• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İlköğretim Yorum ve Soruları 4 + 4 + 4 Eğitim Sistemi 2006 ve 2007 doğumluların okula başlaması ...

benim çocuğum 76 aylık ,geçen yıl anasınıfına gitti ,öğrenmesi gereken birçok şeyi öğrendi..
hem eğitim olarak, hem de kişisel gelişim olarak çok yol katetti..
şimdi kendisinden 1 yaş küçük ve ana sınıfı eğitimi almamış arkadaşlarıyla aynı sınıfta olacak..
benim oğlum gibi ana sınıfı eğitimi almış çocuklar için büyük zaman kaybı,
diğer minikler için ise ezilmekten başka bişey olmayacaktır..
uyum sorunu yaşayacaklar..öğretmenlerin ise durumunu düşünemiyorum

bugün bu konuyla ilgili sabah gazetesinde gülse birselin yazısını okudum ,okumanızı tavsiye ediyorum..
özetle ;kendisi de 66 aylık iken okula başlamış ve başarılı olamamış, sömestirde okulu bırakmış..
diğer yıl yaşıtlarıyla gittiğinde ise normal hatta daha iyi seviyeye gelmiş..

sistemin yanlışlığını kendisini örnek vererek anlatıyor..

benim çocuğum 76 aylık ,geçen yıl anasınıfına gitti ,öğrenmesi gereken birçok şeyi öğrendi..
hem eğitim olarak, hem de kişisel gelişim olarak çok yol katetti..
şimdi kendisinden 1 yaş küçük ve ana sınıfı eğitimi almamış arkadaşlarıyla aynı sınıfta olacak..
benim oğlum gibi ana sınıfı eğitimi almış çocuklar için büyük zaman kaybı,
diğer minikler için ise ezilmekten başka bişey olmayacaktır..
uyum sorunu yaşayacaklar..öğretmenlerin ise durumunu düşünemiyorum

bugün bu konuyla ilgili sabah gazetesinde gülse birselin yazısını okudum ,okumanızı tavsiye ediyorum..
özetle ;kendisi de 66 aylık iken okula başlamış ve başarılı olamamış, sömestirde okulu bırakmış..
diğer yıl yaşıtlarıyla gittiğinde ise normal hatta daha iyi seviyeye gelmiş..

sistemin yanlışlığını kendisini örnek vererek anlatıyor..

evet arkadaşım aynen senin dediğin gibi,büyükler sıkılacak küçükler ise ezilecekler.senin çocuğun gibi çocukların çoktan yavaş yavaş harfleri öğrendiğini biliyorum.birinci, sınıfın başındada okuma yazmaya geçecekti bu çocuğumuz.ama şimdi ne olacak daha geç okumaya geçecek.2.dönem öğrensin deseniz yaz tatili gircek araya öğrendiğinin çoğunu unutacak belki.ben sınıf öğretmeniyim ve inanın ocak doğumlu bir çocukla kasım doğumlu bir çocuk arasında bile dünya kadar fark oluyordu.hem fiziksel hem zihinsel.kaldıki 2 yıla çıktı bu süre.devlet bize attı topu,öğretmenime güveniyorum diye.ben 7-11 yaş arası çocukların eğitimini aldım üniversitede,5-6 yaş grubuna okul öncesi öğretmenliği diye bölümümüz var.madem biz yapabilirdik bu işi neden bu okul öncesi öğretmenliği var ve 4 yıl bu fakülte?tabiki 5 yaş okula başlama yaşı olarak süper bir yaş ama okul öncesiyle başlamalı,okul öncesi zorunlu tutulmalı.

ya okadar çok konuşabilirimki bu konu hakkında mesela bizim okulun bahçesi küçücük.sınıf mevcudum 52.bütün sınıflar böyle nerdeyse.4 sınıf bahçeye çıksak sığmıyoruz.sınıflarımızda küçük.bu çocuklara nasıl oyun oynatacağız biz.hıı şunu söyleyeyim bu sistem yüzünden olmadı bu tabi.geçen senede aynı sorun vardı.yani daha bizim alt yapımız hazırlanmadan birde 5 yaşındaki çocukları bu kaosun içinde harcatmak niye.

"Avrupada 60 aylık okula başlarken bizim ülkede neymis efendim 66 aylık çocuğun tuvalet alışkanlığı yokmus kimse kusura bakmasın tembelliğe alışan yurdumun zamane anneleri cocuklarına edep terbiye öğretmek yerine dizilerde dedikodu aleminde zaman geçirdikleri için bu tür endişelere kapılıyor ve yeni sistemde sorun buluyor.Asıl sorun çocuğun ilk eğitim aldığı yer olan kendi evinde görüp öğrendikleridir bu konuda çok acı ve sinir bozucu tablolar ile karşılaşıyorum küçücük çocuğun ağzından küfürler eksik olmuyor .

Birde ellerde pankart slogan atıyorlar 'çocuk gelin istemiyoruz' diye bu yeni sistemin evlenmekle ilgisi ne onuda anlamış değilim.
3 yaşındaki çocuk yabancı şarkı söylerken bilgisayar ile haşırneşirken erken saatte kreşlere gönderilirken endişe duymayan zihniyetin tuhaf annelik babalık içgüdüleri gereksiz

Zamane çocukları akıl küpü ve ağaç yaş iken eğilir.

O yüzden haydi bütün çocuklar yarın okula...:)

avrupada okula başlama yaşı büyük ölçüde 6 dır ve küçük yaşta okula başlanabilen ülkeler bizden farklı olarak okul öncesi eğitimin yaygın ve zorunlu olduğu ülkelerdir...

ayrıca tuvaletini söylemek (tuvalet eğitimi dediğimiz şey) ve tuvalet ihtiyacını tek başına giderebilmek, temizliğini yapabilmek farklı şeylerdir...

okul-eğitime başlamak için evet 7 çok geç...ama ilköğretim düzeyinde değil...okul öncesi eğitim almayan bir çocuğun 5 buçuk yaşında okula başlamasını istemek haksızlıktır...5 yaşında ilkokul değil okulöncesi eğitim zorunlu olmalıdır

ve 3 yıllık temel eğitime kim yeterlidir diyebilir (1. sınıf için bahsedilen yani müfredatın yarı okul öncesi yarı ilköğretim olduğu düşünülürse geriye 3 yıl kalıyor)

Son düzenleme:
"Avrupada 60 aylık okula başlarken bizim ülkede neymis efendim 66 aylık çocuğun tuvalet alışkanlığı yokmus kimse kusura bakmasın tembelliğe alışan yurdumun zamane anneleri cocuklarına edep terbiye öğretmek yerine dizilerde dedikodu aleminde zaman geçirdikleri için bu tür endişelere kapılıyor ve yeni sistemde sorun buluyor.Asıl sorun çocuğun ilk eğitim aldığı yer olan kendi evinde görüp öğrendikleridir bu konuda çok acı ve sinir bozucu tablolar ile karşılaşıyorum küçücük çocuğun ağzından küfürler eksik olmuyor .

Birde ellerde pankart slogan atıyorlar 'çocuk gelin istemiyoruz' diye bu yeni sistemin evlenmekle ilgisi ne onuda anlamış değilim.
3 yaşındaki çocuk yabancı şarkı söylerken bilgisayar ile haşırneşirken erken saatte kreşlere gönderilirken endişe duymayan zihniyetin tuhaf annelik babalık içgüdüleri gereksiz

arkadaşım tabiiki bende yukarda yazdığım gibi okula erken yaşta başlamak doğru bir yaklaşım bana göre de.ama sende yazmışsın bak aileler çocukları eğitemiyor dedikodu ve dizi peşindeler diye.demekki çokk büyük bir alt yapı eksikliğimiz var.ozaman önce bu alt yapıyı oluşturacaksın.velilere eğitim verip onların iyi bir anne baba olmasını sağlayacaksın.okulları 4-5 yaş çocukların fiziksel gelişimne göre ayarlayacaksın.hatırla daha geçen sene anaokuluna giden bir çocuk lavabonun üstüne düşmesiyle vefat etmişti.

avrupa avrupa dediğin 3 yaşında okula başlıyor dediğin yerdeki çocukların sınıfları 10-15 kişi.aileleri eğitimli ,çocuk nasıl yetiştirilir biliyorlar.öğretmenleri ona göre eğitim almış.3-4-5 yaş çocuğun eğitimi farklıdır,diğerlerinin farklıdır.böyle önemli bir hadise daMdan düşer gibi yapılmaz.

arkadaşım sizi gelişim psikolojisi- öğrenme psikolojisinden birer kitap okumaya davet ediyorum, eğitimi tamamen siyasetin çemberinden çıkarıp nesnel davranmalıyız bence. anneler ne kadar çocuklarıyla ilgilense de kalem tutmanın bile bir yaşı var. anasınıfında elma toplama, hamur yoğurma vb etkinliğine katılmamış eller kalem tutmakta çok zorlanacak. annesi dizi izlese de izlemese de hazırbulunuşluluk ve olgunlaşma düzeyi yeterli olmayan çocuk yapamayacak.
çocuk gelin ise lisenin açıktan devam edilme olanağı için söyleniyor ancak onun tartışılma yeri burası değil. biraz araştırırsanız öğrenebilirsiniz.

Kesinlikle katılmıyorum 65 aylık oğlum için kayıt açılmış okulda. Okul deprem güçlendirme çalışması nedeniyle 6 ay kapalı. Yani başka bir okula misafir olarak gidiliyor.Bu benim kabul edeceğim bir durumda değildi zaten.

Ben kaydını yaptırmadım.

Maalesef Avrupa ülkeleri eğitim-öğretim sistemi ile bizimkini bir tutamazsınız. Bilemiyorum hiç Avrupa ülkesine gittiniz mi? Gitmediyseniz de sadece minicik bir örnek vereceğim. Bizim okulların tuvaletleri daha gün görmemişken Avrupalı günde 3 kere hijyen hale getiriyor. Ben küçük bir örnek verdim.Bunun gibi daha ne örnekler var..

O nedenle haydi yarın okula demek o kadar kolay değil....:50:

Yeni sistemin evlenmekle ilgisi kısmında ise Liselerde evlenme izni çıkartılıyor. Aklınızda olsun...Çocuk gelin meselesi oradan geliyor...

hadi avrupaya bakalım biraz...öyle kulaktan dolma değil araştırılmış bilinen gerçeklere bakarak;

İngilterede eğitim 3-4 yaşlarında okul öncesi ile başlar...4 ile 12 yaşları arasında tam 7 yıllık bir ilköğretim sürecinden sonra 11-18 yaşları arasında ortaokul lise eğitimi başlar ...ilk 7 yılı temel olmak üzere toplam 14 yıllık zorunlu eğitim...

Almanyada ilköğretim 6 -12 yaşları arasındadır...yani 6 yıldır...6 yıldan sonra ihtisaslaşmaya imkan tanıyan eğitim başlar...

Hollandada eğitim 4 yaşında okul öncesi eğitimle başlar...ilköğretime başlama yaşı 6 dır 6 yıl sürer 12 yaşında biter...

İspanyada eğitim 3-4 yaşlarında okul öncesi ile başlar 6 yaşında başlayan ilkokul eğitimi 12 yaşına kadar devam eder

Fransada da aynı şekilde isteğe bağlı okul öncesi eğitim 3-4 yaşlarında başlar 6 yaşında 5 yıllık ilköğretim dönemi başlar...

a aaa bakın avrupada 3 yaşında başlıyorlarmış çocuklar okula...

ve bu bahsedilen ülkelerin hiçbirinde 5 yaşında başlayıp 9 yaşında ilkokuldan mezun olunmuyor...hiçbirinde "oyun, okula alışma" adı altında ilköğretimin 1 yılı çalınmıyor...hiçbirinde 40 kişilik sınıflarda eğitim verilmiyor...okul öncesi eğitim sınıfları en fazla 10 kişidir...

Son düzenleme:
bu arada ekleyeyim avrupada zorunlu eğitime başlama yaşı en küçük olan ülke Lüksemburg tur...

4 yaşında okula başlanır...4 yaşında başlanan 2 yıllık zorunlu okul öncesi eğitimden sonra ilköğretim 6 yaşında başlar...

takip ettiğim öğretmen sitesinde 1. sınıf okutacak öğretmenlere kitapları gelmiş ve pek bi değişiklik olmadığını söylüyorlar
zaten öğretmenlerde bu değişime bu sene adapte olamaz bence, bildiklerinden bi tık saparak giderler bence, normalden biraz daha fazla oyun boyama
büyük olanlar için sıkıntı, mesela boyamadan gına gelmesi olacak bence, stantartlarının altıdan ders görme ihtimalleri olduğundan sıkılacaklar,
küçükler için sıkıntı say say bitmez ve bence bu sıkıntılar ilkokul boyunca devam edecek
çünkü hala ve hala aynı bebekliklerinde olduğu gibi 6 ay fark bile çok fark ediyor her anlamda 4 sene fark etmeye devam edecek

geçen sene yollamayanlarda var çok küçük diye, onlarda bu sene başlayacak yaş farklı çok açılacak çok
benim oğlum 2004 lüyken normal başlaması gereken sene başladı buna rağmen sınıfın yarısı 2003 lüydü mesela, şuan 3 e başlayacak ve hala arasında duygusal olarak, olgunluk olarak çok fark 2003 lülerle, tüm 2004 lülerin var, sadece oğluma özel değil yani, bu farkı veli olarak bile çok rahat gözlemleyebiliyorum sınıfta

Son düzenleme:
Benim 5.5 yaşındaki ikizlerimin de gideceği okulda aylara göre öğrenciler ayrılmış ama öğretmenler istememiş, büyük küçük karışık olsun istemişler, dün okula gittim müdür yard. yeniden sınıfları düzenliyordu, senin 2007 doğumlu çocukların 2005 sonu doğumlularla aynı sınıfta olacak dedi. Üstelik sınıf mevcutlarını 65 in üzerine çıkarmamaya çalışıyorlarmış, yine bütün moralim bozuldu.

Benim 5.5 yaşındaki ikizlerimin de gideceği okulda aylara göre öğrenciler ayrılmış ama öğretmenler istememiş, büyük küçük karışık olsun istemişler, dün okula gittim müdür yard. yeniden sınıfları düzenliyordu, senin 2007 doğumlu çocukların 2005 sonu doğumlularla aynı sınıfta olacak dedi. Üstelik sınıf mevcutlarını 65 in üzerine çıkarmamaya çalışıyorlarmış, yine bütün moralim bozuldu.

en az 65 kişi mi aman allahım:52::52:
hani norm fazlası öğretmen çoktu sınıfları bölüyolardı:27:
bizim zamanımızda bile 65 kişilik sınıf yoktu, 65 küçük çocuk bi oda da ne öğrenebilir, nasıl dersi dinleyebilir, imkansız

Benim oglum da 77 aylık.
Ve okul hayatı 16 aylıkken kreşle başladı,
4,5 yaşına kadar kreşe devam etti,
son 2 yıl üst üste de anaokuluna gitti.

Ben de çok tedirginim, oglum pek çok beceride bagımsız,
bulundugumuz ilde anaokuluna gitmeyen hemen hemen hiç ögrenci yok,
muhtemelen yine aynı yaştakilerle egitim alacagını düşünüyorum.

Çünkü MEB baskılara dayanamayarak ,
son anda bir manevra yaptı ve raporla çocuklarını göndermek istemeyen velilere açık kapı bıraktı.

Hal böyle olunca da pek çok veli çocugunu 1. sınıfa başlatmaktan vazgeçti...

Ben şimdi dedikleri gibi ilk yıl sadece E ve L sesleri ile 10 'a kadar saymayı mı ögretecekler çok merak ediyorum.
Bir ögretmen olarak cevap vereyim elbette ki hayır...
Çocukların pek çogu zaten bu becerileri hatta daha fazlasını kazanmış olarak gelecek.
Dolayısıyla söylenen havada kalıyor.

Ayrıca bu yıl için basılan kitaplar son 7 yılın aynısı.
Degişen hiç bir şey olmayacak.
Ögretmenler yine sınıf rekabetine girip okuma yazmayı vs ögretecek diye düşünüyorum...

Yarın ilk gün!
Tüm çocuklarımızın eğitim ögretim hayatı boyunca başarılı olmasını temenni ediyorum.

Yaşayıp görelim bakalım...

Müfredatı hafifletmişler, oyun dersleri konmuş bol bol ! Lkain benim oğlum geçen sene bu süreci geçti bu sene kendinden 1 yaş küçük çocuklara abilik yapıp onları mı eğlendirecek ?

bn hem 2006 hem 2007 doğumlu cocuklara haksızlık yapıldıgını duşunuyorum
mesela bız 2007 ock subat mart doğumlu olan cocuklarımızı rapor alarak bu karışıklıktan oturamış sıstemden bı şekılde kurtardık dıye duşunuyorum
fakat 2006 nın 12 ayını kapsıyo ve bu cocukların yuzde 90 u okulöncesı egıtımı almış cocuklar bı seneyı tekrardan a e ve 10 a kadar saymayı öğrenerek gecırmelerı benı uzuyo gercekten sene tekrarından başka bışey degıl benım kızım son anada rapor alrak anaokuluna başlama hakkı kazandı ama diğer anaokulu egıtımı alammaış evlatlarımız ne olucak

sanırım sızın bu yaşta evladınız yok ben hadı yaşı gectık dıyelım
neden evlatlarımız kendınden yaşca buyulerle aynı sınıfta olsun
yada devlatıız herzman anaokulu ıcın kampanyalar başlattı pekala neden bızım cocuklarımızın elınden anaokuluna gıtme hakları ellerınden alındı mart ayında yasa cıktı hadı cocuklar 1.sınıfa
ben bı anne olarak kızıma hep bak bu sene anaokuluna gıdıceksın kucuk masalar oyuncaklar oyunlar arkadaşlar olucak derken nasıl olurda bırden gec bakalım 66 kışılık tahta ısralara otur dıyebılecegım avrupa ulkelerınde elbetttekı vardır erken yaşta okula gıtmak ama sıstematık bı şekıldedır emınımkı

benim minik tam 5.5 yaşında 15 günle yakalandık ve rapor aldık. anasınıfına devam içim de çok rahattı. Ta ki seminerler için okula gidene kadar. Öğrendim ki okul küçük yaşlarla büyük yaşları ayıracakmış. Müfredat çok hafiflemiş. 1. dönem sadece 2 harf var ve 10 a kadar sayılar.Sınıf mevcutları 15-20 arası 4. ve 5. sınıfın öğretmenleri 1 e döndüğü için. seneye yaş grubu ayrımı olmayacak bu müfredatla sıkılır mı acaba bilmiyorum. Ama öte yandan öğretmenleri eğitime alıyoruz dediler de 66 ay minişlerle ilgili tek birşey öğretmediler. Kafam karışık. Yarın okullar açılıyor ama kalbim hiçbirşekilde rahat değil. Sanırım anasınıfına devam.

cnm benım bende bunları duydum ıcım rahatlamıştı ve 1.sınıf olarak karar vermıştım fakat muduruuz sadec tv den duyuyoruz bunları bıze gelen mufredat 3 senenın aynısı dedı ve bızı o yönlendırdı ve sınıfalrın ayrılmayacagını söyledı cn bence oturmamış bı duzene evlatlarıızı göndermemış olamız ıyı oldu

anaokuldaki fiziki şartlarla devlet ilköğretim okullarının fiziki şartlarının bile ne kadar farklı olduğunu bilmiyorsun sanırım, lavabolar bile boylarına göre değil, ne de sıralar boylarına göre, merdivenler vs.. vs..
ayrıca nasıl bu kadar genelleme yapabiliyorsun onuda anlamadım, dedikoducu kadınlar, küfürbaz çocuklar diye...
çocuk gelin istememe sebebleri, evden lise eğitimi denmesi, heryer büyük şehir değil, kızını ortaokuldan sonra evlendirmeyecek kadar bilinçli olsun

Son düzenleme:
Back