Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

Nikah Tr de olur bence nisanlimda alman vatandasi degil ama calisma hakki var orda 12 senedir calisiyor..Ben çifte vatandasim benim kagit problemim olmaz zaten sadece tercume gerekecek

Almanca bilmek gelin gelenler icin cok önemli, ama dogru aileye düserse.
Birde öyle aileler var ki, kizi gelin getiriyorlar eve kapiyorlar. Kaynanasi, kayinpederi, kayni, görümcesi bu uzar gider, hepsi kizi yemeklerini yapan, evlerinin temizligini yapan bir hizmetci gibi görüyorlar. Birde bu kizin hemen bebek sahibi olmasini bekler. Tabi genellikle de, hemen bebek olur. Kadin gelir gelmez, ev isleri cocuk bakimi derken günler akip gecer. Ha bu arada, cogunlukla zihinleri 40 yil öncesinde kalmis kaynanalar gelinlere dilleri ile öyle motive ederler ki, kizcagizda birseyleri basarma azmi dahi olsa, moralman tamamen cöküsüne neden olurlar. Zaten kiz ailesinden uzak, tutunacak bir dali olmadigi icin ufakta olsa bir müddet sonra depresyona dogru gider. Birde kaynana+kaynata dirdiri hepten bitirir, bu zavalli sadece güzel yuva kurmak hayali ile gelen gurbet gelinlerimizi..
Türkiye`de istedigin kadar cok güzel bir meslege sahip ol. Burda Almanca bilmeden hicsiniz. Almanca ögrenip, sonra meslegimi yaparim diyerek geliyor cogu kizimiz. Bir, dil ögrenmek belli bir yastan sonra cok zor, birde yukarida saydiklarim eklenince büsbütün zorlasiyor. Ögrenilse bile, ancak günlük islerini yapabilecek kadar ögrenebilirsiniz. Meslek yapmak icin, dobra dobra diyorum biraz zor. Burda o kadar meslek ögrenmis ama issiz kisi varken, bizler gibi yarim yamalak Almanca bilen kisileri tercih etmezler. Buda ayri bir aci...

Zor zor zor, Almanya`ya gelin giderken 10 degil 100.000 kere düsünün derim. Cünkü burda Türk ailelerinin, genelinin zihinleri 40 yil öncesinde kalmis.

Konusulacak cok sey var ama, vaktim yok su an...15 yilim Almanya`da gecti ve cok seyler gözlemledim. Artik sirf cocuklarimi icin buradayim. Birinin egitimi artik burda, cogunlukla Almanca konusan cocuk, Türkiye`deki ögretmenin anlatiklarindan da birsey anlamaz. Diger cocugum ise otistik, burda verilen egitimin maliyetini benim, Türkiye`de karsilamam imkansiz. Zaten Otizmle alakali siteleri geziyorum. Bircok benim gibi otistik cocuk sahibi anneler-babalar kan agliyorlar. Maddi durumlarini zorlayarak cocuklarina egitimler, terapiler aldirmaya calisiyorlar. Neyse konu dagilmasin. TÜRKiYE´DEN GELiN GELiP, SIKINTI YASAMAYAN YOKTUR. BU ZORLUKLARI ASANLAR VARSA ONLARIDA TEBRiK EDERiM.

Lazgülü herkes bir sey söyleyeyip aklini karistiracak.Egitiminle ilgili ne kadar diploman varsa gelirken yaninda getir.Ayrica calistigin kurumda ne kadar calismissin onu da belgele.
Almanyada yasamaya basladigin anda ise gider tercümelerini yaptirirsin.Bunlar cok kolay.
Ayrica Meltem arkadasimiz da demis aciklama yapmis,Fransa eu oldugu icin sen direk calisma izni alicaksin haklarin normal türk vatandasindan cok daha fazla, evlenecegin kisi de bunlari cok iyi biliyor.
Bu arada bu yil icinde evlenirseniz finanzamttan (vergi dairesi) yüklü bir vergi iadesi alacaksiniz,esinin kazancina göredir bu.Hadi bak dügün hediyen bile cikti sayilir.
Hayirlisi olsun tebrikler.

Fahriye merhaba nerde yasiyorsun ? Cocugun kac yasinda.Mücadelende basari ve sabir dilerim.Lütfen yalniz olmadigini kabul et.Allah yardimcin olsun.

Fahriye yerden goge kadar haklisin eger burda gelin gitmeyi dusunen varsa senin yazini bi okusun.Bu soylediklerin biz goya okumus kisileriz desek bizdede oldu bide cahil garibanlar hangi boyutta yasamistir kimbilir.Almanca ogrenmek gercektne bi yastan sonra cok zor ben her yolu deniyorum su an yan komsum yeni emekli oldu onunla her gun 1 saat konusma pratigi yapiyorum oturup papagan gibi ezberle bi ise yaramiyorki.Allah herkeisn yardimcisi olsun sadece dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmaiyn demek lazim herhlade. bu aradda cocuklarin icin yasadiklarini tahmin edebiliyorum allah gercekten yardimcin olsun,

Fahriye merhaba nerde yasiyorsun ? Cocugun kac yasinda.Mücadelende basari ve sabir dilerim.Lütfen yalniz olmadigini kabul et.Allah yardimcin olsun.

Canim, cocugum 3.5 yasinda olacak önümüzde ay, tesekkür ederim güzel dileklerin icin. Ben Bremen yakinlarinda yasiyorum.

Öncelikle allah cocugnun sifasini versin Fahriyecim allah sana sabir güc kuvvet versin insallah. Konuyu cok güzel anlattigin icinde seni tebrik ederim canim, benimde demek istedigim bu buraya gelipte ne hayal kirikligi yasayan kizlarimiz var, bazilari kacti bazilari kadin siginma evlerine gitti bazilarida hic sorma yagmurdan kacarken doluya yakalandilar yani daha kötü insanlarin eline düstüler.

Bende buraya gelmek isteyen veya gelmek zorunda kalan herkeze sunu tavsiye ederim kesinlikle bilincli gelin burda yasamak gercekten cok zor maddi olarak demiyorum allah icin burda insan ne ac kaliyor ne acikta ama manevi yönden hic anlamadan depresyon, agresiflik ruhsal bunalim gibi seyler yasayabilirsiniz dikkat etmek gerekiyor ben burda dogdum büyüdüm sayilir dillerini su gibi bililyorum almancam türkcemden iyidir ama yinede kendimi burda tam entregre edilmis hissetmiyorum.

Seninde dedigin gibi bazi kizlar almanca ögrenmeyi birak türk komsularla bile hasirnesir olamiyorlar izin verilmiyor gözleri acilmasin kurnazlastirilmasinlar diye en yakin cevremizde bile bunlari izledik malesef. Aman kizlar sakin kendinizi sevgiye kaptirip bir cahilik yapmayin cok iyi düsünün.

Tekrar allah yardimcin olsun kardesim cocuklarinin iyi günlerini göstersin sana ve cümlemize.

kizlar zaten yeni yasada gelmek bayagi bi zorlasti.Once almanca bildigini kanitlicak buraya gelecek olan.Ben kendimi dusunuyorum su anki bildigim kadar almanca bilerek gelseydim cok sey farkli olurdu.Bu yasaya kiziyorlar ama bence almanlar bizi kendi insanimizdan daha fazla dusunmusler yasa ile.Eger aile icinde psikolojik baski goren varsa hic durmasin hemen sikayet etsin derim ne olursa olsun ama yasi kucuk evlenmis gelmis diceksiniz sanirim almanlar cok ince arastirmislar bildigim 23 yasi doldurmadan evliligi kabul etmiyolar.Burda hic unutmadigim sahit oldugum bi olay var.Esimin tanidigi oglunu akrabalarindan bi kizla evlendirdi kizi getirdi kiz hamile kaldi ve surekli hastanedeydi acidik gittik evde yatakta yatiyo butun ailede kim aklina geliyosa uc oda evde birlikte yasiyolar kaynana alamancayi gectik turkce konusamiyo gorumceler kizi asagilayarak bu hep hasta dediler bana kizi zorla kaldirdik bize goturduk ilgilendik filan neyse duzeldi dogum yapti cok tatli bi kizi var ama esimle gorusuyolar benimle gorusmuyolar :))gerci allaha sukur gorusmuyolar sansima
Gelini yataktan cikartmaya calsitigim sirada kaynana bi kase meyva almis kucaginda sandimki ben gelini kaldiricam oda yesin diye getiriyo bu yasta hala safim ya hayret ettim kendime kadin gecti tv karsisina bi guzel bi canagi yedi ben soklardayim ya sen gelinine versene o hasta senin ihtiyacinmi var dedim dayanamadimda.

Hanimaga canim benim oglan daha ilk yilini doldurmadi kindergartenda ama benim farkettigim cocugumu gonderecegim okuldaki diger cocuklar ve ailelerini incelemek olacak bu ay kindergarteni degistiriyoruz esimin isyerinin icinde yeni acilan yere yazdirdik bu aybasi orda baslicak sebebide hem birlikte oldugu cocuklar hem birazda kindergartenda ilgilenen kadinin tam olarak ilgilenmiyor olmasi ama daha buyuk cocuklari olanlar fikirlerini yazarlarsa cok sevinirim.

Meltem, Fahriye,MsRosa sizi anlinizdan öpüyorum 43 senedir burdayim düsüncelerimi sizin kadar net yazamazdim tüm yazilanlari ilgiyle okudum malesef cift tarafli bakan cok az kisi var sadece 6 ay ama bu zaman icinde hakketen tr kurallarina göre yasayarak düzeltiyorum ilk 6 ayi hic bir seye sahip olmadan burda tüm haklarini ve sosyal yardimlari kullanarak yasasinlar sonra tr de 6 ay ayni kosullara bas vursalar inaniyorum arkalarina bakmadan buraya kosarlar parayla gidip 4,5 hafta tatil yapip herhangi bir rahatsizlikta yine burdaki haklarini kullanip doktora gitmeye benzemez .
Ellerinize saglik.

kimse yanlis anlamasin herkezin düsüncesine saygim var ama gerceklerlede yüzlesmek lazim

huysuz citircim cok tesekkur ederim.
Gulsum Sultancim bazen forum formunu kaybedebiliyor herkese gore farkli bir durum olunca.Bak ayni konuyu ben Avusturalya ya yerlesmis cok samimi kari koca arkadasimla konusuyorum.Ordaki eskilerin iki lafindan biri tr ye geri donmekmis.Ustelik almanya gibi diil ciddi kucuk bir tr olacak turk mahallesine sahipler ve hic ingilizce ogrenemden yillarca yasiyorlar arkadasimin tum musterileri turk .Buna ragmen iki lafin biri tr donusu.Biz sansliyiz 3 saatte tr deyiz onlar icin hem yol uzun hemde cok pahali bi gelen bidaha 5 sene sonra gelebiliyor tr ye.Ama arkadasimin soyledigi kim tr den donse burda topragi opuyo aman sukur donduk diye.Cunki trafik kalabalik saygisizlik gibi yasami etkileyen cok negatif problem var ozellikle istanbulda.Arkadasimda demis ya hep donucez diyosunuz ama gidincede burayi ozluyosunuz nasil is bu diye sormus.Bakma oyle dedigimize biz buraya alismisiz odabizim agzimiza laf olmus yoksa kimsenin donecegi filan yok demis arkadasida.
Yani diyecegim su sayet insanlar bu tip seyde birbirlerinden cok etkilenirler.Eger tr de yasantini saglicak ortami kurabilecegine inaniyorsan don derim ama buyuk bi cogunluk donmez.Ben kendi acimdan tr de egitim hayatimda tirnaklarimla kazidim ne zordu allahim ayni seyi asla cocugumun yasamasini istemem.Neden benim omrumun en guzel zamani uzuntuyle gecti burda benim yasitim bi alman bayan sisteminde lay lay lom hayatini etkilemeden egitimini tamamlayip calisma hayatina gecti ne farkimiz var dimi ben bunu gordukce daha cok uzuluyorum ve oglumun asla o sacma egitim sisteminde tirmalanmasina gonlum razi olmaz.Cok ozlesem bile sanirim benim sabrimin sebebi var.

Lazgulu ben almancax adli sitede gordum link vermek dogrumu bilemiyorum burda ama bu siteyi cok tavsiye ettigimiz icin adini veriyorum sen gir ordan bi bak derim yada orda sorunun varsa sor ciddi bilen arkadsalar var benim anladigim senin diploman kesin gecerli hatta hic bi sorunun yok insallah mutlu huzurlu bi yuva kurarsiniz.

nehir61 ilk olarak insallah sevdigin insanla mutlu olursun dilerim hersey umdugun gibi olur canim, fakat mesajini okurken üzüldüm diyebilirim cünkü ne güzel üniversitiy okuyor tahsili aydin bir kiz dedim icimden, sonra almanyaya gelecek bu kiz ne yapicak burda ordaki bütün tahsilin burda gecerli degil biliyormusun malesef öyle, ben buraya gelin gelmedim 5 yasindan beri burdayim bütün okul ve is hayatim burda gecti, cok gördüm türkiyede mühendis, memur, hatta ögretmenler bile burda gelipte temizlik isinde calisti, yani demek istedigim dikkat et, kadinlar evini gecindirmek evliligini yürütmek helekide cocuk oldumu cocugu icin kendinden cok ödün verir, yürekten dilerimki mutlu olursun, ama sunu da düsün burda bir lokma ekmek icin kalinmaz güzelim o bir lokma ekmegi türkiyedede bulursun, ama cok para kazincam almanyada falanda unut almanya eski almanya degil, burdakiler burdan gitmeyi düsünüyorlar.

Allah beraberin olsun canim!

herşey için teşekkür ederim canım ama ben sevdiğimle evlenmek istiyorum sevdiğim insanla bir ömür boyu mutlu olmak için bazı şeylerden vaz geçmem gerek mesela öğrenim gördüm illaki öğrenim gördüm diye çalışmam gerekmiyor... ben okumayı ve öğrenmeyi çok seviyorum ben okuyarak gezerek kendimi geliştirmeye çalışanlardanım... almanya ya gitme amacım zengin olmak yada orda işe girmek için değil sadece sevdiğim insanla beraber olmak için gidiyorum... para bazı zamanda herşey demek değildir..... para olur mutlu olmazsın mutlu olursun paran olma bzaı şeyleri bir arada bulamazsın her zaman mutlaka bir eksiklik vardır... benim gözüm yükseklerde değil... ben yeri geldi yemin ediyorum aç kaldığımı bilirim okurken olsun çalışırken olsun ama sevgi mutluluk bir başkadır sen yeterki gelinden gelen her şeyi yap allah sağlık sıhhat versin aç kalmayacak kadar suan durumumuz var.. eğer olmazsada merdivende silerim bulaşıkçılıkta yaparım ama yeterki mutlu olayım sevdiğim insanla beraber olayım... herkesin kararlarına saygı duyuyorum ama benimde düşüncem bu.... bunu da belirtmek istedim.. eğer sözlerimle sizi kırdıysam çok özür dilerim. sağlıcakla kalın a.e.o öpüyorum dua ile....

nehircim ben bunu zaten senin icin söylemedim genel anlamda almanyaya gelen kizlar icin söyledim. Tabiki sevdigin insanla beraber olmak icin fedakarlik yapicaksin dünyanin öbür ucu bile olsa sevgiye aska benim saygim sonsuz, ben sadece sunu belirtmek istedim kizlar bilincli gelin yani bunlar da olabilir hayal kirikligna ugrayabilirsiniz umadiginiz gibi cikar yani bunlar sadece genel anlamda bir tavsiye baska birsey degil canim.

Allah mutlugnu daim etsin, ve dilerim hersey istedigin gibi olur insallah.

nehircim ben bunu zaten senin icin söylemedim genel anlamda almanyaya gelen kizlar icin söyledim. Tabiki sevdigin insanla beraber olmak icin fedakarlik yapicaksin dünyanin öbür ucu bile olsa sevgiye aska benim saygim sonsuz, ben sadece sunu belirtmek istedim kizlar bilincli gelin yani bunlar da olabilir hayal kirikligna ugrayabilirsiniz umadiginiz gibi cikar yani bunlar sadece genel anlamda bir tavsiye baska birsey degil canim.

Allah mutlugnu daim etsin, ve dilerim hersey istedigin gibi olur insallah.

inşaallah benim hakkımda ve harkes hakkında hayırlısı olur yine de verdiğin bilgiler için teşekkür ederim... bilinçli olmak ve bilinçlendirmekte güzel birşey dediğim gibi hayırlısı olsun a.e.o allah yardımcımız osun ......

ya arkadaslar neden hic bir konuyu birbirimizi kirmadan tartisamiyoruz.bir arkadas özlemlerini yazmis diger arkadaslarda seni burada tutan yok demisler.lütfen yapmayalim arkadaslar.herkez istedigini birbirini kirmadan söylesin.bir sey yaziyoruz icimizdeki sikintiyi gidermek icin ondan sonra insan kendini savunmak zorunda kaliyor cünlkü birileri hemen saldiri pozisyonuna geciyor.lütfen yapmayalim

evet aylacim ben hakketen kendimi savunur duruma düstüm burda nedense, ama sunu anladimki almanyada sadece almanlarin bize olan yabanci ve müslümandüsmanligi artmadi bizim kendi insanlarimizda bile asiri derecede bir yabanci düsmaligi mevcut burayi begenmeyen yada gitmek isteyen herkeze git kim tutuyor seni diye cevaplar aldim sanki karsimdakiler türk degilde almanmis gibi.

Gitmek o kadar kolay olsaydi keske.

Almanya`ya gelin gideceklere ufak ufak tiyorlar vermeye devam ediyorum.
Önceki yazimda gurbete gelen ve basarma azmini yikan kaynana, kaynata..vs faktörlerinden bahsetmistim. Birde hayirsiz kocalar var ki, iste o zaman yikildiginizin tam imzasini atmis oluyorsunuz.
Burda yetisen genclerin geneli kumar tutkunu (tabi ki, icinde istisnalar vardir.) Spielbank, spielothek denen yerlerde bir nevi kumarhane buralari ve Almanya`da yasak degil bu tür yerler her 18 yasini dolduran gencler icin para tuzaklari. Bir kere pencesine yakalanan kolay kolay kurtulamiyor. Buralarda oynamak icin cogu insan bankalardan kredi aliyor ve sonunda iflas bayragini cekiyorlar. Sonrada arkasindan depresyona girip, ya evdeki karilarindan cocuklarindan cikariyorlar yaptiklari suclarinin cezasini ya da sabahlara kadar gezerek ve aksama kadar uyuyarak yaptiklarini unutmaya calisiyorlar..evdeki kadinin gidecek bir kisisi olmadigini bildikleri icin, kocasinin yaptiklarini kadin defalarca ikaz etmesine ragmen, kulak arkasi eden kocalar, ayni seyleri yapmaya devam ediyorlar.

Bir üye biz oraya yan gelip yatmaya gitmiyoruz demis. Cogunluk belki bir is bulurum umuduyla gidiyor ama burda yetismis, okumus kisilerin bile issiz oldugu bir ülkede, daha dün Almanya`ya gelmis bir kisiyi kim alir ise?..kimse. En basitinden bir fabrika iscisinin bile Almanca bilmesi sart bu devirde. Türkiye`de Almanca ögrenip gitsen bile en az 1-2 sene aktif olarak Almanca konusulan bir ortamda bulunmadigi sürece her zaman Almanca eksik olacaktir.

Tekrar ediyorum, burdaki erkeklerin geneli gece hayatini cok seviyor. Sabahlara kadar gezecekleri yerlerde cok, evde kadin koca beklemekle ömrünü tüketiyor. Herkes mutlu olmak, güzel bir yuva kurmak icin evlenip geliyor ama bazen öyle durumlar olabiliyor ki, degil Almanca ögrenmek, hayata tutunacak gücü kalamiyabiliyor bircok gurbet gelinimizin.

Hayat herzaman güllük-gülistanlik degil. Almanya`dan sectiginiz esinizi cok iyi analiz etmeniz gerekiyor ki, bu da cogunlukla mümkün olmuyor. Cünkü onu gercek yüzü ile taniyan cevresi Almanya`da yasiyor oluyor. Türkiye`ye senede 1 kere gelen bir kisiyi halasi-teyzesi-enistesi taniyamaz.

Dikkat, dikkat diyorum. Sözümü tekrarliyorum. 10 kere degil, 100.000 kere daha iyi düsünün Almanya`ya gelin gelirken!

X