Omega-3 molekülleri beyni güçlendiren ilaç gibi çalışırlar. Ancak ne yazık ki günümüzde atalarımız kadar doğal beslenemiyoruz. Hal böyle olunca da yediklerimizden eskisi kadar Omega-3 alamıyoruz.
Uzman videosunu izleyin: Balık yağının beyin sağlığı açısından faydaları nelerdir?
Hayvansal gıdalar arasında Omega-3 açısından en zengini balıklardır.
Balık ne kadar soğuk suda büyümüşse Omega-3 açısından da o derece zengin olur. Çünkü Omega-3, balığın vücudunu koruyan bir tür antifiriz vazifesi görür. Su ne kadar soğuk olursa balıkta da o derece antifiriz, yani Omega-3 olur.
Uzman videosunu izleyin: Beyin sağlığı için vitamin hapları almak doğru mu?
Kuzey Denizi'nden gelen somon balıklarında Karadeniz balıklarına nazaran daha fazla Omega-3 yağları bulunur. Ama Omega-3 almak için illa somon yemeniz şart değil.
Balık ne kadar yağlı ise Omega-3 açısından o derece zengindir. Bizim balıklarımız olan uskumru, hamsi ve lüferde de yeterince Omega-3 bulunmaktadır
canım biraz baktm levrek çupra büyük balığa girmiyormuş orta boy oluyormuş onları tercih edebilirsiniz yazıyor. bak yazıyı kopyaladım.
Omega 3 yağ asitleri için en iyi kaynak balık eti olmasına karşın özellikle büyük balıklar çevre kirliliğinin bir sonucu olarak vücutlarında civa barındırdıklarından taze ton balığı, kılıç balığı, köpek balığı, uskumru gibi büyük gövdeli balıkların tüketilmesinden, civanın rahim içinde gelişmekte olan bebeğin yeni gelişmekte olan sinir sistemine muhtemel olumsuz etkileri nedeniyle kaçınılmalıdır. Bunun yerine istavrit, sardunya, çinekop, levrek, çupra gibi ülkemizde bolca bulunan küçük, orta boy balık türlerini tercih etmek yerinde olur. Konserve ton balığı da ayda iki-dört kutuyu geçmemek koşuluyla tercih edilebilir.
Gebelik ve balıkla ilgili merak edilenler
Deniz ürünleri hamilenin diyetinin içinde önemli ve dengeli olarak yer almalıdır. Deniz ürünleri yüksek kalitedeki protein ve diğer besin öğeleri bakımından iyi bir kaynaktır ve yaÇ oranı düşüktür. Buna rağmen bazı balıklar yüksek miktarda metil civa içerebilir ve bu, fetusun sinir sistemi gelişimine sürekli yenildiğinde zarar verebilir. Ancak bu durum yaşlı ve derin suda yaşayan büyük balıklar için daha büyük risktir. Balık seçiminize dikkat etmeniz sizi bu riskten korur.
Civa nasıl balığın içine girer?
Civa çevrede doğal olarak oluşabilir. Endüstriyel atıklarla hava yoluyla da oluşabilir. Civa havadan suya girer, nehir ve okyanus yollarıyla dağılır. Sudaki bakteriler kimyasal değişikliklere yol açar ve civa metil formuna dönüşerek toksik etki yaratabilir.
Doğmamış çocuğumu civanın zararlı miktarda alımına karşı nasıl korurum?
Bütün balıklar aslında belli miktarlarda metil civa içerir. Ancak hepsi insanlarda zararlı etki yaratmaz. Buna rağmen uzun yaşayan, diğer balıkları yiyerek beslenen büyük balıklarda metil civa seviyesi en yüksektedir ve bu nedenle bu balıkları sürekli yiyenler en büyük risk altındadır. Kılıç balığı ve -zaten bizim tüketim alışkanlıklarımızda olmayan -köpekbalığı gibi büyük canlılarını yemeyerek doğmamış bebek korunabilir.
Diğer balıklar rahatlıkla yenilebilir mi?
Hamileliğiniz süresince veya hamile kalmayı düşündüğünüzde çeşitli balık türlerini tüketmeniz çok daha doğru olacaktır. Haftada ortalama 350 gram yiyeceğiniz pişmiş balık sizin için güvenilir miktardır. Küçük okyanus balıklarını ve kontrollü suda büyüyen çiftlik balıklarını tercih edebilirsiniz. Dondurulmuş balık veya konserve olmayan özel paketlenmiş balık da çözüm olabilir. Düşük metal civa içeren ve sıklıkla önerilen beş deniz ürününü FDA şöyle sıralıyor: Karides, konserve ton balığı, somon, morina balığı, kedibalığı (yayın balığı).
Haftada 350 gramdan fazla balık yemek sorun olur mu?
Bir haftadaki balık tüketimi metil civa seviyesini hemen etkilemez. Eğer bir haftada aşırı balık tükettiyseniz bir sonraki hafta tüketiminizi azaltmanız veya o hafta balık tüketmemeniz daha uygun olabilir.
Read more: Balıktaki civa gebelikte riskli mi?
sekercim bizim ulkemizde levrek ve cupra nerdeyse hemen hemen hepsi diyebilirim ciftlik baliklaridir ve bunlarda suni yemlerle nerdeyse yuzme alani olmayacak kadar dar alanda yetistirilir. ve bence en buyuk tehlikede ciftlik baliklaridir bizim icin. Bizim denizlerimizde cok yuksek oranda civa var okyanus baliklari daha guvenilir civa bakimindan bu benim sahsi fikrim tabi :)) ama bende yiyorum palamut uskumru hamsi oda ayri bi mevzu ama yerken icim o kadar rahat değil acikcasi
valla kızlar ben ilk kızımda çook balık tükettim her hafta alıyordum. çalışma yoğunluğum olduğunndan civaymış falan hiç dikkate almamıştım. çupra levrek hamsi bir kaç kezde somon aldım fırında yaptım kızımda hiç sorun çıkmadı. ama şimdi buranında verdiği merakla bakıyorum anladığım kadarıyla uskumruyu cıvadan almıcam çupra levrek (ama çokkkkk lezzetli oluyor yaaaa çok seviyordum)çiflik balığı almıcam şuan sezonu zaten taze palamutla hamsi tüketeceğim civasıda az arada somonda alırım omeğa 3ten başka balık kalmadı çeşit uf ya aynı balığı yemeği yemekten sıkılırım yaiyi aksamlar sude :))))
bu dediğin balıkları hiç yemedim.ay bende küçük balık severim yaaa :26: karagöz ve sokarın küçüğünü yiyom hamsi istarit falanda seviyodum yeterli diilmi yaanii :18::26::26: valla babamı alanyanın beldesinden taze taze tutup temizlenip buzluğa atılmış balıklay vay karagöz sokar kefal falan onlardan 1er 2 şer çıkıp yiyom ben olar dimi? :26::26:
batıl inançtan ötesi yoktur bence.ya ben balığa bayılıyorumm ama diolar balık yiyen çocuk çok yaramaz olur ne yapayımm...
nabersiniz annişkolar bir gün takip edemedim yeni arkadaşlarmı geldi acepnickleri anımsayamadım da kimsecikler beni sormamış ben öylemi yapıyorum aşk olsun demiyorummmmmm desemmm bir kere ne olur kızlar benim bir sorum var 2li testlerden ne zaman sonra dr larınız sizleri kontrole çağırdı?
selam kızlar 2 gündür giremedim,sayfalar uçmuş..
dün 2.evlilik yıldönümüzdü,kocişim çiçek almış sonra herkesi toplamış şirkette bütün elemanlarımızla pasta kestik.sonra evlendiğimiz otelde bide rezervasyon yapmış,oğluşumuzla yemek yedikkocamda süpriz üstüne süpriz yapmış,çok güzeldi..
inşallah herkeste herşey yolundadır,bebişleriniz sizi çok yormuyodur.ben bi gün rahat yiyorum bigün hiçbişey yiyemyorum,sanırım 9 ay böyle geçecek.artık pek umudum kalmadı.sanki kuru bişey yemişimde boğazıma bişey takılmış,hani su içsem gidecekmiş gibi ama hep duruyo.dolayısıyla hiçbişeyde yemek zevkim kalmadıneyse paşam sağlıklı olsun,büyüsünde ben çekerim 9 ay..bişey kalmadı zaten :))
canım inşallah bişey çıkmaz... Gelince hemen yaz
allah yardımcın olsun güzelim, iyi haberlerle dön inşallah...
bu arada porselen ınsallah güzel haberlerle dönersin
diğer ikil test yaptıracak arkadşlar da geciktirmeden yaptırın artıkk ve bol şanslarr
insaallah bisey cikmiycak porselencim güzel haberlerle gelicen dualarimiz seninle
ben gelim hepinize kucak dolu sevgilerrdevlete gittim bugün karaciğer sonuçlarımı gösterdim baktı yüzüme sorun olurmu dedim..tabiki olur dedi..o an başımdan kaynar sular döküldü ama öncedende biraz yüksekti dedimşuan iki kat artış durumu var..hemen ultrason verdi 2 gün sonraya attılar onuda..yani iyi değilimm:2:neden daha önce gelmedin dedi..halbuki benden öncekilere ilaç yazıp gönderdi birtek bana öyle dedii rabbim yardım etsin çok korkuyorumm allahım kurtarsın..tsh.birde sarılık varmı yokmu diye baktı tsh biraz yüksekti ilaca devam edicem sarılıkta yok görünüyor..allahım yardım etsinn dua edin lütfen..eve geldiğimden beri uyudum yeni uyandım..anca cvp verebildim..hepiniz öpüldünüz..
ben gelim hepinize kucak dolu sevgilerrdevlete gittim bugün karaciğer sonuçlarımı gösterdim baktı yüzüme sorun olurmu dedim..tabiki olur dedi..o an başımdan kaynar sular döküldü ama öncedende biraz yüksekti dedimşuan iki kat artış durumu var..hemen ultrason verdi 2 gün sonraya attılar onuda..yani iyi değilimm:2:neden daha önce gelmedin dedi..halbuki benden öncekilere ilaç yazıp gönderdi birtek bana öyle dedii rabbim yardım etsin çok korkuyorumm allahım kurtarsın..tsh.birde sarılık varmı yokmu diye baktı tsh biraz yüksekti ilaca devam edicem sarılıkta yok görünüyor..allahım yardım etsinn dua edin lütfen..eve geldiğimden beri uyudum yeni uyandım..anca cvp verebildim..hepiniz öpüldünüz..
canım çok üzüldüm umarım iki gün sonra ultrasonda sıkıntı çıkmaz ve kolayca tedavi edilirsin. Allah bebişini sağlıkla kucağına almayı nasip etsin. içini ferah tutmayı unutma sen ne hissedersen yavrun da hissediyor.
inşallah ultrasondan iyi haberle dönersin ama karaciğer olayına dikkat et.
canım hayırlı haberlerle gel inşallah. Rabbim ikinizi de korusun inşallah.
canım biz senin için dua edicez üzülme sende bize hayırlı haberlerle geliceksin inşaallah
ya ben niye korktum ilk kızımda babamın mevlüdünde 38. haftamdı 5 dkda bir tuvalete gitmeye baladım külotta ıslanmıştı. hastaneye gittik çocuğun suyu azalmaya başlamış demişlerdi doğuma almışlardı. gerçi bunda külotta ıslanma falan yoktu ama ishalde olunca dedim acaba düşükmü yapıyorum. kan yoktu ama yinede korktum. ekstra bir problem yoksa sanmıyorum. bendede bir problem çıkmadı zaten. ama doktorunun teli falan varsa sormakta fayda var.
aaaaaaa çıkıyormusunnnnn işten nete nasıl girecennnnn evde yok sanırımki akşamları seni görmüyorum nette görüşemiyecekmiyiz yani ?:2:
taze balik sifa olsun canimbu saydigin baliklardaki omega 3 oranini inan hic bilmiyorum. Ben 13. haftamdan sonra balik haftada bir yiyebildigim icin doktorumada danisarak balik yagi takviyesi alicam eger seninde icine cok sinmiyorsa yeterlimi yeterli değilmi diye dusunuyorsan balik yemedigin gunlerde gun asiri balik yagi kapsulu icebilirsin ama mutlaka doktoruna danis. Birde balik yagi kapsulu alirken iyi bir marka olmasina ve sadece baligin vucudundan elde edilen yag olmasina dikkat et. kimisi karacigerinden elde edilenlerden oluyor bu cok sakincali
ben de ayda bir gidiyorum canım. en son 7 eylulde gittim. br daha ki randevum 19 ekimde...((
tuvalet yaparken yapılmaz dıye bılıyorum ben de...
ben de varım ben deeee... ben de ogrenemedım daha((((
arkadaşlar bizim burada alabalık çiftlikleri var. ben de google amcaya sormuştum hamilelikte alabalık yenir mi diye... söyle bir yazıyla karşılaştım :
USKUMRUUskumru, somon balığı ve alabalık gibi yağlı balıklarda bulunan omega 3 yağ asitleri bebeğin gözleri ve beyninin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca sizi yüksek tansiyon ve erken doğuma karşı korur.
Omega 3 yağ asitleriOmega 3 yağları anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Bazı araştırmalar hamilelik sırasında bu yağların yeterince alınmamasının bebeğin görme sisteminin gelişimini ve gelecekte sahip olacağı zeka düzeyini etkileyebildiğini ortaya koymuştur.
Ayrıca Omega 3 yağları düşük riskine karşı da koruyuculuk sağlamaktadır. Danimarka'da yapılan bir araştırma hiç balık yemeyen kadınların düşük riskinin %7.1 olduğunu, buna karşın haftada en az bir kez balık yiyen kadınların düşük riskinin %1,9 olduğunu göstermiştir.
Diğer Omega 3 kaynaklarıCeviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler.
ProteinProtein sizin ve bebeğinizin vücudunda yeni doku üretimi ve bağışıklık sisteminizin iyi çalışması için gereklidir.
Diğer protein kaynaklarıSüt ürünleri, baklagiller, mercimek, yumurta, et, balık, soya fasulyesi
Uyarı: Yüksek düzeyde cıva içeriği nedeniyle hamile kadınlar haftada iki küçük kutudan fazla konserve ton balığı tüketmemelidir.
allahım sen yardım et beni ve minik meleğimi koru..yanlız sana sığınırım,yanlız senden isterim..sen bu kainatın tek yüce rabbisin..senin emrinde herşey,sen ol dersin olur..allahım bize şifa kapılarından en hayırlı olanını aç sana sığınıyorum yavruularımızı bize sağlıklı sıhhatli eli ayağı düzgün bağışla..ben çok endişeliyimm bu endişelrimden beni kurtar yarabbim aminn..netten araştırdım gebelik koleztazı diyorlarmış buna yol açıcak sebepleri hiç yazmak bile istemiyorumm allahım koruuuu yarabbiimmm
arkadaşım içini ferah tutmaya bak, iyi düşün ki iyi olsun,bebekler günahsız bir melek, rabbim korur onları,sen sürekli düşünüp psikolojini bozarsan bebeğinde huzursuz olur,bendede dalak büyümesi var aşırı kansızlık var günlük ilaçlarımı içiyorum dikkat ediyorum gerisi rabbime kalmış,rabbim hepimizin yavrularını korusun sağlıklı bi şekilde kucağımıza almayı nasip etsin inşallah