adım adım birikim

Mrb
bende az cok demeyip bir seyler yapiyorum calismiyorum esimle irlikte biriktiriyoruz evimiz kira deil uc bes demeden atiyorum

henuz kumbaram yok teneke agzi acilmayanlardan alicam buyuk boy 5 bin kadar biriktirmistik 3 binini dogumda harcadik heri kalaninida cumhuriyet yaptik bu ayda bir tane daha cumhuriyet yapicaz ins

calismasamda tasarruf yaparak esine destek okuyorum penir tereyagi bakliyat ve kurularimi annem ve kv ginderirler epey faydasi oluyor bize

Aileden gelen şeylerin buyuk avantajı oluyor..

Merhaba hanımlar
Yıllardır birikim konusunda epey tecrübem oldu, sormak istediğiniz şeyler olursa yardım ederim size =))
Tasarrufun ilk ayağı giderleri düzenlemek bence, nerelere harcıyoruz, nereden kısabiliriz, ne daha tasarruflu olur bunları düşünmek lazım. İnancım gereği hiç faizli param olmadı , buna ihtiyaç duymadım. 23 yıllık çalışma hayatıma bir ev, bir bireysel emeklilik, altın hesabı, yarısı ödenmiş ikinci bir ev, komple yaşadığım evin tüm eşyalarını, giderlerini , yeme içmeyi, yüzlerce hayvanı, aylık rutin yardım işlerini sıkıştıdım. O kadar planlamışım ki eşime hiç bir masraf kalmadı evlenirken =)) Bu arada 40 yaşıma giriyorum, evliliğim 3.yılını doldurdu. Allah bereket veriyor çok şükür, bu aralar eşime biriktirme dersleri veriyorum, çok zor değil isteyen herkesle paylaşırım tecrübelerimi =)

İstanbul beşiktaş'ta iki ayrı patlama yaşandı hanımlar. Ölü sayısı şimdilik yok ama emniyet guçlerine yapılmış bir saldırı ve 20 polisimiz yaralı

Tecrubelerinizi paylasirsaniz çok memnun kalırız . . maşallah ne güzel tasarruflar yapmışsınız Allah daim etsin

Birikimi nasıl yaptınız altın mı tl mi?
Evlerinizi nasıl aldınız aile destegi oldu mu

Birikimi nasıl yaptınız altın mı tl mi?
Evlerinizi nasıl aldınız aile destegi oldu mu

Kimsenin desteğini almadım maddi olarak
Ama akıl olarak bu birikim meselesini anneme borçluyum
Rahmetli çalışmaya başladığım ilk gün el attı işe=)
16 yaşınmda başladım çalışmaya, maaşımı aldığımda ufak bir harçlık ayırıp tümünü altın alırdım o zaman böyle altın hesapları falan yoktu. Tüm harcamalarımı minimum da tutarak 3 yıl altın biriktirdim. Bu arada hafta sonları annemin çeyiz atölyesinde çalışarak ufak da olsa üzerine ilaveler yaptım. Üç yıl sonunda tüm altınlarımı bozup o zamanın parası 6 milyar peşinat vererek ilk evime girdim. Aylık senetleri tam maaşım kadardı 350 milyon =) İhtiyaçlarımı karşılamak için artık akşamları da atölyede çalışmaya başladım. Gündüz işe , akşam 8-12,5 arası dikişe. Yaşım 20 idi, ilk yıllar çok zorlandım, gençlik de var, insan her şeyi istiyor. Sonra 24 yaşımdayken şu an çalıştığım işe geçtim, rahatlattı beni en azından akşam çalışmalarını kaldırdım, dinlenebilmeye başladım. Bu arada yine artan paralarımı, kumbaralarımı, yıllık ikramiyeleri hep altına çevirdim, 28 yaşımda borcum bitti. İki yıl saçıp savurdum, ikinci el bir araba aldım, hevesimi tatmin etmek için, kalan tüm gelirimle gezdim, giydim, istediğim gibi harcadım. Sonra annemin hastalık dönemleri başladı zaten gezmek filan hikaye oldu. Atölye kapandı, annemin kendi geliri zaten vardı ama yinede sıkıştı durumlar arabayı sattım masrafı çok diye, parasını altına çevirdim. Hastalık dönemlerinde de bir kısmını harcadım. Bu arada 30 yaşındayken bireysel emekliliğe başladım, ufak ufak altın yine biriktirdim. Aklımda hep 1+1 yatırımlık bir ev almak vardı, biriken altınlarımla birlikte patronlarım sağolsun birikmiş tazminatımı verdiler ev almam için, o zaman uygun bir yer bulmuştum. 45.000 lira peşinat vererek 2.evime girdim, adını açık açık yazıyorum kahrolası Bulut inşaat bizi dolandırdı, ödemelerim 60.000 lira olunca baktım ev falan yapılmıyor dava ettim adamları. Hala mahkemeliyiz. Bu arada benim asla tasarruf etmediğim yardımlarım vardır, sokak hayvanları için, ihtiyacı olan insanlar için, kız öğrenciler için, ağaçlar için bunları hiç tasarruf planlarıma katmadan elimden geldiğince 15 yıldır devam ettiriyorum. Sonra evlendim, eşimin 2. evliliği, iki de çocuğu var haliyle bana maddi katkısı pek olmuyor, şikayetçi değilim bu durumdan. Çünkü rahmetli annemden ev nasıl çekip çevrilir, para nasıl yettirilir öğrendim. Şimdilerde maaşım bana fazla fazla yetiyor, yine biriktiriyorum, dava sonuçanıp bulut inşaattan paramı aldığımda inşallah yarım kalan 2.ev hayalimi tamamlayacağım. Bu arada Çerkezköy taraflarında ufak bir arsada aldım ablamla ortak, o da bir tür yatırım işte. Böyle böyle 40 yaşıma geldim, aynı şirkette 16. yılıma giriyorum, haliyle maaşım düzeldi, astronomik bir rakam almıyorum ama bugünün şartlarına göre ortalama bir maaşım var. Ama Allah bereketini veriyor. Ev kurdum, düzen oturttum hiç bir şeyin ucuzunu almam, kalite benim için önemlidir, bir kere alırım tam alırım en büyük tasarruf şartım budur.

Tasarruf evde başlar ; mutfaktan, ev giderlerinden, giyimden her konuda hesap bilmek gerekli. Gereksiz harcamaları sırf canım istiyor diye yapmam. Mesela saçımı kendim boyarım, kuaföre gitsem ne kadar ödeyeceğim ortalama 100 TL , 6,5 liraya boyamı alırım, 44,5 lira kumbarama atarım, 50 liraya da temadan iki fidan alırım bunun gibi hesaplardır benim hesaplarım =)) Maaşımı alır almaz önce hedeflediğim altın miktarını hesabıma atarım kalan parayla masraflarımı yaparım, masraflar sırasında arttırdıklarım da kumbaraya gider. Örneğin metrodan eve minibüsle gelirsem 2 lira veririm, yürürsem o iki lira kumbaraya gider ay sonu sokak hayvanları için 15 kilo mamaya dönüşür. Maaştan ayırdığım rakamların yanında bu da ilave bir yardımdır. Ay başında aklımdaki tüm rakamları ayırırım yardımlar, alınacaklar kalan parayla geçinirim. Önce masraf yapayım sonra biriktireyim dersem olmuyor çünkü, bir excel dosyam vardır, her ay aylık tablo yaparım, masraf kalemlerimi takip ederim

Son düzenleme:
Tecrubelerinizi paylasirsaniz çok memnun kalırız . . maşallah ne güzel tasarruflar yapmışsınız Allah daim etsin

Teşekkür ederim, Allah razı olsun
Diğer arkadaşın mesajına uzunca bir cevap yazdım
Kabaca tasarruflarımı anlattım, sormak istediğiniz bir şey olursa cevaplarım
Para işinde en büyük şey berekettir, Allah herkesin kazancına bereket versin öncelikle

O anneler olmasa biz ne olurduk acaba. :) iyiki size böyle birşey için destek çıkmış. :)

O anneler olmasa biz ne olurduk acaba. :) iyiki size böyle birşey için destek çıkmış. :)

Rahmetli tasarruf ede ede 4 kız büyütmüş bir kadındı =))
Çok çalışkandı, ben onun kadar değilim
Bana para vermezdi ama verdiği bilgi paradan çok daha kıymetliydi
Bir de çalışıyorsun eve katkın olacak demezdi, ben evi zaten bakıyorum sen biriktireceksin derdi
Nurlarda yatsın, o olmasa napardım bilmem
Bak derdi sizi babanız bakmadı, kocaya hiç güvenmeyin, hayatta hep sağlam olun, eşiniz iyi olursa ne ala ama olmazsa para yüzünden üç kuruşluk adamların ağız kokusunu çekmeyin derdi. Bana çok şey öğretti, kimseden borç almamayı, dikkatli harcamayı hep ondan öğrendim. Borca takıntısı vardı annemin, kadın kimseden borç istemez, bakkaldan çakkaldan açık defter alış veriş yapmaz, yoksa aç oturacaksınız derdi, katı kuralları vardı bu konuda. Bende aynı disiplinle büyüdüm çok şükür ondan öğrendiklerimle bugün kimsenin beş kuruşu geçememiş bir hayatım var. Bir tek kocadan para istemeyi öğretmeyi unutmuş bana =)) O da sanırım kendi bilmediğinden =)) Bazen eşimle sıkıntıya düşüyorum bu konuda =))

Çok kıymetli kadınmış anneniz. Rabbim gani gani rahmet eylesin

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için.
Evlendik hep borç ödedik eşim savurgan öyle olunca o harcıyor bana ne ben mi düşüncem diye bende harcadım.
Yaşım 29 a geldiğimde farkettim ki 12 yıllık çalışma hayatımda birikim Hayatım sıfırdı.
Çok savurgandım eşim de ben de.
O dönem başladım bütçemi hazırladım, gelir gider takibi yapmaya başladım.
Aylık birikim bile ayırabilmeye başladım bütçe yapmaya başladıktan 6 ay sonra.
Çünkü elden ve kk, kredi borçlarımız çoktu.
Sonra dedim ki bu adam çok savurgan ben değiştim, alışkanlıklarım değişti.
Maaşları ayırdık.
Onun başka borçları var şuan kendi ile ilgili Yaklaşık daha agustosa kadar maaşlar ayrı olacak.
Ama Keşke evlendiğimizde ayırsaydık, Ah Aptal kafam!
Şimdiye iki daire alırdım sanırım
Ama olsun 30 umda uyandım, geç oldu.
Biraz da gaddar olmaya başladım artık eşime karşı
Bence her kadın eşinden ayrı birikim yapmalı.
Şu an azımsanmayacak tl birikimi oldu bile.
Ama geçen yıllara üzülüyorum işte.

Eşiniz de maasindan bir kismi kendine ayirip kalanini size verse onu da biriktirin madem esiniz savuruyor biraz tirtiklayin elinden hepsini harcamasin :))
Benim eşim de para biriktiremez de harcayamaz da maasindan bir kisim ayirip kalanini bana veriyor.

Evet bende bu arada boş durmuyorum
Ödemeleri harici mutfak masrafı için katkıda bulunuyor şimdilik az da olsa
Ne derler maymun gözünü açtı
Takibi bırakmıyorum

Üzülme önemli olan fark etmiş olmak
30 yaş nedir kiii =))
Hayatın baharındasın daha
Eşini de teşvik et
Benim eşim nafaka ve daha çocukların bir çok gideri yüzünden pek birikim yapamıyor, yinede ayda 2 gr olarak 5.000 biriktirttim ona, bireysel emeklilik de yaptırdık onda da iki yılını doldurdu, bu ay kumbara da yaptım ona =)) atıyor ufak ufak dün akşam kumbarasından 70 lira çıktı =))) Bana pek faydası olmuyor eşimin çok ufak tefek ama önemsemiyorum elinde para olduğu zaman esirgemez benden. Ama şunu fark ettim ki erkekler savurgan ona göre tedbir almak lazım. Annem derdi ki ne yaparsan bekarken yaparsın, evlilikte olmuyor gerçekten öyle oldu her şeyimi bekarken yaptım. Şimdi daha zor birikiyor ama özellikte mutfakta ve evde aldığım tedbirlerle epey yol aldım. Küçük dokunuşlar büyük birikimler getiriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…