Canım ben senin bu mesajını görmemişim.Benim de Perşembe günü 7+5’te kalbini göremedik.Doktor kürtaj dedi. Şimdi benim gibi forumda olanlar var mı diye araştırırken senin mesajına denk geldim ve çok üzüldüm aynı şeyi yaşadığımız için.Yaşına baktım profilinden, daha gençsin.Ben 40 yaşındayım,zaten
tüp bebek tedavisine geç evlenmem nedeniyle 35’te başladığım için beni erkenden uyarmadıkları bazı konularda seni bilgilendirmek isterim.
Canım benim ilk 3 tüp bebek denenemde genetik test yapılmamıştı. Doktorlar daha çok tüplerimin enfekte olduğuna odaklandılar , ben de tüpleri 3. denememe kadar aldırmadığım için 3.’ye kadar olmamasını ona yordular.3.’de aldırdım tüpleri baktık yine tutmadı, tutunmama nedenimin tüp dışında başka bir faktör olduğunu ancak o zaman anladım.Doktor sonra genetik test istedi.Eğer yaptırmadıysanız eşinle hemen gidin bir genetik test verin.Üniversite hastanelerinde hemen verseniz bile en az 2 ay sürüyor. Özelde yaptırmayı da araştırabilirsin. Adı Karyotip analizi. Biz 4. Denemeden önce yaptırdık.Ben de kan pıhtılaşması problemi çıktı.Çok önemli değil iğne ve hapı var günlük ama bunları kullanmadığı için bebeğini erken dönemde kaybeden çok.Ben kullanmama rağmen olmadı , demekki bu da değilmiş sorun dedim 4. Denemede.Ama benim yaşım 40, özellikle 35 yaşından sonra embriyolarda anomali Yani kromozom bozukluğu olma şansı yükseliyor. Kürtaj olunca doktorundan alınan parçayı genetiğe göndermesini de iste.Benimki gönderecek. 5. denemeyi dondurulmuşlarla yaptım.Yani 4. Ve 5. Denemeler öncesi yumurtalarım dondurulduğu için ve biz bu sefer olmama nedeninin kan pıhtılaşması olduğunu düşündüğümüzden, embriyonun kendine genetik test yaptırmak aklımıza gelmedi.4. Den sonra sordum doktora ama dondurulmuşlara tavsiye etmiyorlar. Bahsettiğim yöntem PGD yöntemi.Onun alt işlemi NGS olarak geçiyor.İnternette araştır.NGS eğer tüp bebekte embriyon çok oluşursa ve 5. Güne giderse embriyo üzerinde genetik testin uygulandığı bir işlem. Önce emin oluyorlar genetik sağlamlıktan bu test ile sonra transfer ediyorlar.Bizdeki gibi sonradan düşük ve kalp durması olmasın diye.Bana bugüne kadar yapılmadı ama son çare embriyom oluşursa yaptırcam.Yalnız benim yaş gereği bir yumurta toplamada hep 2 embriyom oluştu maalesef.O yüzden havuzlama yani arka arkaya birkaç ay embriyo toplatmak en iyisi.Gençken bunlar aklında kalsın diye yazıyorum.Geç kalmadan uygulat tüp bebek yapıyorsan.Beni erken uyaran olmadı yaş oldu 40
Gerçi maalesef çok az da olsa NGS ve PGD yaptırmasına rağmen tutmayan ya da sonradan başarısız olan tüp bebekler Ya da hep sağlıksız gelen embriyolar da var.Yani kesin bir yöntem değil ama Bundan başka zaten yapılabilecek birşey yok. Yaşın genç , çoğu insanın oluyor hayatında bir düşük ve kayıp.O yüzden moralini yüksek tut ve denemeye devam. Yazdıklarımı uygularsın veya uygulamazsın ayrı , sadece başıma gelenlerden sonra okuduklarımı aktarmak istedim.