Ailem üniversite konusunda çok üstüme geliyor :(

A
Merhaba ben 18 yaşındayım bu sene sınava girdim. Hayalim özel bir üniversitede tam burslu Hukuk tutturmaktı fakat matematiğim iyi olmadığı için sadece %50 burslu tutturabildim
(Bu arada Tm 3 sıralamam 35 bin)
Hukuka kendimi yatkın hissediyorum hem sevdiğim bir bölüm hem ezberim çok kuvvetli hemde ağzım iyi laf yapar :)
Fakat ailem %50 burslu hukuku çok zor karşılayacak yıllık 18 bin tl ödeyecekler Mef Üniversitesi ne gidicem Maslakta.
Aslında babamın maaşı fena değil 4 kişilik bir aileyiz ayda 8 bin tl alıyor ama çok zorlanacağını söylüyor çünkü benden 5 yaş küçük kardeşim de okuyor.

Benim şikayetim şu:
Mef hukukta dersler %30 ingilizce olduğu için beni kayıtta iki aşamalı ingilizce sınavına sokuyorlar eğer yeterli değilsem hazırlık okuyorum 1 sene.
Annemler bunu duydu hemen dediler bu yaz çok çalış evde hazırlığı geç.
Oysa ben liseyi devlette okudum tamam altyapım var gramerim iyi ama konuşma ve dinleme becerim fazla yok sınavın ikinci aşamasında speaking ve listening varmış.

Bir de yıl sonunda eğer not ortalamam 3.50-4.00 arası olursa ekstra %50 burs daha veriyorlarmış
Tabi bunu da duydular baskı yapmaya başladılar kazanman lazım gece gündüz çalış gezme tozma kendini derse ver biz senin için fedakarlık yapıyoruz falan

Evet aslında haklılar bi bakıma ama sorun şu ki onlar benim çok zeki olduğumu, çalışınca herşeyi yapabileceğimi sanıyorlar, aksini asla kabul etmiyorlar
Mesela 35 bin tr ortalamasına göre gayet iyi bir sıralama olduğu halde hiç beğenmediler çok kötü rezalet falan dediler.
Ayrıca hukuk çok zor bir bölüm
Hukuk öğrencileri o kadar çalışıyor yine de notları 3.50 değil.
Forumlarda hep okudum bunları
Hepsi aptal bi tek ben mi zekiyim yani?
Eğer hazırlığı geçemezsem ve burs kazanamazsam çok üstüme gelecekler biliyorum, ayrıca üniversite hayatımı dolu dolu yaşayamayacağım gezmeme izin vermeyecekler fazla
Diyorlar ki yok mezun oldun mu parayı götüreceksin bu okulun eğitimi çok iyi.
Evet eğitimi iyi ama türkiyede binlerce hukukçu var çoğu da az maaşa sürünüyor. Benim öyle olmayacağım ne belli?

Sırf bu yüzden Yeditepe Üniversitesi tam burslu Turizm ve Otel İşletmeciliği yazmayı düşünüyorum.
Bölüm 4 senelik, %100 ingilizce ve ikinci dil de öğretiyorlar.
Ayrıca kampüs Ataşehirde yani beylikdüzüne evimize çok uzak olduğu için yurtta kalıcam
Yurt masrafı da 9 bin yıllık.
Hem Yeditepe den iki dille mezun olursam turizmde çok iyi yerlere gelirim bence.

Böylece hem rahat rahat okurum üni hayatını yaşarım ailemden uzak hem de not ortalamasını çok yüksek yapma derdim olmaz.

Fikirlerinizi bekliyorum ablalarım tercih dönemim başladı nolur fikir verin :KK43:

Hukuk ve turizm bir olur mu hiç? hem de ailen karşılamaya hazırken. Asla bu hataya düşme derim

Yani dediklerine hic katilmiyorum. 1 yilda pekala ogrenbilirsin, Ingilizce cok zor bir dil degil ki. Ben lise hazirlik okudum, o zaman 1 yilda oturdum guzelce calistim, ogrendim, kitap okudum, dergi okudum, TV izledim, oldu. Atla deve degil ya.

1 senene hic de yazik degil, Ingilizce ogrenmen onemli. Neden yazik olsun, paraya yazik diye bakmislardir. Ingilizce ogrendigin sene akla bosa gecen bir sene olmuyor, inan bana daha sonra dersti isti guctu derken kafani toplayip yogunlasamazsin, dil meselesinde boluk borcuk ogrenmek iyi degil. Ben Almanya'da yasiyorum, Almanca'yi yogunlasip 1 yil calissaydim vallahi sokerdim ama isten sonra kursa gittim, hem kafamda baska seyler oluyor yogunlasamiyorum ya da yorgun oluyorum. Inan bana boylesi daha ziyan. Adam gibi oturup baska is yapmadan ogrenenlerden 6 ayda kiviran bile var, hem de zor bir dil oldugu halde. Almancam berbat :)

Yani anne babalarimizin zamaninda Ingilizce egitim yoktu ki, ailelerimiz hazirligi nerden bilsin :)

35.000 kotu degil ki.

Ailenle konus derim, ya sinava tekrar hazirlanicam paraniz gitmesin diye ya da buraya gidicem de.
Baska alternatiflerin neler?
Başka alternatifim yok psikoloji istiyordum bi ara ama yüksek lisans yapmadan eğitimler almadan dil sınavından ales sınavından iyi not almadan psikolog olamazmışım o yüzden korktum vazgeçtim
İşletme iktisat zaten boğaziçi bilkent falan harici çöp oralar da tutmuyor o yüzden onları da istemiyorum zaten matematikle aram yok
Uluslarası ile başlayan bölümlerin geleceği yokmuş onları da geçtim
Pdr nin de maaşı hoşuma gitmiyor açık konuşayım 25-30 yaşıma geldiğimde en az 5 bin tl kazanmak istiyorum

Bir öğretmen olarak sana tavsiyem pdr okuman. Sıralaman uygun yanılmıyorsam.Hukukta 3.50 ortalama hikaye onu yapmak için ezberden daha fazlası lazım.Yeditepe turizm desen evet yabancı dil gayet önemli üni.adı da son derece mühim ama bölüm çok riskli ve özele yönelik bir bölüm.
Pdr oku rahat et,ister devlete atanırsın ister danışmanlık büronu açarsın.
35 binle PDR var mı yahu ? Benim dönemim 11.830 la kapattı varsa 35 binle bence de PDR :)

A

Hukuk ve turizm bir olur mu hiç? hem de ailen karşılamaya hazırken. Asla bu hataya düşme derim
Evet ben de hukuk istiyorum ama şimdiden bana yaptıkları baskı bu.
Yani benden istedikleri şeyler çok fazla. Ben devlette okudum ingilizce pratiğim yok bama hazırlığı geç diyorlar ayrıca not ortalamam en az 3.50 olmalıymış Hukuk gibi bi bölümde bunu ne kadar yapabilirim? Hem hazırlığı atlarsam %30 ingilizce hukuk derslerini nasıl anlayıp yüksek not alıcam bunu hiç düşünmüyorlar
Tüm bunları yapıcak kadar zeki olsam zaten dereceye girerdim :)

Psikoloji de düşünüyordum ama yüksek lisans yapmadan psikolog olunmuyormuş o yüzden vazgeçtim

Eger sirf bu yuzden vazgectiysen vazgecme.

Masteri gozunde buyutme, cok cabuk geciyor. Universitede okumakla alaksi yok bile diyebilirim. 1 yil ders, 1 yil tez seklinde. Nedense benim masterim goz acip kapayincaya kadar bittiydi:))) Universiteden mezun olmak daha mesakkatli, onu atlatirsan masteri yersin zaten. Seviyorsan istiyorsan sirf bu yuzden vazgecme.

Is bulma olanagi nasil bilmiyorum ama iyi olanlari cok ucuk rakamlar kazaniyor biliyorum. Ayni tez hocasiyle master yapan arkadasim hocamiz kafayi bozdugunda psikologa gittiydi, seansa 200 tl odemis????!??? Inanilir gibi degil.

Hukuk okusan da master yapacaksin zaten buyuk olasilikla. Iyi kotu herkesin graduate degreesi var zaten, ne bileim uluslararasi hukuk vb bir alanda uzmanlasmak istersen yapmak durumundasin.

Son düzenleme:
35 binle PDR var mı yahu ? Benim dönemim 11.830 la kapattı varsa 35 binle bence de PDR :)
Aydın üniversitesi %75 burslu ve Okan Üniversitesi tam burslu var :)
Aslında okuması çok rahat bi bölüm ama içime sinmiyor doğuya atanmak istemiyorum ayrıca maaşım en iyi ihtimalle 3 bin tl olur ben 5 bin tl den az kazanmak istemiyorum

Başka alternatifim yok psikoloji istiyordum bi ara ama yüksek lisans yapmadan eğitimler almadan dil sınavından ales sınavından iyi not almadan psikolog olamazmışım o yüzden korktum vazgeçtim
İşletme iktisat zaten boğaziçi bilkent falan harici çöp oralar da tutmuyor o yüzden onları da istemiyorum zaten matematikle aram yok
Uluslarası ile başlayan bölümlerin geleceği yokmuş onları da geçtim
Pdr nin de maaşı hoşuma gitmiyor açık konuşayım 25-30 yaşıma geldiğimde en az 5 bin tl kazanmak istiyorum
İşin maaş yönünü daha çok önemsiyorsun sanırım. Gayet doğal ancak hukuktan mezun olunca da hemen bi kaç yılda 5bini görmek zor. Kolay olsaydı abim Ankara hukuk mezunu daha bişey göremedik.. :/ sözde adı var bide

Yanlış anlamazsanız Mef üniversitesinde hukuk okuyacağınıza Erzurumda Atatürk üniversitesinde hukuk okuyun daha iyi. Neticede dediğiniz gibi çok fazla hukuk fakültesi açıldı ve bir sürü mezun var eskisi kadar kolayca güzel maaşlara çalışılmıyor bu alanda ve özel üni. lerin çoğuna da "tabela üniversitesi" gözüyle bakılıyor. Atatürk Üniversitesi daha isim yapmış ve köklü geleneği olan bir üniversite.
Ayrıca alternatif olarak da psikoloji ya da pdr olabilir bunları düşünün turizm ve otelcilik yerine.
25 -30 yaşınıza geldiğinizde 5 bin tl alabilecek hale gelmek kolay bir şey değil, kendini baya bir geliştirmeyi gerektirir.

İşin maaş yönünü daha çok önemsiyorsun sanırım. Gayet doğal ancak hukuktan mezun olunca da hemen bi kaç yılda 5bini görmek zor. Kolay olsaydı abim Ankara hukuk mezunu daha bişey göremedik.. :/ sözde adı var bide
Evet o da doğru ama tüm bu bölümler içerisinde maaşı en yüksek olma olasılığı hukukta var :)
Ayrıca sevdiğim bir bölüm hukuk yani işin sırf parasını düşünmüyorum mesela bana ayda 10 bin verelim gel mühendis ol deseler hayatta istemem :)

Aydın üniversitesi %75 burslu ve Okan Üniversitesi tam burslu var :)
Aslında okuması çok rahat bi bölüm ama içime sinmiyor doğuya atanmak istemiyorum ayrıca maaşım en iyi ihtimalle 3 bin tl olur ben 5 bin tl den az kazanmak istemiyorum
Heh işte tam da bunu diyecektim. Herkesin bildiği bi yanlışmış hatta benimde bu yanlışa kanarak okuduğum bölüm. Hiç rahat değilmiş daha ilk sene sayfalarca tez yazar gibi araştırma raporları yazdım. İkinci sınıfta staj ve raporlar yine + anket uygulaması ve raporlaştırılması falan filan. Yata yata okuyamadan mezun olcaz. Belki de sadece havettepe'de öyledir bilmiyorum ama hiç rahat okumuyorum inan :KK43:

Türkiye şartlarına göre fazla hayalcisiniz. okula her yıl 18 bin bayılıp sonra ortada kalmakta var. her bölümün popülaritesi her geçen zaman değişiyor. bilemedim yani tavrınız yanlış eğitim konusunda. maaş odaklı okunan bölüm ömür boyu mutluluk getiremez. hukuk nerede turizm nerede..

Ohoooooo ufaklik, daha simdiden bunlari dusunuyorsan isin ya$ :)))

Zamani gelince o sinavlari da calisip yaparsin. Ales tirt bir sinav, dil icin belgeye zaten ne is yaparsan yap iyi kazancli bir is yapmak ve iyi bir yere gelmek istiyorsan zaten ihtiyacin olacak.O sinavlar hukuk fakultesi sinavi, baro sinavlari yaninda citir cerezcik kalir.
Ciden o sinavlari da vakti geldiginde otur dusunursun simdiden dusunmenin alemi yok.

Yani bir yerlere gelmek hiiiiiiiic kolay degil, hukukta da cilginlar gibi rekabet edeceksin, kolay mi??

Psikoloji de olsa , hukuk da olsa goze goz dise dis gireceksin. Kan dokmeye hazir olmalisin bu 2 meslekte de.

Dediigm gibi 2 sinav ve 1 master yuzunden vazgeciceksen vazgecme;sinav, master her sartta yapiyorsun. Ote yandan yine dedigim gibi, calisma alani, is bulma imkanlari hakkinda fikrim yok:)

Madem yaptıkları fedakarlığı bu kadar yüzünüze vurup, sizi zorluyorlar...
Artık reşitsiniz. Girin bir part time işe çalışın. Öğrenciler bu şekilde okuyor. Paranın en azından bir kısmını siz ödersiniz. Yazın da çalışıp para biriktirirsiniz. Aylık 700 tl alsanız. 700*12=8400 tl eder yılda. Kendilerine ödeyin. Borçlu kalmayın.
Çünkü onlar, sizin onlara borçlu olduğunuzu düşünecek ama para istemeyip, karşılığında sizin özgürlüğünüzü alacak.

Şimdi böyle yapan anne baba, mezun olunca da bunu başınıza kakar. Mesela hemen iş bulamazsanız, o kadar parayı boşuna verdiklerini söylerler.

İstediğiniz şeyi okuyun. Yoksa, iki sene sonra BDV'ye "Okuduğum bölümden hiç memnun değilim, çok mutsuzum." diye konu açarsınız.
ben bugün o dediğinize benzer bir konu açtım, hatta 4 senelik bambaşka bir bölüm mü okusam falan diye. bende bölümle ilgili değil de iş imkanlarıyla ilgili bir memnuniyetsizlik var. yeni başlayacak arkadaşlar iyi düşünüp taşınsınlar. bir de benim ailemin beni özelde okutma imkanı yoktu, hala daha yok, benim ailem bana ayda 100 lira falan yollar en fazla, bana burs da çıkmadı krediyle okuyorum ve ona rağmen benim ailemde de var yüze vurma olayı. bu aileleri anlamıyorum çocuk okutmak kolay mı da şu kadar masraf yaptık deyip başa kakıyorlar anlamıyorum. imkanı olan aile okutur isterse yığınla para harcar ve imkanı olmayan da cüzi bi miktar harcar ama sen bu çocuğun başına kakacaksan neden o çocuğu dünyaya getirdin. eğitim bu. çok haklısınız......

Evet o da doğru ama tüm bu bölümler içerisinde maaşı en yüksek olma olasılığı hukukta var :)
Ayrıca sevdiğim bir bölüm hukuk yani işin sırf parasını düşünmüyorum mesela bana ayda 10 bin verelim gel mühendis ol deseler hayatta istemem :)
Aynen öyle valla başta sevmek lazım :)

Yanlış anlamazsanız Mef üniversitesinde hukuk okuyacağınıza Erzurumda Atatürk üniversitesinde hukuk okuyun daha iyi. Neticede dediğiniz gibi çok fazla hukuk fakültesi açıldı ve bir sürü mezun var eskisi kadar kolayca güzel maaşlara çalışılmıyor bu alanda ve özel üni. lerin çoğuna da "tabela üniversitesi" gözüyle bakılıyor. Atatürk Üniversitesi daha isim yapmış ve köklü geleneği olan bir üniversite.
Ayrıca alternatif olarak da psikoloji ya da pdr olabilir bunları düşünün turizm ve otelcilik yerine.
Bu konu hakkında sizin gibi düşünmüyorum okulun çok büyük olanakları var eğitimi hocaları kadrosu çok iyi. Zaten özellere bu gözle bakılması çok yanlış benim annemin arkadaşının oğlu Ankara Hukukta ama dersler boş geçiyormuş okula gidip gelmiyorlarmış fotokopiyle geçiyorlarmış sınavları
Bir hukuk eğitimi böyle olmamalı bence bu üniversitenin de sadece adı var demek ki.
Ayrıca üniversiteden çok kendini geliştirmek önemli mesela ben bu üniversiteden mezun olduğumda Ankara hukuk mezunu o çocuktan çok daha fazla donanıma sahip olucam. Evet başta etikete bakılabilir ama çok süre geçmeden kimin daha donanımlı ve işinde uzman olduğu anlaşılacaktır.

Aynen
ben bugün o dediğinize benzer bir konu açtım, hatta 4 senelik bambaşka bir bölüm mü okusam falan diye. bende bölümle ilgili değil de iş imkanlarıyla ilgili bir memnuniyetsizlik var. yeni başlayacak arkadaşlar iyi düşünüp taşınsınlar. bir de benim ailemin beni özelde okutma imkanı yoktu, hala daha yok, benim ailem bana ayda 100 lira falan yollar en fazla, bana burs da çıkmadı krediyle okuyorum ve ona rağmen benim ailemde de var yüze vurma olayı. bu aileleri anlamıyorum çocuk okutmak kolay mı da şu kadar masraf yaptık deyip başa kakıyorlar anlamıyorum. imkanı olan aile okutur isterse yığınla para harcar ve imkanı olmayan da cüzi bi miktar harcar ama sen bu çocuğun başına kakacaksan neden o çocuğu dünyaya getirdin. eğitim bu. çok haklısınız......
Aynen öyle bazen diyorum ki tamam anne tamam baba ben size yük olmak istemiyorum madem ödeyemeyeceksiniz ben başka alternatif bölümler bakayım
Hemen atlıyorlar yok olur mu öyle şey sen istediğin bölümde oku biz seni okuturuz lafı mı olur falan
Ama sonra da baskı yapıyorlar nasıl iş anlamadım :KK43:

Devlette okuma imkanin varsa baska bir bolumu devlet universitesinde oku. Ozel universite benim gozumde zengin ve salak cocuklarin gittigi bir yerdi hep de boyle oldu.tam burslu yarisini alirlar gerisiparali okur. Mezun olunca ayni uni ayni meslek ayni her seyiniz. Sen bosuna mi calisip 35 bin yaptin adam baraji gecip girecek yanina?

Sırf rahat okuyayım gezeyim tozayım diye bölüm seçilmez. Turizm otelcilik yazma bence hata olur. Özel hukuk yaz ayrıca sandığın kadar da zor değil hukuk okumak, belki rahat olmazsın ama düzenli çalışıp ezber yaparsan gayet de yapabilirsin bence 3-3.5 ortalamayı. Gezip eğlenen aynı zamanda başarılı olup not ortalaması yüksek olan hukukçu arkadaşlarım var. Zaten hukuk istiyormuşsun başka bölüm yazma. Ben de mühendislik okuyorum öleyim mi yani. :KK53:

Teşekkür ederim keşke onlar da öyle düşünse :)
İnanır mısınız bugün üniversiteleri gezdik ve çoğu bana iyi derece yapmışsın aferin dediler ama ailem hala rezalet buluyor sebebi de beni çok aşırı zeki sanmaları çalışsan ilk 1000 e girerdin diyorlar siz düşünün :)
Bu yanılgıya nasıl düştüler bilmiyorum sanırım birkaç hoca hakkımda öyle dedi diye oldu ama keşke zeki olmadığımı anlasalar ve benden bu kadar üstün başarı beklemeseler :KK43:

Zeki olmadığını söyleyemeyiz, sende kendine haksızlık etme fakat seni bu kadar zorlamaları hoş bir şey değil. Eğer ille başkalarının çocukları ile karşılaştırıp yarıştıracakları bir şey arıyorlarsa yarış atı alsınlar lütfen.

Türkiye şartlarına göre fazla hayalcisiniz. okula her yıl 18 bin bayılıp sonra ortada kalmakta var. her bölümün popülaritesi her geçen zaman değişiyor. bilemedim yani tavrınız yanlış eğitim konusunda. maaş odaklı okunan bölüm ömür boyu mutluluk getiremez. hukuk nerede turizm nerede..

Bilmiyorum ki babam diyor bu okuldaki derslerin %30 u ingilizce ve bu sadece birkaç üniversitede var, uluslararası hukuk öğreniceksin türkiyede şirketler yabancı şirketlerle davalar açıyor çok para kazanırsın en kötü holdinge girsen 5 bin lira alırsın not ortalaman da iyi oldu mu seni bırakmazlar diyor babamın biraz çevresi geniş biliyor yani ama eğer dediğiniz gibi ortada kalırsam hem o kadar paraya hem de çektiğim onca baskıya yazık olucak üniversite hayatını yaşayamıcam zaten 3.50 ortalama yapmaya çalışırken :KK43:

X