkçeyide daha iyi kavrayacak. Iki dildede kitaplar okuyun. Nesneleri iki dilde isaret edin mesela, bardak, kalem,..

Ve üzgünüm ama yillarca Almanyada kaliyorsan ve 3 yasindaki çoçugun Almancasini anlamiyorsan, sikinti çoçukta degil, sende. Bu çoçuk ilerde okulda zor dersler görecek, ögretmeni ile iletisim kuracaksin. Okul disi aktiviteleri olacak,..

Yani yerinde olsam, çoçugum Türkçeyi iyi kavramiyor diye üzelecegime, ben iyi Almanca konusamiyorum diye üzülürdüm. Sende kurslara katil, Almancani yükseltebilirsin.

Benim oğlum 3.5 yaşında. Oda henüz tam alışamadı. Onda dil sorunu da yok. Evden çıkar çıkmaz başlar pazarlığa. Evde kalmak istiyor kardeşi ile birlikte. Bırakırken ağlar. Ama ben gittikten sonra ağlamayı bırakıp kahvaltısını da yapıyor oyunlara da katılıyor. Çocuklar için kreş yepyeni bir ortam ve durum. Bir cok yeni şeyleri öğrenmeleri gerek. Dil sorunu eklenince biraz daha da sürer. Zaman tanıyın evladınıza. Alırken neler yaptıklarını sorun, pozitif konusun. Zamanla alışacaktir.
Bizimki tam dil değil.almancaya yatkın kulağı ablaları alman oması var komşu onunla konuşuyor ama türkçede yeni yeni dillenmeye başladı.. geçen hafta son iki gün çok güzel dedi öğretmen sevindim ama bu hafta yine başa sardık.. götürmesem daha kötü olacak.. umarım sever alışır zamanla

Anane mesela türkçe,

Hahahahah 😂 vay sıpa. Çift ana dilli olmuş :) okuldayken bir hocamız da yarı Amerika yarı Japonyalı bir danışanından bahsetmişti. Ama çocuğun yaşı biraz daha büyüktü sanırım. Kendisine Japon bakıcı gelince Japonca konuşuyor, ama bakıcı Japonca bilmiyor (Amerikada doğmuş büyümüş kız), çocuk ondan sonra iki dil bildiğini idrak ediyor :) yani çekik gözlülerle Japonca, diğerleri ile İngilizce konuşuyor 😂

Back
X