3.çocuk haberi ve ondan sonrası

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben burada farklı farklı sebeplerden bu dünyaya niye çocuk getiriyorsunuz diye yazsam ve ısrarla dile getirsem hoş mu olur? Ferhans niye bu dünyaya cocuk getiriyorsunuz yazınca ona kızıyorum mesela ama bazıları ikinci çocuğu da farklı ifadelerle aynısı yapıyor. Üçüncü çocuk zaten lafı edilememesi gereken türden.
Enteresan gerçekten. Bazıları tek çocukta kalmak istemeyebilir tamam ama böyle düşünmeyen insanları bi salmak lazım.

Kadin bi yorum ustte Türkçe öğretmenine, bu yorumda da doktora geldi sansa bak 🤣🤣
Algıda sorun yaşıyorsun diye hakaret etti bana. Bir de tutmuş bana üslupsuz diyor. :KK53:
Söyleyecek bir şeyi olmayanların yapacağı ilk şey hakarete başvurmaktır. Ardından da yansıtma yaparlar böyle, ben değil sen yaptın diye. İşin kötüsü fark edilmediğini düşünmeleri. Açık bir kitap gibi oysaki. :KK51:

Ben burada farklı farklı sebeplerden bu dünyaya niye çocuk getiriyorsunuz diye yazsam be ısrarla dile getirsem hoş mu olur? Ferhans niye bu dünyaya cocuk getiriyorsunuz yazınca ona kızıyorum mesela ama bazıları ikinci çocuğu da farklı ifadelerle aynısı yapılıyor. Enteresan gerçekten. Herks bazıları gibi tek çocukta kalmak istemeyebilir. İnsanları bi salmak lazım.

Hayır bir de kadının imkanı var
Kendisi eğitimli birisi
Diğer çocuklarına imkanları sağladığını yazmış
Istemiş yapmış
Ama yok asla üçüncüyü yapamazsın
Çok garip ya gerçekten bu ülkenin öğretmeni doktoru bile böyleyse diyecek laf yok

Hayır bir de kadının imkanı var
Kendisi eğitimli birisi
Diğer çocuklarına imkanları sağladığını yazmış
Istemiş yapmış
Ama yok asla üçüncüyü yapamazsın
Çok garip ya gerçekten bu ülkenin öğretmeni doktoru bile böyleyse diyecek laf yok
İmkan anlayışı da kisiden kisiye göre değişebilir.
Şimdi ona da bir sürü şey yazılabilir ama herkes aynı düşünmüyor ve yaşamıyor. Israrla tek çocukta tek çocuk yazılması bunu yazarken birden fazla olan çocuklara yazık oluyormuş gibi yapılması hiç hoş değil.
Tek çocuklu olanlar veya tek cocuk olanlar çok farklı değil benim gördüğüm kadarıyla. Sanarsın tek cocuk olunca bambaşka oluyor çocuklar, insanlar. Bunu da yazmam normalde, beni ilgilendirmez ama yani herkes başkasının hayatı, kararıyla ilgili bir yerde durmayı bilmeli.

size uzucu bir haberim var ben doktorum 😂
Neden üzüleyim? Bir doktor söylese derken mesela bir tv programına çıksa orda annelikle ilgili konuşsa, annelik kadın için müthiş bir olaydır vücutta şöyle şöyle hormonlar salgılanır böyle böyle olur bağ kurulur anne bebek bağı çok özeldir diye anlatsa karşı çıkarlar mı mesela? Anlarlar ki genel anlamda fizyolojik süreçlerden bahsediyor. Çıkıp da hayır doktor kötü anneler de var herkes için iyidir diyemezsin mi derler?

Herkes için demiyorum ki. Sürekli öğretmenliğimden laf ediliyor görev yaptığım köyde çocuğunu terk etmiş anneler var. Ya da çocuğuna doğru düzgün annelik etmeyenler, mağdur çocuklar. Bunları biliyorum, yakinen tanıklık ediyorum. Birsürü çocuk yapıp düzgün ilgilenmeyen veliler de var, bunları da eleştiriyorum.

Her kadın anne olmak istemez, her kadın evlenmek bile istemez bunlar gayet normaldir herkesin de kendi tercihidir. Ben kendim de bir dönem anne olmayı hiç istemedim mesela. Yani burda istemeyenleri de anlıyorum ben merak etmeyin.

Ya da mesela anne olunca direkt bağ kuracağımın da garantisini asla vermiyorum, hatta çocuğundan tiksinenler bile var, inşallah öyle bir süreç yaşamadan güzel bir deneyim yaşarım diye dua ediyorum.

Fakat ben anne olmayı istemezken de "annelik müthiş bir histir" denmesine karşı çıkmazdım. Genel geçer bir söz bu. Çoğunluğu kapsar.

"Her kadın anne olmayı ister, istemeyen bozuktur, her kadın için annelik müthiştir" demişim gibi yanıtlar alıyorum bu yüzden sürekli kendimi açıklama gereği duyuyorum.
Fakat sanırım bu mesajda konuyla ilgili toparlama bir yorum yaptım, umarım bu mesajım da okunur.

Yoo süslü tamlamalarla güya hakaret etmeden hakaret etmeye kalktınız bana alenen. Algıda sorun yaşıyorsun diyerek yaptınız bunu.
Ben de aynen iade ediyorum, siz de epeeeey sorun yaşıyorsunuz "hocam"(!)
Hayır, hakaret etmeye falan kalkmadım. Hiç aklımdan geçmedi. Böyle hissettirdiysem de özür dilerim, kimseye hakaret etmek ya da kalp kırmak isteyen bir insan değilim.
Belki "yanlış anlamışsınız" deseydim bu kadar tepki vermezdiniz ama bilemedim o an öyle yazdım. Kesinlikle hakaret niyetim hiç yoktu ama.

Neden üzüleyim? Bir doktor söylese derken mesela bir tv programına çıksa orda annelikle ilgili konuşsa, annelik kadın için müthiş bir olaydır vücutta şöyle şöyle hormonlar salgılanır böyle böyle olur bağ kurulur anne bebek bağı çok özeldir diye anlatsa karşı çıkarlar mı mesela? Anlarlar ki genel anlamda fizyolojik süreçlerden bahsediyor. Çıkıp da hayır doktor kötü anneler de var herkes için iyidir diyemezsin mi derler?

Herkes için demiyorum ki. Sürekli öğretmenliğimden laf ediliyor görev yaptığım köyde çocuğunu terk etmiş anneler var. Ya da çocuğuna doğru düzgün annelik etmeyenler, mağdur çocuklar. Bunları biliyorum, yakinen tanıklık ediyorum. Birsürü çocuk yapıp düzgün ilgilenmeyen veliler de var, bunları da eleştiriyorum.

Her kadın anne olmak istemez, her kadın evlenmek bile istemez bunlar gayet normaldir herkesin de kendi tercihidir. Ben kendim de bir dönem anne olmayı hiç istemedim mesela. Yani burda istemeyenleri de anlıyorum ben merak etmeyin.

Ya da mesela anne olunca direkt bağ kuracağımın da garantisini asla vermiyorum, hatta çocuğundan tiksinenler bile var, inşallah öyle bir süreç yaşamadan güzel bir deneyim yaşarım diye dua ediyorum.

Fakat ben anne olmayı istemezken de "annelik müthiş bir histir" denmesine karşı çıkmazdım. Genel geçer bir söz bu. Çoğunluğu kapsar.

"Her kadın anne olmayı ister, istemeyen bozuktur, her kadın için annelik müthiştir" demişim gibi yanıtlar alıyorum bu yüzden sürekli kendimi açıklama gereği duyuyorum.
Fakat sanırım bu mesajda konuyla ilgili toparlama bir yorum yaptım, umarım bu mesajım da okunur.
Bence çok net anlattınız

Cunku kimse kotu yanlari duymak istemiyor o yuzden televizyona cikan herkes annelik harika,muthis vs vs diyor .tv ye cikip bebegini sevmeyen annelerden bahsetseniz linclenirsiniz .
instagramda bile bebegi olan fenomen zengin oluyor dogurdun mu tamam artik annelik guzelleme zamani eger en ufak kotu bisi soylersen aksama linclenirsin

Şimdi ona da bir sürü şey yazılabilir ama herkes aynı düşünmüyor ve yaşamıyor. Israrla tek çocukta tek çocuk yazılması bunu yazarken birden fazla olan çocuklara yazık oluyormuş gibi yapılması hiç hoş değil.
Tek çocuklu olanlar veya tek cocuk olanlar çok farklı değil benim gördüğüm kadarıyla. Sanarsın tek cocuk olunca bambaşka oluyor çocuklar, insanlar. Bunu da yazmam normalde, beni ilgilendirmez ama yani herkes başkasının hayatı, kararıyla ilgili bir yerde durmayı bilmeli.
Zaten sorun o
Duramıyoruz nedense
Herşeye hakkımız var zannediyoruz
Kadın zaten bakamıyorum yetişemiyorum bir çocuk daha yaptım dese tepkileri anlamaya calisicam
Bir babanin tavşan gibi demesine bir annenin aldır demesine tepki verilecekken neredeyse hak veriliyor
Dediğiniz gibi imkan meselesi de göreceli o da apayrı bir konu

Sosyal kültürel sanatsal gelişimleri için harcama yapmayı gereksiz görüyorsunuz dediğiniz noktada hakikaten çok şaşırdım yani bunu çıkarmış olmanıza. Bir doktor bir branşın doktorudur, öğretmen bir branşın öğretmenidir gibi gibi çocuğun ilgisi üzerinde durup ona yoğunlaşılması gerektiğini savundum, o kursa da gitsin buna da gitsin herşeyi yapsın becersin baskısı olmadan istediği ilgi duyduğu bir şeyi isteyerek severek yapsın anlamında yazdım aslında. Mesela 5 yaşındaki oğlum futbol oynamayı çok seviyor yeteneğide var ve bunun üzerinde durup haftada 4 gün özel bir futbol kulübüne götürüyorum ama bir kaç kez jimnastik vs deneyimimiz oldu istemedi yani hiç keyif almadı bundan bahsediyorum burdaki söz konusu harcama yapmakta değil aslında gücümüz yettiğince harcayalım ama kendi hayalimizdeki çocuk için değil çocuğumuzun hayaline harcayalım. Ayrıca ben öğretmenim yani işe girmek istersem girerim evden yaptığım işide devam ettiririm öğretmen olmasaydımda tam zamanlı bir iş istersem girebilirdim yani yazdıklarımdan bu gibi konularda düşüncesiz bir insan olabileceğimi düşünmeniz beni üzdü açıkçası demek yeterli açıklayamamışım kendimi
Siz kendiniz dediniz bir sürü kursa , ozele, masrafa gerek yok, proje çocuk yetiştirmek istemiyorum diye, ona istinaden dedim gereksiz görüyorsunuz sanırım diye....Ayrıca istesem çalisirim diyorsunuz da , üc çocukla nasıl tam zamanlı çalışacaksınız? İki çocukla bile çok zor, üstelik siz lisansinizi kullanıp memuriyeti bile zorlamamişsiniz, bu saatten sonra mecburen çocuklarin büyümesi beklenecek, özel sektör deneyimin yıllarca kesilmesine, memuriyet yaşa takılacak....2 çocukla mesleğe dönme şansiniz için tam zamanıydı, şu anda ise çok zor, bunu siz de biliyorsunuz...

Cunku kimse kotu yanlari duymak istemiyor o yuzden televizyona cikan herkes annelik harika,muthis vs vs diyor .tv ye cikip bebegini sevmeyen annelerden bahsetseniz linclenirsiniz .
instagramda bile bebegi olan fenomen zengin oluyor dogurdun mu tamam artik annelik guzelleme zamani eger en ufak kotu bisi soylersen aksama linclenirsin
Öyledir ya da değildir, ben 27 yıllık hayatımda toplumda gözlemlediğim kadarıyla bir genellemede bulundum, bunu da kimseyi kırmak ya da üzmek amaçlı yapmadım. Söylenen diğer şeylerin farkındayım ben de, biliyorum kötü birçok yanı da olabiliyor. Toplumda hemen herkes tarafından söylenebilen genel geçer bir cümle kullandım sadece.

Bir çocuğu ortalama bir sekilde büyütmenin maliyeti yaşanan şehre göre, insanın bakış açısına, hayattan beklentisine ve sosyal çevresine göre çok değişken bence. İstanbul ve Ankara bile maliyet açısından farklı.
Eşimin abisinin iki çocuğu var. Bulundukları şehirde taze meyve sebzeye ulaşım büyük sehirlere nazaran çok daha uygun, senede 1 kurban kesiliyor, devlet okullarında sınıf mevcudu 60 kişi değil, eşi çalışmadığı için özel kreş bilmem ne masrafı hiç olmadı, denize 15dkda ulaşabiliyorlar, özel ders/kurs/etkinlik ücretleri bile daha uygun, e aileden de destek geliyor. Şu anda aşırı zorlanmiyorlar. Çok üst düzey olmasa da temel gereksinimler gayet karşılanıyor. Hatta 3. Çocuğu bile düşünüyorlar zaman zaman.
Ama bence esas sıkıntı çocuklar lise ve üniversiteye gittiğinde başlıyor. Çevreleri değişiyor, sosyal medya kullanmaya başlıyorlar vs. Kardeşim büyük şehirde lise son öğrencisi şu anda. Onun talepleri işe bambaşka haliyle. Üniversitede öğrenci okutmak deseniz şehir dışında ise en iyi ihtimalle bir asgari ücret seviyesinde. Çocuk küçükken marka nedir bilmiyor belki ya da anne devlette mi doğurmuş özelde mi doğurmuş, hangi marka bez/mama kullanılmış bunların farkında bile değil zaten. Ama bir ergen eğer çevresinden belirgin şekilde kısıtlı yaşıyorsa mutsuz olur. Herrr istediklerini kimse önüne seremez elbette kolay kolay. Ama bütün arkadaşlarının giydiği ayakkabıyı giyemez, rahatça sinemaya gidemezse mutsuz olur. O yüzden sadece bugünü ya da önümüzdeki 5 seneyi baz almamak gerek diye düşünüyorum.

Ha kardeş çok güzel bir şey bence, kalabalık bir ailede büyüdüm ben. Ama maddi manevi imkanların ve ilginin bölündüğü de bir gerçek. Anne babalık sadece maddi imkan değil bu arada kesinlikle. Çocuk yaparken hem maddi imkan hem manevi kapasite ve ayıracak zamanı da düşünerek dengeli bir karar vermek gerekiyor.

Para ve destek olarak kimseye minnetiniz yoksa kendiniz eğitim olsun ilgilenmek olsun oyunuydu psikolojik gelisimiydi ilerideki istekleriydi hem zaman hem maddi açıdan kimseden yardım istemeyecek durumdaysaniz bu kimseyi ilgilendirmez ....sadece imdat bir nefes dememelisiniz biz 3 çocuğa yeterli güce toleransa paraya sahibiz diyene birşey demem ben onlardan destek yardım manevi anlamda bekleyerek yaptıysanız o zaman haksizsiniz derdim

İnsanlar tek çocuğu kendileri üzerinden anlattılar.
Ben kendi açımdan iki çocuk isterdim mesela, buna imkanım var (şimdilik, yarını bilemem)
Ancak peşpeşe birden fazla doğum evet bencillik.
Ben istedim oldu kime ne elbette diyebilirler. Ama bu bencil olunduğu gerçeğini değiştirmez.
Bir önceki mesajımda psikiyatristimin bu yöndeki görüşünü yazdım bana makul ve mantıklı geldi.
Tekrar yazmayacağım.

Konuya dönersem, konudaki kişinin ailesinin hayal kırıklığını anlayabiliyorum. Ben de kızıma okusun diye emek verip öğretmen olduğunu görseydim kapı süsü yaparak geçinmesini istemez, üç çocuk hayalleri ile şekillenen hayatını oldukça garipserdim açıkçası.

Aldır demek yanlış olmuş ama herkeste 3. Çocuğa sevinmek zorunda değil. Şahsen çevremde biri 3. Çocuk haberi verse eğer çok müthiş şartları yoksa pek anlayamam. Bence 2 çocuk ideal. Hiç çocuk dusunmeyenleri veya tekte kalanları anlıyorum ama 3 çocuğu anlayamıyorum bu ekonomide. Sadece ekonomi de değil aslında her anlamda zor yanı. 2 çocuğa tuvalet eğitimi ve 2 şer yıl emzirme tamamladıktan sonra artık çevreme 3 çocuğu var 3 kere bunları aşmış vay be diye bakıyorum 😂 2 bir şekilde o ozlem ve sevincle oluyorda 3 te hiç bişey kalmaz gibi geliyor. 2. De bile bazen bu son bir daha bu süreçleri yasamayacaksin diye geçiriyor insan.

Burda bazı yorumları okuyunca çok şaşırdım. Çocuğunu inanılmaz standartlarda büyütmek istediği ve herkes öyle yapmalı diye gördüğü için üç çocuğu ayıplayanlar olmuş. Herkes sizin gibi tüm maaşı çocuğuna vermek zorunda değil ki. Evet çocuğun masrafı vardır da prensler prensesler gibi büyümek her şeyin en iyisini yemek her şeyin en iyisine sahip olmak zorunda değil. Biz öyle büyümedik gayet de normaliz. O kadar emeklerle büyütülen çocukla diğer çocuklar arasında da en fazla belki sağlık farkı vardır biraz geri kalan o da yok. Milyonlar ver dümdüz çocuk oluyor işte. Vermeyenin çocuğu nasılsa o da öyle oluyor. Bu kadar kasılmak normal gelmiyor bana.
Konu sahibi isterseniz 5 çocuk yaparsınız. Bakacak olan siz değil misiniz? Zaten iki evladınız var üçüncüye enerjim yetmez diye düşünseniz isteyerek yapmazdınız ama istemişsiniz demek ki maddi manevi göze almışsınız. Ailenizde saçma sapan laf edenlere ağızlarının payını verin. Aldır falan ne demek yahu? Hayrola sen mi bakacaksın sana mı düştü diyin. Pasif olmayın ağzınızı açın laf etmeye çekinsinler.
Ben bu yoruma asla katılmıyorum. En iyisini yemek zorunda! Benim 3 çocuğum var hepsini planlı yaptım ama 1 tanesinden dahi bir şeyi eksik bırakacak olsaydım asla yapmazdım.
Ekran vermem. Ama ortanca oğlum için düzenli oyun ablası gelir eve. Büyük oğlumla tek vakit de geçiririz. Eşim destekçi. Bebeğim de ilgili büyüyor.
Temizliğimi işimi yapan biri var. Senede 2-3 kere tüm aile, 1 kere de ben çocuklarımla güzel tatillere gideriz. Hadi giyim yine neyse diyeyim ki artık çocuklar biliyor her şeyin farkındalar ama hadi neyse diyeyim. Ama yemek konusu mümkün değil. Hepsi çok sağlıklı beslenmeyecekse, karbonhidratı tıkıp yatırarak çocuk büyütüyor sanacaksam asla yapmam.
Onlarla eşit ilgilenmeyeceksem oynamayacaksam, gülmeyeceksem yapmam. Zaman bizim zamanımız mı?
İnsanlar çocuklarını organizasyonlara bile katamıyorlar. Bir şey okudum sırf tiyatro ücreti ödeyemediği için sınıfta tek başına kalan çocuk. Aradım taradım buldum o çocuğu. Artık sınıfta tek kalmayacak ama aşırı trajik bir hayatları var. Oturdum ağladım günlerce neden onlar da aynı imkana sahip olmasın ki?
Gelecekte ne olur Allah kerim ama Rabbim kimseye muhtaç etmesin. Düşünerek hareket etmek gerekiyor. Cahil değiliz ki. Bir odaları bir kütüphaneleri olmalı. Bir hobileri olmalı. Sınırsız vermekten bahsetmiyorum. Olması gereken şeyler olmalı. Olmamalı diye bir şeyi kabul etmiyorum maalesef.

Para ve destek olarak kimseye minnetiniz yoksa kendiniz eğitim olsun ilgilenmek olsun oyunuydu psikolojik gelisimiydi ilerideki istekleriydi hem zaman hem maddi açıdan kimseden yardım istemeyecek durumdaysaniz bu kimseyi ilgilendirmez ....sadece imdat bir nefes dememelisiniz biz 3 çocuğa yeterli güce toleransa paraya sahibiz diyene birşey demem ben onlardan destek yardım manevi anlamda bekleyerek yaptıysanız o zaman haksizsiniz derdim
Kendimi alintiladim neden biliyormusunuz ergen bir kız annesi olarak çocuklar hep çocuk kalmıyor ve onlar büyüdüğünde bazen hatta çoğumuzun ki belki şartlarını sorguluyor dünya eskisi gibi olsa annemin aldığı sarı Suzan plastik terliği ben gibi giyecek yoğurt ekmekle mutlu akşamı edecek çocuk kalmadı artık sakın yanlış anlamayın eskiden insan azdı maaş çoktu çocuk büyütmek çok çok daha kolaydı size asla dokundurma yapmıyorum sağlıkla doğsun ama işin bu yonude var anne babaya yeterli gelen çocuğa büyüdükçe yeterli gelmeyedebilir

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X