Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

nehir61 ilk olarak insallah sevdigin insanla mutlu olursun dilerim hersey umdugun gibi olur canim, fakat mesajini okurken üzüldüm diyebilirim cünkü ne güzel üniversitiy okuyor tahsili aydin bir kiz dedim icimden, sonra almanyaya gelecek bu kiz ne yapicak burda ordaki bütün tahsilin burda gecerli degil biliyormusun malesef öyle, ben buraya gelin gelmedim 5 yasindan beri burdayim bütün okul ve is hayatim burda gecti, cok gördüm türkiyede mühendis, memur, hatta ögretmenler bile burda gelipte temizlik isinde calisti, yani demek istedigim dikkat et, kadinlar evini gecindirmek evliligini yürütmek helekide cocuk oldumu cocugu icin kendinden cok ödün verir, yürekten dilerimki mutlu olursun, ama sunu da düsün burda bir lokma ekmek icin kalinmaz güzelim o bir lokma ekmegi türkiyedede bulursun, ama cok para kazincam almanyada falanda unut almanya eski almanya degil, burdakiler burdan gitmeyi düsünüyorlar.

Allah beraberin olsun canim!

Gulsum bende evlenip geldim ve benim univ kabul ettiler.Gerci burdaki imkanlari gordukten sonra simdi dusuncem degisti kendi isimde is aricama nasil olsa kendim icin calisicam bari zevkim icin hangi konu ilgimi cekiyorsa onun icin birdaha univ okuyayim burda diyorum.Aslina bakarsan ayaklarimi uzatip evde keyfinide ciakrtabilirim yasim 40 trde emekliligimi beklyiorum o yuzden burda vatandasliga basvurmuyorum oturum versinler yetiyo bana.Ama hazir firsatim varken ilgimi ceken yeni bir dunyam olabilir.Ben bunu dusunuyosam Nehir61 icin kocaman bi dunya var burda.Tabiki almanya eski almanya degil ama allah askina artik tr den yurt disina cikan herkesin 1960 larda issiz kalip isci bulmak kurumu sayesinde elinde tahta bavuluyla gelen marangoz kaynakci vs sonrada tr ye kafasinda tuylu sapka cebinde marklarla gelen adamlar olmadigini dusunun.Yurt disinda cok seviyeli insanlarda var evlenebilirler tr den.
Sorun su ki eger almanya da bir genc adam yada kadin kendine bulundugu cevreden bir es turk veya alman veya baska milletten bulamayip tr den getiriyorsa bu insanda ciddi derecede bir antisosyallik, kultursuzluk veya psikolojik sorunalrvardir.Bu yasa bence bu yonden cok yararli hatta tr deki insanlari koruyan bir yasa.Eger tr de bi almanca kursuna gidip kendini almanca konusarak tanitacak seviyede olan bi insan cok rahatlikla evlenecegi insanin nasil bir ruh halinde yada karakterde oldugunu gorebilir.Daha gecende bi haber vardi kadin burdas dogmus buyumus ve buranin hic bir imkanini kullanmamis.Yaptigi is temizlik.Kalkiyo tr den teyzesinin oglunu evlenip buraya getiriyor.Adam vasifsiz evde oturuyo kahvede oturuyo kadin calisiyo kadin chatte biriyle tanisiyo tr den gidip gorusuyo kocasi anliyo ve olduruyo kadini.Burdaki vatandaslarin yarisi serefsiz devletini satip iltica eden diger yarisida bu haberdeki gibi kor cahil kultursuz insanlar.Ben bundan sonra tr den gelecek olanlarin Nehir61 in oldugu seviyede olmasini cok istiyorum.

Dogru söylüyosun meltem ablacim, benden yasca büyük oldugun icin sana abla dememde bir kusur yoktur insallah, ama bir atasözü varya gelen 1000 pisman gelmeyen 1 pisman almanya artik öyle oldu, tabiki nehir61 ve nice baska kizlar icin burda kocaman bir dünya var, ama o dünya ne kadar faydali o dünya o kizlar ne vericek ve onlardan ne alicak, okul ve egitim icin buraya gelenleri kastetmiyorum, ama tr.de tahsil yapip buraya evlenen erkek olsun kiz olsun ne yaziki hic bir birikimini burda kullanamiyorlar ablacim benim gördüklerim hep öyle, cünkü evliliginde getirdigi zorluklar gurbet ana baba hasreti buraya gelen kizlara yetiyor, ama tabiki bende isterim bütün kizlarimiz erkeklerimiz egitimli olsun ama o kadar oku calis sonrada git almanin pisligini temizle yok be abla olmaz olsun öyle almanya.

Meltem'cim cok ciddi konulara parmak basmissin canim tebrik ederim seni:asigim:
Ama dikkat edersen Almanya'ya gelen 1. kusaktan sonra 2. kusakta da biraz da olsa cahillik mevcut(herkesi kastetmiyorum, yanlis anlasilmasin) ama 3. kusak daha bilincli olduguna inaniyorum.

Gulsum sultan ayni fikirdeyim seninle ama biz sadece biraz akil biraz tecrube biraz motive verebiliriz gerisi hersey kisiye kaliyor.Bak bir ornek vericem gelecek olanlara ders olsun.Gecen gun bizim dukkana bi adam geldi tr de tibbi bitirmis ama bize yazar kasa satmak istedi burda bu isi yapiyormus.Hadi gene iyi cam silmiyo dimi:KK43:Bide biraz detaya girmek gerekiyo.Tr de maalesef cok az univ dunyada taniniyor.Ustelik ne zorluklarla girip bitiriyor gencler.Ben kendi acimdan univ hicbisi ogrenmedim.Ne ogrendiysem de 15 yil calisirken kendimi gelistirmemle oldu.Esimin bi kuzeni de bilg muh cikti gecen yil su an evde oturuyor is bekliyor nasil olacaksa.Oysa ikinci sinifa gectigi yaz ben ve esim bak biraz ing yada almanca ogren gel yanimizda 3 ay kursa git burdaki univ okuyan turklerle arkadaslik et vs vs akillarda bulunduk,Sonra cok pisman oldum cunki onun mantalitesi almanya ya gelecekse niye calissin kolay yoldan para nasil kazanacaksa artik kazansin yada tr de devlet dairesine bi torpille girsin vs vsYani univ bitirecek ama hic birsey ogrenmemis alman hakli tabiki neden boyle birinin diplomasini kabul etsin.Bu ustelik istisna bi durum degil buyuk bir cogunluk boyle.Burda doktorlar tr deki gibi devlet hast doktorluk yapip hastay aozel muaynehaneme gel demiyorlar yda ameliyatta bicak parasi almiyolar.Tr de tip okumus biri tr de calissin tabiki doktorluk yapacagina yazar kasa satarak daha cok para kazanir.Hayatta hersey para ya:KK43:(
Bu okumus aydin dedikleirmiz bide doguda bi ilin koyunden gelin olarak getirilmis bi kiz ne yapabilirki.Yapacagi tek sey kocasini sabah ise gonderp evini temizeyip yemegini yapip cocuk dogurmak daha fazlasinida istemz zaten.Avrupa kulturunde evde oturmak kadar sacma birsey daha yok herhalde sadece alman diil tum avrupali boyle bir insana aman ne guzel hamarat ev hanimi gozuyle degil tamamen psikolojisi bozuk eve hapsedilmis bi kadin olarak bakiyor.
Gulsumcum herkes temizlikci olmak zorunda degil tr de ama maalesef bizim insanimiza kolay geliyor bu is.Gecende hastanede 2 hafta yatmistim sabahlari 5,5 6 arasi odalar temizleniyor kahvaltidan once.Bir gun rus bi kadin bir gun turk bi kadin temizlikci geliyor.Aralarinda daglar kadar fark var.Rus geliyor heryeri temizliyor.Turk geliyor bakiyor bana soruyor salak rus dun gelmis dimi diyor hic biyeri temizlemeden cikip sigarasini icip gidiyor.Yani bizim millet dahami akilli ne goruntude temizlikci oluyor ama elini asla pislige bulastirmicak kadarda zeki saniyor kendini.Yazik baska bisi de degil.

Hanimaga canim sagol.Sen benden cok daha tecrubelisin bu konuda cok ornekler gormusundur.Ben eski kusaklari bilmiyorum esim daha iyi biliyor.Gecen pazar gunu bir tanidigi allahaismrladik demeye geldi bize emekli olmus kac senedir burdaydin diy esordum 39 yil bitti dedi nerdeyse benim yasim kadar.Ailesi Istanbulda torunalri var.Burda bir mezarlik var dunyanin 2. buyuk mezarligiymis ve turistik bi yer konumunda orada 39 yil bahcivanlik yapmis bu adam.Dusundumde koskoca bi hayat hele eskiden imkanlar daha fazlaymis.Ne kazanmis cok aci ama hic birsey.Emeklilikle ilgili tum islemlerini bir tercuman burosuna yaptirmis.Emekliligi evinde torunlariyla gecirecek eminimki onlara almanca ogretemicek:KK43:(
Benim oglum kacinci kusak bilemiyorum.Her anne cocugunun iyiligini ister ama bu kadar cok seyi ben ogluma nasil ogretecegim akli alacakmi bilemiyorum.

takdir ediyorum seni meltem abla gercekten dogurlari söylüyorsun, benim maksamdim sadece buraya gelipte hayal kirikligina kimse ugramasin ugramak zorunda degil tabiki cok daha farklida gelisebilir hersey, yani uzun lafin kisasi kimse sanmasinki buraya gelicem para pul is san söhret beni bekliyor almanya sokagi altin ülke diyorlardi eskiden. Sadece herkez seninde dedigin gibi bilincli gelsin, bunlari düsünerek belki tr.de kalsa hayatlari cok daha güzel olan insanlar bile buraya neden bu kadar meraklaniyor anlamiyorum

Meltem abla yerden göge kadar haklisin bence. Bu devirde avrupa'da yasamak cok zooooooor cooook ben Fransa'da dogdum büyüdüm ve de burda calisiyorum, almanya'ya gelin bile gitsem benim icin pek zor olmaz ne de olsa Avrupa!! ama tr den gelenler icin cok zor, burda is bulmak kolay degil. Adamlar ilk once kendi vatandasina is veriyor bizler geri plandayiz. Ben burda is ararken bana dediler ki ismini degistir cünkü kimse ise almiyordu!!! bunlari göz önüne almak gerek. Arkadasim 1-2 sene oldu evlendi, esi tr den geldi ve simdi insaatta calisiyor...benim bildigim bütün gelinler veya damatlar yani tr den gelenlerin hepsi ya temizlik ya insaat ya ayakkabici....vallahi hersey zorlasti. Allah herkese kolaylik versin..Buraya gelirken iyi düsünün kimsenin de moralini bosmak istemem tabi insanda seviyorsa sevdiginin pesinden gider dimi :KK66: :)
Tr den ne kiz ne de damat alacaksin. 1.5-2 sene içinde gelen 8 gelinden 7 si geri döndü anne evine!!ben sok oldum ama hayatin gercekleri...

gulsum lazgulu aynen katiliyorum size ve bu bilincte oldugunuz icinde seviniyorum.Ayakkabici cok dogru ya burda anahtarci ve ayakkabi tamircileri hep turkler:)birde musluman bi insanin hristiyan ortaminda yasamasi cok zor uyum diye bisi olmasi imkansiz geliyo bana.Kaldiki bide cahilse cok cok zor.
Lazgulu benim bi arkadasim cin e gitti esi orda is kabul etti diye:))))
Sizlerin yaslari genc burda hayat kurmaniz cok daha rahat ama benim butun okul hayatim calismam tr de gecti burd abi gecmisim bi amacim hayalim yok evlenip geldim yani ev cocuk koca icin simdi sifirdan baslicam kaldigim yere nasil zor bilseniz benim icin ustelik kendimden baska kimse yok beni motive edecek.Eeee obur turlu bahceye mezarimi kazayim yatayim.Boyle evde arkadassiz hayat gecmez ya bakalim bi yerinden yakalicam burdaki hayatin.
Bu arada kaynim geldi buraya hayal kirikligina ugradi.Cok sasirdim ne bekliyodun agacta paralarmi asili olacakti sokakta dedim ona yakin bi hayal kurmus cok uzuldu gulmekten karnim agridi bi insan nasil saf olabilir bu kadar.Ustelik tr de canak var butun dunyayi seyrediyoalr evlerinden hic mi fikirleri yok.Hadi o yokta kemal sunal sener sen filmi bin kez oynamis
seyretmisler ne yani dedim kemal sunal salak sen akillisin dimi:))))))

Gulsumcum herkes temizlikci olmak zorunda degil tr de ama maalesef bizim insanimiza kolay geliyor bu is.Gecende hastanede 2 hafta yatmistim sabahlari 5,5 6 arasi odalar temizleniyor kahvaltidan once.Bir gun rus bi kadin bir gun turk bi kadin temizlikci geliyor.Aralarinda daglar kadar fark var.Rus geliyor heryeri temizliyor.Turk geliyor bakiyor bana soruyor salak rus dun gelmis dimi diyor hic biyeri temizlemeden cikip sigarasini icip gidiyor.Yani bizim millet dahami akilli ne goruntude temizlikci oluyor ama elini asla pislige bulastirmicak kadarda zeki saniyor kendini.Yazik baska bisi de degil.

Meltem'cim maalesef bizim insanimiz yillarca temizlik ve cok agir islerde calismis ve zorlugunu bilior. Ama rus öyle mi? Ruslar ve dogu avrupali yabancilar daha bir kac yildir kendini göstermeye basladi. Bence bir Rus ile bir Türk'ü ayirt edelim. Affiniza siginiyorum ama bir Rus vb. utanmadan bir kadeh ickiye kendini satabiliyor, bizim kadinimiz o tür yerlere bile giremiyorlar. Rus'a para ver yapmyacagi yoktur.
Özellikle üzerine vurguluyorum, bizim kadinlarimiz da uyandi artik, istisnalar kaideyi bozmaz.
Avrupa'nin sartlari zorlassa bile kadinimiz daha bilincli.a.s

ahlak konusunda haklisin canim istanbula gelen rus romenleri biliyorum ama calisma isin hakkini verme konusunda yazmistim ben bi turk mutlaka isten kaytaracak yol arar isi dort dortluk yapmayi yapani enayi gibi gorur bu tr de de burdada ayni maalesef ama bi yabanci sorumluluk aliyo ve en iyi sekilde yapmalyiim diye dusunuyo sadece temizlik isinde diil canim ya nedense bizimkilerde bi kendini herkesten akilli sanma yanilgisi var ben onu gordugum icin yazmistim allaha sukurki ahlaklari yerinde bizimkilerin

Hanimlar türkiyeye temmeli dönüs hakkinda ne düsünüyorsunuz fikrlerinizi gercekten cok merak ediyorum, ben kendi cevremde izledigim kadariyla cogunlukla 28- 35 yas kusaginda asiri derecede bir geri gitme isteyi var

Lütfen anlatin siz ne düsünüyorsunuz bu konuda?????fisfisfis

Meltem'cim benim cevremdeki bayanlarin cogu is ayrimi yapmadan calisiyorlar öyle bir seye pek sahit olmadim canim. Ruslarda da tembel olanlari var, baya tanidiklarim var maalesef.

bizim geri gitme gibi bi durumumuz yok.Esim yillar once alman vatandasi olmus oglanda dogunca oldu zaten.E bi ben varim turk vatandasi bende istemiyorum vatandaslik lazim oldugu surece oturum versin yeter bana.O da oglum bensiz idare edecek duruma gelince diye dusunuyorum.Bende tr ye donelim diye bi ozlem yok esimdede fikir yok zaten burda ev aldik 30 yil borcla ama benim emekliligim var tr den onu bekliyorum.Esimin emekliligine ise cooookkk uzun yillar var omrumuz yeter insallah::))Aslinda iki taraftada olmak daha karli gibi geliyor bana.6 ay tr 6 ay hamburg da kalsam cok iyi olur bence:))
Saka bi yana burda donmeyi dusunenler var.Zaten tr den evlenmekle tr ye biraz yuzunu donmus oluyosun.Bunu bilincsiz yaptiysan evde huzursuzluk ciakr bilincli yaptiysan zaten donersin trye eninde sonunda.Bi tanidik var burda adam tam 40 yildir burda su an emekli oluyor ve inatla bi kelime almanca ogrenmiyor.Esini daha yeni getirebildi ama kadincagiz turkce bile konusamiyor.Cocuklari tr den evlendiler alman vatandasialr ama esleri ve cocuklarini alman vatandasi yapmadilar butun istekelri tr ye geri donmek.

bülbülü altin kafese koymuslar yinede vatanim demis, bu cok dogru bir atasözü bence, tamam gercekten almanyada olan sosyal ve saglik konusundaki yasalar tabiki türkiyeyle kiyaslama bile, fakat ne olursa olsun hersey bu degil, hepimizin istedigi tek sey nedir huzur bir parca mutluluk ve malesef onu burda bulamiyoruz degilmi?

Bende geri gitmek istiyorum esimde, imkan olsa bende giderim, annem 40 sene oldu buraya geleli bana ve kardeslerime herzaman su lafi söyler, Kizim biran evel kurtarin kendinzi burdan, burda eninde sonunda ya hastalik sahibi olacaksiniz yada kafayai üstüceksiniz, simdi anneme hak veriyorum burda yasadigmiz stress sikinti yanlizlik bizi cöktürüyor icimize ata ata passiv ve mutsuz insanlar oluyoruz, trde yokmu? tabiki var ama yinede onlar bizim yasadigmizi yasamiyorlar cünkü bir ezan sesi duyuyorlar, 4 mevsimi yasiyorlar, insanlari akrablari yanlarinda komsuluk insanlik var.

Yüce Allah benim gibi gitmek isteyenler insallah bir firsat verir, insallah birgün izine degilde yeni bir yasama gideriz.

Gulsum haklisin ya aksam kizlarla sohbet ediyoruz ahsen dediki ben cikip bi dolasayim ne guzel hava sicak kapi onunde bi komsusu bi ahbabi iki laf etse yeter ya burda o yok iste kime gidicen:KK43:(ama yinede abartmayin gerci cok var tedavi gorende oyle basit diil yani degmez hic bisey icin kafayi yemeye

meltemcim ister istemez burda öyle oluyoruz yasadigmiz stress bizi o hale getiriyor, kurulu bir saat gibi her gün ayni seyleri yasiyoruz ve yasadigmiz bu monotonluk er yada gec bizi o passiv mutsuz huzursuz insanlar yapicak cevrene bir bak ömrünü burda geciren yaslilar ki onlar yine almanyanin altin zamaninda geldiler bu kadar yabanci düsmanligi yoktu markin mark oldugu zamandi ekonomi süperdi o zamanlar, ama simdi bir bak o insanlara bir ömür gecmis gündüz gece calismislar en fazla 400 € bir emeklilik icin o teyzlere amcalara bir sor dedikleri hep ayni keske dönseydim keske köyümde kuru ekmek yeseydim ama hayatim boyunca bu gurbeti bu cileyi cekmeseydim.

Benim icim sizliyor onlara gercekten cok üzülüyorum ve kendime diyorumki bendemi böyle olucam acaba????

gülsüm sultan,iyi geceler öncelikle.ben daha önce yurt dışında(Hollanda'da)yaşamış bir bayanım.ve evlilik sebebi ile 20 yıl önce tr'ye döndüm ailemin tamamı halen oradalar.ben iyiki burada evlenmişim ve kalmışım diyorum.eğer kesin dönmekte kararlı iseniz bence yaşınızda uygun ike dönün derim nedenine gelince.bir an önce tr'ye uyumsağlar ve alışırsınız derim.Eninde sonun da Türkiye'ye geleceksiniz neden bu canınız sağ iken olmasın .Rahmetli anneciğimin ve babacığımın cenazeleri uçağın kuyruğunda geldi o manzarayı Allah kimselere yaşatmasın.

allah rahmet etsin canim bütün ölmüslerimize iste bende bunlari düsünerek saglikli iken dinc ve genc iken gitmek istiyorum hatis hic pismanlik duydunmu?

allah rahmet etsin canim bütün ölmüslerimize iste bende bunlari düsünerek saglikli iken dinc ve genc iken gitmek istiyorum hatis hic pismanlik duydunmu?

Canım sizler sağolun.çok şükür hiç bir zaman pişmanlık duymadım.sadece aileme hasret ve özlemim vardı .
Birde evin tek kızı olunca haliyle .tr'ye ilk geldiğimde İstanbulda yaşadım ,büyük şehir olunca gezecek yer bol sıkılmıyorsun.aslında birazda memnun ve mutlu olmak insanın kendi elinde diye düşünüyorum.ufak tefek şeyleri bence görmezden gelmelisin.

X