3.çocuk haberi ve ondan sonrası

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Öyledir ya da değildir, ben 27 yıllık hayatımda toplumda gözlemlediğim kadarıyla bir genellemede bulundum, bunu da kimseyi kırmak ya da üzmek amaçlı yapmadım. Söylenen diğer şeylerin farkındayım ben de, biliyorum kötü birçok yanı da olabiliyor. Toplumda hemen herkes tarafından söylenebilen genel geçer bir cümle kullandım sadece.
İste icgudusel vs olaylarina girdiniz .ilk gebelik fizyolojik acidan muthis dediniz evet gebelik ornek olarak meme kanserinden korur ama gebeligin kendi icinde riskleri var. 3 yakin arkadasim kadin dogumcu olmasina ragmen dogumumda ölüyordum ben kimse size genelleme yapmayin derken bu gibi ayrintilara takildi .
konu cok dagildi ama aile hadlerini asmis kabul .kendi kizim olsa kocasina bisi olsa napacak calismiyor etmiyor uc cocuk diye korkarim .torunum universiteye gitse gecinebilcekler mi diye korkarim vs .herkese evladiyla mutlu saglikli omur insallah diyerek kapatalim

İmkan anlayışı da kisiden kisiye göre değişebilir.
Şimdi ona da bir sürü şey yazılabilir ama herkes aynı düşünmüyor ve yaşamıyor. Israrla tek çocukta tek çocuk yazılması bunu yazarken birden fazla olan çocuklara yazık oluyormuş gibi yapılması hiç hoş değil.
Tek çocuklu olanlar veya tek cocuk olanlar çok farklı değil benim gördüğüm kadarıyla. Sanarsın tek cocuk olunca bambaşka oluyor çocuklar, insanlar. Bunu da yazmam normalde, beni ilgilendirmez ama yani herkes başkasının hayatı, kararıyla ilgili bir yerde durmayı bilmeli.
+1 çevremde bir sürü tek çocuk var benim 2 çocuğumun şartlarına baktığımda en az onlar kadar olduğunu goruyorum bazen daha fazlası hatta. Yani tüm tek cocuklar müthiş şartlarda da iki çocuklar sefil olmuyor çok şükür :) bazen tek çocukla hayatın iyi olmaz bazen bir sürü çocukla iyi olabilir sartlar. Hicte yazık olmuyor şartlar uygunsa. Şartlar uygun değilse bazen teke de yazık oluyor mesela.

3 yakin arkadasim kadin dogumcu olmasina ragmen dogumumda ölüyordum ben kimse size genelleme yapmayin derken bu gibi ayrintilara takildi .
Ben işte bu ayrıntıları düşünerek değil daha kaba taslak düşünerek yorumumu yazdım, yoksa elbette kötü anneler de var, çocuğunu sevmeyenler de, hiç annelik duygusunu istemeyenler de.

Eee evet annelik hissi içgüdüseldir demekle bütüün her kadın için annelik müthiştir demek bir mi ya? Fare yakalamayan kedi yok mu mesela?? Her şeyin bir istisnası var yazmadığım şeyler üzerinden bana bir şeyler söylemeyin artık Allah aşkına.
Kaç kere açıkladım bilmiyorum burda sanki her kadın anne olmalı her kadın istemeli demişim gibi davranıldı hem de defalarca kez kimi kadın istemeyebilir dememe rağmen.
İstisna değiliz demeye çalışıyoruz sen onu anlayamıyorsun bir türlü.
Genel ve istisna diye ayıramazsın bizi diyoruz çünkü geneli böyle de biz istisnayız değil. Onlarca kişi sana bunu anlatmaya çalıştı

İstisna değiliz demeye çalışıyoruz sen onu anlayamıyorsun bir türlü.
Genel ve istisna diye ayıramazsın bizi diyoruz çünkü geneli böyle de biz istisnayız değil. Onlarca kişi sana bunu anlatmaya çalıştı
Siz anne olmadınız ki. Anne olsaydınız, çocuğunuzu sevmeseydiniz istisna derdim.

Çocuk istemeyebilirsiniz anne olmak istemeyebilirsiniz. Ben de öyleydim hatta. Yani anlayabiliyorum sizi az çok. Fakat istisna lafına çok takıldınız yani kötü bir şey midir istisna olmak? Ben bir kadın olarak belki de birçok şeyde kadınların çoğunluğunun dışında kalıyorumdur, istisnayımdır.

Herkes anne olmak zorunda değil istemek zorunda da değil. İstemiyorsunuz diye sizi asla bozuk gibi falan da görmedim gayet normal karşılıyorum istememenizi

İnsanlar tek çocuğu kendileri üzerinden anlattılar.
Ben kendi açımdan iki çocuk isterdim mesela, buna imkanım var (şimdilik, yarını bilemem)
Ancak peşpeşe birden fazla doğum evet bencillik.
Ben istedim oldu kime ne elbette diyebilirler. Ama bu bencil olunduğu gerçeğini değiştirmez.
Bir önceki mesajımda psikiyatristimin bu yöndeki görüşünü yazdım bana makul ve mantıklı geldi.
Tekrar yazmayacağım.

Konuya dönersem, konudaki kişinin ailesinin hayal kırıklığını anlayabiliyorum. Ben de kızıma okusun diye emek verip öğretmen olduğunu görseydim kapı süsü yaparak geçinmesini istemez, üç çocuk hayalleri ile şekillenen hayatını oldukça garipserdim açıkçası.
Ben bu tarz konulara yazılan yorumları gayet iyi biliyorum ve iyi anladigimi düşünüyorum.
Mesele kendi üzerinden anlatmanin önüne geçiyor.
Bencilliği tek çocuk üzerinden de savunabilirim bir çok açıdan. Çocuk zaten başlı başına kişinin kendisi için isteyip dünyaya getirdiği bir sey.
Bende 2 buçuk yas aralıkla çocuğu olan biri olarak birlikte oyun oynayabilecek kardeşlerin birbirine çok şey kattığını düşünüyorum mesela. Bana bunu herhangi bir uzmanın söylemesine ihtiyacım yok bizzat şahit oldum, oluyorum. Kişisel deneylerimizi söylemek başka bunu diretmek başka şeyler.

Çocuklarına hakaret eden, kendisini kötü hissettiren eden aileyi de haklı bulmam, kızlarını düşünmek böyle bir sey değil. Ailenin sevinçten uçmasını beklemem elbette ama konu sahibinin gönül kırgınlığı gayet anlaşılıyor şu konudan. Kimsenin onu böyle hissettirmeye hakkı yok.

Son düzenleme:
İnsanlar tek çocuğu kendileri üzerinden anlattılar.
Ben kendi açımdan iki çocuk isterdim mesela, buna imkanım var (şimdilik, yarını bilemem)
Ancak peşpeşe birden fazla doğum evet bencillik.
Ben istedim oldu kime ne elbette diyebilirler. Ama bu bencil olunduğu gerçeğini değiştirmez.
Bir önceki mesajımda psikiyatristimin bu yöndeki görüşünü yazdım bana makul ve mantıklı geldi.
Tekrar yazmayacağım.

Konuya dönersem, konudaki kişinin ailesinin hayal kırıklığını anlayabiliyorum. Ben de kızıma okusun diye emek verip öğretmen olduğunu görseydim kapı süsü yaparak geçinmesini istemez, üç çocuk hayalleri ile şekillenen hayatını oldukça garipserdim açıkçası.
Bakın sizin 2 çocuğa imkanınız varmış
Bu arkadaşın da üç çocuğa imkanı var
Neden garipseniyor anlamıyorum
Ben çocuğumun mutlu olmasını isterdim
Eşi ile mutluysa ogretmenlik onu mutlu etmiyor ya da tatmin etmiyorsa yapmak zorunda değil
Ben anne olarak imkanları saglamisim
Gerisi çocuğumun kararı yetişkin bir kadın sonuçta
Psikiyatristinizin de kişisel fikri "5 yıl bekle" "bir nevi hakka girmek" bana da bu garip geldi bu şekilde fikir belirtmesi enteresan

Son düzenleme:
Siz anne olmadınız ki. Anne olsaydınız, çocuğunuzu sevmeseydiniz istisna derdim.

Çocuk istemeyebilirsiniz anne olmak istemeyebilirsiniz. Ben de öyleydim hatta. Yani anlayabiliyorum sizi az çok. Fakat istisna lafına çok takıldınız yani kötü bir şey midir istisna olmak? Ben bir kadın olarak belki de birçok şeyde kadınların çoğunluğunun dışında kalıyorumdur, istisnayımdır.

Herkes anne olmak zorunda değil istemek zorunda da değil. İstemiyorsunuz diye sizi asla bozuk gibi falan da görmedim gayet normal karşılıyorum istememenizi
Hayır burada sistemin kadına yaptığına bak anneliğe nasıl bakıyorlar oysa annelik muhteşem bir şey demenizi konuşuyoruz.
Yani benim gibi kadınların anneliği muhteşem görmemesini eleştirdiniz ilk mesajınızda.
Biz de size anneliği muhteşem görmemenin hatta korkunç bir şey olarak görmenin normalleşmiş anlatıyoruz.
Sistemin kurbanı olmadığımızı bizi. Gibi kadınların da doğal ve çok sayıda olduğunu.

Hayır burada sistemin kadına yaptığına bak anneliğe nasıl bakıyorlar oysa annelik muhteşem bir şey demenizi konuşuyoruz.
Yani benim gibi kadınların anneliği muhteşem görmemesini eleştirdiniz ilk mesajınızda.
Biz de size anneliği muhteşem görmemenin hatta korkunç bir şey olarak görmenin normalleşmiş anlatıyoruz.
Sistemin kurbanı olmadığımızı bizi. Gibi kadınların da doğal ve çok sayıda olduğunu.
Yok ben sizin anneliği muhteşem görmemenizi eleştirmedim de burda konu sahibi severek isteyerek çocuk yapmış o çocuğu kötü görmeyi eleştirdim daha çok. Zaten yazdığım mesajların temelini de bu konu oluşturdu.
Nasıl ki siz anne olmayı istemiyorsanız, başkası da üçüncü çocuğu isteyebilir, maddi manevi başkalarına tamah etmiyorsa.
Ve bu sitedeki birkaç yıl önceki konuları okuyun genel düşünce nasıl değişmiş görürsünüz siz de. Mesela ben annelik güzel histir dedim diye tepki gördüm, eskiden olsa neden üç çocuk yaptınız diyenler çok tepki görürdü ve anneliğe çok daha ılımlı yaklaşırlardı. Bariz bir farklılık geçiriyoruz toplum olarak ben de buna değindim.

Ben bu tarz konulara yazılan yorumları gayet iyi biliyorum ve iyi anladigimi düşünüyorum.
Bencilliği tek çocuk üzerinden de savunabilirim bir çok açıdan. Çocuk zaten başlı başına kişinin kendisi için isteyip dünyaya getirdiği bir sey.
Bende 2 buçuk yas aralıkla çocuğu biri olarak birlikte oyun oynayabilecek kardeşlerin birbirine çok şey kattığını düşünüyorum mesela. Bana bunu herhangi bir uzmanın söylemesine ihtiyacım yok bizzat şahit oldum, oluyorum. Kişisel deneylerimizi söylemek başka bunu direnmek başka şeyler.

Çocuklarına hakaret eden, kendisini kötü hissettiren eden aileyi de haklı bulmam, kızlarını düşünmek böyle bir sey değil. Ailenin sevinçten uçmasını beklemem elbette ama konu sahibinin gönül kırgınlığı gayet anlaşılıyor şu konudan. Kimsenin onu böyle hissettirmeye hakkı yok.
Çocuk sadece kişinin kendisi için istediği şey değil. Kardeşsiz kalmasın diyerek hamile kaldığını söyleyenler bunun ispatı sanıyorum. Keşke kardeşsiz kalmasın diye düşünüp peşpeşe doğurana kadar, anneden tüm tatmini aldıktan sonra yani belli bir yaştan sonra çocuk düşünülse ve evet ben bu konuda kendi duygularımdan ziyade doktor görüşüne önem veriyorum.
Sizi bilemiyorum ama Donya Donya üç çocuklu olarak kendinden gayet güzel örnek vermiş. Böyle güzel bilinçte olan kişilere kimse tek çocuk güzellemesi veya dayatması yapmaz zannımca.

Yani siz istiyorsanız baş edebiliyorsunuz kime ne?
Evet 3 çocuğun çok zor olduğunu kendi görümcemden görüyorum 36 yaşında ve en küçüğü 4 en büyüğü 8 yaşında. Maddi olarak çok skıntı çektikleri bedensel olarak çok yıprandığı bi dönemden geçtiler ama şimdi o kadar zorlanmıyor gördüğüm kadarıyla.
Ailelerinizin endişesini, mutsuzluğunu bi yere kadar anlarım ama milletin içinde 6 ayda bir doğuruyor tavşan gibi lafını anlayamam kusura bakmasın kimse. Bu saygısızlıktır. Sadece size değil eşinize de.
Kalkıp size kızım oğlum gençliğinizin en güzel zamanları yoruluyorsunuz maddi sıkıntı çekiyorsunuz üzülüyoruz böyle olunca deseler neyse ama sizinle dalga geçilmesi de çok yanlış bu yersiz anlamsız. Birde olan olmuş çocuk karnınızda zaten 3 ay olmuş artık aldıramazsınız ki bile isteye yapılmış neden aldırılsın artık söz söylemeye kalp kırmaya değmez.
Zaten kendinizin pasifliğinin farkındasınız. Cevap vermezseniz devam edeceğini görüyorsunuz. İnsan içinde öyle laf söyleyen kim olursa olsun sana ne sizi ilgilendirmez ben istedim diyin. Eşinize de dedirtin. Okumuş olmanız hayatınızı mesleğinize adamanız gerekmediği gerçeğini değiştirmez sizin tercihiniz ki az çok bi geliriniz var. Emek verdiğiniz farklı bi meslek var buna da saygısızlık bi kere. Çocuk olmasa da yine de para kazanmanıza rağmen kalkıp siz başka meslek yapıyordunuz diye de laf edicekler miydi? Evet. Mesele çocuk ya da kazanç değil insanlara bu cevap hakkını veriyor olmanız. Kararınızın arkadında durun ve sizi yıpratmalarına izin vermeyin. Var olan ve doğacak çocuklarınız bunu hisseder. En azından onlar için yapın.

Bende 2 buçuk yas aralıkla çocuğu biri olarak birlikte oyun oynayabilecek kardeşlerin birbirine çok şey kattığını düşünüyorum mesela. Bana bunu herhangi bir uzmanın söylemesine ihtiyacım yok bizzat şahit oldum, oluyorum. Kişisel deneylerimizi söylemek başka bunu direnmek başka şeyler.

Yorumlarınızın hepsine katılmamak elde değil. İki çocuğumun birbiriyle paylaşımı o kadar güzel ki. Onlari öyle görünce hep iyi ki iki kardeş olmuşlar diyoruz. Bu paylaşımı ne en iyi arkadaşlarında ne en yakın kuzenlerinde bulabilirler mesela. En en sevdiği arkadaşı/kuzeni olsa bile iki kardeşin paylasimiyla kiyaslanamaz. Ama burda bunları sayfalarca yazıp aaa tek çocuk kötü, bu duyguları hiç yasayamaz,yalnızlik yaşar vs yazmak ne kadar yanlişsa bence 2. Çocukla ilgili yazılan bazı olumsuz yorumlarda o kadar yanlis.

yani şey, o teyzesinin bir odaya kapattığı çocukcağız vardı, Bursa'da çöp evde bulmuşlardı hani
o kadını tutukladılar ama hüküm almadı serbest kaldı

o aşamaya gelmiş olayda bile kadın bir ceza almadı

çocuk da savcılık kararıyla Antalya'da yaşayan anneye teslim edildi. anneye teslim edilmemesi için annenin cana kast eder şekilde deli filan olması gerekiyor sanırım. parası yoksa yardım kolisi verirler, çocuğu anne rızasıyla vermedikten sonra maddi durum için alınan kim var?

bilmiyorum siz kimi haftada 3 kere et yedirmedi diye kime şikayet edeceksiniz de ne yaptırımı olacak....bu ülkede asgari ücret 17 bin lira, kıyma olmuş 500 TL, asgari ücretle 5 çocuğu olan binlerce aile var bu mantığa göre ailelerin elinde çocuk kalmaması lazım, ki olmuyor olmaz da öyle şey.
Ülkede yaptırımların yetersiz olmasıyla iyi bakılmayan çocuklara dair şikayette bulunma hakkımız iptal mi oluyor? Ne alaka şimdi bu örnek?

Eşi ile mutluysa ogretmenlik onu mutlu etmiyor ya da tatmin etmiyorsa yapmak zorunda değil
Psikiyatristinizin de kişisel fikri "5 yıl bekle" "bir nevi hakka girmek" bana da bu garip geldi bu şekilde fikir belirtmesi enteresan
Valla sizin de psikiyatriste kişisel fikir beyan etmiş demeniz, garipsemeniz enteresan.
Doktor görüşünü önemsersiniz önemsemezsiniz bilemem de, enteresan demeniz çok iddialı olmuş..
Konu sahibinin de üç çocuğa imkanı olduğuna siz ikna olmuşsunuz ama ailesi ikna olmamış demek ki.
Bunu bilemem, ben ailesinin yaşadığı hayal kırıklığını anlayabilirim sadece. Ben de çocuklu konuların birden çok çocuğu olanların böyle kişiselleştirmesini garipsiyorum.

Yok ben sizin anneliği muhteşem görmemenizi eleştirmedim de burda konu sahibi severek isteyerek çocuk yapmış o çocuğu kötü görmeyi eleştirdim daha çok. Zaten yazdığım mesajların temelini de bu konu oluşturdu.
Nasıl ki siz anne olmayı istemiyorsanız, başkası da üçüncü çocuğu isteyebilir, maddi manevi başkalarına tamah etmiyorsa.
Ve bu sitedeki birkaç yıl önceki konuları okuyun genel düşünce nasıl değişmiş görürsünüz siz de. Mesela ben annelik güzel histir dedim diye tepki gördüm, eskiden olsa neden üç çocuk yaptınız diyenler çok tepki görürdü ve anneliğe çok daha ılımlı yaklaşırlardı. Bariz bir farklılık geçiriyoruz toplum olarak ben de buna değindim.
Benim tek çocukla kalma sebeplerim
Ekonomik kriz
Mülteci sorunu
Eğitim sorunu
Sağlık
Adalet
Sosyal çürüme

Belki 10 yıl sonra tek çocuk yaptığıma bile pişman olabılırım😔

Etrafımda 2-3 çocuğu olan insanlar maddi olarak çok zorlanıyor
Sanırım fikirler bu yüzden değişiyor

Benim tek çocuğum var ve kardeşi olmayacak yüksek ihtimalle. Sebebi maddi değil tamamen manevi. Keşke ikinci çocuk için sabrım olsaydı. Kardeşlerin de birbirine kattığı çok şey var bence.

Konu sahibine gelirsek 3. Kişilere söz düşmüyor ama anne baba bence o üçüncü kişiler içinde diyemeyiz. Ha kalbini kırmaları, aldır demeleri asla doğru değil. Ama Allah korusun konu sahibinin eşinin başına bir şey gelse veya boşanmak istese 3 çocukla maddi manevi aile desteği olmadan yaşaması çok çok zor. O yüzden kızlarının kendini biraz daha garantiye almış olmasını istemeleri bana anormal gelmiyor.

Anneliği, çocukları sevmek; kalabalık aile istemek falan elbette normal. Ama işte sevdiğimiz istediğimiz herşeyi yapmak her zaman mantıklı olmayabilir. Mantıklı olmaması sadece benim şahsi fikrim değil bu arada. Konu sahibi ve eşinin aileleri böyle bakıyor olaya belli ki.

Bazen tek çocuk için bile bütün şartları zorlamamak gerekir. Biraz hata payı bırakmak lazım. Bir arkadaşımız tek çocuğunu kendi standartlarını dibine kadar zorlayarak meşhur bir koleje yazdırdı. Bi tarafın maaşı oraya bağlanmıştı. Ama adam beklenmedik şekilde isten çıkarıldı bi anda.

Annelik de içgüdüsel değil mi iyi de? Anneler kendileri mi birden bire ayy ben çocuk doğurdum buna tüm hayatımı adamalıyım çok çok sevmeliyim diye kendilerini programlıyorlar? Yo. Aksine nasıl bu kadar sevebiliyorum diye hayret ediyorlar çünkü içgüdüsel olarak yükleniyor.
Hayır annelik içgüdüsel değil. Terapistimin yorumu bu yönde. Canınız çocuk sevmek istiyor diye içgüdü olmuş olmuyor

Çocuk sadece kişinin kendisi için istediği şey değil. Kardeşsiz kalmasın diyerek hamile kaldığını söyleyenler bunun ispatı sanıyorum. Keşke kardeşsiz 11 diye düşünüp peşpeşe doğurana kadar, anneden tüm tatmini aldıktan sonra yani belli bir yaştan sonra çocuk düşünülse ve evet ben bu konuda kendi duygularımdan ziyade doktor görüşüne önem veriyorum.
Sizi bilemiyorum ama Donya Donya üç çocuklu olarak kendinden gayet güzel örnek vermiş. Böyle güzel bilinçte olan kişilere kimse tek çocuk güzellemesi veya dayatması yapmaz zannımca.
Yeni üyelikle ikinci ve sonrası çocuk konuları açan neredeyse herkese ezberlenmiş yorumlar yapılıyor.
Aynı konuyu bilenin bir üye açınca yorumlar çok farklı oluyor ama bak kimsenin hakkını yemeyeyim. Buradaki bilinme o üyenin muhteşem imkanlara sahip olmasıyla alakalı falan da değil.
Konu sahibinin bilinçsiz olduğunu düşünecek bir şey göremedim ben mesela. Bahsettiğiniz üye kadar imkanı olmayabilir evet ama bu da aileyi söyledikleri noktasında haklı görecek kadar kendisine yüklenmeyi doğru kılmıyor bana göre.

Benim tek çocukla kalma sebeplerim
Ekonomik kriz
Mülteci sorunu
Eğitim sorunu
Sağlık
Adalet
Sosyal çürüme

Belki 10 yıl sonra tek çocuk yaptığıma bile pişman olabılırım😔

Etrafımda 2-3 çocuğu olan insanlar maddi olarak çok zorlanıyor
Sanırım fikirler bu yüzden değişiyor
Olabilir haklısınız. Ben de mesela şu anda ilçede yaşıyorum, hamileyim Allah nasip eder çocuğum doğar da üniversite çağına gelirse merkeze taşınalım yurt parasından kurtuluruz çocuğumuz da yanımızda olur aklımız kalmaz falan diye düşünüyorum. Hem toplum kötü hem ekonomi kötü, anlayabiliyorum çocuk istemeyenleri de, az çocuk isteyenleri de.
Fakat bile isteye severek çocuk yapmış birine de parmak sallanmamalı diye düşünüyorum. Herkes durması gerektiği yeri bilmeli başkalarının hayatına karşı.

Valla sizin de psikiyatriste kişisel fikir beyan etmiş demeniz, garipsemeniz enteresan.
Doktor görüşünü önemsersiniz önemsemezsiniz bilemem de, enteresan demeniz çok iddialı olmuş..
Konu sahibinin de üç çocuğa imkanı olduğuna siz ikna olmuşsunuz ama ailesi ikna olmamış demek ki.
Bunu bilemem, ben ailesinin yaşadığı hayal kırıklığını anlayabilirim sadece. Ben de çocuklu konuların birden çok çocuğu olanların böyle kişiselleştirmesini garipsiyorum.
Ben de psikolojik destek alıyorum
Psikologlar da görüşmelerde kendi şahsi fikrini söylemezler
Bunun için şaşırdım sadece

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X