Almanya'da üniversite olarak hangi bölümü okumak mantıklı. Sonrasında oraya yerleşmek iş bulmak adına soruyorum.
Geldim yorumumu yapıyorum:)
İşsizlik eyaletten eyalete değişiyor, Batı eyaletlerinde istihdam daha çok, Doğu eyaletlerinde büyük şirket, sanayi vb yok. Dili kaptıktan sonra iyi kötü iş bulursun merak etme ama bulduğun iş paralı olur mu orası önemli:) Şöyle diyeyim Almanyada hayat çok pahalı değil ama maaşlar da genelde düşük ve en az maaşın 1/3ü vergiye kesiliyor. Zengin olmazsınız ama ortalama, rahat yaşarsınız böyle diyeyim. Bizim memleket ya da ABD gibi kapitalist bir sistem yok, zaten insanların zengin olma dertleri de yok mal mal yaşayıp gidiyorlar. Hayatboyu aynı işte çalışmış insanlar var ?! Kariyer için iş değiştirmek, şehir değiştirmek vb almanlara çok uzak kavramlar. Maddi olarak yine bizim kafaya uzaklar misal ev sahibi insan çok az. 20-30 yıl aynı evi kiralayanlar var?!? Ev almak yaygın değil. Evler zaten büyük değil, bizim memleketteki gibi büyük ev yok.
İyi gelir getiren meslekler tıp ve hukuk ama onları da göçmen birine yar etmezler öyle söyleyeyim.
Maddi şartlar böyle, bir de sosyal şartlara değineyim :) Almanlar gerçekten mal gibi. Beni ne zaman görseler yüzüme mal mal bakarlar mesela. Bu insanları sevmek mümkün değil avrupalı amerikalı kimse almanlardan hazzetmiyor. İtalyan bir abi bana almanlar avrupanın köylüleri demişti çok gülmüştüm:)
Nasıl diyeyim hayat statik ve sıkıcı. 2-3 ayda bir kere ya Türkiye ya İtalya bir yerlere akıyorum yoksa çekilmiyor. Ben kaymak kesimden olmasam, gelirim iyi olmasa burda yaşamazdım yani gezmeye yetecek para yoksa bence iyi bir fikir değil. Ama çocuğu olan insanlar için durum farklı tabi eyvallah sıkıcı ama güvenli, kreş , okul bedava.
Her şey randevuyla kuaför bile, her şey mektupla telefon email müşteri servisi vb yok, tüm sistemler 1950lerden kalma e-devlet stili şeyler yok devlet dairesine iş düştüyse ben intihar. Dandik bir belgeyi 1 günde almak mümkün değil 2-3 hafta sonra evinize mektupla yolluyorlar. Her şey mektupla inanılmaz kağıt israfı var şaka gibi.
Maddiyat iyi değil, bürokrasi berbat, insanlar mal gibi yani geçin bence. Göçecekseniz, dil öğrenicem diyorsanız İtalya, Malta derim en azından yiyecek adam gibi bir şeyler var, güneş var. Ben Maltada iş bakıyorum bulursam dimdirekt çantamı toplayıp kaçıcam. Maddi şartlarım ve işim iyi o yüzden kalıyorum. Bakalım İrlanda, Londra stili bir yer ya da güneyde iyi maaşlı iş bulursam basıp hemen kaçıcam.