• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ailem Çok Sıkıyor

Konunun başında, dedim ki "ne güzel korumacı bir aile" ama devam ettikçe durum değişti. Günümüzde dindar ailelerde durum hep böyle, inanın yalnızca siz böyle değilsiniz. Birçok kişi var bu durumdan rahatsız olan-ki din öğretilerini insanlar ya hep ya hiç olarak yaşıyorlar- ama böyle olmamalı. Kimse karşısındaki insanın bireysel özgürlükleri, hiçbir şart altında kısıtlayamaz. Ne dinen, ne siyaseten, ne de madden. Kendinin bilincinde olan her birey davranışlarının sınırını çizebilir, bakılır kendini bilmeyen birisi o zaman işte, aile tarafından sınırlar çizilir.

Senin durumunda eğer yaşını yazmasaydın, daha küçük sanacağımdan bunu söyleyemezdim. Düzelme olacak bir durum ne yazık ki bulunmamakta. Ama şanslısın ki 18 yaşındasın ve sen artık ailesine bağlı olmak zorunda olmayan bir bireysin.

Bu elbette "başına buyruk davran, özgürlüğünü ilan et ve ne derlerse desinler umursama" demek değil. Ailenle oturup, çok düzgün ve etkili bir biçimde artık çocuk olmadığını ve bir yetişkin olduğunu, nasıl giyinmen, davranman ya da kimlerle arkadaşlık edip edemeyeceğine kendinin karar verebileceğini anlatmalısın. İlk tepkileri elbette, ret olacaktır. Ama sen bu durumun bilincini onlara hareketlerinle ve davranışlarınla gösterdikçe onlarda durumu kabullenmeye başlayacaktır.

Nedin bu hareketler?. Kendin olacaksın, kimsenin seni yönlendirmesine ihtiyacın olmadığını hissettireceksin. Fikirlerin, düşüncelerinle "gerçekten bu kız büyümüş" dedirttireceksin. Yine hareketlerinle ve söylemlerinle diğer insanların da ailene bunu söylemesini sağlayacaksın. Ama bunları yaşadıkça içine atarsan, daha çok etkilenirsin ve daha çok içine kapanırsın. Durum asosyalliğe kadar ulaşır ve bu senin ilerde sağlıklı bir ilişki kurmanın dahi önünde büyük bir engel olur.

Kısacası, artık büyüdüğünün ve iplerinin artık başkaları tarafından idare edilmesine gerek olmadığını, naif bir şekilde ailene, çevrelerine göstermelisin. Sen özgür bir bireysin ve sana bu hakkı her şeyin başında T.C. Anasayası veriyor, asla unutmamalısın.

Ya ben böyle ailelere sinir oluyorum,kızını sıkıyorsun da noluyorr??
Ya kendine güvensiz ,sessiz bir tip oluyor,ya da gizliden gizliye yapmadığı kalmıyor...
Lisede olduğum için çok iyi biliyorum neler yapıldığını.Bunu okuyan anneler varsa kızlarını sıkmasın,tabiki boşta bırakmasın ama fazla sıkmasın da..
Çünkü arkanızdan öyle şeyler yapıyorlar ki..

iki erkek kardeşim var benden küçükler. Küçük olan zaten daha ilkokulda diğeri de lisede ona da boyleler ama benim kadar karışmıyorlar ona.

Canım gerçekten de yasadıkların zor.Ailenin bu kadar baskı yapması cok yanlış .Sen kendıne mukayet ol.Dua et ,ailen bu saatten sonra değişmez ama bu baskıları yapmamaları gerekır.Aile yapınız nasıl cevrenızdekı kuzenlerınıze de anne babaları böyleler mı hep cevrenızz.
Bır de canım aldatılma olayı demıssın ?Bu ailende mı oldu yoksa eskı erkek arkadaşnmı yaptıı?

Konu ailem. 18 yaşındayım bu sene üniversiteye başladım. Tamam daha yaşım küçük anlıyorum ama beni çok sıkıyorlar. Zaten ailevi bir çok sorunumuz var aldatma vs. Evden kaçıp gidesim geliyor bazen.

Mesela bir kaç sene önce dersaneye giderken (25 dakikalık yol, aslında daha da kısa da dolmuş dolaştırıyordu) evden yarım saatçik erken çıksam annem 5 kere arardı. Dersane başlamadan dersanenin karşısındaki Burger Kingde arkadaşlarla bişeyler yiyeim diye konuşurduk en fazla 45 dakika falan ben annemden izin alamazdım 50 kere sorardı kimle gidiceksin nereye gidiceksin diye nadiren izin verirdi. (arkadaşlarımın hepsi kız).

Beni hiçbir yere arkadaşlarımla gezip birazcık eğlenmem için yollamadı, yani 10da bir falandır en iyi ihtimalle. Ailem çok dindardır, küçükken (ilkokul 3 veya 4.sınıf) birine özenip kapanmak istemiştim çocuk aklı işte o zaman anlayamamışım sadece kıyafet sanıyorum, sonra açılmak istedim kıyamet koptu babam tehditler etti kapanırsan okuldan alırım bilmem ne. Neyse sonunda açıldım daha çok küçüktüm o zamanlar. Babam anneme diyor ki ben bu bu kızı böyle arkadaşlarımın yanına çıkaramam. Halbuki çok açık giyinen biri değilim hatta kısa kollu ve dar paça pantolon giymem yasak, pantolonlarımın üstüne uzun tunik giymem gerekiyor falan. Babam bi ara saçlarım açık dışarı çıkmama izin vermiyordu (yani illa toplayıp at kuyrugu falan yapıp çıkacakmışım). Şu an giymek zorunda olduğum şeyleri beğenmiyorum ama başka çarem yok maalesef. Kendime güvenim de yok artık zaten serbest olsam ne alıp giyeceğimi de bilmiyorum

Bir kere annemden güneş gözlüğünü istemiştim (gözlerim çok hassas) zaten yazdı, annem vermedi neden dedim cevap şu ''çok havalı oluyorsun''. Ben de kırıldım kızdım sonra vermeye çalıştı gözlüğü ama almadım. Hiçbir yere gitmeye izin vermediği için nereye nasıl gidilir hiç bilmiyorum, sınıfta Afyondan gelen sadece 1 aydır burda olan arkadaşım bana yol tarifi veriyor düşünün!

Erkekler konusunda da, babam selam versem bile kızacak olduğu için kendimi hep çekmiştim. Lisede biraz açıldım ama 2 yıl sonra kız lisesine geçtim. Yani karşı cinsle nasıl konuşulur falan hiçbir fikrim yoktu çünkü tamamen yasak bir durumdu benim için. Şu an sınıf arkadaşlarımla iyiyiz çok şükür . En son bir aptallık yapıp (6 ay önce falan) sevgilimden ayrıldığımı anneme soylemek zorunda kaldım. Annem hiç abartmıyorum telefonu her elime aldığımda saate bakmak içn bile olsa anında kiminle mesajlaşıyorsun diye soruyor. sonra da bir anne bunu soramaz mı niye kızıyorsun diyor. yahu tamam sorar da 1 sorar 2 sorar telefonu sarj takmak için bile alsam sormaz ki! Sonra geçen bana kızım yine oyle şeyler yapmıyorsun dimi diye sordu sebep de geçen gece internete sat 12de girmişim (film izliyordum). o saatte internette ne yapıyormuşum (sanki gece vakti olunca bir şey değişecek).

Sınıfçak bir yere gitsek söylemeye korkuyorum erkekler de geliyor diye gondermezler diye. Halbuki bütün arkadaşlarımı seviyorum vakit geçirmekten zevk alıyorum beraber eğleniyoruz.

Bir de dersim 5te bitiyor hemen arıyorlar 5te nerdesin diye. Ya ben anaokuluna gitmiyorum ki bi bekleyin gecikirsem arayın dimi ama. Ailemi sevmiyorum demiyorum ama gerçekten çok üstüme geliyorlar.

Her dışarı çıkarken annem dur kızım seni uğurlayayım diye geliyor ama amaç üstüme başıma bakmak yanlış bir şey giymiş miyim yakam açık mı pantolon dar mı kontrol etmek. Ki tekrar söylüyorum en açık giyindiğim şekil bile açık değil.

Çok uzun yazdım ama doluyum gerçekten. :(

Bende universite öğrencisiyim, saat 7de ariyolar nerdesin diye ona bile sinir oluyorum kac yasina geldim hala ariyosunuz diye. Ama senin durum kotuyms ya umarim bukadr skmanin sonucu kotu olmaz. Bianonce okulu bitirip kendi ayaklarinin ustunde durursun ins.

vayy bee, ben bitek bende var bu sIkinti saniyodum::D ama yalniz olmadigimada uzuldum acikcasi:( cunku cok zor biliyorum. seninkiler kadar abaeti derecesi firlamis olmasada, hayatimi bilenlerin bana acimak diilde, hani anneme ya bi rahat birakin kizi dedirtixek derece oldu hep, oylede dvm ediyo, edicekde eminim. baska bi konuda biri demis sosyal hayat olmadan isden eve evden ise bi hayat yasamak mkansz yapamam diye, aynisinin tipkisini bizzat yasadigim icin imkansiz olmadigini soyliyebilirim:) coculklugumdan hatirladigim anlardan itibaren yasadigim hayati anlattigim kisiler sasirir, inanmakda cooooookkkk guclk cekerler.. bunu sikayet yada annemi suclamak icibde anlatmam kimseye ama hani insan imreniyo cevresinde gorduklerine duyduklarina, konu konuyu aciyo anlatiliyo iste. allahda annemi boyle yaratmis.diyerek ve kendimi annemin yerine koymaya calisarak,avutuyorum kendimi. simdide anlatasim geldi ama aglarim simdi, gerek yok:) valla.kelin ilaci olsa kendi basina surer bacim, malesef sana bi faydam dokunamiycak, tek bildigim Annen boyle davranarak onunla kurucagin olmasi geeken o guzel iliskiyi zedeliyo, tecrubeyle.sabit hersey bende. allah yardimcin olsun.

vayy bee, ben bitek bende var bu sIkinti saniyodum::D ama yalniz olmadigimada uzuldum acikcasi:( cunku cok zor biliyorum. seninkiler kadar abaeti derecesi firlamis olmasada, hayatimi bilenlerin bana acimak diilde, hani anneme ya bi rahat birakin kizi dedirtixek derece oldu hep, oylede dvm ediyo, edicekde eminim. baska bi konuda biri demis sosyal hayat olmadan isden eve evden ise bi hayat yasamak mkansz yapamam diye, aynisinin tipkisini bizzat yasadigim icin imkansiz olmadigini soyliyebilirim:) coculklugumdan hatirladigim anlardan itibaren yasadigim hayati anlattigim kisiler sasirir, inanmakda cooooookkkk guclk cekerler.. bunu sikayet yada annemi suclamak icibde anlatmam kimseye ama hani insan imreniyo cevresinde gorduklerine duyduklarina, konu konuyu aciyo anlatiliyo iste. allahda annemi boyle yaratmis.diyerek ve kendimi annemin yerine koymaya calisarak,avutuyorum kendimi. simdide anlatasim geldi ama aglarim simdi, gerek yok:) valla.kelin ilaci olsa kendi basina surer bacim, malesef sana bi faydam dokunamiycak, tek bildigim Annen boyle davranarak onunla kurucagin olmasi geeken o guzel iliskiyi zedeliyo, tecrubeyle.sabit hersey bende. allah yardimcin olsun.

kötü bir durummuş gerçekten.. bencede bir an önce okullarını bitirmeye baksan iyi edersin..

Bende universite öğrencisiyim, saat 7de ariyolar nerdesin diye ona bile sinir oluyorum kac yasina geldim hala ariyosunuz diye. Ama senin durum kotuyms ya umarim bukadr skmanin sonucu kotu olmaz. Bianonce okulu bitirip kendi ayaklarinin ustunde durursun ins.

Canım gerçekten de yasadıkların zor.Ailenin bu kadar baskı yapması cok yanlış .Sen kendıne mukayet ol.Dua et ,ailen bu saatten sonra değişmez ama bu baskıları yapmamaları gerekır.Aile yapınız nasıl cevrenızdekı kuzenlerınıze de anne babaları böyleler mı hep cevrenızz.
Bır de canım aldatılma olayı demıssın ?Bu ailende mı oldu yoksa eskı erkek arkadaşnmı yaptıı?

Ya ben böyle ailelere sinir oluyorum,kızını sıkıyorsun da noluyorr??
Ya kendine güvensiz ,sessiz bir tip oluyor,ya da gizliden gizliye yapmadığı kalmıyor...
Lisede olduğum için çok iyi biliyorum neler yapıldığını.Bunu okuyan anneler varsa kızlarını sıkmasın,tabiki boşta bırakmasın ama fazla sıkmasın da..
Çünkü arkanızdan öyle şeyler yapıyorlar ki..

Konunun başında, dedim ki "ne güzel korumacı bir aile" ama devam ettikçe durum değişti. Günümüzde dindar ailelerde durum hep böyle, inanın yalnızca siz böyle değilsiniz. Birçok kişi var bu durumdan rahatsız olan-ki din öğretilerini insanlar ya hep ya hiç olarak yaşıyorlar- ama böyle olmamalı. Kimse karşısındaki insanın bireysel özgürlükleri, hiçbir şart altında kısıtlayamaz. Ne dinen, ne siyaseten, ne de madden. Kendinin bilincinde olan her birey davranışlarının sınırını çizebilir, bakılır kendini bilmeyen birisi o zaman işte, aile tarafından sınırlar çizilir.

Senin durumunda eğer yaşını yazmasaydın, daha küçük sanacağımdan bunu söyleyemezdim. Düzelme olacak bir durum ne yazık ki bulunmamakta. Ama şanslısın ki 18 yaşındasın ve sen artık ailesine bağlı olmak zorunda olmayan bir bireysin.

Bu elbette "başına buyruk davran, özgürlüğünü ilan et ve ne derlerse desinler umursama" demek değil. Ailenle oturup, çok düzgün ve etkili bir biçimde artık çocuk olmadığını ve bir yetişkin olduğunu, nasıl giyinmen, davranman ya da kimlerle arkadaşlık edip edemeyeceğine kendinin karar verebileceğini anlatmalısın. İlk tepkileri elbette, ret olacaktır. Ama sen bu durumun bilincini onlara hareketlerinle ve davranışlarınla gösterdikçe onlarda durumu kabullenmeye başlayacaktır.

Nedin bu hareketler?. Kendin olacaksın, kimsenin seni yönlendirmesine ihtiyacın olmadığını hissettireceksin. Fikirlerin, düşüncelerinle "gerçekten bu kız büyümüş" dedirttireceksin. Yine hareketlerinle ve söylemlerinle diğer insanların da ailene bunu söylemesini sağlayacaksın. Ama bunları yaşadıkça içine atarsan, daha çok etkilenirsin ve daha çok içine kapanırsın. Durum asosyalliğe kadar ulaşır ve bu senin ilerde sağlıklı bir ilişki kurmanın dahi önünde büyük bir engel olur.

Kısacası, artık büyüdüğünün ve iplerinin artık başkaları tarafından idare edilmesine gerek olmadığını, naif bir şekilde ailene, çevrelerine göstermelisin. Sen özgür bir bireysin ve sana bu hakkı her şeyin başında T.C. Anasayası veriyor, asla unutmamalısın.

Canım çok aşırı olmuş tabii böyle sıkmaları kişi kendi karar vermeli kapanmayla dinde zorlama yoktur. Bunu öğrenememişler demek ki. Ama işte ne bileyim ortam kötü filan diye mi sakınmaya çalışıyorlar acaba. Peki şiddet filan var mı babandan annenden vs. Şu an için sabretmekten başka çaren yok çünkü karşı çıksan daha kötü olacak daha çok sıkacaklar bak üniversiteye gidiyorsun sonra ekmeğini eline al çalış meslek sahibi ol zaten bir şey diyemezler artık. Benim de annem çok sıkardı beni ama annem babamdan ayrıydı o yüzden sıkardı sorumluluk onda olduğu için ama kıyafetlerime filan karışmazdı zaten kendisinin de başı açık yine de öyle her yere çıkamazdım işten çıktığım gibi evde gelmem gerekirdi, kız arkadaşım işten almaya gelirdi beni bir yerlerde bir şey yiyelim diye eve gelince surat yapardı cama çıksam kime bakıyorum acaba diye beni gözlerdi. İnanılmaz gözetim altındaydım ama sonra ilk defa çıktığım birini söyledim öncesinde hep saklardım çünkü izin vermezdi görüşmeme görüştürse de burnumdan getirirdi biliyorum. Ama bu ciddi olunca söyledim tanıştılar ve güvendi annem onunla görüşürken hiç karışmadı. Evlendim başka şehire geldim şimdi o da kabul ediyor zamanında seni çok sıktım diyor yani.

kimsenin inancını sorgulamak bana düşmek tabiki ama madem bu kadar maneviyat sahibi neden annenizi aldatıyor ?.zina etmek sizin açık gezmenizden çok daha büyük bir günahtır..nice açıklar vardır ki Allaha çok daha yakındır.bu işler gönül işidir zorlamayla tehditle olmaz.sevdirmek lazım.ben de muhazakar bir şekilde yaşamaya çalışıyorum ama bu tür yaklaşımları çok yanlış buluyorum.insanları dinden soğutuyorlar.hele de kız çocuğu yetiştirmek her babayiğidin harci değil ne yazık ki.''kolaylaştırınız zorlaştırmayınız,müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz'' buyuruyor Efendimiz.

sizin durumunuza gelirsem.yaşınız küçük.evden evlilik yoluyla ayrılmayı bir kaçış olarak görmeyin sakın.sonra bu günlerinizi ararsınız.okuyormuşssunuz.mümkünse yurda çıkma konusunda ikna etmeye çalışabilirsiniz.bir de fazla çatışmamaya özen gösterin,bunaldığnız için her söylenen size batıyordur şimdi.bu durum sizi daha da yıpratır.selametle..

konu başlığını okuyunca yine şımarıp triplerle karşılaşacağımı düşünmüştüm ama çok üzüldüm yazdıklarını okuyunca.

çok gençsin,en güzel zamanlarını yaşıyor olman gerekirken bunlarla uğraşman çok acı.

benim de kız kardeşim var,seninle yaşıt.ona da erkek kardeşim sürekli müdahale etmeye çalışıyor ama seninki kadar değil tabi.

sürekli kollamaya çalışıyorum be de,sıkmasınlar diye.neyseki şehir dışında okuyor.

bu konuda sıkıntını annene anlat güzelce,ya da teyzen,yengen ,halan kimse yok mu sana destek olacak?

onlar senin yerine annenle konuşsunlar,belki onları dinler biraz olsun.

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Çevremdekiler genelde aileleri tarafından sıkıldıklarını söylüyorlar ben bu konuyu açınca ama tabiki benimkinin çeyrei falan onların yaşadıkları. Herkes istediğini giyer istediği yere gider sadece aşırı şeylere izin yok. Bşr de anneleri katı olsa babaları daha rahat oluor ya da tam tersi bir şekilde bir kısımdan destek alıyorlar yani.

bana da nolcak canım evden çıkarken kısakollunun üstüne hırka giyersin sonra çıkarırsın diyolar ama ben bunu yapmak istemiyorum dışardan farklı içerden farklı olmak istemiyorum neysem o gözükeyim bence normal olan bu

Ah canım benim ya .
Ailelerimiz hayatımızı mahvediyorlar da haberleri yok .
Benim ailem giydiklerime karışmazlar ama öyle şeylerle başımı ağrıttı ki babam hiç sorma .
Arkadaşları gelecekti saçlarım dağınık diye bile dayak yedim .
Babamın baskıları yüzünden liseyi bıraktım ben .
Okulu ya okulu .
Off .
Kaç sene oldu aklıma geldikçe hala gözlerim doluyor .

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
Çevremdekiler genelde aileleri tarafından sıkıldıklarını söylüyorlar ben bu konuyu açınca ama tabiki benimkinin çeyrei falan onların yaşadıkları. Herkes istediğini giyer istediği yere gider sadece aşırı şeylere izin yok. Bşr de anneleri katı olsa babaları daha rahat oluor ya da tam tersi bir şekilde bir kısımdan destek alıyorlar yani.

bana da nolcak canım evden çıkarken kısakollunun üstüne hırka giyersin sonra çıkarırsın diyolar ama ben bunu yapmak istemiyorum dışardan farklı içerden farklı olmak istemiyorum neysem o gözükeyim bence normal olan bu

haklısın, ailene karşı dürüst olmak istiyosun ne olursa olsun.. Senin tek yapman gereken o okulunu biranönce bitirip kendi ayakları üstünde durabilmen (artık çalışabiliyosan üstten ders al falan).. ya da şimdiden part time bi işe girmen.. Öyle yaparsan yavaş yavaş özgüvenin yükselir ve evde söz sahibi olursun diye düşünüyorum :42:

Back