28 aylık oğlum konuşmuyor

MONNA

Dilini ısır dilini :)
Pro Üye
14 Ekim 2012
2.413
2.879
Merhabalar. 28 aylık oğlum konuşmuyor. Baba, teyze , gol ,attii(attım) dışında kelime de yok. İki yaşına doğru 20 aylıkken falan götürdüm dr a. Çocuk doktoru gelişimi iyi dedi. Çocuk gelişimciye götürdüm herşeyi normal dedi. Pedagog algıda ve oyun kurmada sorun yok dedi.Dil terapistine götürdüm konuşur acele etmeyin, sorun görünmüyor dedi.Bu uzmanların hepsi bu çocuğun motor gelişimi ilerde(hareketli ve durmuyor, merdiven çıkma zıplama tırmanma erken başladı) o sebeple de konuşmuyor olabilir dedi.
Her şeyi anlıyor, otizm belirtileri hiç yok. Bütün uzmanlar ekrandan uzak tutun dedi. Büyük kızımı da oğlumu da hiç ekrana maruz bırakmamıştım zaten. Tv , telefon falan bilmez izlemez. Peki bu çocuk neden konuşmuyor? Yapabileceğim ne var artık? Bol konuşun dediler zaten evde hiç sessizlik olmuyor ki. 6 buçuk yaş abla var sessizlik ne mümkün
Çocuğu,yeğeni,tanıdığı vs bu durumda olup da konuşan var mı ?nasıl bir yol izlediniz? İnanın artık kime götüreceğim, kime danışacağım bilmiyorum

Arkadaşımın kızı 4 yaşında konuştu, erkek çocuklar daha geç konusuyo genelde, doktorlar biseyi yok normal demiş, seneye kreşe giderse faydasını görürsünüz, bu arada bol bol kitap okuyun.

Endise etmeyin. Benim buyuk oglum da iki bucuk yas civari konustu. Simdi kucuk de iki bucuk yasinda ama henuz tam bir cümle yok. Kelimeler var sadece. Al, ver, giy, kalk, gel, git, muz .... soylenenleri anliyor ve yapiyorsa sorun yoktur. Birden konusur. Zaten doktorlar da sorun olmadigini soylemisler.

Erkek yegenim 27 aylik. Oda ayni, konusamiyor. Hala, anne, babanne, Bay, kar, bebegim, alo vs.diyor ama o kadar. Erkek cocuklar gec konusurmus. Kendini konusmadan da cok guzel ifade ediyor, gun icinde neler yaptigini hareketlerle anlatiyor ve bizi de anliyor. Doktoru gelisiminde sorun olmadigini, gec konusacagini soyledi.

Merhaba kardeşimin oğlu da haziranda 3 yaşına girecek. O da 5-6 kelime konuşuyor sadece. Burada açılan özel eğitim merkezine götürdü orada 2 buçuk yaşında ki bir çocuğun ortalama 30-56 kelime söylemesi gerektiğini söylediler. Dil terapistine yönlendirdiler.
Hatta erkenden ilgilenildiği için de tebrik ettiler. Sizde çevrenizde özel eğitim merkezleri var mı yokmu bir araştırın isterseniz. Evet geç konuşn çocuklar çok fazla ama yine de bir detaylı inceleme gerekir diye düşünüyorum

Oğlum 27 aylık 2 yaş kontrolünde psikiyatriste de gittik ekran 0 a yakın sadece yemek masasında benim seçtiğim birkaç şeye bakıyor o kadar . Kelime sayısı 20 bile değil şuan . Doktorları herşey normal dedi ki psikiyatrist oğlumu normalden daha hareketli buldu. Şuan sırf istemediği için konuşmuyor artık eminim . Birde beden dili çok kuvvetli zaten herşeyi anlıyoruz oda çocuğu etkiliyor

Kreşe gönderin. Benimki birkac ay sonra bülbül gibi sakimaya başlamıştı. Büyük ihtimalle konuşmaya gerek duymuyor kendini bir şekilde sessizce ifade etmeye çalışmış.

Görümcemin oğlu 3 yaşı geçiyordu konuştuğunda halamın oğlu 5 yaşında konuştu çok takmayın diyeceğim ama anne olarak takarız yine de yansıtmayın konuşacaktır

Benimde çok yakın akrabam vardı çok geç konuştu ama işaret dili çok iyiydi iletişimi tarzi çok kuvvetliydi
Zaten yapabileceklerinizi yapmışsınız 2. Çocuk biz size ne desek haksızlık olur
O tepki vermeden istediklerini yapmama olabilir yemek yaparken yada dışarıda gezerken herseyi anlatmak olabilir. Korkmayın nerdeyse konuşur bir kaç ay daha bekleyin
Hangi şehirdesiniz oyun grubu dusundunuzmu?

Bence gereksiz endişe ediyorsunuz. Herkes erken konuşacak diye birşey yok siz 2 yaşında çocuğu ne testlere sokmuşsunuz. Sizi hergün psikiyatriye götürseler ne düşünürsünüz kendiniz için? Genetik olabilir. Babası geç başlamıştır konuşmaya belki ya da siz? Henüz 2,5 yıl bile olmamış hayata geleli. Biraz rahat olun lütfen. Kitap okuyup sürekli kelimeleri söylemeye devam edin yakında konuşacaktır. Geç konuşanlar daha akıllı olur diye duymuştum ne kadar doğru bilmiyorum ama

Benim iki numarada böyleydi. Endişelenmeye gerek yok. Hatta Rahmetli babaannem yaşlılıktan dolayı iyice rahatsızlanmaya başlamıştı. Ben senin bu kızıni düşünmek ten bu hale geldim derdi. Bu çocukta kesin bişey var, ah kuzum budami gelecekti başına derdi. Ben onun kadar endişe etmemiştim vallahi. Vefat ettiğinde ikibucuk yaşındaydı kızım. Cümle kuramıyodu ama kelimelerin çoğunu çıkartıyordu. İki buçuk yaşından sonra bi açıldı o biçim. Yani üç kuruşa açtık beş kuruşa kapatamiyoruz tabiri caizse

Peki sonuç aldılar mı? Ne kadar süredir gidiyor? Ben dil terapisine götürdüm ama gerek yok dediler. Sanırım özel eğitim araştırsam iyi olacak. Teşekkür ederim

Götürmeniz gereken her yere zaten götürmüşsünüz. Bence biraz akışına bırakın. Onun şuana kadar biriktirdiği algıladığı kelime o kadar çoktur ki, bir anda hic beklemediğiniz zamanda konuşmaya baslar. siz bile bir anda nasil bu kadar konustuguna şaşırabilirsiniz. Ablamın kızı da 3 yaşına kadar anne baba teyze dede diyordu. Herşeyi iiiihh mıh diyerek gosterek anlatırdı. bir aksam otururken aniden bir cümle kurdu herkes şoka girdi. O günden sonra da hic susmadi. Doktor yeğenim içinde sey demisti. Siz onun bir işaretinden dahi ne diyeceğini anladığınız için cocuk konuşmuyor. Leb demeden leblebiyi anlamayın. Bir şey isteyince bunu mu istedin ? Evet mi? Hayır mi? Elma mi? Elmayı ver mı diyorsun bana vs vs gibi onu teşvik edici şekilde yansımalar yapabilirsiniz.

Ekran tv vs nin konuşmasında nasıl bir negatif etkisi oluyor acaba, bana da açıklar mısınız? Benim çocuklarım bebekkenden beri tv izliyorlar süresi belli. çok erken konuştular 18 20 ay gibi anlaşılır. Negatif bir etki görmediğim için şimdi küçüğüm de izliyor. Tabi ki tv karşısına bırakmıyorum ama bazen uzun olmayan işlerim olduğunda cizgifilm eğitici şarkılar vs açıyorum. Konuşmasını mi geciktiriyor ekran?

Gelişimin nöbetleşe ilerlemek gibi bir özelliği var. Anladığım kadarıyla yavrunun motor gelişimi daha hızlı, dil gelişimi şimdilik beklemede.
Size tavsiyem konuşun. Ama cevap alacak şekilde konuşun. İşaretleri ile gösterdiğinde di seslendirin. Yavaş yavaş onunda seslendirmesini destekleyin.

Ben de aynı durumdaydim 3 yaşından sonra konuştu.cok hareketliydi.hala da öyledir.ama şuan da o kadar çok konuşuyor ki

Arkadaşımın kızı 4 yaşında konuştu, erkek çocuklar daha geç konusuyo genelde, doktorlar biseyi yok normal demiş, seneye kreşe giderse faydasını görürsünüz, bu arada bol bol kitap okuyun.
Kitap okuyunca da dinlemiyor kitabı elimden çekip kendi bıba bblaa okur gibi parmakla göterip ablasını taklit edip kalkıp gidiyor. Kitap okumak için bile oturmaz. Ablasına hep kelime kartları gösterirdim oturup ilgiyle izlerdi, bakardı. Oğlum bir dk oturup ilgilenmiyor
Hareketlerle anlatma olayı yok mesela . Bişey isteyecekse su falan suluğunu getirip sürahiyi işaret eder. Dışarı çıkmak istediğinde Montunu almak için fortmantoyu açıyor.Napıyorsun sorusuna iiimm diyor. Onun dışında iletişim yok

Zihinsel gelişimi, dikkat süresini negatif etkilediği ortaya konuldu.
Yalnız birlikte izler ve üzerine konuşursanız farklı olabilir.ama çocuğu ekran karşısında bırakmak ciddi biçimde tehlikeli.

Oyun grubuna gitse haftada bi kaç saat?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…