- 16 Ağustos 2024
- 1.901
- 2.518
- 48
Önceden kredi çekilip ev alınabiliyordu. Kira öder gibi ev alma mantığıyla.Gerçekten artık yorulduk yahu nedir bu kiralar . Ev bakıyoruz en kötüsü bile 15 demeye başladı hiçmi insaf yok hıcmı vıjdan yok ekonomi zaten iyi değil bırde üstüne kiralar da artıkca arttı.
Evet ama arada fark oluyordu mesela kiramız 800dü 2020de ev almamız için kayınpederim ısrar etti 2200 tl ödemesi vardı. 2200 tl az para değildi. Asgari ücret 600ken krediler 700 800dü. Aradaki fark aylık market alışverişi oluyordu. Ve böyle büyük maaş zamları yoktu. Ama insanlar tek memur maaşı ile alabiliyordu.Önceden kredi çekilip ev alınabiliyordu. Kira öder gibi ev alma mantığıyla.
Geçen gün kredi çekelim dedik eşimle; abooo o faizler ne öyle.
Aylık ödemeler 50-60 arası,1 milyon çekiyorsun 2 milyon oluyor vs.
Neyse 25 bin kiraya vermeye devam dedik
Evet ama pandemi öncesi 1500 tl asgari ücretken 700 800 900e kiralık ev doluydu. Benim 800 tlyr oturduğum semtte kiralar 25 26 olmuş
Bir de bu durum her sene daha da katlanarak devam ediyor.doğalgaz, elektrik iki kat üç kat artarken korkul ağzını açamayanlar, vergilere laf edemeyenler de ev sahiplerine laf ediyor.
Evsahipleri de ev geçindirmeye çalışan insanlar asıl tepkinizi sizi bu enflasyona muhtaç eden yöneticilere gösterin
Evet öyle tabiki. Ama en azından öyle yada böyle krediyle ev alınabiliyordu.Evet ama arada fark oluyordu mesela kiramız 800dü 2020de ev almamız için kayınpederim ısrar etti 2200 tl ödemesi vardı. 2200 tl az para değildi. Asgari ücret 600ken krediler 700 800dü. Aradaki fark aylık market alışverişi oluyordu. Ve böyle büyük maaş zamları yoktu. Ama insanlar tek memur maaşı ile alabiliyordu.
Ben de 15e normal dedim. Ama dediğim gibi çıktığım ev 25 26 civarı. Hatta 30 35. Aynı sitedeki ilanlara bakıyorum. Arkadaşım geçen sene girdi 10 binden ev sahibi bu sene yasal zammı beğenmiyor. Bunda da suç yıllarca uygulanan 25 sınırı. Bi daha gelir diye abartıp duruyorlarAsgari ücret 1500'ken 900 olan kira asgari ücret 23 binken 13800 olmalı denkleme göre.
O sebeple 15 bin malesef normal.
Hatta linç yiyeceğim ama (ev sahibi değilim, ortalama bir eve ve iş yerine aylık 50 bin tl kira ödüyorum) bu sene kiralar beklenen kadar yükselmedi. Mesela iş yerine zam yapmadık bile, çünkü kiraya tefe tüfe eklersek 2 aydır boş duran ofisin istenen kirasını bile geçiyordu. Söyledik, zam istiyorsan çıkacağız diye. Mecbur kaldığı için istemedi. Benden sonra boş kalacak çünkü biliyor.
Zira ev de, kendim %110 zam yaptım geçen yaz, eski kiracı değilim 15 oldu kira. Yeni kiracılara şu an 21 22'den veriyorlar evleri. Bu şekilde giderse 20'den yukarı yapmam enflasyon %50'lerde olmasına rağmen %33 artırırım kirayı.
(iki mülkün sahibi de benim gibi kiracıyı bulamayacağını bildiği için kafam inanılmaz rahat açıkçası)
Ev sahipleri, dükkan sahipleri vs de öyle aşırı karlı değil şu noktada.
Alım gücümüz düşükten de düşük, yok gibi bir şey. Mesela faturalar artık hiç endişelendirmiyor kimseyi, doğalgaz bile en fazla bir dışarıda yemek parası kadar geliyor... Sorumlu kişiler değil.
15se iyi bugünde 20den aşağı ev mi var çok kötü durumlar ciddenGerçekten artık yorulduk yahu nedir bu kiralar . Ev bakıyoruz en kötüsü bile 15 demeye başladı hiçmi insaf yok hıcmı vıjdan yok ekonomi zaten iyi değil bırde üstüne kiralar da artıkca arttı.
Yakın zamanda abim aldı ev 1+1 de olsa. Şuan lojmanda oturuyor tek polis eşi çalışmıyor düğün altınlarını vs koydu 1.5 ev 1 milyon çekti 35 36 ödemesi var ama kiracı 15 bine oturuyor eylülde de zam alacak. 2 seneye kira krediyi örtecek. Çevremde bu aralar herkes ev alıyorEvet öyle tabiki. Ama en azından öyle yada böyle krediyle ev alınabiliyordu.
Şimdi kredide yetmiyor.
Ki zaten kredide vermiyor artık çoğu banka.
Konut kredisi falan yalan oldu artık.
Bizim milletimizde ekonomi kotulestikce kendi saattigi urunu yada kirayi firsata cevirmeye calisip isleri daha da kotu hale getirme huyu var.Gerçekten artık yorulduk yahu nedir bu kiralar . Ev bakıyoruz en kötüsü bile 15 demeye başladı hiçmi insaf yok hıcmı vıjdan yok ekonomi zaten iyi değil bırde üstüne kiralar da artıkca arttı.
Evet kira artmaya devam edecek ama kredi yerinde sabit kalacak.Yakın zamanda abim aldı ev 1+1 de olsa. Şuan lojmanda oturuyor tek polis eşi çalışmıyor düğün altınlarını vs koydu 1.5 ev 1 milyon çekti 35 36 ödemesi var ama kiracı 15 bine oturuyor eylülde de zam alacak. 2 seneye kira krediyi örtecek. Çevremde bu aralar herkes ev alıyor
Ben de 15e normal dedim. Ama dediğim gibi çıktığım ev 25 26 civarı. Hatta 30 35. Aynı sitedeki ilanlara bakıyorum. Arkadaşım geçen sene girdi 10 binden ev sahibi bu sene yasal zammı beğenmiyor. Bunda da suç yıllarca uygulanan 25 sınırı. Bi daha gelir diye abartıp duruyorlar
Tokiye ne zaman geçilecekEvet kira artmaya devam edecek ama kredi yerinde sabit kalacak.
Ya bilmiyorum bize ev almak artık hayal gibi geliyor.
Bize TOKİ çıktı tek umudumuz o şuan.
Gerçi hem kira ödemek hem de TOKİ taksidi ödemek bir hayli zor olacak ama mecburuz
bize 2 yıl önce çıktı. 2025 sonunda teslim edilecekdi güya.Tokiye ne zaman geçilecek
Gayet uygun bence 300 bin ödemeleri nasılbize 2 yıl önce çıktı. 2025 sonunda teslim edilecekdi güya.
Ama hala inşaata başlanılmadı. Nerde olacağı bile belli değil dahaya işin kötüsü kurada ilk çıktığı zaman peşinat 80 bindi,şuan 300 istiyorlar.
Eğer bu yıl başlarsa ödemeler 20 bin olacak aylık.Gayet uygun bence 300 bin ödemeleri nasıl
Tokiye geçersiniz farklı şehirdeyse kiraya verirsin kiraya giden paradan iyi en azından kendi malınEğer bu yıl başlarsa ödemeler 20 bin olacak aylık.
Krediye göre uygun. Bizim ekstra kira giderimiz olacağı için zorlayacak.
Ve TOKİ ödemesinede 6 ayda bir zam geliyor.
Ya zaten TOKİ’yi kaçırmıcaz. Küçük falan ama alacağız. Oturmasak bile dediğin gibi kiraya veririz.Tokiye geçersiniz farklı şehirdeyse kiraya verirsin kiraya giden paradan iyi en azından kendi malın
Heh tam olarak bu yuzden kiralar bu halde. Bunu gorebilen cok az insan var niyeyse. Ekonomik kriz, kotu yonetim ve firsatcilik. Firsatciligi korukleyen de emlakcilar oldu. Cunku pandemide ac kaldi emlakcilar. Zaten ac tipler. Gercekten ac kalinca fiyatlari ilk onlari korukledi. Sonra da memleketin hali malum ortaklasa arsa cikardilar.Bizim milletimizde ekonomi kotulestikce kendi saattigi urunu yada kirayi firsata cevirmeye calisip isleri daha da kotu hale getirme huyu var.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?