***** 2011 Mart Hamileleri *****

evet canım bende çok kızıyorum bu kanunlara...bence herkesi kapsamalıydı bu torba yasası...süt izni birleştirmeyi kabul ediyorlar mı?
SGK'lı eşlere doğum izni var mı kızlar? varsa kaç gün?

üç gün die biliyorum ben de. ama sanki sonradan 5 güne çıkarıldı tam emin değilim.

eşler için izinlere nette bakıyorumda bişey bulamadım...

mevzuat die aradım bakmıştım ben.üç gün yazıyordu ama güncellenmiş mi bilmem. çünkü sanki uzatıldı beş gün oldu. ben de emin değilim. zaten şu mevzuatı okurken mavi ekran veriyorum." ne dedi şimdi bu...öyle ama böyle de olabilir" gibi :)

Son zamanlarda gerek yaklaşan doğumun heyecanı gerekse dalgınlık nedeni ile çalışan anne adaylarından bazıları yasal hakları olan doğum öncesi iznine ayrılmak ile ilgili işlemleri yaptırmayı unutmakta ya da çok geç kalmaktadırlar. Bunun sonucunda ise yasal izin hakları yanmaktadır. Bazı kurumlarda ise durumdan haberi olmayan anne adayı personel birimi tarafından uyarılmamakta ve sonuçta yine anne adayı mağdur olmaktadır.

4857 sayılı iş kanunun 74. maddesine göre hamile kadınlar 8 haftası doğumdan önce 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedirler. Yine doktor raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilmekte ve izinlerinin geri kalan kısmını doğum sonrasına aktarabilmektedirler.

Birden fazla bebek bekleyen anne adaylarında ise doğum öncesi izni 8 yerine 10 hafta olarak kullanılabilmektedir.

Bu konu ile ilgli kanun maddesi şu şekildedir:

MADDE 74. Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Ancak yasal hakkınız olan bu izni kullanabilmek için yapmanız gereken işlemler vardır. Bunlardan en önemlisi hamileliğinizin 32. haftasında doktorunuzdan alacağınız rapor ile bağlı olduğunuz SSK hastane ya da polikliniğine başvurarak raporu onaylatmanız ve çalıştığınız kurumdaki personel bölümüne iletmenizdir. Daha sonrak işlemler ile ilgili olarak personel biriminizden bilgi alabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT:
Hamile bayanlar hamileliklerinin kaçıncı haftasında olduklarını genelde doğru hesaplayamıyorlar. Bu nedenle doğum öncesi iznine ayrılmaları gereken zamanı da yanlış planlıyorlar. Bu konu ile ilgili bir kullanıcı yukarıda yazılan ifadelerin yeterince açık olmadığını belirtiyor. Oysa kanun bu konuda son derece net ve açık. Doğumdan 8 hafta önce izine ayrılınabilir diyor. Gebelik 40 hafta olduğuna göre 8 hafta öncesi 32. haftaya geliyor. Yani 32. haftanın dolmuş olması gerekli. Son adet tarihine göre 31 hafta 5 günlük gebeliği olan bir kadın 32. haftalık hamile değildir, 31 hafta 5 günlük hamiledir. Tüm yaş hesaplamalarında bitirilen yaş dikkate alınır. 31 hafta 5 günlük hamile bir kadının gününün dolmasına daha 8 hafta 2 gün vardır. Bu nedenle izine ayrılma hakkını elde edeceğiniz günü hesaplarken son derece basit bir yöntem uygulayabilirsiniz. Son adet tarihinize göre beklenilen doğum gününe kaç gün kaldığını sayın. Bunun kaç hafta ve kaç güne denk geldiğini hesaplayın.

alıntı.

ben de böyle bir yazı buldum ocak 2011 tarihli ama sonra bir değişiklik olmuş mudur bilmiyorum.. birde SGK'lı ofis çalışanları hengi kapsamda değerlendiriliyor iş kanununda?

"İş Kanunu’na göre; evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin sürelerinin yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiş, ancak “karısı doğum yapan erkek işçiye” babalık izni verilmesine ilişkin bir hüküm getirilmemiştir.

Bu konuda, devlet memurları ve gazeteciler için yasal düzenleme bulunduğu için babalık iznini kullanabiliyorlar. Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilmesi mümkün bulunmaktadır. Hatta torba kanunda bu süre 10 güne çıkarılıyor. Torba kanuna göre; Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni verilecek. Yine, gazetecilere çocuğu doğduğu zaman 3 gün ücretli izin verilmesi zorunluluğu bulunmaktadır"

evet ya çok karışık konular gerçekten..Artık bilene sormak lazım ya..iş yerinden değilde dışardan tanıdık muhasebeci avukat vs bulmak lazım..İş yerindekiler kafasına göre söyleyebilir..Yada yakın zamanda aynı iş yerinde izin kullanan birileriyle konuşmak lazım..İş yeri tutumu bile fark edebiliyor.

oyy bayanlar nelerle ugrasiyorsunuz yokmu cevrenizde muhasebeci ablamda calisirken baya yardim etmislerdi tum hakkini almisti..iyiki turkiyede degilim ya ne zormus isiniz.benim son 20 gun belkide tam bilmiyorum en fazla 25 gun daha calisip yatisa basliyorum :))) bana israrla geri don diyorlar is icin kafami karsitirdilar hele biraz bebek buyusun bulursam ii bir bakici belki geri donmeyi dusundum..belkide donmem bilmiyorum..

evet ya çok karışık konular gerçekten..Artık bilene sormak lazım ya..iş yerinden değilde dışardan tanıdık muhasebeci avukat vs bulmak lazım..İş yerindekiler kafasına göre söyleyebilir..Yada yakın zamanda aynı iş yerinde izin kullanan birileriyle konuşmak lazım..İş yeri tutumu bile fark edebiliyor.

oyy bayanlar nelerle ugrasiyorsunuz yokmu cevrenizde muhasebeci ablamda calisirken baya yardim etmislerdi tum hakkini almisti..iyiki turkiyede degilim ya ne zormus isiniz.benim son 20 gun belkide tam bilmiyorum en fazla 25 gun daha calisip yatisa basliyorum :))) bana israrla geri don diyorlar is icin kafami karsitirdilar hele biraz bebek buyusun bulursam ii bir bakici belki geri donmeyi dusundum..belkide donmem bilmiyorum..

bencede şartlar işyerine göre değişiyor.
önce işverenin iyi olması lazım.
mesela ben ekimin sonunda ücretli izne ayrılcam. fakat izne çıkarken işyerinden tazminatımıda isteyip alacam büyük ihtimalle.sonra 4 ay sonra izin paramıda alıcam. sonra beni çıkardı gösterip işsizlik parasına yazılıcam:) bir aksilik olmassa planımız bu. bunuda hiç bir işveren kolay kolay yapmaz zaten. birde eşlere 3 gün ücretli izin. ama benim eşiminde kendi işi olduğu için onada gerek yok. öyle işte. ama bu işleri işin ehli birinden duymak daha doğru olur.

ben geri dönmeyi düşünmüyorum açıkçası.Bebeğimi kendim büyütüp kendim terbiye etmek istiyorum açıkçası..
Ben kimseye güvenemem açıkçası çocuğumu bakması için..
geçen gün bir olay duydum daha..Görümcemin arkadaşı bbunu yaşayan o anlatmış..Kadın bebeğine bakması için teyzesinin kızını ayarlamış hem de güvenilir vs diye..Ama bir süre sonra bakıyor ki bebeği hep uyuyor..Bu işte bir gariplik var diye şüphelenerek eve kamera koyuyor ve öz teyzesinin kızının bbeği alıp ocağa götürüp gaz koklatarak uyuttuğunu görüyor kadın şoka girmiş..Bebek hastanede tedavi görmüş bir süre bu olay üstüne..Yani gününmüzde kimseye kolay kolay güven olmuyor.Allah a şükür birazcık da durumumuz da varsa gerek olmadığını düşünüorum..Bakın batan beri ne sıkıntılar çekerek geçiyor günlerimiz..her gün bir yerimiz ağrıyor tahlillerimiz aşılar vs bile ne kadar şey yaşıyoruz..

ben o konuda şanslıyım bizim şirkette 6 ay önce doğum yapan bir arkadaş var bizimkilerin genel uygulamasını biliyorum...hem de aynı hastanede doğum yapacağım hastanedeki form vs uygulamaları da biliyorum...

doğru söylüyorsun :) hiçbir şirket yapmaz bunu.. çok şanslısın...

yuh yaaa.... hem bir de akraba.. diyecek birşey bulamıyorum... suç duyurusunda bulunsaymış hemen...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…