• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cuma Zayıflama Yarışması 9. Takım

Ofiste Çalışırken Şişmanlamayın

Çalışırken mümkün olduğu kadar hareket edin…
Günümüzde kilo sorunu yaşayan kişilerin artması, obezitenin sürekli gündemde olması ve sürekli herkesin yeni mucize diyetlerin peşinde koşmasının en önemli sebeplerinden biri egzersiz yapma alışkanlıklarında ve günlük hareketlerimizde azalmadır. Teknolojinin gelişimi ile çalışanların masa başında geçirdiğimiz zaman artmaktadır. Özellikle uzun çalışma saatlerini ofiste oturarak geçiren çalışanlarda obezite görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden arasında uzun süre hareketsiz masa başında oturmanın yanı sıra, özellikle toplu çalışma alanlarında aralarda atıştırılan abur-cubur besinlerin birbirine ikramları, öğle yemeğini masada fast food tarzı yağlı ve kalorili besinlerden oluşan bir mönüyle yapma, masada su yerine sürekli çay, kahve, meşrubat tarzı besinleri tüketme, ofis içerisinde ara öğün bulundurmama, toplantıların sık ve uzun saatler alması sonucunda ara veya ana öğünleri atlama gibi birçok neden sayılabilir.

Ofiste masa başında çalışanlara öneriler…

Mümkünse öğle yemeğinizi telefon ile sipariş etmeyiniz, yakın bir restorana giderek öğle yemeği saatinde hareketimizi arttırmış oluruz.

Öğle yemeğinde ofis dışına çıkamıyorsak, telefonda vereceğimiz yemek siparişinde yemeklerin yüksek yağ ve kalori içermemesine dikkat edelim, kepekli sandviç, ton balıklı salata, ızgara köfte salata, kepekli tost ayran tarzında mönüler tercih ediniz, pizza, hamburger tarzı yemekler hem yüksek kalorilidir hem de öğleden sonra iş veriminizi düşürür.

Her 15 dk bir omuz, kol ve bacaklarınızı hareket ettiriniz, mümkünse ofiste yapılabilecek egzersizleri gün içerisinde birkaç kez uygulayınız.

Çay, kahve, meşrubat tarzı içecekleri tüketmek yerine masanıza şık bir sürahi alınız ve bol bol su tüketiniz. Çay ve kahve yerine ise bitki çaylarını tercih ediniz. Özellikle stresi azalttığı için rezene ve bağışıklık sisteminiz için adaçayı, ıhlamur tercih ediniz.

Çalışırken herhangi bir şey gerekli olduğunda masadan kalkarak siz alınız, iş arkadaşlarınızla iletişimi telefonla yapmak yerinizden kalkarak siz yapınız. Bu küçük hareketler bile gün içerisinde harcadığınız enerjinin artmasına sebep olacaktır.

İş yerine gelip-giderken özel aracınızı değil servisi kullanınız ve servisten evinize 2-3 durak önce inip-bininiz, bu tür 15-20 dk yürüyüşler günlük egzersizimizin artmasına sebep olacaktır.

Çekmecenize kuru kayısı, incir, grisini, kepekli bisküvi, ceviz, fındık tarzı bozulmayan ve koku yapmayan gıdalar koyunuz. Metabolizma hızının hızlanması ve çok acıkıp bir sonra ki ana öğünde fazla miktarda yememizi engelleyen ara öğünlerdir, bu yüzden bu tür besinler elinizin altında olsun ve 3-4 saatte bir bu tür besinleri atıştırınız.

Toplantı esnasında veya ofiste yiyecek bir şeyler yemeniz mümkün değilse ara öğün olarak tam sütten yapılmış kafeinsiz kahve tercih edebilirsiniz.

Öğle yemeğinde karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine hafif ve düşük kalorili yemekleri tercih ediniz. Özellikle salata ve protein içeren bir besin sizi uzun süre tok tutacak, atıştırmanızı engelleyecek ve öğleden sonra daha verimli çalışmanıza sebep olacaktır.

Öğle yemeğinde kan şekerini hızla yükselten glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durunuz, örneğin makarna yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepek ekmek v.b tercihler yapınız.

Tatlı özellikle hamurlu tatlıları tüketmeyiniz, tatlı yemek isterseniz 1-2 bisküvi veya meyve tarzı besinlerle tatlı isteğinizi geçiştiriniz.
 
Ofiste Çalışanlar İçin MÖNÜ ;

Sabah
• 1 adet kepekli tost+bitki çayı veya 6-7 kaşık buğday gevreği+1 bardak süt+2 adet ceviz
Ara :
• 3 adet kuru kayısı

Öğle
• 100 gr ızgara et/tavuk/balık
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı mevsim salatası
• 2-3 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği
• 1-2 dilim kepek ekmek
veya
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı ton balıklı/tavuklu veya peynirli salata
veya (ofiste yemek zorundaysanız)
• 2 porsiyon meyve+1 kase yoğurt veya Ton balıklı/peynirli/tavuklu kepekli sandviç+ayran

Ara
• 1-2 porsiyon meyve veya 3-4 kepekli bisküvi+1 dilim peynir
veya
• 1/2 simit +ayran veya 1 kepekli tost
veya
• 1 bardak süt+1-2 grisini

Akşam
• 1 tabak sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği veya sebzeli et sote
• 4-5 kaşık bulgur pilavı veya 1 dilim kepek ekmek
• bol salata
• 1 kase yoğurt

Gece
• 1-2 porsiyon meyve
 
Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

Kalori tasarrufu yapıyor musunuz


Sağlıklı kiloda kalmanın ve kilo yönetiminde başarılı olmanın iki temel kuralı hiç değişmedi, hiç değişmeyecek:

İhtiyacınızdan fazla kalori almamak ve aktif bir hayat tarzı oluşturarak yeterli kalori harcamak. Bu iki kuraldan en etkin olanının kalori tasarrufu olduğunu bilmelisiniz. Kalori tasarrufu yapmak kolay bir şey değildir. İşte size fazla kalorilerden korunmanız ve beden makinenize daha az kalori yüklemeniz için 10 kolay öneri!

1 SALATA MÖNÜNÜZÜ ZENGİNLEŞTİRİN

Salata yapımında kullanılabilen malzemelere yenilerini ilave edin. Salatalar için kullandığınız sebzeleri iri parçalar halinde doğrayın. Salatanızı yağı azaltılmış peynir, mısır, mercimek, nohut, fasulye gibi bakliyat grubu ve/veya elma, portakal, greyfurt, ananas, kivi gibi meyvelerle daha doyurucu ve daha lezzetli hale getirin. Yağı azaltılmış peynir (lor peyniri), ton balığı (diyet ton) ızgara tavuk veya hindi parçaları ilave edilmiş salatalar doyurucu ve besleyicidir.

2 HAZIR SOS EKLEMEYİN

Salatanızda hazır soslar kullanmayın. Kendi soslarınızı kendiniz üretin. Limon, sirke, balzamik, nar ekşisi kalorisiz soslardır. Zeytinyağını dökerek değil püskürterek kullanmayı deneyin. Krema ve mayonez kullanmayı hiç düşünmeden reddedin.

3 ÇORBALARINIZA GÜÇ VERİN

Sebze çorbalarını tercih edin. Yağlı, unlu çorbalardan uzak durun. Mercimek, nohut, fasulye gibi doyurucu, düşük glisemik indeksli, posası bol besinlerle çorbalarınızı ana yemekleriniz kadar doyurucu hale getirin. Yağı en az kullanarak, limon ve baharatlardan daha çok yararlanarak ama lezzetli çorbalar üretin. Çorbalarınıza sebze parçaları da (lahana, fasulye, kabak, karnabahar) ekleyebilirsiniz.

4 YASEMİN ÇAYI VE YEŞİL ÇAY İÇİN

Yeşil çayın kilo dengeleyici faydalarından yararlanabilirsiniz. Çaydaki düşük miktardaki kafein, kaslardan yağ asitlerinin egzersiz sırasında daha kolay ve daha bol serbestlenmesini sağlar. Bu size daha çok yağ yakma olanağı sağlar. Çaydaki (özellikle yasemin çayındaki) çok yüksek flavonoid-antioksidan güç yanınıza kár olarak kalacaktır. 1 bardak yeşil çayda 10-12 mg, yasemin çayında biraz daha fazla, polifenol vardır. Bir günlük polifenol ihtiyacınız, 100-120 mg kadardır. Günlük 3-4 bardak yasemin çayı veya yeşil çay ile daha ile daha kolay zayıflar, antioksidan-flavonoid ihtiyacınızın yarısına yakınını karşılayabilirsiniz.

5 DAHA ÇOK SU TÜKETİN

Çok su içmek tokluk hissi verir. Acıktığınızı zannettiğiniz zamanların çoğunda acıkmak yerine susamış olabilirsiniz. Araştırmalar daha düzenli ve bol su tüketenlerin daha zayıf olduklarını ve daha kolay zayıfladıklarını gösteriyor. Mineralli su içmeye, kalsiyum ve magnezyumu bol su tüketmeye çalışın. Biz yemekten hemen önce içilen suyun iştah kapattığını, sindirim salgılarını azalttığını ve yemekte aşırı karbonhidrattan koruduğunu düşünüyoruz.

6 BAHARAT VE ACI KULLANIN

Acı biberin metabolizmayı hızlandırdığını, acılı yiyeceklerin daha az kalori tüketimi sağladığını destekleyen araştırmalar var. Diyet uzmanları, kalori yakmayı da hızlandıran (metabolizmayı yükselten) bu lezzet avcılarının yağ ve şekerin kullanımlarını azalttığını belirtiyor.

7 BESİNLERİN KALORİ DEĞERLERİNİ BİLİN

Bir zeytinin 8-10, bir ince dilim ekmeğin 70, bir dilim peynirin 70, bir iskambil destesi kadar tavuk veya kırmızı etin 200-250, 1 tabak makarnanın 400-450 veya pilavın 500 kalori ettiğini öğrenmek pek zor olmasa gerek. Çok sık tükettiğiniz 100 ayrı besinin belirli miktarının kaç kalori ettiğini ve sizin bir günde kaç kalori tüketmeniz gerektiğini bilirseniz bol kalorilerle mideyi doldurmaktan vazgeçersiniz.

8 ETİKETLERİ İYİ İNCELEYİN

Üzerinde kaç kalori içerdiğini belirtmeyen ürünleri satın almayın. Gerekiyorsa diyet uzmanınızdan yardım almaya çalışın.

9 DOYURUCU OLANLARI SEÇİN

Diyet yoğurtlar, sebze parçaları, düşük glisemik yükü olan meyveler (kivi, elma, erik, kayısı, kiraz); bisküvilerden, gofretlerden daha sağlıklı, daha düşük kalorili atıştırmalardır. Diyet bisküviler ve diğer tüm bu ürünlerin normalden daha çok tüketildiklerini, diyet özelliklerini bazen de bu nedenle kaybedebildiklerini hatırlatalım.

10 TIKA BASA DEĞİL AZAR AZAR YİYİN

Sık sık az yemeyi, sofradan doymadan kalkabilmeyi alışkanlık haline getirin. Bütün gün aç kalıp akşam yemeğinde tıka basa yemek insülin salgılamayı artırarak, yiyeceklerinizin yağa dönüştürüp depolanmasını kolaylaştırmaktadır. Daha küçük porsiyonlarla ve daha sık yemeye çalışın.

NOT ALIN

Sağlıklı atıştırmalar

1 adet meyve (1 orta boy portakal, elma, armut, iki orta boy mandalina, 12 adet kiraz, 15 adet üzüm, iki orta boy kivi).

1 adet küçük boy yoğurt (probiyotik yoğurt tercih edin).

Sebze parçaları (salatalık, domates, biberi havuç, karnabahar)

6-8 adet fındık, badem, 3-4 adet ceviz.

1 porsiyon (orta boy) salata.

1 kase cacık.

1 ince dilim

kavun.

1/2 simit ve

1 kutu yağsız

ayran.

BİR ÖNERİ

Hara hachi’yi deneyin

Hara hachi, bir Okinawa geleneği. Midenizin

yüzde sekseni dolana kadar yemek anlamına

geliyor. Okinawalılar boş bıraktıkları yüzde

yirmiye "sağlık boşluğu" diyorlar. Bu onları hem

daha zayıf ve zinde kılıyor, hem de yemekten

sonra hissedilen ağırlık, uyuklama gibi

durumlardan koruyor. Okinawalıların hep incecik

kalabilmelerinin pek çok nedeni var ama hara hachi

geleneği bunların en etkilisi. Üstelik sadece

zayıflatmıyor, hayatı uzatıyor (az kalori tüketen daha

uzun yaşar), hazımsızlık, reflü gibi sorunları da azaltıyor.


Hürriyet gazetesinden buldum bunu arkadaşlar
bende yarın tartılıp size kilomu bildiririm bugü tartılmadım
 

Egzersizle yağdan kurtulun....
Fazla kilolardan kurtulmak için düzenli egzersiz şart. Yağ yakabilmek için büyük kas gruplarını içeren hareketlere yönelmeliyiz. Bunlar yürüyüş, bisiklet, yüzme olarak sıralanıyor. Koşular su kaybına yol açıyor. Yürüyüşten sonra tamamlayıcı hareketler de gerekli
Şişmanlığın tedavisinde diyetle birlikte bilinçli egzersiz yapılması gerekiyor. Bunu yaşam biçimine dönüştürülmesi de kilo ve vücut yağ oranlarında önemli düşüşler yaşatıyor. Öte yandan, insan bedeni hareket üzerine kurulu. Kol ve bacaklarını hareket ettiren insan, yalnızca kaslarını değil, dolaşım sisteminin de düzenli çalışmasını sağlıyor. Kan dolaşımı hızlanıp, kalp, damar ile solunum sistemi gelişiyor. Dr. Haluk Saçaklı ile egzersizin yararlarını konuştuk.
Zayıflamak için ne tür egzersizleri seçeceğiz?
Büyük kas gruplarını içeren yürüyüş, yürüme bandı, bisiklet ya da yüzmeyi seçeceğiz. Bu tür aktiviteler, hep büyük kas gruplarının çalışmasını içerir. Bir yürümede 153 tane kas çalışır. Yani, 500 küsur kasımızdan 153 tanesi çalışır.

Yağ yakmak için süre ne olmalı?
İnsan organizmasının yağ yakabilmesi için 20-25 dakika vücudun ısınması gerekiyor. Ancak 25'inci dakikadan itibaren yağ yakımı üst düzeye çıkabiliyor. Eğer yürüyüş süresi 25-30 dakikaysa, tam yağ yakarken arabanın kontağını kapama gibi. Yani, enerji yağ çözülmesi en üst düzeyde olduğu sürede durmuş oluyor.

Kaç dakika olmalı?
Kişide herhangi bir rahatsızlık söz konusu değil ve yaşı elveriyor, zamanı da uygunsa, 30 dakika ile başlayıp kademeli olarak arttırarak, maksimum 60 dakikaya kadar yürüyüşler çıkarılabilir. Yürüme bandı da minimal 30 dakikadan başlayarak, setler halinde olmak kaydıyla 45 dakikaya çıkarılabilir.

Yürüme sistemimiz ne olacak?
Yürüyüş 10 dakika çalışıp, aralarda da 2-3 dakika dinlenme şeklinde olmalıdır. Bu üç dakikalık dinlenme de aktif ya da pasif olabilir. Pasifte yürüme bandından tamamen iniyoruz. Aktifte ise 5-6 kilometre hızla yürürken 2-3'e düşüyoruz. Bu şekilde hem vücut laktikasite (yağ asidi) boğulmaz hem de kendini tamamlar. Ama dışarıda yürüyorsak, sürekli olmalıdır.

Egzersizlerin yararı nedir?
Yürüyüşler yağ yakarken, diğer taraftan lokal egzersizler kas çalışmasını ön plana çıkarır hem de toparlamayı yapma açısından değişik yöntemlerle bir program çizilmesinde yarar vardır. Eğer yürüyüş yapıldıktan sonra lokal egzersizler de peşinden yapılırsa, vücut ısındığı için hem yağ yakımı devam eder hem de toparlama hareketini yapar. Egzersiz bittiği zaman, arabanın kontağını kapattığımızda benzin sarfiyatı durur ama insan organizmasında bu farklıdır.

Farklılığı nedir?
Vücut ısındığı için duş alırken bile aşağıya doğru bir enerji sarfiyatı belli bir süreye kadar devam eder. O nedenle vücut soğumadan peşi sıra bu egzersizleri yaptığımız zaman, hem yağ çözülmesi aynı düzeyde hem toparlama hareketi yapmış oluruz. Sabah yürüyüş akşam lokal egzersizleri yaparsak, vücut soğuduğu için hem sakatlık riski söz konusu hem de yağ çözülmesi istenilen seviyede olmaz. Egzersizlerin ardından 'stertching' dediğimiz germelerle soğuma çalışmaları yaparak bitirmemiz gerekir.

Zayıflama programı bittiğinde de devam edilecek mi?
Evet. Ömür boyu üç sıklıkla egzersizi, yaşantımıza adapte edeceğiz. Üç yerine iki yaptığımız zaman düştüğümüz değerlerimizi koruyamayız, zaman içerisinde yitiririz. İki, bire ya da hiç yapmamaya nazaran iyi. Yoksa elde ettiğimiz o fizyolojik parametreyi koruma açısından ömür boyu üç sıklıkla egzersiz yapacağız
.
Yoğun bir işimiz var ve hiç zamanımız yoksa ne yapacağız?

Bu ille de bir spor merkezi olmayabilir. O zaman, dışarıda fazla yürüyeceğiz. Uygun kıyafetleri giyinerek, doğada yürüyüşler olabilir. Burada da kurşun ve karbondioksit almamak için mümkün olduğu kadar arabalardan uzak bir yeri seçeceğiz. Yağmurlu havalarda da koruyucu, rüzgârı kesecek giysiler ve uygun bir ayakkabı ile yürüyeceğiz.

Sanırım, tempo da çok önemli.
Evet. Bunu yaparken 'vitrin seyretme' ya da el ele eşli yürüyüşü kimseden istemeyiz. Yürüdüğünüz zaman bu yanınızdaki fark etmeyecek şekilde olmalıdır. Tempolu yürüyüşler, çok yaşlılar için dakikada 60-90 adım atma şeklinde olacaktır. Orta yaşlılar için 90-110 adımdır. Daha genç ve dinamik olanlar, 'en hızlı tempo' dediğimiz 110-130 adım sıkılıkla yürümelidir. Yani, saniyede
2 adım. Bu şekilde aşağı yukarı dakikada 5.7 kalori harcarız ya da aynı sürede daha fazla enerji yakarız. Egzersiz modelinde ilk önce büyük kas gruplarını, yağ yakıcı aktiviteleri devreye soktuktan sonra lokal olanlar ikinci etapta yapılacak.

Tempoyu nasıl ayarlayacağız?
Yürüme bantına bindiğiniz, yürüdüğünüz, yüzdüğünüz zaman ya cihazla ya da kendi kendinize sayarak tempoyu ayarlayacaksınız. Ben size "6 ya da 7 kilometre hızla yürüyün" diyemem. Kalp çalışma nabız değerlerini saptarız, karşılığında kaç kilometre hızla yürüyeceğinizi söyleriz.

Saptamayı nasıl yapacağız?
Herkesin farklı eşik değerleri vardır. Yani sizin belki yağa yakım çalışma nabız değerleriniz 135-145'tir. Belki benim 145-155'tir. Başkasının da 120-130'dur. Bu eşik değerlerini formüller ile hesaplayıp, yürüyüş hızı ve tempoyu hesaplıyoruz.

Lokal egzersizler nasıl olacak?
Genellikle hem üst hem de alt bölgeyi çalıştıracak düzenli aktiviteleri seçiyoruz. Öncelikle şişman olanların karın ve sırt kaslarını güçlendirmesi gerekir. Daha sonra, ince kas gruplarından kol ve bacaklara geçecek. Bunlar, mekik ve sırt hareketleri olabilir. Bir mekik çalışmasında 3-5 tane kas çalışır ama yürümede 153 tane. Yürüme yağ yakar, lokal egzersizler toparlama hareketini yapar. Bir de kas liflerinin kalınlaşmasına neden olacak bir takım ağırlık çalışmaları yapılabilir. Bu kesinlikle body building olmayacak. Yani, az kilo ile çok tekrar. Herkesin kaldırabileceği maksimal kilonun yüzde 20 ile 50'si arasında çalışma yapılacak. Yüz kilo bench press yapabilirse, yüzde 20'si olacak. Çalışma sonunda yüzde 50'si ile 10, 12, 14, 16 tekrarla kas liflerini kalınlaştırıp, yağsız vücut kitlesini çoğaltacağız. Eğer ne kadar yağsız vücut kitlesi artarsa, gün içerisinde harcayacağımız kalori miktarı da çoğalır. Yani, bir saat yürürken 300 kalori harcıyorsam, kasım arttığında 320 olur
.
Hangi aralıkla egzersiz yapmalıyız?
Egzersizlerin en az üç, en çok beş sıklıkla yapılması gerekir. Beş sıklıkla yapmak katkı açısından çok daha büyük yarar sağlar.

Sıklık derecesi nasıl saptanacak?
Kişinin yaşam biçimine göre bunların organize edilmesi gerekir. Solunum testine , akciğer kapasitesine bakarak yapılacak.

Egzersiz programlarında yapılan yanlışlar neler?

Burada egzersizin niteliği önemli. 'Aerobik jimnastik' adı altında anaerobik ortamda egzersiz yapılıyorsa, zararlıdır. Harcadığımız oksijenle aldığımız arasında belli bir denge varsa yani, 20 litre sarf ediyorum, 20 litre alabiliyorsam dengelidir. Yüzde 1-2'lik fark önemli değildir. Nefes nefese kalmamamız gerekir.

Biraz açar mısınız?
Yürürken ve band üzerindeyken, normal konuşma ritmimi bozacak şekilde tempoyu artırmayacağız. Eğer ben sizinle konuşurken nefes nefese kalıyorsam, demek ki oksijen borçlanmasına ya da anaerobik ortama giriyorum demektir. Çoğu insan bu hatayı yapıyor. "Ben kilo vereceğim" diye spor salonlarına gidip, yürüme bandında çok yüksek tempolu koşuyor. Koştuğu zaman total harcadığı kalori miktarı, yürümeye nazaran tabii ki daha fazla ama bunun acaba ne kadarı yağ, ne kadarı şeker? Bunu çok iyi dengelemek gerekir. Eğer yapılan çalışmalarda yüksek tempolu aktivitelerle yani, yürüme bandında yürüme yerine koşuyor ise harcadığı kalorinin yüzde 80'i glikoz (şeker), yüzde 20'si yağdır. Halbuki, aerobik ortamda yapıyor ise yüzde 80 yağ, yüzde 20 karbonhidrat olacak.

Koşmanın ne zararı var?
İnsanlarda çok az bir karbonhidrat rezerv deposu vardır. Bu 1480 kilo kaloridir. Beyin sadece kan şekerini kullanır. Yağ ve proteini enerji deposu olarak kullanmaz. Belli yüzde 30-40'lık bir kısmını sigorta gibi tutar. Üzerine sürekli giderseniz hipoglisemi olursunuz, sonra ölüme kadar götürebilir. Ölüm olmasa bile insanlarda şeker düştüğü ve hipoglisemi oluştuğunda kilo artar. Ayrıca, şeker düştüğünde insülin artar. İnsülin de ne kadar artarsa, kilo alırsınız. Yüksek aktiviteli spordan kaçıp, az olan rezervleri tüketmemeliyiz.
Öte yandan, zayıflamada önemli olan yağlarımızdır. Sağlıklı olan kişide 80 bin kilo kalori yağ varken, şişmanladıkça bu 300 bine çıkar. En yağsız sporcu olan bir maratoncuda bile 30-40 bin kilo kalori yağ vardır. Bu yağları yakmak yerine yüksek tempolu olarak yürüme bandında koşarsak, şeker harcarız. Ayrıca, bu durumda spordan çıkıp, ilk pastanenin önünden geçerken elimiz ayağımız titrediği için hemen tatlı yiyeceklere saldırırız. Spor merkezinde 300-400 kalori kaybederken bir dilim pastada hemen 700-800 kalori almış oluruz. Fazlasıyla geri döner.


Alıntıdır....
 
Son düzenleme:
Kahvaltınızı nasıl yapıyorsunuz?

--------------------------------------------------------------------------------

Diyet yaparken gün içinde vücuda ihtiyacı olan enerjiyi veren kahvaltı ve ikindi öğünlerini atlamamak gerekiyor. Özellikle sabahları güç veren yiyeceklerle güne enerjik bir başlangıç yapın.

“Kahvaltıyı kral gibi, öğle yemeğini prens gibi, akşam yemeğini fakirler gibi ye!” Bu özdeyiş, sağlıklı beslenme açısından son derece önemli bir konuya değiniyor. Günün ilk ve en önemli öğünü olan kahvaltıyı asla atlamamak gerekiyor.

Kahvaltı tıpkı bir makine gibi gün boyu yakıta ihtiyaç duyan vücudun, en önemli enerji kaynağı. Nedense diyet yapanların en sık düştüğü hata, bir an evvel zayıflamak uğruna kahvaltıyı atlamaktır. Oysa dengeli ve hafif bir kahvaltı hem gün boyu gereken enerjiyi sağlar hem de diğer öğünlere kadar tok tutar.

Dengeli bir kahvaltıda karbonhidratı, tahıl ve meyvelerden; proteini, süt, süt ürünleri ve yoğurttan; şekeri, bal ve reçelden; vitamin ve mineralleri ise meyvelerden alırsınız. Tıpkı kahvaltı gibi vücuda enerji kazandıran ve akşama doğru başlayan yorgunluk belirtilerini gideren bir diğer ara öğün de ikindi vaktidir. Bu öğünlerde genelde mevsim meyveleri ile hazırlanmış meyve suları, yoğurt ve müsli ile hazırlanmış reçeteleri tercih edin.

Hem kahvaltı hem de ikindi öğünleriniz için hafif, enerjik ve aynı zamanda düşük kalorili seçenekler hazırladık.

Reçelli ekmek ve kahve: 180 kalori
1 kişilik
Gerekli malzeme:
1 fincan az şekerli kahve
2 dilim kızarmış ekmek
1 çay kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı reçel

Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine tereyağı ve reçel sürün. Yanında kahveyle birlikte servis yapın.

Öneri: Kalori miktarını düşürmek isterseniz verdiğimiz malzeme listesinden tereyağını çıkarmanız yeterli. Bu durumda kahvaltının kalorisi 130 olacaktır.

Sütlü mısır gevreği: 215 kalori

1 kişilik
Gerekli malzeme:
1 çay fincanı süt
30 gr mısır gevreği
1 çorba kaşığı tozşeker

Süte şekeri ilave edip karıştırın. Mısır gevreğini kâseye alıp üzerine sütü gezdirin ve servis yapın.

Öneri: Tozşeker yerine tatlandırıcı kullanın ve light sütü tercih edin. Bu durumda kalori miktarı 145 olacaktır.

Yoğurtlu ve ballı meyve: 150 kalori

1 kişilik
Gerekli malzeme:
125 gr yoğurt
1 çay kaşığı bal
120 gr karışık meyve (siyah ve beyaz üzüm, kiraz, kayısı)

Yoğurt ve balı bir kâsede karıştırın. Meyveleri kurulayın. Kayısıları küçük küçük doğrayın. Servis tabağının ortasına yoğurt kâsesini yerleştirip etrafına meyveleri yerleştirin. Servis yapın.

Öneri: Kalori miktarını 85’e düşürmek için light yoğurt ve bal yerine tatlandırıcı kullanın.

Çay ve bisküvi: 155 kalori

1 kişilik
Gerekli malzeme:
1 fincan açık çay
1 çay kaşığı tozşeker
6 kepekli bisküvi

Şekeri çaya ilave edip karıştırın. Kepekli bisküvi ile servis yapın.

Öneri: Tozşeker yerine tatlandırıcı kullanın ve diyet bisküviyi tercih edin.

Meyveli yulaf lapası: 335 kalori

2 kişilik
Gerekli malzeme:
50 gr yulaf ezmesi
475 ml light süt
75 gr kuru üzüm, kayısı, erik ve incir karışımı
2 çorba kaşığı susam

Kuru meyveleri ılık suda 10 dakika bekletin. Elinizle sıkarak süzün ve iri iri doğrayın. Süt, kuru meyveler ve yulaf ezmesini tencereye alın. Hafifçe koyulaşana kadar karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. Soğuyunca servis tabaklarına paylaştırın. Susam serpip servis yapın.

Öneri: Kalori miktarını düşürmek için kuru meyve yerine tazelerini kullanabilirsiniz.

Sarı enerji içeceği: 125 kalori
1 kişilik
Gerekli malzeme:
3 kayısı
1 şeftali
1 dilim (200 gr) kavun
4 parça buz

Süsleme için:
2 dilim şeftali

Şeftali ve kayısıları soyup çekirdeğini çıkarın. Kavunu iri iri doğrayın. Kayısı, şeftali, kavun ve buz parçalarını blenderden geçirip kadehe doldurun. Şeftali dilimi ile süsleyip servis yapın.

Öneri: Hem formunuzu korumak hem de güzel bir bronzluk kazanmak için ideal bir içecek. Zengin beta karoten kaynağı olan meyvelerle cildiniz her zamankinden daha sağlıklı görünecektir.

Patlıcan ve kabaklı sandviç: 400 kalori

2 kişilik
Gerekli malzeme:
120 gr light beyazpeynir
4 dilim kepekli ekmek
1 patlıcan
1 kabak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Patlıcan ve kabağı temizleyip uzunlamasına ince ince dilimleyin. Üzerlerine fırçayla zeytinyağı sürüp ızgarada pişirin. Peyniri dilimleyin. Sarımsağı soyup ikiye kesin ve ekmeklerin içine sürün. Kabak, patlıcan ve peynir dilimlerini değişimli olarak ikişer ekmek diliminin arasına paylaştırın. Hazırladığınız sandviçleri alüminyum folyoyla yarısına kadar sarıp servis yapın.

Öneri: Düşük kalorili yaz sebzeleriyle hazırlanmış bu sandviçi zenginleştirmek için domates ve yeşil salata yaprağı kullanabilirsiniz. Meyve suyu ile ideal bir öğle öğününü oluşturabilir.

Karışık meyveli milkshake: 126 kalori

1 kişilik
Gerekli malzeme:
Yarım su bardağı soğuk light süt
3 (100 gr) kayısı
3 (100 gr) kırmızı erik
Yarım (50 gr) muz
1-2 parça buz

Kayısı ve erikleri yıkayıp kurulayın. Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Soğuk süt ve meyveleri blender’den geçirin. Büyük bardaklara doldurup buz parçalarını ilave edin. Servis yapın.



alıtıdır
 
paige108cb0.png
paige108bmp51fx9.png


108 den 51 kiloya
stacie154fj5.png
stacie154bmp69ro2.png


154 kilodan 69 kilo

lisa116ly3.png
lisa116bmp57it1.png

116 kilodan 57 kiloo
 
mrb kızlar a.s.
haftasonu uğrayamadım çünkü çalışıyorduma.sbabamın bi arkadaşı var matbaacı..onun çalışanı olan grafiker rahatsızmış gelememiş o yüzden ben gittim 2 gün.çalışmak gerçekten çok güzelmiş:asigim:Alperenlede bi sorun yaşamadım çok şükür,eve geldiğimde asık bi suratla karşılaşmadım yaniii...yediklerime dikkat ettim.iş sahibi,çalışanlar kebap falan yerken ben gevrek yedima.s
bugünde saat 12 gibi siteye tam girdim zile basıldı,arkadaşım gelmiş.bi kahve içtik,az önce gitti..sabah klasik bi kahvaltı yaptım,öğlen yok...sadece kahve içtim.hı bide küçücük bi kasede aşure yemiştim.hani krem karamel kaseleri olur ya onlarda...biraz göz gezdirdim sayfalara...Hacer canım geçmiş olsun umarım mühim birşey yoktur!iyi haberlerini bekliyorum:1hug:Çubuğumunda nesi varmış bi günlüğe bakayım:teselli:
 
çubukcum çuk geçmişolsun inşallah kısa zamanda sağlığına kavuşur babacın
 
Son düzenleme:
akşam yemeğimipişirmryr giyorum kıslar

nohut ve pilav yapacsm
dolayısıyla akşam menüm 4 kaşık nohut 2 kaşık pilav ve salata olacak
 
merhaba kızlarr
yeni girdim eve anneannedeydim bugün . bi kase aşure ve 2 tane küçük patates yedim sobada közlenenlerden. birazdanda ıhlamur içeceğim .
akşamıda salata ve çorbayla geçirmeyi düşünüyorum
 
merhaba fıstıklar
sabahtan beri temizliğim yeni bitti ancak girebiliyorum
çubuuğuum
canım kankam çok çok çok çok geçmiş olsun tatlım gerçekten çok üzüldüm
inşallah tez zamanda sağlığına kavuşur babacığın
allah yardımcısı olsun
acil şifalar versin inşallah canım benim..
 
yediklerimi yazayım kızlar
sabah klasik kahvaltıı
öğle 1 tane elma yedim baya büyüktü
akşamda bakalım daha yemek yapmadım çok yoruldum kahvaltılık bişiler ayarlıcam büyük ihtimal zira yerimden kalkasım yooook:))
 
Çok sorunlu, kötü hatta berbat bir dönem geçiriyorum. Geçen hafta sinir krizi geçirdim, neredeyse ambulansla hastaneye kaldırılacaktım. O günden beri kalbimde ritim bozukluğu var, çok hızlı atmaya başlıyor bir anda, bayılacak gibi oluyorum. Korkmaya başladım, doktora gideceğim o yüzden :bbo:

hacercim çok geçmiş olsun tatlım napıyosun sen kendine tatlım yaa
hayatta çözümü olmayan hiçbir sorun yoktur
ve en önemlisi
sorun nekadar önemli büyük olursa olsun
senden ve sağlığından önemli değil
kendine gel tatlım sen güçlü cıvıl cıvıl neşeli bi kızsın tanıdığım kadarıyla
basit şeylerle bozma moralini
dünya boş canım benim önemli olan sesin...a.s.:nazar::asigim:
 
Emircim benim teşekkürler canım arkadaşım Şeniz

Ah ben de biliyorum bunları ama uygulamaya gelince olmuyor işte. Çok üstüste geldi her şey, kalpten çıktı acısı
 
tşk ederim canım çok inat ettim inş kilolar gitmeye devam eder canım:utangac:
ne demek canımm ... aynı motivasyonla devam edersen neden gitmesinki
Çok sorunlu, kötü hatta berbat bir dönem geçiriyorum. Geçen hafta sinir krizi geçirdim, neredeyse ambulansla hastaneye kaldırılacaktım. O günden beri kalbimde ritim bozukluğu var, çok hızlı atmaya başlıyor bir anda, bayılacak gibi oluyorum. Korkmaya başladım, doktora gideceğim o yüzden :bbo:
canım benimyaa çok geçmiş olsun dikkat et kendine olur mu ihmalde etmezsin zaten inşallah bişeyde çıkmaz
Selamlar arkadaşlar..

Ara öğünde 1 portakal, birazcık da kuru üzüm yedim..

Ders çalışmam lazımmm, finaller geldi çattı ama oturamıyorum başına bi türlü yaa :(
a.s tatlım afiyet olsun . bende senin gibiydim ama çok şükür okul bittide rahatladım
kızlar ya netim gidip geliyor sabahtan beri
tam mesaj yazıyorum gidiyor

hacercim çok geçmiş olsun canım çok yoruldun sanırım canım
aman dikkat et kilo vermede sinirleri yıpratabiliyor bazen

menümü vereyim sabah klasik ara 1 minik mandalin
öğle 1 dilim yulaf ekmeği 1 kase yoğurt ara yarım poğaça

şimdide beşi biyerdemi içiyorum

afiyet olsun canım
kızlar bugün canım sıkkı pek yazamıyorum kusura bakmayın
sebebini günlüğe yazdım
tekrar yazamıycam arkadaşlar kusura bakmayın:çok üzgünüm:

canımya çok geçmiş olsun rabbim acil şifalar versin
 
Back