bızdıkım dün emziren annenin oruç tutmaması haline fidye olmaz demiştin..bende olabileceğini yazmıştım..diyanetin sitesine mail attım oruç tutmama hakkında...sen haklıymışsın arkadaşım.burdan arkadaşları yanlış yönlendirmiş olmayayım diye paylaşayım dedim..şöyle bi cevap gelmiş;
Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır(Nesaî, “Sıyâm”, 50-51, 62; İbn Mâce, “Sıyâm”, 3).
Hamilelik ve çocuğunu emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan bayanlar, bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler. Fidye veremezler.
Fidyeyi oruç tutmaya ve tutamadığı bu oruçlarını daha sonra kaza etmeye gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar verir. Böyle kişiler de eğer ileride tutabilecek duruma gelirlerse tutamadıkları oruçları kaza etmeleri gerekir. Önceden verdikleri fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nafile bağış sayılır.
herkese iyi geceler..kocaman öpüyorummopuyorumnanaktan