Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

dogru söylüyorsun birazda mutlu olmak insanin kendi elinde ama dis etkenlerinde cok katkisi var bence, hersey yolunda evinde oturyorsun haber seyrediyorsun, yine müslümanlar sunu yapti surda dazlaklar bir türkü veya yabanciyi döve döve hastanelik ettiler diye seyler izledigin an hemen dang diye kafana vuruyor ya evet bende yabanciyim müslümanim türküm biranlik bile unutamiyorsun heryerde ve herkonuda sagolsunlar bize belli ediyorlar yabanci oldugmuz fikralarinda sakalarinda bile.

Senin adina cok sevindim iyki burda kalmamisin iyki dönmüsün allah gönlüne göre versin.

söylediklerinde çok haklısın canım.okulda Türk arkadaşlarımızla kendi dilimizi konuşunca hemen uyarı alıyorduk.Burası sizin ülkeniz değil burada bizim dilimizi konuşmalısınız diye bende çok eziklikler yaşadım.Memleketimin havasına suyuna kurban olayım.Hakkınızda ne hayırlı ise o olsun derim.size iyi geceler Allah rahatlık versin.vakit epeyi geç olmuş.a.s.a.s.

Negativ düsünmeyin arkadaslar, kendinize yazik edersiniz. Biraz da pozitiv yönlerinden bakin.
Her yerin kendine özgü sorunlari, problemleri var, ayrica iyi yönleri de var.

HanimAga tabi insanin kendi memleketi , kendi dili , kendi lisani bambaska...
Ama hayat ve ekmek kavgasi oda bambaska.
Hayat ve ekmek kavgam bu ülkede Almanyada.Bu ülke de Allahin Kainati degil mi???
Cok sükürler olsun ki, su ve ekmek var.Sanirim ölene kadar da olacak insallah.Yüreginde iman olmadiktan sonra bin tane ezan sesinin altinda öl, ne ise yarar, "yok vatanimda öleyim falan filan" yahu niye demagoji yapiyorsun, geldin bu ülkeye suyundan muyundan , hakkindan hukukundan öyle seylerinden yararlandin ki bir kere de sükretsene.Iste bizim insanimizda olmayan sey bu s ü k ü r.Kimse kizmasin yok iste.Bu memleket gavurun memleketi ya, buldugunu savustur politikasi, kaptigin kardir politikasi.Nasil olsa gitcez diye bir seye ait olmama hissi.
Dil ögrenip de napicaksin ki, ögrenme, cocuk dogurdun seni sinirdisi etmezler nasil olsa.Yasa var degil mi.
Herkes kafasina yerlestirmis burda ölmeyi Allah nasip etmesin diye.Su Allaha bi kere de bize verdigin nimetler icin tesekkür edin yaws.
Iste o zaman herkesin Allah kalbine göre versin.Herkese hayirli yasam versin...
Dogrusu budur.
Üstüne bastigin toprakda huzurlu degilsen, yedigin nimete sükredemiyorsan yasamak o kadar da umut verici degildir ki.

MsRosa allaha cok sükür biz hamd etmesinide bilirsiz sükür etmesinide ve ediyoruzda, sen daha hala almanyanin bu gidishattini ekonomisini insanlarini begeniyorsan bu senin problemin ama begenmeyenleri memleketinde yasamak isteyen ordaya geri dönmeyi düsünen insanlarida sükür etmiyorlar falan filan diyede elestirmeye hakkin yok kizma lütfen.

Ben buraya 5 yasinda geldim bana burda yasamk istiyormusun diye kimse sormadi ve bircok kizimizda buraya evlendirilip hayati kurtlusun diye neye ugradini sasirdilar, öyle basit degil canim benim, tabiki sükür edicez en basta saglikli oldugmuz icin ac degiliz acikta degiliz hamd olsun.

Ama insanin kendi topragni özlemesi bayramlari kandilleri bir müslüman ülkede yasamak istemesi kadar dogal birsey varmi? Ayrica bizim milletimiz kadar sükür eden hamd eden hicbir milletde yok bence.

MsRoza o halden ne isin var burda git Tr. de yasa.
Herkes bilmiyor mu gidip kendi milleti, kendi ülkesinde yasamayi. Karamsar olmayin diyerek, üzülmeyin, iciniz yanmasin diyerek moral verelim dedik.

Baska nasil insanlar fikirlerini paylasabilir, kizmak buysa tabi.Ben Almanya'nin gidisatini ekonomik özgürlüklerini ve demokratik haklarini cok begeniyorum.Neden Türkiyede alti ay yasayip sonra fikirlerini yazmiyorsun bu iyi bi deneyim olur senin icin.Yeterli düzeyde ekonomik kosula sahipsen tabiki sorunlar yasayamayacagin gercektir.
Memleket memleket diyen hic kimse bugün kalkip memleketine gitmiyor.Bütün bunlar bence duygu sömürüsünden baska birsey de degil.Ben öyle görüyorum, fikrimi de acik acik söylemekten sakinmiyorum, yüksek sesle söylenen her fikir insani rahatsiz eder bunun farkindayim.Burada dogan Türk cocuklarinin sahip oldugu egitim ve sosyal haklarin hangi birisi Türkiyede mevcut.Hangi anne kosulsuz annelik parasi aliyor, cocuk parasi aliyor.Saglik hizmetlerinden sonsuza kadar yararlaniyor.

Ben tekrar söyleyeyim arkadasim olaylara bakarken biraz mantiki bakmak gerek.Burada elestiri varsa olaylara bakis acisindan vardir.Bir kez daha yazimi okumani tavsiye edeyim sana, orda sen yoksun belki ama etrafinda tanimadigin bir sürü insanin davranisi var.Ahh düstük gurbet ele demenin de faydasi yok, siz gitmek istiyorsaniz tabi gidebilirsiniz, digerleri de gitsinler.Ama baslangic yapip gitsinler.Burda yasamak istemiyor dediginiz insanlar neden burda yasamaya devam ediyorlar peki??Hic düsündünüz mü?

Ben bir yanit vereyim istersen.Almanyada söyle bir yasa var bilmem duydun mu; bir ailede yalnizca es koca calisiyorsa ve ailenin geliri tatil yapmaya müsait degilse,caritas'in bir kurulusu bu aileyi cocuklarla birlikte üc hafta tatil yapmaya yollar ve masraflarini da öder.Bircok Alman bu yasayi bilmez, bu hakkini da kullanamaz.Daha hicbir Almanin tedavi amacli kur hakkini iki senede bir kullandigini görmedim.

Ama insanin kendi topragni özlemesi bayramlari kandilleri bir müslüman ülkede yasamak istemesi kadar dogal birsey varmi? Ayrica bizim milletimiz kadar sükür eden hamd eden hicbir milletde yok bence.
Daha niye gitsin ki bu insanlar bu kadar hakki birakip?Bayram kandillerini kutlamak icin mi, sorunun cevabini da sana birakiyorum gülsüm sultan

Maalesef Türklerin bu yasayi herkesden evvel bildiklerini hatta sosyalamtlarda bile görülmedik tiyatrolarla dinlenme haklarini aldiklarini cok iyi biliyorum.Türkiyeye kesin dönüs yapmak isteyen aileye 20 bin eur nakit para verilir, tasima ve gerekiyorsa ev esyasi alinir verilir herneyse, gitmek zor degil ki kardesim.20 bin euroyu alip da dönmekten vazgecen cok oldu.Gecen yil mültecilere kisi basina 50 bin euro verildi dönenler döndü.Dönemeyenler aglamasinlar yani.

Bayramlari kandilleri ramazanlari memleketinde yasayamayan müslüman degil mi?Sirf bunun icin, Türkiyede olmak da gerekmez.Müslüman her yerde , her sekilde ve kosulda müslümandir, ibadetini yapar, inancini sergiler.Rabbine tapar.

Zaten Allah bilmiyor mu ki ; kim ona sevgi ile bakiyor, kim ona yan gözle bakiyor.
Allah herkesin gönlüne göre versin.

MsRoza o halden ne isin var burda git Tr. de yasa.
Herkes bilmiyor mu gidip kendi milleti, kendi ülkesinde yasamayi. Karamsar olmayin diyerek, üzülmeyin, iciniz yanmasin diyerek moral verelim dedik.

HanimAGA arkadaslar bir konuya yorum getirirken lütfen cok iyi okuyup anlayalim.Burasi basit mahalle kavgalarinin yapilacagi bir yer degil, düzeyli bir paylasim forumu.Insanin bir fikri olur onu savunur, ben haksiz buldugum seyi bana göre savunuyorum siz de aynisini yaparsaniz fikir tartismasi yapariz.
Aksini yapmaya calisirsak üretici olmayiz ki...

Ms Rosa beni yanlis anlama kirdiysamda özür dilerim ben burda büyüdüm bütün okul ve is hayatim almanyada gecti memurum buranin bütün sosyal ve saglik konusundaki hakklarindanda haberim var, bizim buna zaten lafimiz yok gitmek isteyen gidebilir diyorsun bizde bunu konusuyoruz zaten yani istek var ama olmuyor nasil yaparim ederim diye bunu tartisiyoruz.

Evet dogru söylüyorsun burda sunulan imkanlarin ücte biri bile türkiyede yok ama buna ragmen gitmek isteyen insanlari bence elestirmek degilde sormak lazim NIYE? NEDEN? iste bunlari konusuyoruz, mahalle kavgasi yapmak hicbirimize yakismaz burda öyle degilmi?

Geri yazarsan sevinirim gercekten seni kirdiysamda özür dilerim...

tamam gercekten almanyada olan sosyal ve saglik konusundaki yasalar tabiki türkiyeyle kiyaslama bile, fakat ne olursa olsun hersey bu degil, hepimizin istedigi tek sey nedir huzur bir parca mutluluk ve malesef onu burda bulamiyoruz degilmi?

Sosyal ve saglik konusunda seninde dedigin gibi, Türkiye ile kiyaslanamaz. Bu cümleye kadar hem fikiriz. Ama hersey bu degil derken, orada durmak lazim. Burda issiz bile olsan, devlet her insanin giyim-yiyecek parasini 1 ay yetecek kadar veriyor mu? veriyor...Türkiye`de issiz anne-baba, is bulamadigi vakit konu-komsudan ya da yakinlarindan medet umuyor, taaa ki, evlatlarina ekmek kapisi (bir is) bulana kadar degil mi? evet...saglik konusunda burda, en basitinden cocugunu doktora götürüyorsun ilaclari dahil, muayene ücreti aliniyor mu? hayir..Birde okul masraflari gelelim, deftere-kitaba para veriyor muyuz?..(özel bir ders aldirirsan eger o ögretmenin istedigi kitap haricinde)hayir.

Simdi, atiyorum; issizsin, devamli tedavi olmasi gereken bir cocugun ve egitimine devam etmesi gereken baska cocuklarin var, diyelim. Yukarida saydigim imkanlarda yok. Yani issizlik parasi+cocugun icin gerekli tedavi masraflarini ödeyen saglik sigortasi..vs, senin istedigin bir parca mutlulugu ve huzuru bu sartlar icinde bulabilirmisin. Hayatta saglik ve sosyal yasam bir düzen icinde islerse, mutluluk ve huzur vardir. Dinimizin gerektirdiklerini, heryerde her ortamda yapabiliriz. Yeter ki, insanin icinde olsun. Ha, Almanya, Amerika`da olmussun, ha Suudi Arabistan`da olmussun hic önemli degil bence.

Eger cok mutsuzsan, bu ülkede durmana da gerek yok. Isteyen istedigi yerde yasamakta özgürdür. Kendini nerde mutlu ve huzurlu hissedeceksen oraya yerles bence. Dedigim gibi bazi, seylerin düzeni olmadan ya da cok iyi gelir saglayan bir isin olmadan sirf kendi mutlulugun ve huzurun icin, garantiledigin seyleride bir kalemde silmemeni tavsiye ederim.

Kizlaaaaaaaaaarrrrrrrrrr kesinlesti ben oraya gelin geliyorum seneye....

Kizlar, oraya gelin gitmem kesinlesti.....sizlere bir sorum olacak. Ben burda okudum simde di calisiyorum ; diplomam acaba orda gecerli midir?? Ben arastirdim burdan bir sonuca varamadim Almanya yi arayin dediler ama almancam simdilik olmadigi icin....arayamadim. Sizce gecerli midir bir bilginiz varmi?? Diplomam BAC PROFESSIONNEL COMPTABILITE yani meslek bitirdim muhasebe sekreter isleri yapiyorum yani burodayim...
Simdiden tesekkurler..

MsRoza kavga yapmak gibi bir niyetim yok canim, yanlis anlamissin. Gurbetteki kardeslerimle tartismak, kavga beni üzer.:asigim:

canim sen fransiz vatandasimisin bide lise yi filan fransada okudun herhalde zannimda almanya ve fransanin arasidna bi fark yok kabul edilir diploman ama genede onaylatman gerek,Mesela tr de egitim 10 yil almanyada 12 yil olunca tr de lise bitireni lise bitirmis kabul etmiyor o arayi kapatmak icin once almanca ogreniyorsun sonrada aradaki dersleri veriyorsun.Tr deki univ icinde kabul ettikleri univ icindemisin ona bakmak gerekiyor.Eger turk vatandasiysan oturum alacagin yerdeki konsolosluga danisirsan sana yaprdimci olurlar egitim ateseleri var.Oturum almak icin yabanci polisemi gideceksin benim gibi bilemiyorum cunki ben tr den geldigim icin yabanci polise gitmek zorundayim ama sen avrupa birliginde olan bi ulkeden geliyosun belki hic bisey bile gerekmeyebilri.Nikahi nerde yapacaksiniz?Mustakbel esin alman vatandasimi?Bi cok durumda isin kolay olur tr den gelenlere nazaran.Zaten o alman sen fransiz vatandasiysan hic bi seye ihtiyacin bile olmaz direk arbeitsam a gidip calisma iznini cikartirsin orda da sana yardimci olurlar meslegin hakkinda.Iyisanslar.

kizlar bazen duygularla mantik birbirine karisiyo forumlarda bence iki acidanda bakilinca ayni seyleri yazmis ama farkli frekansta bulunmus arkadaslar.
Benim fikrime gore ben dunyanin heryerini gezip dolasarak yasamak isterdim neresi olursa olsun bi yere mahkum gibi hissediyosaniz kendinizi geldiginiz yer her neresi ise ozlem duymak cok dogal bi duygu.Ama hayatimiz duygularimizla yonlendirmektende korkuyoruz hep bize ogretilen duygularla davranirsan sonun kotu olur mantiginla hareket et.Benburaya duygularimla geldigim icin pek de o kadar ozlemiyorum tr yi acikcasi ozledigim anlarda oluyor ama burda olmaktan daha memnunum kiyaslarsak.Tabii yasiyacagin yeri sec derseniz istanbuldacok guzel bi yer secerim o zamanda orayi cok ozlerim bu herkesin farkli yasayacagi bi durum.Benim babam vefat etti annem var tr de ama ben istanbul da yasarken ne kadar yanim gel beraber yasayalim desem de annem kabul etmedi gece bile kalmazdi bende gelirdi gunu birlik gece evien donerdi bende onun yasadigiyerde buyudum ama hic mutlu olmadim ordaki insanlardan yasantisindan once okul sonra is firsatiyla istanbula geri dondum.Annem simdi atlasa ucaga 3 saat sonra yanimda vize sorunu filan yok 6ay kalabiliri ama hic gelmedi gelmek istemiyor.Yani bende ana baba ozlemi olmadigi icin tr herhangi bi ulke gibi bana.Saglik yonunden sorarsaniz burda iki kez hastanede yattim hemsirelerede doktorlarada her zaman dua ediyorum.Bazen turklerin yanidna bunu diyince bana hemen tabi yapacaklar gorevleri yoksa sikayet edilriler yok ama benim hissettigim gorevini en iyisi yapma istegiydi.Belki tr de de cok iy doktorlar var ama ben hic rastgelmedim 36 yillik yasantimda.Bunun disinda birdebana cok sacma gelen musluman bir insan hristiyanlarin icinde mumkun degil yasamasi eger yasantinizi dort dortluk bi rmusluman olarak yasamak istiyorsaniz bence tr den daha iyi bi ulke yok bu konuda .Bende musluman bi ailede musluman topraklarda dogdum ama dort dortluk bi musluman olarak hayat tarzi secmek istemiyorum buda benim secimim.Ailemde alismadigim icin domuz eti yemem oglumda ayrimini bilmiyor markette aldigi zaman biz o etiyemyioruz canim diyorum o sekilde biliyor simdilik ama komsum yiyorsa yada girdigim markette satiliyorsa bubeni hic ilgilendirmiyor.Evimin yanindaki market ne ise ben ona gider alisveris yaparim.Oysa burda gordugum cogunluk yalnis alirim korkusuyla onca uzakliktaki turk marketine gidip deli gibi alisveris yapiyor.Bu gordugum ve uyum diyecegim basitin basiti bi olay.Bende sabah ezanini cok severim ne dua ettiysem allah kabul etmistir ama bulundugum yerde sabah ezanlari duýsam diye bi arzum yok.Burda bi kac kez tiyatroya konsere gittim gercekten Hamburg kulturel acidina cok guzel ve imnkanalri cok olan bi kent.Ama gittigim yerdeki terk turk bendim.Cok iyi almancam yoktu ama anladim genede ve cok guzeldi.Hic bir turk o konsere para vermez gidip zevk almaz dugunelrde davul zurna sesi turkun icini titretir onu mutlu eder.Eger boyle ozlemleriniz varsa bence hemen donun tr ye bi ruha bu kadar izdirap cekirmekte bence gunah.Tr dede para kazaniliyor hele burdan giden birinin isisz kalmasi bence cok zor.Herkes icin herseyin hayirlisi olsun.Son bisey yabanci diye kotu davranislarla karsilasiyoruz demis gulsum canim ben burda oyle bi davranisla 4 yilim doldu karsialsmadim tabiki beni sevmeyen almanlar cikti rahatsiz oldum ama tr de de yasasam kendi insanim ayni sekilde bana deger vermiyo yada komsum benden hoslanmayabiliyor ordada ornek olarak uyduruyorum yozgatlisindir balikesir egitmisindir komsun yozgatlisin der samimi olmaz butur seyler tr dede var yada en basiti trafige cikarsin tum diger araclar kendi milletinden olsa senin hayatina kast eder ustelik hic bir sebepleri de yoktur bu dunya zor bi dunya hayatimiz boyunca zorluklarla heryerde karsialsabilriiz nerde olursaniz olun once kendinizi guclu hissedin sonra yasayacaginiz yeri kendiniz secin.

merhaba arkadaslar bende almanyada yasiyorum burda dogdum,ama dogru söylemek gerekirse türkiyeyi daha cok seviyorum orda olmayi daha cok isterdim,ama suda bir gercekki buranin sartlari bizler icin daha uygun yani issislik parasi gibi cocuk parasi gibi cocuk yetistirme parasi gibi seyler bunlar güzel seyler bunlar türkiyedede olsaydi sanirim kimse burda almanyada yasamak istemezdi herkes memleketine dönerdi . bana kalirsa bu benim fikrim ,sirf bu yüzden almanyanin kahrini cekiyoruz , kahrini cekiyoruz derken söyle ifade edeyim burda nekadarda ailen arkadaslarin olsa bile yinede yanliz ve yabancisin dilini sular seller gibi bilsende yinede yabancisin .

aslisu sana tsk ederim benim bütün demek istedigim buydu, bir baktimki konu nerden nerelere gitmis ben almanyami daha iyi türkiyemi demedimki, temmeli dönüs hakkinda fikir alisverisi yapmak istedim. Hemen giden gitsin, duygu sömürüsü falan filan ne biliyim üzüldüm bazi arkadaslarin yazdiklarina olsun canlari sagolsun herkezin düsüncesine saygi duyuyorum ve gitmek isteyen bütün arkadaslarima dua edicem cenabi Allah insallah ellerine hayirli bir firsat verirde giderler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…