altınlarımı ve paralarımı kaptırmak istemıyorum :((

valla ben de bu konuda mağdurum hem de düğün günüm en güzel günüm burnumdan geldi. ben ne oldu anlamadım bile niyetlerini bilemedim çünkü büyük bi nişanımız olmamıştı. takı merasimi sırasında bizde boynumuza kurdelaları geçirdik ama bi baktım kayınvalidem masanın başında bitivermiş elinde bi çanta alıp alıp çantaya atıyor bizim kurdelalar öylece kaldı ben şok oldum eşime dedim ben gidiyorum bu ne rezillik oturmak istemiyorum dedim. eşim diyor tmm otur yapma ne olur rezil oluyoruz. benim yaptıgımmı rezillik dedim annenin şuanki suratına baksana bi fln işte sonra ben kalkıyom eşim oturtuyor oturduk çünki bize hiç bi şekilde gerek yok geleni alıyor çantaya atıyor. eşimde çok sinirlenmişti napalım otur bakalıım onlar anlamaz şimdi hiç laftan sözden sen şuan kafasına silah daya yine vermezler dedii... oda tanıyordu annesigili velhasıl sadece bizim tarafın taktıklarını bıraktılar. ve bize düğünde hiç bi şekilde yardım etmediler. evlendik mobilya taksiti ödedik... ne oldu aldılar paraları ama o güzü zehir ettiler bana. düğün videomun sonunu izlemek isteiyorumm hiçç.... diycem o ki niyetleri varsa yaparlar inşallah sen benim gibi olmazsınn allah yardımcın olsun... ama az çok fikrin oluyor kayınvaliden hakkında işte ona göree...

peki evlendikten sonra nasıl aileyle aranız? merak ettim

peki evlendikten sonra nasıl aileyle aranız? merak ettim

şuan eşimde ben de ailesiyle küs durumdayız ama eşimle tartışıp benimle de konuşmadılar
gerçi konuştugumuzda da çok geçindigimiz sölenemez sürekli laf sokarlar herşeye karışmaya çalışırlar fln işte...

Bak bu yazacagim fikri bir dusun.
Senin tarafinin takacagi altin para vs sana dugunde takmasinlar annene versinler annen de sana sonra verir. Bence daha iyisi nisanlinin basinin etini ye nasil alabilirler diye. Nisanlin da bir ilgincmis yani

Arkadaşım yazdıklarınla resmen sabrımı sınadın, Görsüzlük ötesi bu, bu bildiğin HIRSIZLIK.. Göz göre göre yapılmış bir hırsızlık, Nişanda da düğünde de takılan altınlar GELİN VE DAMADINDIR!! Ben çevremde de kendimde de böyle gördüm.. Kaynana tavsiyem; bi kurdela da o taksın boynuna geçsin sıraya.. Bence yol yakınken dön, sonra boşanıyoruz diye konu açma, sanada yazık..

bizim adetlerimize göre de nişanda takılanlar kıza verilir ve hatta kız da bu paraya bilezik alır takar koluna.. direk kızındır yani..
ben daha baştan kayınvalidemin niyetiğini bildiğim için eşime söyledim bizde böyledir sakın nişanda bi rezillik çıkmasın diye.. kayınvalidem ise almak taraftarıydı. oysaki bizim köyden kentten dünyalarca insan geldi eşimin ailesi yanlarında sadece 2 aile getirdiler zaten akrabaları uzakta gelenlerde bişey takmadı sadece kayınpederim taktı o kadar. baya para birikmişti %95 i benim akrabalarımın taktıklarıydı. bizim akrabalar baktılar ki oğlanın çok akrabası yok yazık onun kuşağı boş kalmasın diye hem bana hem ona taktılar Allah razı olsun. ve ona rağmen kayınvalidem kuşağa uzanmış ben görmedim ama bi tanıdık var çok fena o takip etmiş. eşim kaşlarını kaldırmış ve geri çekmek zorunda kalmış.. sonra eşime sordum teyit etti. böyle işte en güzeli eşine söylemen..
ancak...
düğünümde böyle olmadı. bizim akrabaların hemen hepsi kına geceme geldi. ve baya bi çeyrek taktılar. dolayısıyla akrabalarımın taktığı tüm çeyrekler bizde kalmış oldu.
düğünüme ise bizim tanıdıklardan gelenler olsa da çoğunluk onlarındı ama yine de pek takı birikti sayılamaz.eşime takılanlar toplasan 10 çeyrek etmez.
neyse biz takıdan sonra gelin odasına gittik. hem benimki hem eşiminkini çıkarttık. ben zannettim ki benim sadıcımın çantasına katılıyor gece de bana verecek. meğer kaynımın çantasına tıkılmış o da gitmiş annesine götürmüş. ama o kadar kötü oldum ki..
neyse ertesi gün kayınvalidem benim kuşağı göndermiş altınlarla birlikte. diğerini ise aylar sonra verdi.
o zannetti ki altınla bizi tehdit edecek hem de o kadarcık.. hem oğlunun hem benim gözümden düştü.. o sandı ki altınla bizi kendine bağlıyacak ona gitmemizi altınla sağlayacak.. oysa yanılıyordu... yaptıkları sadece kendinden daha da soğumaya yetti..

bakın çoğu kişi bu kişiyle evlenme filan demiş ama benim eşim de nişanlılık süresince bazı şeylere göz yumdu ben çok korktum annenin sözünden çıkamıyor diye.. şimdilerde soruyorum o zamanlar neden öyle yaptın diye.. dedi ki bazı şeyler sadece aileyle olur.. düğün dernek aileyle yapılır. ben annemi biliyorum eğer o zaman ses çıkarsaydım rezillik çıkarırdı ve biz evlenemezdik der.. şimdi ise haklı olduğu konularda restini çekebiliyor.. yani konu sahibi bu ihtimali de düşünsün diyorum.

vallanm okuyunca şok oldum desem yeri valla
nişan kız tarafının takılanlarda kıza kalır ama bizde bana takılan bende eşime takılan eşimde kalmıştı eşime takılanları almamıştık.
nişanı kız yaptıgına göre kızında masrafları var olucak neden kızın nişan ,çeyiz,kına masrafına gitmiyor nişanda takılanlarda düğün masrafında saklanıyor. bence kayınvaldenle konuşmalısın takılarını almalısın yada düğündede aynı şekilde bir davranışla karşılaşmak istemediğini şimdiden belirtirsin sonradan kötü olacagına şimdiden bilsinler ona göre davransınlar.

Aç gözünü aman ben kötü olmayım laf söz olmasın diyerek kendini yakma; hele bile bile lades i hiç deme. Böyle bir konuda müstakbel kayınvalidenle değil nişanlınla muhattap ol. Kayınvalidenle de muhattap olması gereken kişi annen ve baban; unutma sen sahipsiz değilsin. Ben anneme bir şey diyemem yada dediğimi dinletemiyorum diyen adamdan da uzak dur. Yarın öbür gün başka bir haksızlığa uğradığında da mı senin yanında olmayacak? Geçiminiz nasıl başlarsa öyle gider. Bu takı meselesi yüzünden dağılan çok yuva duydum. Umarım tatlı bir şekilde sonuca bağlarsınız

Güzelim nişanı siz yapmadınız mı? Bildiğim kadarıyla nişanda takılanlar kız evine verilir. Senin annen baban neden bişey demeyip sessiz kaldılar. O an takı merasiminde benim bildiğim kızın yanında annesi erkeğin yanında annesi durur ki kim ne takmış ona bakarlar ki yarın birgün o takan kişinin bir şeyi olunca durumu el verirse aynısını takar. Nişanda takılanları da vermen zaten başlı başına hata.
Arkadaşının dediği gibi gelin çantası al takmak isteyene gelinlik ve damatlık delinmesin diye çantaya koyuyoruz de, çantaya koy ve merasim bitince annene ver hemen. Yada düğünden önce kv de anne nişandaki gibi yapmayın ayıp oluyor milletin gözü önünde de. Hem merak etmeyin ben kasa ayarladım, düğün ertesi bankanın kasasına koyacağım de. anlar herhalde.
Ben nişan yapmadım. Kınam istanbulda oldu. düğünüm istanbul dışında. Düğünüme gelemeyenlerin kimisi kıyafetlerimize taktı, kimiside anneme elden vermiş.Kına bitince eşim takılanları tek tek getirdi bana verdi. Düğünde bile takı merasimi bitince erkek tarafından kimse gelin odasına bile gelmedi. Teyzem geldi yanımızda eşim çıkardı takılanları bende çıkardım. Gelin çantama koyduk ve teyzeme verdik. Biz otelde kalıp direk ordan balayı için şehir dışına gideceğiz diye yanımıza almadık. Ama kv olsun başkası olsun ne altın ne takı muhabbeti etmedi. Sonuçta onlar gelin ve damada verilir ki ilerde lazım olur yatırım yaparlar diye. Üstüne balayına giderken kp eşimin cebine parasını bile koymuştu.
Demekki bu insanların kendini yetiştirmesi ile alakalı.

ya bu altın olayı herkesin başına bela

ama unutulmamalı ki altın takmak düğünlerde bir ödünç gibidir.
zamanında eşinin ailesinin taktığı altınların dönüşüdür.

bunu ailelerin almamalı yada almamalı onları takdirindedir.
yani sen altın takma eşinin ailesi taksın zamanıdna şimdi takılan altınları sen al
ohhh ne ala bedava altın

sonra onlar alırlarsa hır çıkarın bu nedir yaaaaaaaaaaaaaaaaa

şimdi ailede bir düğün olsa gidip sen mi altın takacaksın
yoksa kayınvalidenlerden mi bekleyeceksin sizin akrabanız siz takın diye mı diye düşüneceksin

iki yüzlülük olur mbu

ben eşimle mutlu olayımla tüm altınlar onların olsun

düğünde takılan altınlar, gelin ve damadın kısmetidir bence, iyi geçsin o zaman kayınvalideler iki tarafa, kız tarafı kızın annesine, oğlan tarafı oğlanın annesine taksın.. böylece problem ortadan kalkar...

ayrıca ne kadar çok takarsan tak, oğlun ya da kızın diyelim ki evlenmedi.. millet bak canım senin çocukların evlenmedi ama sen bize taktın ya ben de sana altın getirdim mi diyecek..
haksızlık da yok ayrıca, bizim ailelerimiz takılarının meyvesini biz aldık yarın bizim çocuklarımız da bizim taktıklarımızın karşılığını alacak... insanın en mutlu gününde şunları yaşaması çook üzücü..

eşin olacak insana bunu mutlaka söylemelisin... öyle saçmalıkmı olur yaaa o altınlar size takılıyo hani düğününüz oluyo size destek olsun yeni evlisiniz borç içinde yüzmeyin diye neyse bunun sende farkındasın zaten söylememin bi anlamı yok ama şöyle bişey olabilir düğünde o kuşağı asla asla çıkartmaman için gerekirse annenide yanınıza alabilirsin :) ablan engel olamamış en azından annen daha çok destek olur diye düşünüyorum... yada karşı tarafı tanımıyorum nasıl bi sonuç doğurur ama gerekirse açık açık konuşun bizde adet diildir düğünde takılanlar gelin damatta kalır filan deyin... sinir bozucu Allah sabır versinnn..

bu altınlar gelinin hakkıdır diye boşuna söylemiyor bu kadar insan.
bilemiyorum belki sizin bulundugunuz yerdeki adetler farklıdır ama takılan altınlar gelinin mehridir.
mehir diye bir adet vardır.erkek tarafının geline alması gereken altınlar yani. bu nedenle düğündeki altınlar gelinin hakkıdır denir.
ben hiç duymadım duyan varsa soylesin, kız istendikten sonra aileler arasında yada imam nikahı kıyılırken erkeğe ne kadar altın istiyorsunuz diye sorulmaz
o zaman kız tarafının taktıgı altınları gelinin annesine erkek tarafıın taktıklarını damadın annesine versinler herkes o kadar zaman eşe dosta taktıgı altının dönüşünü alsın. yeni evli çiftte belki borçla kurdugu yeni yuvasında avcunu yalasın

Son düzenleme:

mehir düğünde takılan altınlara denmiyor. İmam nikahı kıyılırken hoca ki bazı hocalar sormuyor ama sorması gerek erkeğe karına ne kadar mehir biçiyorsun diye sorar. bununda bir gramı var. şuan hatılarmıyorum ama onun altına düşmemesi gerek. sonrada kıza soruyor kabul ettin mi diye ya kabul ettim der yada hayır şu kadar istiyorum der. düğünde takılan altınlarla alakası yok. onun dışında herkes de bilir takılara gelin ve damada gider ki borçları varsa borçlarını ödesin yoksa da ilerde yatırım amaçlı kalsın diye. yani iki aileye de düşmez.
bir arkadaşta bir taraf taksın diğeri takmasın ne ala demiş. düğünde genelde erkek tarafı takar. kız tarafına da düşer ama öncelik erkek tarafınındır. hatta bazı aileler düğünden önce şu kadar bilezik kolye bilmem ne der. bana göre buda görmemişliktir. ha başlık istemişsin ha altın bırakında erkek tarafının neye gücü yetiyorsa onu taksın. bazı ailelerde altınların kızın olduğunu öne sürer hatta derler ki yarın bir gün bişey olursa geleceğin onlar senin der.
bence en mantıklısı gelin ve damatta kalması. o altınlar ne gelinindir ne damadın. ikisinindir bana göre.

Düğünde takılan altınlar geline aittir. Bitti. Nokta. Anayasamızda bile yazar bu. Takı töreninden sonra eve gitmeden bile bozulsa evlilik geline aittir. Fakat bazı yörelerde ne hikmetse erkek tarafı el koyuyor. Bir arkadaşımın altınlarıyla düğün salonunu ödemişlerdi mesela. O zaman kız tarafı da düğünü yapmış sayılır bence. Bizim oralarda hiç polemik yaşanmaz bu konularda. Düğünden sonra kızın annesine,teyzesine falan emanet edilir. Sonra da kıza teslim edilir. Kuzenimin eşi farklı bir kültürden, düğünden önce kayınvalidesi tembihlemiş bütün tanıdıklarını kimse takmasın bana verin yoksa bunlarda kız alıyor bütün altınları diye :) Sadece bizim tarafın taktıklarını alabilmişti kuzenim.

Güzel arkadaşım, çok iyi niyetli saflardan bir insansın. Ama ne yazık ki bu altın değerinde saflık boyutunda ki iyi niyet sana ömrün boyunca pahalıya patlayacağa benzer. Dilerim gözünü açarsın da hakkını savunmaya başlarsın. Hemen hemen bütün yorumları okudum ancak çok önemli bir noktayı herkes atlamış. Nişanlının anacı babacı olduğunu söyleyen sen, nişanlın nişandan önce annesiyle takılar hakkında konuşmadı mı sence? Kaynanan olacak o densiz kadın nişanlına, nişan takılarını gasp edeceğini sesini çıkarmaması gerektiğini tembihlemedi mi acaba. Kızııııım aç gözünü nişanlının sana oynanacak oyundan yüzde binbeşbeşyüz haberi vardı. Danışıklı Dövüşe resmen kurban gitmişsin. Nişanlının haberi olmamış olsaydı, nişanda takılar üzerinizden çekip alınırken tepki gösteririrdi, ya da ertesi günü takıların sana verilmesini sağlardı. Nişanlın da aynı annesi gibi paragöz ve çıkarcı. Seni ciddiye bile almıyor. Kusura bakma canım ama dost acı söyler! Buradan bakınca herşey ayna gibi meydanda!!!!!! Şimdi üzül ağla ama evlendikten sonra bu aile ve kendine eş yapmaya çalıştığın adam yüzünden hem sen, hem gelecekteki çocukların çok ağlayacaksınız. Bir de kör kör düğündeki altınları düşünüyorsun. Hadi diyelim bu sefer düğünde uyanık davrandın ve kaynananı atlatıp altınları kurtardın.. Nolcak yani, sanki kendine eş yaptığın adam düğünden sonra altınları annesine vermek için seni zorlamayacak mı zannediyorsun! Sana her türlü psikolojik baskıyı uygulamakta serbest olacak. Hatta dayak bile atacak belki. Çünkü nikah kıyılmış bile. Ne yapabileceksin. Elinde hiç bir şey bırakmamışlar. Ne altın ne para. Hatta eline daha geçmeden senden hakkını çekip alan bir aile. Tüm bunlara sessiz kalan kişiliği oturmamış, silik ve sana değer vermeyen bir eş! Üzgünüm ama senin geleceğini bu adamla ve ailesiyle iyi görmüyorum canım. Fantazi dünyasından çık, daha dünya evine girmedin. Ama dünya evinde yıllardır çabalayıp duran deneyimli kadınların sözüne değer ver lütfen. Kendi iyiliğin için. Git kaynanandan altınlarını iste. Nişandaki altınların adet ve gelenklere göre kız tarafına ait olduğunu, masrafların yüzünden ihtiyacın olduğunu söyle. Kaynanan onları sana vermeyecek. Sende bu bahaneyle nişanı at kendini ve hayatını kurtar.

arkadaşım ben acayip sinir oldum okurken ne demek sana takılanlarıda almak ya bu ne görgüsüzlük onlarıda senin ailen alsaydı bari, hem sen neden bu kadar taviz veriyosun şimdiden kendini ezdirirsen yarın evlenince tepene çıkarlar çalıştığınız maaşa bile göz dikerler.. Bu ne ya aklım almıyo valla bencede sen düğünde bi kese gibi bişi yaptır sana takı takmak isteyenler o kesenin içine atsınlar onuda bi güzel koluna dola sonra ver kendi ailenden birine çantaya atsınlar. O altınlar sizin hakkınız onlar oğullarınınkiyle yetinseya hoş bence onu bile size vermeleri gerekir. Hem sana aldıkları altınları bile almışlar bu ne saçmalık ya onlar sende kalır normalde.. Lütfen kendini ezdirme ya sonra neler yaparlar bunlar kimbilir, ben evliyim ama keşke nişanlıyken herşeyi isteyip ben yüzsüzlük yapsaydım diyorum şimdi, biz hanımefendiliği bozmadıkça tepemize çıkıyolar.

Geline takılacak altınlara ,takılara güvenerek mi düğün yapılıyor anlamıyorum..Düğün öncesi kati bir şekilde kayınvalidenizi uyarın bu konuda..Bana öyle geliyor ki müstakbel kayınvalideniz sizin iç işlerinize de fazlaca karışacak gibi...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…