Almanya'da yabanc, memlekette Almanc..

hiç almancı tanıdığım ve akrabam olmadığı için böyle bir bakış açısına girmedim ben. ilginç geldi yazdıklarınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
aman sılam sen neler yazmışsın canımmmmmm
pek yurtdışında kalan tanıdığım yok
sadece önceki patronumun kardeşi almayadaydı
oda senin gibi dert yanardı
canım benim

Asakm buraya bir bir okuyup yazacam cunku bende cok dertliyim bu durudlman (

Allahim nasip ederse gelirim elbette.. seve seve hemde.. benim cok sevdigim bir "almanci" arkadasim var :1rolleyes: kendisi Ödemisli, onunla cok dertlesirim..izmirde yasayanlarin ayri bir iyi oldugunu biliyordumda... sen bunu birdaha ispatlamis oldun..

güzel sözlerine güzel yüregine saglik.. Allahim yüzünü, cocuklarinin ve sevdiklerinin yüzünü daima güldürsün insallah.. :asigim: :1hug:

haklisiniz.. aslinda hepimiz farkindayiz, her yörede,her memlekette,her köyde her sehirde her tarafta hatta tüm dünyada IYI insanda var KÖTÜ de, sevilende var sevilmeyende.. ama maalesef iyiler kötülerin namini tasimak zorunda kaliyor..benide üzen bu..
örnegin, ben türkiyedeki telefon sistemini tam bilmiyordum, kontör nasil birbirine gönderilir bilmiyordum,calisan bir bayandan yardim istedim,telefonumu verdim..bana bi bakisi var görmeniz lazim,sanki ben kastten yapmisim gibi.. yardim etmedi inanirmisin..sen avrupadan geliyorsun kntr göndermeyidemi bilmiyorsun dedi..
almanyada olacakti ben ne yapacagimi cok iyi bilirdim,ama ne tatilimi zehir etmek istedim nede onun ekmegiyle oynamak..sabir diledim allahtan ciktim dükkandan o zamanlari nisanliyken selcuga yaptirmistim günler sonra.. cok böyle durumlar ya benneyaptımki

hiç almancı tanıdığım ve akrabam olmadığı için böyle bir bakış açısına girmedim ben. ilginç geldi yazdıklarınız.

bakin sizde almanci diyorsunuz :1rolleyes: neyse kötü anlamda söylemediginizi biliyorum..

tanimayabilirsiniz,ama iste burda Sitede bir kac kisi var yurtdisinda yasyan ve bunu size anlatabilen..hic olmadi gercekten ilginizi cektiyse,sahile vs. gittiginizde gözünüze yabanci gibi gelen kisilerle sohbet etmeyi deneyin.. cok seyler duyarsiniz ilginc olan.. bunu kötü anlamda demiyorum,lütfen akliniza yanlis birsey gelmesin,ne konusacagim yabancilarla, gibisinden a.s.

Asakm buraya bir bir okuyup yazacam cunku bende cok dertliyim bu durudlman (

tamam yaz bakalim cadim ,senin anlatacaklarini biliyorum ben..cünkü hepimiz hemen hemen ayni seyi yasiyoruz Şeniz

yok valla ,almancı demem bende, burada denmiş bende doğrusu bu diye dedim. hiçbiriyle iletişimim yok o yüzden konunuza yabancıyım.

yok valla ,almancı demem bende, burada denmiş bende doğrusu bu diye dedim. hiçbiriyle iletişimim yok o yüzden konunuza yabancıyım.

bizi tanimis oldunuz az bucuk, elbette yorum yapabilecek kadar degil..ama emin olun,almanyada / yurt disinda yasayan türklerin yüzde 98,9 % size ayni bu sorunlari anlatabilir :çok üzgünüm:

QUOTE=S&S;8368200]bizi tanimis oldunuz az bucuk, elbette yorum yapabilecek kadar degil..ama emin olun,almanyada / yurt disinda yasayan türklerin yüzde 98,9 % size ayni bu sorunlari anlatabilir :çok üzgünüm:[/QUOTE]

S&S:Canim cok güzel anlatmissin. benimde annem babam neler götürmezdi, ama yinede ordakiler burun kivirirlardi. nefret ederdim.. ben yapmicam derdim, ve inanin ben yapmiyorum. götürürsem, esimin yigenine (3 yasinda) götürüyorum. Sanki orada burda olan yok. ya burdaki hersey ordada var. ama bedava gelince daha tatli oluyor:)
Ister inanin ister inanmayin, ben türkiyeden cok sogudum, insanlarimizin bize böyle davranmasi beni gittikce uzaklastiriyor...:çok üzgünüm::çok üzgünüm:[

maalesef öyle canim..

bende o sekilde sogudum,türkiyeden degil insanlarimizdan maalesef..
yoksa o cennet yerleri baska nerde bulabilecegimki..sahili,kumsali tarihi eserleri.. hani yabanci yapsa o kadar zoruna gitmezde,kendi akraban yapinca kötü oluyor..

ama nedense akrabalarin arkadaslarida yapabiliyor sana bu ayibi..tanimadigim etmedigim insanlar beni taniyor nedense..

bende birsey götürmüyorum..annem götürmeye kalktigindada zakkumun dibini görsünler diyorum, ne yük yapcam,tasicam,masraf edip götürecegim , bir tesekkür bile etmedikleri gibi bide onu atacaklar..vardi öyleee.. giderim o parayla bi fakiri doyururum daha iyi en azindan onun sükredecegini saniyorum :dilcikar:

yazacam ama bebislerden firsat yok ki of of,
Bende kuccukken derdim kendi kendime bize neden boyle soylerler diye, bendensen gibi buyuyunce anladim, Almanci, biz fransada yasiyoruz, yine de Almanci diyorlar, Hediye goturursen iyisin, herkes yuzune bakar, ama bi sey getirmeyince, bi daha gelmezler, hediye getirdin mi diyen de oldu, ne aldiniz bana, hele telefonda dayi sunu istiyorum yenge sunu istiyorum diyenler yok mu ah ah , cildiriiyorum vallaha, sanki seninde dedigin gibi burda olan sanki Turkiye de yokmus gibi, e tabi bedava ya hediye ya guzel tatli gelir, paralari harcanmaz, Almancilar zengin ya bir gorsen, o kadar suslu hatunlar gordum ki tr de ben kendim oyle degilim;( cok begeniyorum gercekden)
herseyleri uyumlu, ben uymak icin giymiyorum, giymek icin giyiyorum, ustumu basimi ortsun de giysiler yeter diyorum, ben kendime almam hep cocuklarima alirim, esim saat 6 da uyanir saat aksam 6. veyat 7 ye dogru gelir 5 senelik evliyik, millet hop sorar tr dekiler ne getirceksin bana dayi yenge diye, paraniz var demi kenarda kiyidi kosede, azcik borc falan versene deyip duruolar, 5 senelik evliyiz, daha kenarda bir kurusumuz yok vallaha cok zor ya .
Annem 44 yasinda calisiyor cok sukur onlarn oldu, nasil oldu calisa calisa, e aldi ama o evin hala kredisini oduolar, calisip sabahin korunde gidip aksaam saat 8 de gelior anam, 6 saat sabah temizlik, aksam 6 saat temizlik yoruluop gelioo bi de evin isi, evlenmeden once gittigimizde de bi suru sey gotururdu annem .
O zaman daha ucuzdu sanki esyalar falan, gomlek gotururduk 20 dene yakin, sampuan kahve, el kremi, vucut kremi, bi suru hediyelik falan, simdi ise vallaha bi sey goturmuor, iki kahve bi nutella yeter, o da herkese yok artik .
AAAAA Alamancilar geldi bak bak bak ne guzel hediyeler gelmistir falan diyenleri duydum .
Biz Ulkemize gidince Alamacinlara iki kat yuksek fiat biciolar esya yiyecek icin, Ama yurdumda kalan Yurtasimiza da iki kat asagi niye?
cunku biz Alamanciyiz ya zenginiz ya, cok kiziyorum ya yeminle sinir oluyorum
.

Aynen dedigin gibi , kendini begenmis falan diyorlar sonra. ya siz yapiyorsunuz bizi böyle. Yok Almanciymisiz falan filan. insan olarak ,yigen ,gelin olarak görmüyorsunuzki....
bana bir gün almancisin dediler. tepem atti. almanci degilim artik almanim dedim...oranin kültürünü, insan saygisini, degerini aldim. dedim....söyleyen kisiden tik yok..

kizlar siz yazdikca aynen benim yasadiklarim geliyor aklima..

benim tepemide bir misafir attirdiydi..nisanimda hemde.. duygulandim,agliyorum.. herif gelmis bana "aglama alman gelin bisey olmaz" diyor.. ne almanligimi gördün sen benim be diye bagirdim adama,hicmi hic acimadimda hak etti.. ay uyuz olmamak elde degil..
hele mersinde bazi kizlari bir görseniz, kisa kotlar,atlina topuklular,sac bas o bicim tirnaklar up uzun..her haltida yiyorlar.. sonrada onlar yapmaz,ama sen yaparsin..sen almanyada özgür yasiyorsun..

halbuki tam tersi, burda anneler babalar yirtiliyor cocugum TÜRK örf ve adetini görsün yasasin ona uysun diye. memlekette oooh kuzenlere bakiyorum masallah,erkek arkadasinla eve gelen..acik acik bulusuyorum diyen.. hepsi mevcut..

en sinir olduklarimda, magazaya girdiginde pesine takilan saticilar, tamam görevleri yardim etmek ama kardesim 4 kere yok sadece bakiyorum dersen hala "yardim edeyimmi" denilirmi yaa

:) ben artik hic kiyas yapmiyorum...fazlada ilgilenmiyorum acikcasi...mesafe koydum...kendini begenmis desinler..kafam rahat, ailem rahat bu benim icin önemli..gerisi umrummmmda degilllllllllll

Benim rahmetlik kayinpeder, arkadasindan konusmak gibi olmasindan da, babamin rahmetlik babasina ve anasini demisti avrupadan, herhangi bi ulke olsun yani alamacinlardan kiz alinmaz diye, gitti kendi uc tane aldi ya biri de ben

ne güzel söylemis sebnem kisaparmak ;

Ben küçükken düşmüşüz gurbetin yollarına, sene 1973 hayal meyal aklımda

Kardeşim ali yeni doğmuş, minicik bir bebekti kundakta

Ve ağlayışları, ağlayısları sanki isyandı zalim gurbet ocağına

Babam bizden önce gitmiş almanyaya, iki sene sonra bizide aldırdı yanına

Gözüm arkada kalmasın, etrafımda olsun çocuklarım dermiş anama

Mercedeste işciydi babam, yüregi bileği kuvvetli delikanlı bir adam

Benim gibi oda severdi hayal kurmayı, kendinden büyüktü belkide umutları

Söz vermişti hepimize, kitabın üzerine yemin etmişti, alacaktı kırmızı mercedesi

Kız gibi araba derdi babam, önce gıcır gıcır yıkycaksın, sonra bide pasta cila çekeceksin

Atacaksın çocukları arkaya, koyacaksın ferdinin son kasetini

E tabi birazda açıcaksın teyibin sesini , sonra ver elini TÜRKİYE

Zavallı annem, annem hep evdeydi korkardı sokağa çıkmaya

Dil bilmem, yol bilmem der gece gündüz ağlardı

Babamın iş dönüşleri bayramımız olurdu, daha o gelmeden soframız kurulurdu.

Kokusu hala burnumda, buğusu gözümde, kaynayan çorbamızın

Ah derdi anam yetmezdi.. sonra durur derin birde of cekerdi.

Köyün tarhanası olacaktı bey, köyün ekmeği...

Her sofrada gözleri dolardı, ve hasretle kabaran yüreği.

Bi gün hepimize müjde verdi babam, bu bayram TÜRKİYEDEYİZ dedi

Içim içime sığmadı, sabaha kadar uyumadım

Peki ya mercedes hani kırmızı arabayla gidecektik köye

Şaşıracaktı herkez, katırcıların Yusuf küçük dilini yutucaktı

Şapkası ucucaktı muhtar eminin, bizim Kamil bi zenginlemiş ki görme diyecekti Salim ağaya

Ağ yutkunucak, başını öne eğicekti

Meraklı Hüsniyenin ağzı bi karış açık kalicak, çatlıyacaktı hasetinden

Nazlı bir gelin gibi köyün yollarında gezerken bizim araba,

köyün çocukları çığlık çığlığa koşucaktı peşimizden, vay be arabaya bak diyecekti bi tanesi

Bütün köy, bütün köy bizi konuşacaktı, nazara geliriz vallahi demişti anam, kurşun döktürmeli

Arabasız nasıl gideriz köye, Annem önce ev istemiş, araba her zaman alınırda ev alınmazmış

Ahirette iman, dünyada mekan derlermiş TÜRKİYEDE, zavallı babam, herzamanki gibi fedakardı

Umutlarını ertelemiş, en büyük düşünü birakmıştı zamana

Annem ilk defa birşey istemişti ondan, geri çevirmedi, yere düşürmedi sözünü

Annem mutlu, babam umutluydu, alıcaktı mercedesi, alıcaktı...

Amcamın çocuklarına çikolatalar alıcaktı babam, dedeme gözlük, nineme çicekli pazen

Muhtar marlboro ısmarlamış, kahvede kağıt oynarken tütürürmüş bazen

Ne çok istiyorum köyüme kavuşmayı, bu kavuşma bitimi olacak acılarımın

Yıllarca çektiğim sancılarımın keyifli intiharı

Kimse AUSLÄNDER demiyecekti bana, kimse YABANCI

Ve bethovenin 9. senfonisini çalmıyacaktı sokaktaki kemancı

Frau Bäckere ve Herr Müllere inat, türküler dinliycektik doyasıya

Türküler dinliycektik, türküler

Arife günü yollara düştük, trendeki herkezde talihsiz bir heyecan var

Bense giderek dahada sabırsızlanıyorum, geçmiyordu dakikalar

Kimbilir kaçıncı kez saati soruyordumki anneme, öfkeli bir ses böldü heycanımı

Homurdanarak elindeki gazeteyi uzattı yaşlı bir amca

Bu kadarda olmaz, yazıktır, ayıptır, günahtır dedi, neye kızmıştı acaba

Gözüm büyük puntolarla yazılmış habere takıldı, ev fiyatları artacak, ALMANCILAR yollarda

Bi anda gözleri doldu babamın, yumruğunu sıktı, ağlamadı, sustu, almancı ha almancı dedi yavaşca

Yüreği kan kustu, sızladı burnunun direği, cız etti içi ve bir anda, bir anda ateşe vermek istedi tüm geçmişi

ALMANYADA YABANCI; TÜRKİYEDE ALMANCI

Bi anda yaşlar boşaldı gözünden, biz kimdik, kendi VATANIMIZDA bile yabancımıydık yani

Ben ALMANCI değilim amca, ben YABANCI değilim; benimde ciğerim yanık, EZAN sesine hasret yüreğim

Benim hücrelerim türkü söyler, ağıt yakar gözlerim, sen görmesende kınalıdır ellerim

Ve tenim, tenim memleket kokar alabildiğini, benide gozlaklar ağlatır, yakar memleket şiirleri

Hüzün benide soldurur, ve bu dert, bu dert beni iflah etmez, ÖLDÜRÜR

Ben ALMANCI değilim, ben ALMANCI değilim amca, ben YABANCIN değilim

VATANIMA varır varmaz, önce toprağı öpeceğim

VE YEMİN OLSUNKİ DOĞDUĞUM TOPRAKLARDA ÖLECEĞİM,

DOĞDUĞUM TOPRAKLARDA

Rahmetli annem hep....biz buralardan gidemeyiz kizim...bak sapasaglam geldim eridim bittim gurbet elinde...giderse ancak tabudum gider derdi...

Hakliymis annecigim...gercektende kopamadi tam olarak burdan..eninde sonunda son yolculugnu yapti...gecen sene tabudunu götürdük Türkiyeye...Bak Anne geldin artik dedim...bir daha hic dönmeyeceksin o aci vatana...
17 yasinda gencecik bir genc kiz olarak geldigi almanyadan ancak ve ancak böyle kopabildi...

Bizler yine cok sansliyiz, dilini biliyoruz, almancamiz türkcemizden iyi...yol yorgan biliyor her isimizi görüyoruz....ya o ilk gelenler...neler cektiler kimbilir...et yemeye hasret kalirdik derdi annem, domuz eti yemeyelim diye...o zamanlar nerde türk bakkalari kasaplar...simdi her yer dolu...türkün olmadigi bir yer kalmamis ki...

Cocuklarini bakicilara, yada benim gibi türkiyede birakmak zorundaydilar üstelik....5 sene ninem bakmis büyütmüs...sonra ablamla ben geldik buralara....anne babayi o zaman tanidik...

Cocuklugun verdigi o mahsumlukla herkesi kendim gibi tertemiz sanardim...teyzelerim halalarim, akrabalarim bizleri cok seviyor sanardim...megerse sadece annemin babamin marklarini severlermis, hediyeleri severlermis, yaptirdiklari evlerde oturmak isterlermis, kiralari almak isterlermis...

Anladim bende günün birinde...anladim....:çok üzgünüm:

Almancilarin ortak kaderidir bu....onlar yapar akrabalari yerler....birde üstüne üstelik nankörlügnü yaparlar....ne yaptin bize demisti Anneannem bir kere Anneme....
Hic Anne sadece 3 katli bir ev yaptirmisti...bir telefonda 100 degil 1000 yollardi...cocuklarindan esirger annesine kiz kardeslerine var gücü ile destek olurdu....mükafati buymus....

Rahmetli annecigim helal ettimi etmedimi bilmiyorum...ama ben etmiyorum...Haram olsun.

Kim ki bunca zorluklarla burda calisip didinen insanlarin parasina malina göz dikiyorsa, saf almanciyi keriz almanciyi güzelce bir yolalim diye düsünüyorsa allah fitil fitil burunlarindan getirsin....

Cok doluyum bu konuda....kusura bakmayin.:çok üzgünüm:

Ay gozlerimden yas akti, agliyorum, cok dogru soylemis vallah helal olsun ona, sagol paylastigin icin,
Allah'im bi de demezler mi bana kiz bul bende gelcem buraya diye pehhhhhhhh sanki poh var burda :mymeka: Otursana oglum memleketinde be, sanki gelince basin goge ercek? burda ne var, kopek pohu it pohu, elalemin pisligine temizle yap git gel, keyif mi len bu ? anlamazlar, ki hani diyolar ya gelen goren bilir diye aynen oyle, bi gelen pisman bi de gelmeyen peh peh peh mafoldumben .​

hangimiz bosuzki :1no2:

ben geleli 6 sene oldu ama dolup tasmaya yettide artti bile

Aynen ablacigim, annem derdi, bazen yicek ekmek bulamiyorduk, Turk komsulari vardi o zamanlar bi iki tane onlar vermislerdi sagolsunlar of of :gitme:, bende cok doluyum ama iste, daha niceleri var da kalsin bende senağlama

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…