• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Acı eşiği tıbben ölçülebilir bir şey mi? Doğum korkusu olan okumasın.

Salak gibi tüm sayfaları baştan sona okudum, sağlıkçı olmama rağmen burada anlatılanlarla benim bildiklerim ters düşüyor.
Korktum !!!
İçimde tutup doğurmama gibi bir şansım da yok. :KK17:

Zaten bu bahsettiğiniz anestezilerde his var, acı yok.
Arkadaşım da sizin gibi panik yaptığı için doktoru sakinleştiri yaptı ona.
Aynı ayak uyuşması gibi, iğne batırılsa dokunma hissi var ama acısı olmuyor o kadar.
Evet doktorumda aynisini soyluyor. Bende hala kimseyi ikna edemiyorum aci cektigime. Aci cektim yahu catir catir kesisini hissettim. Ha belki 10 uzerinden 10 degilde 6 idi aci anezteziden dolayi. Aka aciyi hissettim. Suan dehsetle hatirliyorum o anlari.

Valla kombinE aneztezi dedikleri epidural spinal beraber olan zimbirtidan oldum sezaryeni catir catir her anini hissettim. Doktorumda osrarla sen hissetmedim panik yaptin diyor ama aci ile panik arasinda ki fsrkida anlarim heralde.
Evet bunu anlatmak istiyorum ben de. Doktoru o anki acıya ikna etmek mümkün degil. Tabi bilemiyorum doktor da hastanın dediklerine bakıp hastanın hayatını belki riske edebilecek bir dozu gelişine uygulayamazdi. Ama en azından acı var mı yok mu bir kontrol edip başlanmalı dikiş bile olsa. Ben doktoru ikna edemeyecegimi düşündüğüm için acaba rapor vs alınıyor mu diye araştırmaya giriştim.

Anestezi uzmanına bir şey söylemedim ama dikis atan doktora soyledim daha önce de bir operasyonda yeterince uyuşma olmadigini. Kadın himm dedi devam etti. Doktorlar canım çok yaniyoru ciddiye almıyor, şımarıklık zannediyor sanırım. O yüzden açtım konuyu, acaba bir nörolog ya da başka bir bransta bir uzman acı eşiğini tespit edebilir mi, bilirkisi görüşü alabilir miyim? Ki sonraki operasyonlarda doktoru ikna edebileyim yeterli uyuşma olmadigina.
Anestezi olayı doktorluk değil, doktor karışmaz zaten o işe ve bilmez de..
Öyle bir rapor ölçüm vs yok ama dediğim gibi anestezi teknikeri ile ameliyat öncesi görüş.
O durumu anlatır sana ve ilgilenir zaten. Ona göre de ek önlemini alır.

Salak gibi tüm sayfaları baştan sona okudum, sağlıkçı olmama rağmen burada anlatılanlarla benim bildiklerim ters düşüyor.
Korktum !!!
İçimde tutup doğurmama gibi bir şansım da yok. :KK17:
Allah sağlıkla doğurmayı nasip etsin.
Onc şeyden sonra şunu söyleyeyim, 2 saniye önce ölüyorum imdat diye bağırırken, doğum olduğu an her şey bitiyor ve yeniden siz de sıfır ağrıyla doğuyorsunuz.
Her kadının tecrübesi farklı, benim iki doğumum 1 sene arayla oldu ikisi de bambaşka.
İlkinde herkese normal doğur bir şey yok dedim, ikincide psikoloğa gideyim ben aklımdan çıkmıyor çektiklerim haline geldim.
O sebeple tüm bildiklerinizi ve duyduklarınızı unutup, kendi deneyiminize kadar doğumu düşünmeyin.

Evet doktorumda aynisini soyluyor. Bende hala kimseyi ikna edemiyorum aci cektigime. Aci cektim yahu catir catir kesisini hissettim. Ha belki 10 uzerinden 10 degilde 6 idi aci anezteziden dolayi. Aka aciyi hissettim. Suan dehsetle hatirliyorum o anlari.
O zaman etkisi geçmiştir, doz yetmemiştir sonuna kadar.
Her zaman için hasta beyanı esastır, acı çekiyorum dediğiniz halde iğne yapmadan işleme devam ettiyse doktor büyük suçlu.

Kesi hiç acımıcak diye kim dedi?
Doktorun da elinin becerisi ve uzmanlığı önemli bu konuda.
Annem mesela iki normal doğum yapmış, ilkinde hiç bişey hissetmedim ikincide hastaneyi yıktım dedi mesela.
İlkinde çok dikişi oldgu halde canı nerdeyse hiç yanmamış.
Bende sizin gibiydim , ama okadar çok ameliyat ve operasyon geçirdimki , öldürmeyen acı güçlendiriyor misali şimdi daha dirençliyim.
Biçok insan sizin gibi ama başa gelen çekiliyor.
Ayrıca anestezi dozunu siz doktorunuza tavsiye edemezsiniz , onlar sizin genel durumunuza göre ayarlama yaparlar.
Acı eşiğiniz düşük yada yüksek , bu doktorları bağlamaz.
Bizzat yaşamışlar diyorlar, ben de onların yalancisiyim :) Bunun sadece doktor becerisiyle ilgili olmadigini düşünüyorum çünkü 12 yıl arayla yapılan iki cerrahi müdahale de acılı oldu.

Hiçbir zararli alışkanlığım kullandığım ilaç yok, aksine çok saglikli beslenirim.

Her vücut, kendini kasma oranın, psikolojisi vb. aynı değil neticede. Kendini farkında olmadan kastıkça bile acı algısı/şiddeti değişiyor insanın. Uyuşturmalı işlemlerde doktorunuzla önceden konuşup, sizi en rahat hissettirecek halde işleme başlaması konusunda anlaşmaya bakarsınız.

Benim deli diş doktoru fobim var; son ana kadar kaçarım, mümkün olduğu yere kadar kaçarım diş kaybına giden yolda. :)
2 kanal tedavisi gördüm; ilkinde kadına "Çok ağrıyor, uyuşturmadan dokunmayın" dedim; kadın "Ağrıtmadan bakarım" dedi kancayı dişimin neresine soktu bilmiyorum sanki o kanca beynime girdi yani zıplattı yerimde beni. Sonra röntgen çekmeyi akıl etti de uyuşturup baktı.
Diğer kanal tedavisi için burada "Elinin hafifliği" ile nam salmış çok kibar bir beye gittim; "Bakın ben bayılırım ayılırım, korkudan daha beter oluyorum beni komple uyutun siz" filan dedim; " Salyanı kontrol edebileceğin ve dilini çiğneyip parçalamayacağın kadar iğne yaparım merak etme" deyip 3 iğne vurdu ve hiçbir şey hissetmedim. Yüzümün yarısı filan iptaldi zaten o gün. Ama önce doktor sakinleştirdi yani beni; o da önemli şimdi...

Siz sağlam diyalog kurabileceğiniz, öncesinde muhabbetle güven konusunda tam teslim olacağınız doktorlarla operasyonlara girdikten sonra bu kadar olmaz merak etmeyin. Anlattığınıza bakınca doktorunuz gelişine kesip biçmiş hiç umursamamış yani, öyle olmaz.

Siz bu tecrübeyle gayet evde doğurursunuz maşallah.
3 normal doğum her baba yiğidin harcı değildir gerçekten.
Ben iki de final yaptım inşallah.
Bana bile doktorum 3.ye gelmene gerek yok, sana dokunamadan bebeğini yakalamakla meşguldüm, evde doğur da stres yaşama dedi.
Ama sizde de öyle mi, ben çok farkediyorum mesela çoklu doğum sonrası değişikliği.
İlkinde hiçbir değişiklik yok iken kaslarımda, ikincide sonra genişlik, idrarda sıkıntı yaşıyorum bazen.
Özellikle öksürme vs durumlarda kaslarımın inanılmaz gevşediğini anlıyorum.

Olmaz mi.. dogumlar cogaldikca ve yas ilerledikce bu isler zorlasiyor. Doktorlar 35 e kadar en dogurgan oldugun zaman diyolar kadinlara. Hatta 32 ye kadar bitirin dogum isini diyolarda..nereye bitiyo 32 de dogum. Ilk cocugum zaten 31 de dogdu:) ee hepsinin arasi 2,5 yas son besigimi 36 da dogurdum. Yani 6-7 sene icinde 3 gebelik yasta genc degil.

Biri 40 inda dogurur ilk bebegini bi daha dogurmaz tas gibi kalir belki.. ama ben 36-37 de 3. Yu dogurduysam pertim cikmis olabilir:))

Pelvik hareketleri var onlari yapmani tavsiye ederim, ise yaradigini bizzat yaparak gordum. Gerek idrar kacirmada gerekse vajina duvari sarktiysa onada iyi geliyor. Hapsurmada zor ama.. oksurmede birsey kaldirirken vs icerdeki kaslari calistirirsan daha fazla gevsemesinide onluyosun. Ama hareketleri mutkaka yap cok ise yariyo

Aslında şok olmaması lazım; sezaryende anesteziyi (Bildiğim kadarıyla) olması gereken dozun altında veriyor ve tam bir bilinç kaybını beklemeden çok hızlı davranıyorlar bebek narkoz yemesin diye. Annem de 30 sene öncesinin genel anestezi ile sezaryene girenlerinden; o da doğumunu hatırlıyor.

Anestezik farkındalık, sezaryende daha sık rastlanabiliyor yani bu sebeplerle.

24 saat sancı+suni sancı sonrası bebeğin kalp atışı, Benim tansiyon, açılma vardı yoktu derken sezaryen dediler.
Çok çok ağlayarak girdim.
Ameliyathanede hala pazarlık yapıyordum, 2 saat daha bekleyelim diye :) ama sezaryen dediklerinde direkt genel anestezi dedim.

Doktor hala imkansız diyor, acı hiç hissetmedim, baskı, basınç, herhangi bir his yoktu. Ama konuşulanları duydum :)
Oğlumu çıkarttıktan sonra doktor ‘hala neden ağlamadı bebek?’ Diye sordu.
Bir de sanırım kapattıkları sırada, 2 kişi araba muhabbeti yapıyordu :)
Doktora konuşulanları söyleyince evet doğru bunları söyledik, bunlar konuşuldu diyor. Ama imkansız da diyor :)
İkinci doğumuma kafam rahat girdim, önümüzdeki bilmem kaç yıl uyumayacak olduğumu düşününce, 45 dklık genel anestezi ilaç gibi geldi :))

@mevzuvar sormaya çalıştığın şey aslında acı eşiğin değil sanırım, anesteziye duyarlılığın. Eğer ilaç, alkol, uyuşturucu geçmişin varsa daha etkisiz kalması normal. Yoksa da bünye ile alakalı.
Ama genel anestezi altında acı/agrı hissetmen pek mümkün degil.

İki doğumda da epozyoda hiçbir şey hissetmedim. Size alttan uyuşturucu iğne yapmadan dikis atmış olabilirler mi? Ki benim de canım tatlıdır. Ve acı eşiğim düşüktür. Hatta bu sebepten bayılırım da. İlginç geldi bana sizin durum.
Bilmiyorum ki iğne yaptı mı yapmadi mi. Normalde acaba epidural bel altı tüm acıyı ortadan kaldırıyor da doktor ona güvenerek iğne yapmadan mi dikti? Epidural mi acaba etkisini çabuk kaybetti? Ya da epidural anestezi süreci nasıl isliyor birisi anlatsa ben de benimki olmuş mu olmamış mı anlayabilirim :)

Bilmiyorum ki iğne yaptı mı yapmadi mi. Normalde acaba epidural bel altı tüm acıyı ortadan kaldırıyor da doktor ona güvenerek iğne yapmadan mi dikti? Epidural mi acaba etkisini çabuk kaybetti? Ya da epidural anestezi süreci nasıl isliyor birisi anlatsa ben de benimki olmuş mu olmamış mı anlayabilirim :)
Tek soru sorayım, boynunuzdaki hortuma gelip anestezistler düzenli olarak iğne sıktılar mı?
Ya da kumandayı hemşireye verip onlara dozu söylediler mi?

ben iki doğum yaptım. ilki suni sancı, ikincisi kendi sancimla oldu. epidurali bilmiyorum ama normal doğumda sancı gittikçe artıyor, hele tam doğum sırasında zirve yapıyor. eğer son hissettiğiniz kasılmalar epidural almadan hemen onceki kadarsa epidural sancinizi azaltmıştır. çünkü çok cok cok daha fazlasıyla karsilasacaktiniz.
şöyle diyeyim ilk beş cm kadar sanciniz 10sa gittikçe artacak ve 10 cm de 1000 e yükselecek.
Epidural sancımi azalttı evet, tamamen ortadan mi kaldırması gerekiyor normalde? Doğumdan önce asla epidural almam diyen bir doğal doğum delisi olarak hiçbir okuma yapmadım epidural anestezi hakkinda. Yorumları okudukça acaba gerçekten epidural aldım mi diye düşünmeye başladım :)

Sakinnn. Aman diyim. Inanin pisman olmayacaksınız.. hakkinizda hayirlisi olsun.
Normal dogumda 40 gun oturamayan kuzenim var benim, idrar tutamayan. Yazmayacagim kimseyi etkilemek istemiyorum. Herkesin kendi karari kendi vücudu. Ama inanın cok kolay. Eski yasaminiza donmek 3 gün
O kadar
Hep anne açısından ele almışsınız durumu lakin bebek açısından herhangi bir problem yoksa tabiki normal doğum daha sağlıklı. Bebeğin o kanaldan geçerken uğradığı baskının, o esnada ağzında ve vücuduna bulaşan bakterilerin psikolojik ve fizyolojik bir sürü faydası var. Ve bunlar sezeryanda ulaşılamayacak faydalar. Ben de normal doğum yaptım. Ne genişleme oldu ne karnım kaldı(48kiloyum) ne kilom. Aksine sezeryan olan birçok kişi orada yürüyemezken ben doğumdan hemen sonra kalkıp duş aldım. Dikişlerin ele gelme muhabbetini de anlamadım pek ele neden gelsin ki pet oluyor zaten kanamadan ötürü pede düşmüştü birer birer. Kısacası normal doğumu kötü göstermek doğru gelmiyor bana.

Epidural sancımi azalttı evet, tamamen ortadan mi kaldırması gerekiyor normalde? Doğumdan önce asla epidural almam diyen bir doğal doğum delisi olarak hiçbir okuma yapmadım epidural anestezi hakkinda. Yorumları okudukça acaba gerçekten epidural aldım mi diye düşünmeye başladım :)

Aslında size test dozu vermeleri gerekiyor başlangıç için.
Uyuşma olup olmadığını, nerelerde olduğunu kontrol edip, sonra ilacı veriyorlar. Bazen karekter takıyorlar, süreç uzarsa ilaç etkisini kaybederse kateterden bir doz daha veriliyor vs..
eğer son dakikada yapmadılarsa epidurali genelde süreç böyle sanırım :)

24 saat sancı+suni sancı sonrası bebeğin kalp atışı, Benim tansiyon, açılma vardı yoktu derken sezaryen dediler.
Çok çok ağlayarak girdim.
Ameliyathanede hala pazarlık yapıyordum, 2 saat daha bekleyelim diye :) ama sezaryen dediklerinde direkt genel anestezi dedim.

Doktor hala imkansız diyor, acı hiç hissetmedim, baskı, basınç, herhangi bir his yoktu. Ama konuşulanları duydum :)
Oğlumu çıkarttıktan sonra doktor ‘hala neden ağlamadı bebek?’ Diye sordu.
Bir de sanırım kapattıkları sırada, 2 kişi araba muhabbeti yapıyordu :)
Doktora konuşulanları söyleyince evet doğru bunları söyledik, bunlar konuşuldu diyor. Ama imkansız da diyor :)
İkinci doğumuma kafam rahat girdim, önümüzdeki bilmem kaç yıl uyumayacak olduğumu düşününce, 45 dklık genel anestezi ilaç gibi geldi :))

@mevzuvar sormaya çalıştığın şey aslında acı eşiğin değil sanırım, anesteziye duyarlılığın. Eğer ilaç, alkol, uyuşturucu geçmişin varsa daha etkisiz kalması normal. Yoksa da bünye ile alakalı.
Ama genel anestezi altında acı/agrı hissetmen pek mümkün degil.

İmkansız diyen doktorlara da bi ayrı fitim, işte imkanlı ki yaşanıyor arkadaşım. :))
Genel anestezi sırasında çeşitli sebeplerden hasta uyanabiliyor Turuncu sen de sağlıkçısın bilirsin. Bazen maskenin yana kayması bile etkiliyor. Sezaryen öncesi oturdum sayfa sayfa anestezik farkındalığı okudum; ki sezaryende daha sık karşılaşılan bir durum olduğu da belirtiliyordu yazılanların arasında.

Ve bu durum (Yine yanlış bilmiyorsam ibaresini ekleyeyim) acı hissetme halinde de yaşanabiliyor;
Kiminde acı yok-hareket yok-bilinç açık
Kiminde acı yok-hareket var-bilinç yarı açık (Bu yüzden elleri kolları bağlıyorlar operasyonda, hasta ani kalkarsa diye :D
Kiminde acı var-hareket yok-bilinç var. (Bu ağır travma sebebi oluyor)

Her vücut, kendini kasma oranın, psikolojisi vb. aynı değil neticede. Kendini farkında olmadan kastıkça bile acı algısı/şiddeti değişiyor insanın. Uyuşturmalı işlemlerde doktorunuzla önceden konuşup, sizi en rahat hissettirecek halde işleme başlaması konusunda anlaşmaya bakarsınız.

Benim deli diş doktoru fobim var; son ana kadar kaçarım, mümkün olduğu yere kadar kaçarım diş kaybına giden yolda. :)
2 kanal tedavisi gördüm; ilkinde kadına "Çok ağrıyor, uyuşturmadan dokunmayın" dedim; kadın "Ağrıtmadan bakarım" dedi kancayı dişimin neresine soktu bilmiyorum sanki o kanca beynime girdi yani zıplattı yerimde beni. Sonra röntgen çekmeyi akıl etti de uyuşturup baktı.
Diğer kanal tedavisi için burada "Elinin hafifliği" ile nam salmış çok kibar bir beye gittim; "Bakın ben bayılırım ayılırım, korkudan daha beter oluyorum beni komple uyutun siz" filan dedim; " Salyanı kontrol edebileceğin ve dilini çiğneyip parçalamayacağın kadar iğne yaparım merak etme" deyip 3 iğne vurdu ve hiçbir şey hissetmedim. Yüzümün yarısı filan iptaldi zaten o gün. Ama önce doktor sakinleştirdi yani beni; o da önemli şimdi...

Siz sağlam diyalog kurabileceğiniz, öncesinde muhabbetle güven konusunda tam teslim olacağınız doktorlarla operasyonlara girdikten sonra bu kadar olmaz merak etmeyin. Anlattığınıza bakınca doktorunuz gelişine kesip biçmiş hiç umursamamış yani, öyle olmaz.
Uzun uzun yazmissiniz teşekkür ederim. Doktorumu uzun araştırmalar sonucu buldum. Diyalogumuz doğuma kadar çok iyiydi. Nereden bileyim uyumlu hasta uyumlu hasta diye anlattığı hasta tipinin gik demeden soru sormadan doğurup mutlu mesut evine gittigini. Süreç hakkında bilgi aldıkça rahatlayabilen biriyim, ben sordukca doktor cevaplari kısalttı, zamanla gerildi ve cevap vermemeye başladı. Belki de bilgilendirmenin beni strese sokacagini düşündü bilemiyorum ama vücuduma soktuğu 20 cm demir makasin neden orada oldugunu bilmek istemem de çok garip değildi bence. Bilemiyorum daha çok para bastirabilseydim muhtemelen daha saygiyi hakeden bir hasta oluverecektim belki de.

Sezaryenle doğum yaptım o yüzden anlattıklarınızı tam anlayamadım ama kendi durumumu anlatayım. Bir gün evde dizimi sehpanın köşesine çok siddetli carptigim için bayıldım. Gözlüğüm göz kapağımi kesti. Bayilma sebebim arastirilırken noroloji eeg çekti epilepsisin dedi. Bu nasıl olur derken başka doktora gittim. Daha once bayildin mi diye sordu bende dis cektirirken çocukluğumda doktorlar ugustuguna inanmadiklari için iki defa bayıldım dedim. Vazavagol senkop senin rahatsızlığın acı eşiğin çok düşük hatta ilerde doğum yaparken doktoruna soyle dedi. Doktora anlattığımda sen norma doğum yapamazsin dedi. Sezeryan sonrası da her ağrım var dediğimde iğne yaptılar. Su an dişçiye gittigimde 3 tane iğne vuruyor çünkü uğuşmuyor. (Dişçi bende fobi.)Dizimi dirseğimi bilmeden bir yere carparsam gözlerim karariyor bayilmamak için bulduğum yere oturuyorum. Caniniz acıdığında böyle göz kararması mide bulantısı yasiyorsaniz sizde de olabilir. 100 de 1 kişi de bu rahatsızlık varmış.
Çok gecmis olsun. Bende bu kadar ciddi boyutta bir durum olmadigini düşünüyorum ama arastiracagim bunu. Okur okumaz oh ipin ucunu buldum dediğim bir yorum oldu, çok teşekkür ederim.

İmkansız diyen doktorlara da bi ayrı fitim, işte imkanlı ki yaşanıyor arkadaşım. :))
Genel anestezi sırasında çeşitli sebeplerden hasta uyanabiliyor Turuncu sen de sağlıkçısın bilirsin. Bazen maskenin yana kayması bile etkiliyor. Sezaryen öncesi oturdum sayfa sayfa anestezik farkındalığı okudum; ki sezaryende daha sık karşılaşılan bir durum olduğu da belirtiliyordu yazılanların arasında.

Ve bu durum (Yine yanlış bilmiyorsam ibaresini ekleyeyim) acı hissetme halinde de yaşanabiliyor;
Kiminde acı yok-hareket yok-bilinç açık
Kiminde acı yok-hareket var-bilinç yarı açık (Bu yüzden elleri kolları bağlıyorlar operasyonda, hasta ani kalkarsa diye :KK70:
Kiminde acı var-hareket yok-bilinç var. (Bu ağır travma sebebi oluyor)

Awake filmi vardı bununla ilgili. Ama anestezik farkindaligin ötesindeydi.. acı da var hareket yok. Bilinç var. Farkındalık dedikçe geldi aklima.

Back