merhaba arkadaşlar ben ek gıda ile ilgili çok araştırma yaptım. elimdede 0-1 yaş bebek beslenmesi (prof. dr. hilal mocan) kitabı var.onu okuyorum.
ek gıdaya başlayınca öyle kafamıza göre takılmak çok yanlış bu işin bir süreci var. öyle onu ver bunu verle olmaz lütfen biraz araştırarak başlayın. tabii ki herkesin kendi tercihi.ben şahsen kendi bebişim için bu işin en doğru olanını yapmam gerektiğini düşünüyorum.
ek gıdaya başlamak demek bebeği doyurmak değil zaten yavaş yavaş arttırılacak. sürekli bebek emzirilecek.sütünüz yetmediğinde formül mamalar yani devam sütü kullanılacak.
kitaba göre size şöyle anlatayım.
ilk meyve suyu ile ek gıdaya başlanır. genelde sabah 10-10:30 arası uygundur.ilk meyve elma olmalı.temiz elma cam rendede rendelenir suyu süzülür vede sadece 2 tatlı kaşığı başlanır.ertesi gün 4 tatlı kaşığı verilir.alerji oluşmamışsa bebek sevmişse 2 tatlı kaşığı armut suyu eklenir. 2 gün devam edilir sonra yine alerji yoksa bebek sevmişse havuç suyu yine 2 tatlı kaşığı eklenir. zamanla 100 ml e kadar karışık meyve suyu verilebilinir.
ay sonunda meyve suyu püreye çevrilir.
yoğurt günlük sütten evde yapılmalı.2 tatlı kaşığı başlanır gün gün arttırılarak ay sonuna 100 cc ye çıkarılır.
ek gıdaya geçilen ayın son 10 gününde sütlü pirinçli mama verilmeye başlanır.genelde akşam verilmesi uygundur.
ek gıdaya başlanmasının 2. ayında sebze çorbasına başlanır.
oda kabak,patates,havuç buharda haşlanır. ezilir.zeytinyağı eklenir.tuz,şeker kesinlikle yasak. sebzeler sonraki günler çeşitlendirilir.
patlıcan ve bakla yasak sebzelerden.
salça ve baharat kullanılmamalı.
Harikasin canım cok faydalı oldu emin ol
Kızım 5.5aylık ben de hala olmadımIyı geceler jkızlar dogum yapalı tam 3 ay oldu ben hala regl olmadım korunuyoruzda benım gıbı olmayan varmı
Tarif için tesekkürlerben doktor değiştirdiğimi söylemiştim berenin kontrolü vardı 5. ayda 250-500 gram alması normalmiş bebeklerin bu ayda 700 gram almış kuzum maaşallah boyuda 4 cm uzamıştı, doktor gelişiminin çok güzel olduğunu 8 aylık bebek gibi olduğunu çevresiyle çok ilgili ve çok zeki olduğunu söylediama kafamı tek karıştıran berenin parmak emdiğini söyledim engel ol dedi et emzik al onu ver dedi beren et emziği emip atıyo ağzından baş parmağını emiyor yine sizce korkmalımıyım ya bu doktor neden böyle dediki? araştırdım normal süreç yazıyor heryerde bu doktorda mı anormallik vardı acaba? fikirlerinizi yazarsanız sevinirim.
kızlar bu arada dün ilk yoğurdumuzu mayaladım süper oldu tarifini vereyim günlük şişe sütten 150ml kaynatın sonra ılıtın ılınınca 1 çay kaşığı pınar organik yoğurtla 2 kaşık sütü sulandırıp ılınmış sütün içine ekleyip bir kere çok sarsmadan karıştırıp ağzını sıkı sıkı kapatın sarın 5 saat falan beklesin sonra dolaba koyun ikindi öğünü olarak kütüpatilerinize yedirebilirsiniz afiyet bal şeker yağ kilo olsun
selam canım biz 4 aylık ek gıdaya geçtik yardımcı olmaya çalışayım sana.
1. hafta
ilk meyvelerle başladık elma suyunu 2 tatlı kaşığı olarak başladım ve 1 haftanın sonunda 1 elma suyunu içebilir konuma geldi gün gün arttırıyorsun ve kesinlikle biberon değil kaşıkla besliyorsun dediğin gibi 3 gün kuralı var 3 gün boyunca farklı birşey vermiyorsun,elmadan sonra armutu deneyebilirsin her yeni verdiğin besini 3 gün boyunca veriyorsun ve farklı bir besin vermiyorsun.sonra havuçu deneyebilirsin tek olarak tadını 1. gün öğrendikten sonra havucu elma suyuna karıştırıp verebilirsin.
2. hafta
meyvelere alıştıktan sonra sabah farklı meyve vermeyip aynı meyvelerle devam edip öğlen öğünü çorbalara başlıyorsun. 1 hafta boyunca yarım patates,yarım havuç,yarım kabak içme suyuyla haşla suyunu bebişine 2 tatlı kaşığından başlayarak 1 hafta arttır. 1 hafta sonra patates kabak havuca ek, yarım domates, maydanoz,nane,1 tatlı kaşığı zeytinyağı, pirinç,irmik yada telşehriye ekleyip pişirip püre şeklinde veriyorsun.3.hafta yukardakilere ek olarak mevsim sebzelerinden birini (ıspanak,brokoli vb.)ekleyebilirsin.
3.hafta
sabah meyve ver öğlen çorba ve akşam muhallebilere başla akşam öğünü olarak 18:30 ile 19:30 arasında ver kendinde muhallebi yapabilirsin pirinç unu, su ve formül mamadan. ama ben milupanın gece sütlü tahıllısını veriyorum basit oluyor hemde daha besleyici. 2 tatlı kaşığı başlayıp 1 haftanın sonunda küçük bir kaseye kadar çıkartıyorsun.
4.hafta
yoğurt mayalıyorsun ikindi öğünü olarak,daha önceki sayfada tarifini yazmıştım sütler kokuyor diyorsun ama ordakiler günlük şişe sütten daha faydalı yeni sağılmış taze taze bol kaynat iyice bir de kepçeyle karıştır miroorganizmaları ölsün 150ml süte 1 çaykaşığı yoğurt koy kapa ağzını 5 saat beklesin oda sıcaklığında sonra kaldır dolaba yoğurtun tadını bir kere öğrendikten sonra meyvelerle falan karıştırıp verirsin belki koktuğu için yemek istemez.
yani 4 hafta sonunda sıralaman şöyle olmalı
sabah 10:00da meyve suyu veya püresi
öğlen 12:00-12:30 sebze çorbası
ikindi 16:00 yoğurt
akşam 18:30-19:30 muhallebi
İste bu süpersin yaa sanırım doktor listesi aynen uyguluyorum 6aylik olunca:)