• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Almanya'ya yerleşebilmek?

Kurulu düzenimiz var yeğenim😂😋Türkiye çok iyi yoksa biliyorsun gelmez miyiz😂
Ama alışkanlıklar gerçekten çok etkili. Bizim köyde fındık var. Biz toplamaya gitmiyoruz. Benle yaşıt amcam var. Fındıktan çok para kazanıyor. İstanbul'da dairesi falan da var. Aldıkları ile. Doğası vs zaten harika. Su falan kaliteli..deprem yok. Yani mantık açısından bakarsan istanbulda olmaktansa orda olmak geçim açısından daha kolay. Ama alışmışız gidilmiyor.

Turkiyeyi bilmeden yurtdisinda yasayan biri olarak yaziyorum. Her ay 2000$ eksideyiz. Bir luksumuz yok. Esimin isi cok iyi! Disarida haftada bir falan yiyoruz ortama. Genelde de vde pisiriyorum. Turkiyeye nazaran yegane artilarimizdan biri neredeyse herseyi organik aliyorum pirincten salataya. Barinma cok pahali; goruyorum ki trde de oyle. Yiyecek pahali, bilmiyorum organik almasam cok fark edecek mi ama organikler genelde sadece birkac sent pahali oluyor.
Almanyada cok turk oldugu icin dil bilmeden de yasayabilirsiniz belki. Almanyada olanlar yazar. Ama malesef tasi topragi altin bir yer birakmadilar. Heryerin zorluklari var :KK43: pembe gozluklerle bakmamak gerekiyor
Peki adalet ,hukuk ,eğitim ,insanca fikrini beyan edebilmek ? Bunlar artık ekonomiden daha önemli sanki .

Benim bu yazdıklarım yeni göç etmiş birisi için değildir. Yeni göç etmiş veya işi olmayan birine ev hemen hemen kimse vermez almanyada malesef.
Anca akraba veya tanıdık olursa olur
1100€ ya değil 80m2 burda bahçeli ev kıralanır. Kimsede okadar küçük daireye okadar para vermez burada. Yeni evli Kardeşimin oturduğu ev 90m2 cıvarı tek çocuk odalı, balkonlu bir daire kiraları 350€. Tabii ısınma ve elektrik yok içinde. Ama gayet makul.
Olduğumuz şehir oldukça küçük, kasaba da denebilir 13.000 nüfuslu , ama gerekli tüm kurumlar, kreşler, okullar, Dr’lar, kütüphane, havuz vb tesislerin olduğu bir yer. Yakın ve benim çalıştığım büyük şehire 30km cıvarında. Otobüs, tren ağı tabiki mevcut ama kısıtlı. Bir Berlin yada Münih gibi büyükşehir gibi asla değil dolayısı ile herkesin arabası vardır. Arabasız biryere gitmek oldukça zordur.
24 bin gelir 15 bin kira .tabi icinde elektrik ,doğalgaz ,su yok... Olduğumuz yer oldukça büyük ama kütüphane yok,havuz yok mülteci çok . Tren ağı yok otobüs güzergahları sıkıntılı arabasız her şey çok zor yakıt ateş pahasi . Ayrıca güvende hissetmemek de cabası:(( organik ürün zaten asssssiri pahalı. Bim falan bile pahalı .sırf karın doysun maksat kaliteli bir şey yemek ,et almak vb lüks .en son ne zaman dışarda bir şey yedik hatırlamıyorum falan filan iste

Arkadaşlar davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş. Ben de yurtdışına yeni göçenlerdenim 2 ay oldu. Türkiyede de 8 yıllık bir mühendistim maaşım kötü değildi, nitekim ev araba almıştım kendime. Corona öncesi yurtdışında kısa süreli çalışma fırsatım olmuştu işim gereği bir proje nedeniyle, o zamanki refah seviyesine inanamamıştım ki bu her yerde paylaşılan "50 eura ne alınır" videoları da o dönemde patlamıştı zaten. O dönemlerde kafaya koymuştum yurtdışında yaşayacağım diye.. Ancak gelgelelim bugüne! bugün 50eura artık pek bir şey alınmıyor. kiralar felaket yüksek, eski araba fiyatları yok. tabii ki türkiyeyle kıyaslanamaz bir mont alırken düşünülüyordu, burda temel ihtiyaçlarım için böyle oturup kritik yapmıyorum daha rahatım kesinlikle. ama sadece bu kadarlık rahatlık için göç travması, dil bariyeri, sıfır insanlı çevre, aşırı evrak işi çekilir mi bilemiyorum.. yine birileri çıkıp diyecek çok şikayetçiysen dön gel falan diye elbet döneceğim zaten sadece zamanı doğru planlamaya çalışıyorum. Koca koca insanlarız iki ayda bir hayatımızı köklü değiştiremeyiz her durumu iyi değerlendirmek gerek. en azından dil konusunu geliştirmek vb gibi..

Kardesim beden egitimi ogretmeni yüksek lisans araciligiyla gidecek almanyaya ( bir sinava girdi unilere basvurup 2 sinden kabul aldi adini unuttum sinavin ingilizce idi anadili seviyesinde konusuyor zaten ) amac o degil tabiki egitimi kullanacak .. islemlerini tamamladi evraklari teslim etti iznin eli kulaginda cikmasini bekliyor 1. Dönemi kacirdi ...

Sizden giriş icin orada yasayan bir garantör veya hesabinizda 11 bin küsur euro istiyorlar her ay 1000 eurosunu kullanabiliyormussunuz .. öğrenciyken de yarim gun calisma hakkiniz var ortalama 1000 1500 euro kazaniliyormus ( ama insanlar kacak calisiyormus ) ev bulunamiyor okadar zor anlatamam 2 ayda zar zor birtane düşürdü şükür 1+1 bir evi 480 euroya tuttu elektrik su dogalgaz icinde bizce iyi bir fiyat.. 800 euro verip cikan kisinin tum esyalarini satin aldi net uzerinden sozlesme yaptilar hani bu sekilde bir gidis dusunurseniz diye detayli anlatmaya calistim .. bana bile geliyorlar inanin oglum 6 yasinda kizim 1.5 zorlanmayacaklari bilsem eşimi istifa ettirip gidicem bir sekilde

Ama alışkanlıklar gerçekten çok etkili. Bizim köyde fındık var. Biz toplamaya gitmiyoruz. Benle yaşıt amcam var. Fındıktan çok para kazanıyor. İstanbul'da dairesi falan da var. Aldıkları ile. Doğası vs zaten harika. Su falan kaliteli..deprem yok. Yani mantık açısından bakarsan istanbulda olmaktansa orda olmak geçim açısından daha kolay. Ama alışmışız gidilmiyor.
Gurbetçilerin bahaneleri çok antipatik ya ne yapsalar olmuyor bence en iyisi sessiz kalsınlar😂

Benim bu yazdıklarım yeni göç etmiş birisi için değildir. Yeni göç etmiş veya işi olmayan birine ev hemen hemen kimse vermez almanyada malesef.
Anca akraba veya tanıdık olursa olur
1100€ ya değil 80m2 burda bahçeli ev kıralanır. Kimsede okadar küçük daireye okadar para vermez burada. Yeni evli Kardeşimin oturduğu ev 90m2 cıvarı tek çocuk odalı, balkonlu bir daire kiraları 350€. Tabii ısınma ve elektrik yok içinde. Ama gayet makul.
Olduğumuz şehir oldukça küçük, kasaba da denebilir 13.000 nüfuslu , ama gerekli tüm kurumlar, kreşler, okullar, Dr’lar, kütüphane, havuz vb tesislerin olduğu bir yer. Yakın ve benim çalıştığım büyük şehire 30km cıvarında. Otobüs, tren ağı tabiki mevcut ama kısıtlı. Bir Berlin yada Münih gibi büyükşehir gibi asla değil dolayısı ile herkesin arabası vardır. Arabasız biryere gitmek oldukça zordur.
işte hanımefendi biz de onu diyoruz

1- yeni gelen kimseye ev vermiyorlar, internetten ancak öğrenciler filan bulur (çünkü onlara zaten parayı gelmeden hesaba yatırtıyorlar)
2- yeni gelen kişilerin ehliyeti sadece 6 ay geçerli

ilk geldin, zaten o hengamede ev bulcam, kreş bulcam, bir sürü kayıt kürek işini yapcam, eşe dil kursu bulcam, minicik kasabalarda bunlar zaten olmuyor, hangi birini yapsın da bir de o arada işe gitsin ve de ehliyet alsın otobüslerle? almanyada her yer kapalı zaten belli saatten sonra. herşeye önceden randevu alman lazım sürekli işyerinden nasıl izin alacaksın?

en az 2 sene görece büyük sayılacak bir yerlerde kalmak zorunda ki, yeni gelene ev veren bir yerler bulsun...o "kozmopolit" dediğiniz şehirlerde ancak böyle ev veren kurumlar aracı oluyor da işte ev bulunuyor. bu arkadaşımın ev sahibiyle sorunu oldu mu anca üniversitenin avukatı ile çözebiliyor (o aklı de ben verdim zaten) :KK70: yoksa minicik kasabada kim takar yeni gelmiş göçmeni.

e maaş 2bin bilmedin 2500 olur.
kiraya verecek 1100-1200 kreşe de 200-250 verecek (tamam o kadar da çocuk parası alır) ama kreşler genelde 9-3 ya da 4e kadar (ki kalabalık şehirlerde bi 6 ay da kreş sırası beklemesi olası) eşlerden biri çocuğu bırakacak alacak şekilde az saatli iş bulmak zorunda bir de...2 bin maaş aldın 1100 kira, 200 cep telefonu, 100 ulaşım parası verdin. -hiç taksiye filan binmedin tabi. geriye 600 kalıyor 3 kişi ancak mutfak ve hijyene yeter. birikmez tatil de yapılmaz. üst baş bile taneyle düşünerek alınır. onu diyoruz.

yoksa uzun süredir orada olan
orda okumuş olan
kredi skoru olan
dil sorunu olmayan, ehliyeti olan, vs vs vs
kişinin durumu tabii ki farklı ama türkiyeden yeni giden ve işçi maaşı kadar alacak olan (yoksa ITci filan olsa ya da doktor olsa durum biraz daha başka olabilirdi) kişi için durumlar böyle onu diyoruz işte biz de....

ha 5-6 sene sabreder oturum alır, ehliyeti alır, kredi skoru oluşur, çocuk okullu olur dili çözmüş olur, eşi de düzün maaşlı iş bulur
ondan sonra ancak doğru düzgün geçinir.

ondan sonra araba alır gider bahçeli ev tutar (tasrada bahçeli evler daha ucuz, evet). o zaman eşinin maaşı kendine kalır, kiranın farkı da kendine kalır.

Öğretmenler için de denklik şartları eyaletlere göre değişiyor.

Mesela bunu hiç bilmiyordum çünkü ben finansçı eşim mühendis, denklik almadık geçerli diplomalarımız. Ama ister istemez biryerlerde okuyup denk geliyorum genel bir kural sanıyordum.

işte hanımefendi biz de onu diyoruz

1- yeni gelen kimseye ev vermiyorlar, internetten ancak öğrenciler filan bulur (çünkü onlara zaten parayı gelmeden hesaba yatırtıyorlar)
2- yeni gelen kişilerin ehliyeti sadece 6 ay geçerli

ilk geldin, zaten o hengamede ev bulcam, kreş bulcam, bir sürü kayıt kürek işini yapcam, eşe dil kursu bulcam, minicik kasabalarda bunlar zaten olmuyor, hangi birini yapsın da bir de o arada işe gitsin ve de ehliyet alsın otobüslerle? almanyada her yer kapalı zaten belli saatten sonra. herşeye önceden randevu alman lazım sürekli işyerinden nasıl izin alacaksın?

en az 2 sene görece büyük sayılacak bir yerlerde kalmak zorunda ki, yeni gelene ev veren bir yerler bulsun...o "kozmopolit" dediğiniz şehirlerde ancak böyle ev veren kurumlar aracı oluyor da işte ev bulunuyor. bu arkadaşımın ev sahibiyle sorunu oldu mu anca üniversitenin avukatı ile çözebiliyor (o aklı de ben verdim zaten) :KK70: yoksa minicik kasabada kim takar yeni gelmiş göçmeni.

e maaş 2bin bilmedin 2500 olur.
kiraya verecek 1100-1200 kreşe de 200-250 verecek (tamam o kadar da çocuk parası alır) ama kreşler genelde 9-3 ya da 4e kadar (ki kalabalık şehirlerde bi 6 ay da kreş sırası beklemesi olası) eşlerden biri çocuğu bırakacak alacak şekilde az saatli iş bulmak zorunda bir de...2 bin maaş aldın 1100 kira, 200 cep telefonu, 100 ulaşım parası verdin. -hiç taksiye filan binmedin tabi. geriye 600 kalıyor 3 kişi ancak mutfak ve hijyene yeter. birikmez tatil de yapılmaz. üst baş bile taneyle düşünerek alınır. onu diyoruz.

yoksa uzun süredir orada olan
orda okumuş olan
kredi skoru olan
dil sorunu olmayan, ehliyeti olan, vs vs vs
kişinin durumu tabii ki farklı ama türkiyeden yeni giden ve işçi maaşı kadar alacak olan (yoksa ITci filan olsa ya da doktor olsa durum biraz daha başka olabilirdi) kişi için durumlar böyle onu diyoruz işte biz de....

ha 5-6 sene sabreder oturum alır, ehliyeti alır, kredi skoru oluşur, çocuk okullu olur dili çözmüş olur, eşi de düzün maaşlı iş bulur
ondan sonra ancak doğru düzgün geçinir.

ondan sonra araba alır gider bahçeli ev tutar (tasrada bahçeli evler daha ucuz, evet). o zaman eşinin maaşı kendine kalır, kiranın farkı da kendine kalır.
Yani?
Neden okadar atarlandınız?
Ben herkes gelsin hayat burda çok kolaymı demişim? Sıradan, olağını yazdım.
TR’den yada herhangi biryerden gelmiş sıfırdan başlayacak insan herhalde zorluk çekecek. Kusura bakmayın ama bizler 3üncü hata 4üncü kuşaklarız, zamanında benim ailemin çektiği sıkıntıları ben tabiki çekmeyeceğim. Yeni gelecek kişilerde hop gideyim vallah çok rahatmış kafasıyla gelmiyordur herhalde?? Ben bir süre ABD okudum ve yaşadım, dilini bildiğim ülkede bile hayat kolay değildi, zamanla alıştım ama ilk başta zorlandım. Zor olmadan kolay nerde görülmüş?

iltica bambaşka bir şey

burada söz konusu olan nitelikli işçi göçü. iş bularak ya da aramak üzere gitmek.

6 ay?

aşırı iyimsersiniz

vize başvurusunu yaptıktan "sonra" sonuçlanması en iyi ihtimalle 6 ay sürüyor şu anda uzun süreli çalışma izinli vizelerde (yani işi buldun, evrakı topladın, vizeye başvurdun, randevuyu aldın, tüm evrakı içeriye verdin sadece vizen çıkacak, o 6 ay zaten.
çünkü çalışma izni 3 aydan erken çıkana deniz üstünde yürümüş Musa gözüyle bakılıyor, e burada bir de eş ve çocuk var onlara da işi bulan üzerinden vize çıkacak...).
vizeye başvurmak için randevuyu en son baktığımda zaten 3 aydan önce vermiyorlardı
denklik evrakları, gitmesi gelmesi en iyi ihtimalle 6 ay sürer
denklik alıp, dil belgelerini verip, hemen iş bulsa en iyi ihtimali 1.5 yıl yani...

sonuca aynı yerden varıyoruz, zaten iş bugün bulsa diye başladım, sonraki süreçten kısaca bahsettim. iş bularak gidenle normal vize başvurusu arasında sonuç süresi farklı.

kısaca istedikten sonra yapılamayacak şey değil. şart ve koşullar uygun olduktan sonra. o arada dil hazırlığı da rahatlıkla yapabilirler.

konu sahibi hedefe kitlenin ha 1 sene ha 2 sene sonra sabredin, sonuca erin:) başarılar

Yani?
Neden okadar atarlandınız?
Ben herkes gelsin hayat burda çok kolaymı demişim? Sıradan, olağını yazdım.
TR’den yada herhangi biryerden gelmiş sıfırdan başlayacak insan herhalde zorluk çekecek. Kusura bakmayın ama bizler 3üncü hata 4üncü kuşaklarız, zamanında benim ailemin çektiği sıkıntıları ben tabiki çekmeyeceğim. Yeni gelecek kişilerde hop gideyim vallah çok rahatmış kafasıyla gelmiyordur herhalde?? Ben bir süre ABD okudum ve yaşadım, dilini bildiğim ülkede bile hayat kolay değildi, zamanla alıştım ama ilk başta zorlandım. Zor olmadan kolay nerde görülmüş?
yahu neden atar yapayım

100-120 m2 kira 500-600 yazan sizsiniz

sonra ben "atar" yapınca diyorsunuz ki onu yeni gelen kişiler için yazmadım :D

buarada, mutlu olma ihtimaliniz genel olarak yurtdışına çıkıp ne beklediğinize bağlı.

akşam 8 de her yer kapanır, pazar günleri dinlenme günüdür, elektrikli süpürge bile açmak yasaktır. kurallar katı.
Türkiye'de ki gibi renkli sokaklar, cıvıl cıvıl sosyal hayat beklemeyin.
ve evet oraya gidip zengin olmayacaksınız belki de ilk zamanlar kıt kanaat geçineceksiniz düzeninizi kurana kadar.

sisteme özellikle de bürokrasiye ayak uydurmak oldukça zor, biz tr de teknolojinin ilerlemesi ile oldukça rahatız.

ama çocuğunuz devletin çocuğudur, eğitim devlet tarafından sağlanır, masraflar ona aittir. eğitim kaygınız olmaz, çocuğunuzun kapasitesi ve hakkı neyse ona göre meslek sahibi olur, ister çöpçü olsun, ister doktor muamele değişmez.

hak, hukuk, adalet, güven vardır, derdinizi anlatabilirsiniz.
sokakta kalma, aç kalma korkunuz olmaz, seneye kiram ne kadar olacak diye korku içinde yaşamazsınız.

ortalama bir hayat standardı vardır. bu sistemde hayatınızı idame ettirirsiniz.
beklentilerinize uygunsa, her şansı deneyin derim, korkmayın:)

yahu neden atar yapayım

100-120 m2 kira 500-600 yazan sizsiniz

sonra ben "atar" yapınca diyorsunuz ki onu yeni gelen kişiler için yazmadım :KK70:
Öyle yazdım, çünkü öyle?? Tam olarak anlamadığınız ne?
Yeni gelen kişiye daha doğrusu gelir garantisi olmayan kişiye o evi zaten vermezler
500 değil ben 1000 vercem desede vermezler
İş verenlerin bir kısmını tenzih ederek söylüyorum, Kimse kollarını açmış TR den insanlar gelsede evimi versem diye beklemiyor

sonuca aynı yerden varıyoruz, zaten iş bugün bulsa diye başladım, sonraki süreçten kısaca bahsettim. iş bularak gidenle normal vize başvurusu arasında sonuç süresi farklı.

kısaca istedikten sonra yapılamayacak şey değil. şart ve koşullar uygun olduktan sonra. o arada dil hazırlığı da rahatlıkla yapabilirler.

konu sahibi hedefe kitlenin ha 1 sene ha 2 sene sonra sabredin, sonuca erin:) başarılar

ah buara mesajıma baktım bugün iş bulsa diye başlamamışım meğer mesaja, kusura bakmayın:)

Öyle yazdım, çünkü öyle?? Tam olarak anlamadığınız ne?
Yeni gelen kişiye daha doğrusu gelir garantisi olmayan kişiye o evi zaten vermezler
500 değil ben 1000 vercem desede vermezler
İş verenlerin bir kısmını tenzih ederek söylüyorum, Kimse kollarını açmış TR den insanlar gelsede evimi versem diye beklemiyor
hanımefendi

tüm mesajınız burada şartlar şöyle biz şunu kazanıp bunu harcıyoruz şeklinde idi

yazdıklarınızda yanlış bir şey var filan diyen de olmadı
sadece diyorum ki tamam sizin öyle

ama yeni gelen kimsenin şartları öyle olmayacak
mesajınızda buna dair tek bir ifade tek bir kelime var mı? yok?
siz 3. 4. kuşakmışsınız zaten. tamamen buradaki konudan uzaksınız yani.
sonra ben bunu yazınca "evet kimse yeni gelene ev vermez" yazan da sizsiniz zaten.

konuyu açan kişi siz orada ne kazanıp ne harcıyorsunuz diye sormuyor, güle güle harcayın...

buradan gidince ne olur, gidebilirsek yani, diye soruyor. bilmiyorum aradaki farkı daha nasıl anlatabilirim. çünkü sizi daha fazla alıntılamayacağım.

ah buara mesajıma baktım bugün iş bulsa diye başlamamışım meğer mesaja, kusura bakmayın:)
heh tam onu demek istemiştim. sorun değil estagfurullah.

Gurbetçilerin bahaneleri çok antipatik ya ne yapsalar olmuyor bence en iyisi sessiz kalsınlar😂
İstanbul'da Avrupa yakasindayim. Anadolu yakası cok daha iyi. İşim orta noktada kalıyor. Çekmeköy falan de güzel sehirlesti fiyat olarak da iyi. Ama yine de cocukluktan alışmışım yaka bile değiştiremiyorum. Kurulu düzeni herkes bozamaz. O açıdan anlıyorum.
Bu arada benim kardeşim de mezun olduğundan beri yurtdışında çalıştı. Zengin Arap ülkesinden avrupanin en iyi şehrine gittiler. Attan inip eşeğe bindik gibi olduk dediler. Aşırı muhaliftiler falan ama bakış açıları değişti. Mesela biz onlardan oranın şampuanıni falan istiyorduk daha temiz içerik diye. Ürünlerde daha temiz içerik vardır. Ama dışarda yemek konusunda çok kötü diyorlardi. Çim tuzu vs kullanimi çok yayginmis. Düşündüğümüz kadar sağlıklı değil diyorlardı. Geçim olarak buraya göre evet iyi geçiniyorlar. Ama ama döke saça da değil. Hizmet sektörü ,sağlık sektörü pahalı. Dolayısı ile evlerini tadilat yapacaklar kaç zamandır bekliyorlar. Kendileri en son yapmaya başladılar. Buna para ayiramadilar. Benim emekli annem babam komple evi tadilat ettirdi. Yada sağlık konusunu hep Türkiye'de hallediyorlar. Ama daha rahat ev aldılar araba aldılar. Bazı konularda Türkiye rahat, burokrasi olsun, sağlık olsun, hizmet sektörü olsun. Bazı konularda da orası rahat. Doğası, kurallı oluşu, ev araba alma konuları vs vs.
Yani özetle tamamen mükemmel bir hayat da yok. Tamamen berbat bir hayat da. Dolayısı ile gurbetçilerin madalyonun öbür yanını göstermeleri de doğal.

Gecen mesela İstanbul mu Antalya mi konusu vardı. Ben bir ton sebeple Antalya'yi önerdim İstanbul'u kotuledim. Ama kendim İstanbul'da yaşamaya devam ediyorum. Bunda bir çelişki yok bence.

İstanbul'da Avrupa yakasindayim. Anadolu yakası cok daha iyi. İşim orta noktada kalıyor. Çekmeköy falan de güzel sehirlesti fiyat olarak da iyi. Ama yine de cocukluktan alışmışım yaka bile değiştiremiyorum. Kurulu düzeni herkes bozamaz. O açıdan anlıyorum.
Bu arada benim kardeşim de mezun olduğundan beri yurtdışında çalıştı. Zengin Arap ülkesinden avrupanin en iyi şehrine gittiler. Attan inip eşeğe bindik gibi olduk dediler. Aşırı muhaliftiler falan ama bakış açıları değişti. Mesela biz onlardan oranın şampuanıni falan istiyorduk daha temiz içerik diye. Ürünlerde daha temiz içerik vardır. Ama dışarda yemek konusunda çok kötü diyorlardi. Çim tuzu vs kullanimi çok yayginmis. Düşündüğümüz kadar sağlıklı değil diyorlardı. Geçim olarak buraya göre evet iyi geçiniyorlar. Ama ama döke saça da değil. Hizmet sektörü ,sağlık sektörü pahalı. Dolayısı ile evlerini tadilat yapacaklar kaç zamandır bekliyorlar. Kendileri en son yapmaya başladılar. Buna para ayiramadilar. Benim emekli annem babam komple evi tadilat ettirdi. Yada sağlık konusunu hep Türkiye'de hallediyorlar. Ama daha rahat ev aldılar araba aldılar. Bazı konularda Türkiye rahat, burokrasi olsun, sağlık olsun, hizmet sektörü olsun. Bazı konularda da orası rahat. Doğası, kurallı oluşu, ev araba alma konuları vs vs.
Yani özetle tamamen mükemmel bir hayat da yok. Tamamen berbat bir hayat da. Dolayısı ile gurbetçilerin madalyonun öbür yanını göstermeleri de doğal.

Gecen mesela İstanbul mu Antalya mi konusu vardı. Ben bir ton sebeple Antalya'yi önerdim İstanbul'u kotuledim. Ama kendim İstanbul'da yaşamaya devam ediyorum. Bunda bir çelişki yok bence.
Ay çok iyi açıklamışsınız olay tamamen bu! Ben şahsen gelmeden bir sene önce diğer yüzünü anlatan insanlarla konuşma fırsatı bulsaydım gelmezdim. Sırf insanlar ciddi emek verip varını yoğunu koyup çıktıklarında ah keşke bilseydim bunları demesinler diye anlatmaya çalışıyorum. yoksa hiiiç umrumda değil isterse tryi kapatıp komple avrupaya geçsin herkes işime gelir yabancılık çekmem 😁

Ben Almanya'da yaşıyorum, bence biran önce dil öğrenmeye başlayın çünkü Almanca maalesef zor bir dil (Fransızca ve Ingilizce ile karşılaştırıldığında). Ama sağlıkçı olarak iş bulma şansınızın yüksek olduğunu düşünüyorum, zira benim oturduğum şehrin hastanesinde şuan sürekli ameliyatlar erteleniyor personel eksikliğinden dolayı, ve şuan çalışan doktorların çoğuda yabancı. Ve bir arkadaş Bulgaristan falan önermişti sanırım, oda çok mantıklı helede mühendisler için, çünkü şuan Almanya'da üretim maaliyeti aşırı artdığı için, büyük şirketler üretimlerini doğu Avrupa ülkelerine taşıyorlar, Slovakya Romanya gibi ülkelere.
Bu arada bende bu aralar tam tersini düşünüyorum🤣 Almanya'dan Türkiye'ye yerleşmeyi, bende mühendisim, ama nasıl yaparım ederim, kafamda deli sorular🤔 Şu son haftalarda, savaş patladıktan sonra, aşırı bir gerginlik başladı maalesef, burda istenilmediğimiz hiç şuanki kadar hissetdirilmemişti, ve bukadar yüzümüze vurulmuyordu😑

Offf anlatamıyorum sanırım illa tane tane açıklayacağız her yorumu şurda.gurbetçilerin toplum üzerinde yarattığı genel algı belli o yüzden ne niyetle söylerlerse söylesin insanlarda tepkili oluyor haliyle ekonomik ve siyasi sorunlarla boğuşmaktan bıkmış olan türk halkına hiçbirşey söylemeseler daha iyi şu durumda diyorum.sen bir yeri kötüleyip kötüleyip orada durmaya devam edersen zaten canı burnunda olan daha kötü durumda biride tepki gösterir bundada bir çelişki yok işte.

Back