- 15 Haziran 2019
- 10.430
- 31.329
- 548
- Konu Sahibi Araftaki35
-
Size özel mesaj yazmak istedim ama olmadı. Eski eşinizin durumundan dolayı alkolizm konusunda epey tecrübeli görünüyorsunuz. O yüzden yardımcı olursanız çok sevinirim. Eşim de son 2 senedir hemen hemen her gece içiyor. Tedavi olmalısın dediğimde gülüyor. Bağımlı olsam içmeden duramam diyor. Ama her gece bir şişe içmesi beni endişelendiriyor. Bu arada sarhoş olmuypr. İçince hafiften denge kaybı çakır keyif gibi birşey olup uyuyor bir süre sonra. Sırf sarhoş olmadığından etrafa kimseye zarar vermediğinden dolayı içmesini normal görüyor. Sizce de bağımlı değil mi? Durumu daha kötüye gider mi? Ben zaten başka bir sürü sorun yaşıyorum kendisiyle ama alkol alması da ayrı büyük bir sorun. Sizin eski eşiniz de böyle mi başlamıştı? İşe de gidiyor bu arada, akşamları içiyor. Sınırlama getirince daha çok içmek istediğini o yüzden karışmamam gerektiğini söylüyor.Çok üzüldüm sizin adınıza bende eşimle severek evlenmiştim arkadaşlık sevgililik evlilik 19 sene sürdü.son 4 senesi eşim alkolik oldu aynı yukarıda bahsettiğiniz sebeplerden diye düşünmüştüm.ben tedavi ettirmek için elimden geleni fazlasıyla yaptığıma inanıyorum.4 sene içinde 2 kez balıklı rumda yatarak defalarca çeşitli psikiyatri,psikologlardan destek alarak ayakta tedavi oldu ve her seferinde durum daha da kötüye gitti.en son geçen sene eşimden boşandım.son zamanlarda artık hayal dünyasında yaşıyordu içkiden dolayı bana iftiralar atıyor sonra kendi inanıp bana psikolijik ve fiziksel şiddet uyguluyordu.maddi olarak durumuda iyi olduğu için işe güce gitmesine de gerek yoktu.aynı anlatığınız gibi sabah başlardı içki içmeye durmadan aralarda uyuyup uyanıp içerdi.beni çok sevmesine rağmen asla alkolü bırakmayı seçmedi.çok iyi bir insandı merhametliydi düşünceliydi insanlar onu severdi ta ki alkolizmle tanışana kadar yavaş yavaş insanlarda etrafımızdan gidince başbaşa kalınca artık kimse görüşmek istemeyince son 2 sene bana sarmıştı.işte sevgi saygı herşey bitince artık dayanılmaz noktaya gelince kendi psikolojimde bozulmaya başlayınca boşanmayı seçtim ve inan boşanmakta zor oluyor karşında düzgün düşünen biri olmayınca...o şimdi hala içmeye devam ediyor aynı şekilde bende 1 senedir yeni bir hayat kurmaya çalışıyorum.yaşadığım şehirden büyüdüğüm çalıştığım arkadaşlarımdan oldum.ama asla da ayrıldığın için bir gün bile pişman olmadım.allah inşallah bir an önce eşinizi bu illetten kurtarır.tedavisi var muhakkak balıklı rumda eski eşimle birlikte her yatışında yanında kalmıştım toplantılara gelen yıllarca ayık kalmayı başarmış çok insan gördüm.ama herşey eşinizin istemesinde bitiyor.allah yardımcınız olsun.
Hepsinin sonucunda oluyorsun yalniz. Kendine zarar verme duygusu insana kotu hissettiren.
Benim demek istediğim kilo alma veya sigara içme durumunda bilinciniz hala yerindedir, insanlarla sohbet edersiniz, söylediklerinin bir anlamı vardır ama alkolik birinde genelde öyle olmuyor, ileri derecede çalışamaz hala geliyorlar, daha büyük maddi ve manevi kayıplara yol açıyor.Emin olun sigara ve kilo da çok tehlikeli. Kalp krizi, kanser, şeker hastalığı ve birçok hastalığın sebebi. Benim babam 60 yaşında akciğer kanserinden hayatını kaybetti. Sigara bazen alkolden daha tehlikeli tabi bu kadar alkolik olunmadığı sürece.
Bakis acinzida haklisiniz. Ben cok sevdigim bir insanin daha hizli olume gitmesinden dolayi yeis duyardim. Esim kilosu olan biri ve yanasmayan biri bu beni cok uzuyor mesela. Bana dogrudan bir zarari olmasina gerek yok. Her alkolik de etrafinazarar vermiyor ama sigara da icse alkolde kullansa kilo da alsa ben kendisine zararina uzulurdum. Ben her zaman cekip giderim bosarim ama sevdigim insan ben olsam da olmasam da kendine zarar verecek ve ben bunu bilerek yasama kisminin da zor oldugunu dusunuyorum.Benim demek istediğim kilo alma veya sigara içme durumunda bilinciniz hala yerindedir, insanlarla sohbet edersiniz, söylediklerinin bir anlamı vardır ama alkolik birinde genelde öyle olmuyor, ileri derecede çalışamaz hala geliyorlar, daha büyük maddi ve manevi kayıplara yol açıyor.
Sigara içen veya kilo problemi olan birilerinin yine bir alkoliğe göre çevresi geniş oluyor.
Şiddet olayı yine aynı şekilde büyük ihtimalle daha yüksektir, verdikleri zararın genelde ayılınca farkında oluyorlar.
Merhabalar çok üzüldüm sizinde bu durumda olmanıza. Malesef benim esim de öyle başladı en başından anlatayım.ben eşimden 13 yaş küçüğüm evlendiğimde 11 ay vajinusmus yaşadım bu süreçte başladı aslında 1 yada2 bira içiyordu bende benim yüzümden diyip ses etmiyordum ki asla eşimbu problemimi yüzüme vurmadı hep çok iyi davrandı sabretti birlikte olmak için beni asla zorlamadı.evlendigimizde eşya ve düğün borcu oduyorduk bi taraftan da onun stresi derken ben düzeldim ilişki oluyordu ama bu seferde ilişki anında canım yinede yanıyordu tamamen iyilesmem3 yılımı aldı. Eşimin ailesi çok bencildir herşeye karışır yakın yaşama istekleri hep eşimi ailesi ve benim aramda kalmasına sebep oldu ilk 1 yıl haftada 1 2 bira sonrasında arttı.4. Yilimizda başladı herşey önce haftasonu iki gün sonra cuma cumartesi pazar oldu 3 gün..çok kavga ettim kızdım küstüm ayrı yattım sonunu görüyordum çünkü keyif alıyordu içerken ve inmeyeceğini söyleyip söz verip yine içiyordu eskiden söz verince muhakkak tutar asla bi yere gidilcekse bekletmezdiSize özel mesaj yazmak istedim ama olmadı. Eski eşinizin durumundan dolayı alkolizm konusunda epey tecrübeli görünüyorsunuz. O yüzden yardımcı olursanız çok sevinirim. Eşim de son 2 senedir hemen hemen her gece içiyor. Tedavi olmalısın dediğimde gülüyor. Bağımlı olsam içmeden duramam diyor. Ama her gece bir şişe içmesi beni endişelendiriyor. Bu arada sarhoş olmuypr. İçince hafiften denge kaybı çakır keyif gibi birşey olup uyuyor bir süre sonra. Sırf sarhoş olmadığından etrafa kimseye zarar vermediğinden dolayı içmesini normal görüyor. Sizce de bağımlı değil mi? Durumu daha kötüye gider mi? Ben zaten başka bir sürü sorun yaşıyorum kendisiyle ama alkol alması da ayrı büyük bir sorun. Sizin eski eşiniz de böyle mi başlamıştı? İşe de gidiyor bu arada, akşamları içiyor. Sınırlama getirince daha çok içmek istediğini o yüzden karışmamam gerektiğini söylüyor.
Beni ve duygularımı ifade ettiniz.bende onun sonunu gördüğüm için dönüp gidemiyorum.o orda ölüme giderken ben arkamı dönüp hayatıma nasıl devam edebilirim ki.benim yerimde o olsa asla beni bırakıp gitmezdi eminim.Bakis acinzida haklisiniz. Ben cok sevdigim bir insanin daha hizli olume gitmesinden dolayi yeis duyardim. Esim kilosu olan biri ve yanasmayan biri bu beni cok uzuyor mesela. Bana dogrudan bir zarari olmasina gerek yok. Her alkolik de etrafinazarar vermiyor ama sigara da icse alkolde kullansa kilo da alsa ben kendisine zararina uzulurdum. Ben her zaman cekip giderim bosarim ama sevdigim insan ben olsam da olmasam da kendine zarar verecek ve ben bunu bilerek yasama kisminin da zor oldugunu dusunuyorum.
Bende ilk aylar öyle düşündüm sonra yeşilay in bagimliliklarla ilgilenen bi numarası var orda telefonda da dizi dinleyip yönlendiriyorlar ordaki bayan hayattan kopmaması için hayata tutunacak birseylerinin olması gerektiğini onun yanında olduğunuzu gösterin onu yargılamayın sadece dinleyin dedi.kafam o kadar karışık ki.esim ölmek istiyor bense ona bisey olsa nasıl yasarim dayanırım diye düşünüyorum nefes alamıyorum.Peki yalnız birakmiyorsunuz ama düzelen bir durum var mı ? Durumunun daha da kötüye gittiğini yazmışsınız.
Eşinizi arayarak, yanında olarak ona iyilik yapmıyorsunuz.
Böyle yaşamayı eşiniz seçti, kurtulmayı da kendi seçmeli sizin zorlamalarızla olacağını hiç sanmıyorum.
Amin cok tesekkur ederim dualarınız için.disi kırıldı ona bile götüremedim.bana artık hiçbirşey lazım değil diyor.sadece sen ol benimle kal ama beni böyle kabul et diyor.duzelmeye niyeti yok yeni yıla çıkamayacak böyle devam ederse Allah korusunHastaneye birlikte gitmeye ikna edemezmisiniz. Yuzundeki lekelerden bahsederek. Cok uzuldum halinize.
Allahim tez zamanda icinizi ferahlatsin esinizde kurtulsun bu alkolden.
Alkolik bi yakını olmayan bu durumu asla anlayamaz.ben de bir zamanlar anlayamıyordum.bazen tanıdıklar bana tavsiye veriyor konuştun mu şunu dedin mi bunu dedin mi diye ama bu öyle bisey ki binlerce yeminler bozdurur.zaten şuan bilinci yerinde değil hayali şeyler anlatıyor beni duymuyor bile.duysa da bağımlı biri asla mantığını kullanamaz her zaman bağımlılığı herşeyden önce gelir.es çocuk anne baba para ev yuva iş en önemlisi de sağlık..hiçbiri artık bağımlı olduğu şeyden daha önemli değil.Benim demek istediğim kilo alma veya sigara içme durumunda bilinciniz hala yerindedir, insanlarla sohbet edersiniz, söylediklerinin bir anlamı vardır ama alkolik birinde genelde öyle olmuyor, ileri derecede çalışamaz hala geliyorlar, daha büyük maddi ve manevi kayıplara yol açıyor.
Sigara içen veya kilo problemi olan birilerinin yine bir alkoliğe göre çevresi geniş oluyor.
Şiddet olayı yine aynı şekilde büyük ihtimalle daha yüksektir, verdikleri zararın genelde ayılınca farkında oluyorlar.
Eşim işten çıkarılmak üzere.issiz kalırsa artık birseyi de kalmayacak daha da beter olacak içmeyince duramayıp içki arıcak bulamayacak daha ucuz maddelere yönelirse Allah korusun bunun dönüşü de olmazBu kadar idare etmeleri zaten mucize, özel sektör mü kamu mu? Yani özel sektörde mümkün değil o kadar idare etmeleri. Bizim bir şubede vardı adam her gece içiyormuş, müşteri önünde değildi arka birimdeydi, emekliliği yakındı idare ediliyordu, işini yapıyordu ama problem çıkarmıyordu. Eşiniz çalışabiliyor mu acaba?
Size birkaç onerim var evet yasak koymayın hatta içki kelimesini bile söylemeyin içtiğinde kizdiginizi belli etmeyin.maddi durumunuz el veriyorsa muhakkak aktivite yapın beraber bi amacınız olsun arsa ev yada araba için borca girinsizi çok sıkmayacak ama çokta rahat bırakmayacak şekilde.cocuk benim içinçok geç ama bundan 4 yıl önce inat etmeyip anne olsaydım belki şuan herşey bambaşka olurdu bu hayatta kendinden bile vazgeçen akli melekeleri yok olan esim hala sacları kıvırcik kız çocuğu hayalini 4 yıl öncesi gibi aynı anlatıyor.bence bi evliliği ayakta tutan gerçekten çocuk.tabi benim gibi geç kalmışlar için değil yada kurtarıcı olsun diye kötü yaşanmışlıklar üzerine değil.tum bunlar olmadan önce olabileceğini hissettiğiniz an.benim en büyük pismanligim.Ben de söyledim kaç kez ama sınırlama beni sınırlandırma diyor. Kime ne yapıyorum gidip uyuyorum diyor. Her gün bu kadar içmesi bana göre bağımlılık ama kabul etmiyor. Böyle böyle geri dönemeyecek farkında değil.
Bende beni içten anladığınızı hissedebiliyorum.insanlar birçok şeyle sınanır benimde sınavım buymuş.ruhum sanki 90 yaşında o kadar yorgunum ki yaşamak bana da ağır geliyor artık.birtek uyku da ara sıra unutuyorum çoğu zaman zaten kabus görüyorum.birgun bütün bunlar geçecek mi geçtiğinde ben ben olabilcekmiyim sanırım eşimden önce üzüntüden hasta olup ben öleceğim.zaten bu kadar üzüntü strese ne kadar dayanırım bilmiyorum.en zor şeylerden biri elinden birşey gelmeden seyretmek zorunda kalmakmis.Eşinizi çok sevmişsiniz, seviyorsunuz. Allah yardımcınız olsun. Yüreğinizin yorgunluğu bana kadar geldi vallahi. Benim babam da şu gündüzleri çalışan akşamüstü içmeye başlayıp akşam sızarak yatan tip alkol bağımlılarındandı. Sosyal hayatı yok denecek kadar azalmıştı ve içkisiz yerlerde 1 saatten fazla duramıyordu. Sorsan işini de ailesini de seviyordu, hep etrafındaydık ama içkiden koparamıyorduk. Yalnız şu var, yanlış anlamadıysam eşinizin geçmişinde çok travmatik bir durum var. Bunun bir şekilde ilerki yaşlarda bir nevi patlaması da vardır. O yüzden alkolden önce işi psikiyatriyle gerçekten, keşke kabul etse. Vicdanen anlıyorum sizi ama onu böyle uzaktan gözünüz üstünde olarak ara ara görüp devam edemezsiniz. Daha yaşınız genç. Çok zorlansanız da sizi kalıcı olarak kaybettiğini net dile getirmelisiniz henüz algılayabilecekken. Ve bir süre gerçekten hiç bulaşmamalısınız. Keşke gerçekten kopabilseniz ama madem yapamıyorsunuz o yüzden diyorum.
Size birkaç onerim var evet yasak koymayın hatta içki kelimesini bile söylemeyin içtiğinde kizdiginizi belli etmeyin.maddi durumunuz el veriyorsa muhakkak aktivite yapın beraber bi amacınız olsun arsa ev yada araba için borca girinsizi çok sıkmayacak ama çokta rahat bırakmayacak şekilde.cocuk benim içinçok geç ama bundan 4 yıl önce inat etmeyip anne olsaydım belki şuan herşey bambaşka olurdu bu hayatta kendinden bile vazgeçen akli melekeleri yok olan esim hala sacları kıvırcik kız çocuğu hayalini 4 yıl öncesi gibi aynı anlatıyor.bence bi evliliği ayakta tutan gerçekten çocuk.tabi benim gibi geç kalmışlar için değil yada kurtarıcı olsun diye kötü yaşanmışlıklar üzerine değil.tum bunlar olmadan önce olabileceğini hissettiğiniz an.benim en büyük pismanligim.
Yaşamadığınız için çocuk olsa belki içmezdi diyorsunuz belki ama böyle düşünmeyin. Alkolizm üzerine çok şey okuyorum. Bizde çocuk da var 2 yaşında. Eşim öyle çok istedi ki, ben hep evliliğimiz otursun öyle olsun diye geçiştiriyordum. Ama korunamadım Doğum kontrol hapı kullanmamam gerektiğini söyledi doktor. Rahim içi araç taktırayım dedim onda da Doğum yapmamış olanlar için uygun olmadığı gibi şeyleri araştırıyorken eşim de korunuyor diye ona güçlenirken kendimi hamile buldum. Allah yokluğunu göstermesin ama batmakta olan gemiye bir yolcu daha almış oluyorsunuz. Çocuk hiçbir şeyi değiştirmiyor. Sadece anne olmanızdan ötürü daha çok düşünüp daha çok ğzülüyorsunuz. Ben kızım babasız kalsın istemiyorum. Eşimle başla sorunlarımız da var. İstiyorum ki ayrılsak bile kızıma iyi bir baba olsun. Onu çok sevse de içmesinden vazgeçmiyor. Basit görüyor her yaptığı hata gibi alkolü de. Nasılsa sarhoş olmuyorum diye bir şişe deviriyor sabaha karşı uyuyor. Zaten evlendiğimizden beri geceleri geç yatardı. Geçenlerde 1,5 litrelik şarap yokmuş diye 1 litrenin yanında 75’lik şarap almış. Yani yetmedi mi diyorum 1 litre şarap!... Kızdım olmuyor kızmayıp rahat bıraktım olmuyor. Baştan önlem nasıl alınır? Ben de beceremiyorum sanırım. Boşanmayı düşünüyorum ama boşanırsam iyice içip kendini bırakır nasıl olacak nasıl diye düşünüp duruyorum. Boşanmamın tek sebebi alkol değil aynı zamanda aşırı kıskançlığı, aileler ile kopukluk, evlilikte iletişimsizlik gibi nedenlerim var. Daha söyleyemedim ona ama biliyorum ki imtihar bile edebilir. Daha önce de terk ettiğimde intihar edeceğini söyleyip korkutmuştu çevirmişti yolumdan beni. Belki blöf der çoğu ama eşimi tanıyorum. İçtiğinde özellikle sarhoş olmuyorum dese de duyguları çok baskın ortaya çıkıyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Kızım için en doğru kararı almaya çalışıyorum. Alkolik olur mu böyle giderse, evet olabilir ama tedavi olup ya da karar verip kurtuladabilir diye düşünüyorum. Ya da kendimi mi kandırıyprum bilmiyorum...Size birkaç onerim var evet yasak koymayın hatta içki kelimesini bile söylemeyin içtiğinde kizdiginizi belli etmeyin.maddi durumunuz el veriyorsa muhakkak aktivite yapın beraber bi amacınız olsun arsa ev yada araba için borca girinsizi çok sıkmayacak ama çokta rahat bırakmayacak şekilde.cocuk benim içinçok geç ama bundan 4 yıl önce inat etmeyip anne olsaydım belki şuan herşey bambaşka olurdu bu hayatta kendinden bile vazgeçen akli melekeleri yok olan esim hala sacları kıvırcik kız çocuğu hayalini 4 yıl öncesi gibi aynı anlatıyor.bence bi evliliği ayakta tutan gerçekten çocuk.tabi benim gibi geç kalmışlar için değil yada kurtarıcı olsun diye kötü yaşanmışlıklar üzerine değil.tum bunlar olmadan önce olabileceğini hissettiğiniz an.benim en büyük pismanligim.
Içim acıdı okurken. Bundan 2 yıl önce benim esim de sizinki gibi günde 1 buçuk 2 litre şarap içerdi şimdi en az 50 lik rakı içiyor bazen 75lik hemde şişeyle dikerek aç karna..Yaşamadığınız için çocuk olsa belki içmezdi diyorsunuz belki ama böyle düşünmeyin. Alkolizm üzerine çok şey okuyorum. Bizde çocuk da var 2 yaşında. Eşim öyle çok istedi ki, ben hep evliliğimiz otursun öyle olsun diye geçiştiriyordum. Ama korunamadım Doğum kontrol hapı kullanmamam gerektiğini söyledi doktor. Rahim içi araç taktırayım dedim onda da Doğum yapmamış olanlar için uygun olmadığı gibi şeyleri araştırıyorken eşim de korunuyor diye ona güçlenirken kendimi hamile buldum. Allah yokluğunu göstermesin ama batmakta olan gemiye bir yolcu daha almış oluyorsunuz. Çocuk hiçbir şeyi değiştirmiyor. Sadece anne olmanızdan ötürü daha çok düşünüp daha çok ğzülüyorsunuz. Ben kızım babasız kalsın istemiyorum. Eşimle başla sorunlarımız da var. İstiyorum ki ayrılsak bile kızıma iyi bir baba olsun. Onu çok sevse de içmesinden vazgeçmiyor. Basit görüyor her yaptığı hata gibi alkolü de. Nasılsa sarhoş olmuyorum diye bir şişe deviriyor sabaha karşı uyuyor. Zaten evlendiğimizden beri geceleri geç yatardı. Geçenlerde 1,5 litrelik şarap yokmuş diye 1 litrenin yanında 75’lik şarap almış. Yani yetmedi mi diyorum 1 litre şarap!... Kızdım olmuyor kızmayıp rahat bıraktım olmuyor. Baştan önlem nasıl alınır? Ben de beceremiyorum sanırım. Boşanmayı düşünüyorum ama boşanırsam iyice içip kendini bırakır nasıl olacak nasıl diye düşünüp duruyorum. Boşanmamın tek sebebi alkol değil aynı zamanda aşırı kıskançlığı, aileler ile kopukluk, evlilikte iletişimsizlik gibi nedenlerim var. Daha söyleyemedim ona ama biliyorum ki imtihar bile edebilir. Daha önce de terk ettiğimde intihar edeceğini söyleyip korkutmuştu çevirmişti yolumdan beni. Belki blöf der çoğu ama eşimi tanıyorum. İçtiğinde özellikle sarhoş olmuyorum dese de duyguları çok baskın ortaya çıkıyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Kızım için en doğru kararı almaya çalışıyorum. Alkolik olur mu böyle giderse, evet olabilir ama tedavi olup ya da karar verip kurtuladabilir diye düşünüyorum. Ya da kendimi mi kandırıyprum bilmiyorum...
Eşim şarap dışında 75’lik rakıyı tıpkı eşiniz gibi aç karna deviriyor. Çoğu zaman şahit oldum. Bari diyordum bir kadeh iç bırak ama yok; o şişenin dibini görecek illa ki... Bilemedim ne diyeceğimi. Ben de sizin yazdıklarınızı okurken içim acıdı.Içim acıdı okurken. Bundan 2 yıl önce benim esim de sizinki gibi günde 1 buçuk 2 litre şarap içerdi şimdi en az 50 lik rakı içiyor bazen 75lik hemde şişeyle dikerek aç karna..
Çocuğunuz olduğu için bence çok şanslısınız tamam ona iyi bir aile ortamı sağlayamadınız ama anneliği tattiniz kokusunu içinize çektiniz gogsunuzde uyuttunuz.nerde bi bebek görsem hayallere dalardım artık hayal bile etmiyorum.hicbirsey ilk hayalini kurduğunuz gibi olmuyor ertelenmiş hayaller ve mutluluklar aynı tadı vermiyor.bunca hayalkırıklığından sonra artık her şeye gerçeklik gözüyle bakıyorsun ve hicbiseye sasirmadigin o yaşlar geldiğinde artık mutlu olamıyorsun.
azaltmak olmaz.. o soz tutulmaz.. kesin ve kati bir sekilde tedavi olmali birakmali bir damla dahi icmemeli kabul etmeyin bu sarti.Arada azaltacagim sadece bira içeceğim evine dön diyor ama biliyorum ki bunları sadece benim dönmem için söylüyor.
Çok teşekkür ederim bu yazıyı daha önce okumuştum çoğunda kendimi buldum son aile hakkındaki kısmi hariç.alkol ve alkolizm le ilgili yıllardır olmadigim yazı yorum kalmadı bazıları tamamen düzeldiğini herşeyin iradeye bağlı olduğunu bazıları bağımlılığın geriye dönüşü olsa bile tekrar başlamasının çok yüksek ihtimal olduğunu hayat boyu süren hastalık gibi olduğunu söylüyorlar.Araştırırken bir yazı dikkatimi çekti. Sizinle de paylaşmak isterim. Alkol bağımlılığı olan kişilerin çevrelerini ele almışlar. Buna göre yazının o kısmında sizin anlattıklarınızdan dolayı biraz sizi biraz kendimi buldum. Eşinizin bağımlılığından dolayı kendinizi ona adamanız, kendinizden çok onu düşünmeniz, onun hastalığı ile hastalanmanızdan dolayı paylaşmak istedim. Elbette her satırı sizin için değildir ama belki faydası olur.
“EŞ BAĞIMLILIK Eş bağımlılık tanımı henüz kamuoyunda pek bilinen bir kavram değildir. Bu tanım alkol bağımlılığı olan bireylerin etrafındaki kişilere etkileri incelendiğinde ortaya çıkmıştır. Örneğin alkol bağımlısı alkole, kumar bağımlısı kumarhaneye bağımlı iken, yakınları da bu kişilere adeta bağımlıdırlar. Bir taraftan insanlar birbirlerine muhtaç ve bağlıyken, öte yandan eş-bağımlılığın hastalıklı yönleri ve acı veren taraflarını yaşamaktadırlar. Bu ilişki hastalıklıdır, çünkü aileler bağımlı kişiye bağımlı olurlar ve adeta onların hastalığı ile hastalanırlar. Eş bağımlılık kişinin kişilik özellikleri, yaşam biçimi, geçmiş deneyimleri ve hastalığın seyri gibi birçok faktöre bağlı olarak kişiye özel, yavaş ve sinsi gelişen bir durumdur. Yapılan araştırmalar eş bağımlılığın zor çocukluk dönemi geçiren, parçalanmış aileden gelen, ebeveynlerinde alkol bağımlılığı olan, aile içinde, okulda, sokakta şiddete maruz kalan kişilerde daha sık olduğunu göstermektedir. Eş bağımlılığın tüm özelliklerinin temel aldığı sorun özgüven eksikliğidir.”
Buraya da linki bırakıyorum belki incelemek istersiniz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?