-
- Konu Sahibi lightpinklady
Ve yeni yeni seyler baslar bu hic bitmeyecek 36dan sonra daha zor inanin belki herkesin basina ayni sey gelmez ama simdiye kadar cocuk melekmis bizim sendrom dediklerimiz hicmis gelin de bi 3 yaşi gorun2,5 yaş (29-31 ay) civarında zirve yapar sonra kademeli olarak krizler azalır.
36 ay itibariyle nerdeyse tamamen biter.
2,5 yaş (29-31 ay) civarında zirve yapar sonra kademeli olarak krizler azalır.
36 ay itibariyle nerdeyse tamamen biter.
36-48 arasındaki çocuklar okulda benim en sevdiğim grup.Ve yeni yeni seyler baslar bu hic bitmeyecek 36dan sonra daha zor inanin belki herkesin basina ayni sey gelmez ama simdiye kadar cocuk melekmis bizim sendrom dediklerimiz hicmis gelin de bi 3 yaşi gorun
Ya bu konuda bilginiz vardır o zaman benim oğlumun 2 yaş dönemi kısa bi süre sendromu oldu ama kolaylıkla atlattik. Kreşe başladı aşırı bir özgüven oluştu tamam güzel ama arkadaşlarına vuruyormuş kulak çekiyormuş inanın şok olduk yazın bi arkadaşı vardı o çok vuruyordu bizimki de önce duruyordu bir oldu iki oldu vurmaya başladı kendini savundu hadi neyse dedik ama uzuun bi süre görüşmediler ve böyle bir durumu yoktu. Kreşte vuruyormuş evde bize de vuruyor psikolog ne yapmamız gerektiğini söyledi tamam eyvallah da. Bu nasıl bir inattir bu nasıl herşeyin tersini yapmaktır istediği olmayınca nasıl bağırıp çağırmak kendini yere atmaktır anlatamam şirret bi çocuk oldu. Okul psikoloğu bu dönemde olabiliyor bazı çocuklarda dedi basa çıkamıyoruz eskiden alttan alırdık güzellikle anlatırdık davranışı biterdi 1 2 haftaya. Ama şimdi imkanı yok konusturmuyor bile.36-48 arasındaki çocuklar okulda benim en sevdiğim grup.
Çoçuğunuzu gözlemlemeden,onunla sohbet edip oyun oynamadan yapacağım yorum isabetli olmayabilir.Ya bu konuda bilginiz vardır o zaman benim oğlumun 2 yaş dönemi kısa bi süre sendromu oldu ama kolaylıkla atlattik. Kreşe başladı aşırı bir özgüven oluştu tamam güzel ama arkadaşlarına vuruyormuş kulak çekiyormuş inanın şok olduk yazın bi arkadaşı vardı o çok vuruyordu bizimki de önce duruyordu bir oldu iki oldu vurmaya başladı kendini savundu hadi neyse dedik ama uzuun bi süre görüşmediler ve böyle bir durumu yoktu. Kreşte vuruyormuş evde bize de vuruyor psikolog ne yapmamız gerektiğini söyledi tamam eyvallah da. Bu nasıl bir inattir bu nasıl herşeyin tersini yapmaktır istediği olmayınca nasıl bağırıp çağırmak kendini yere atmaktır anlatamam şirret bi çocuk oldu. Okul psikoloğu bu dönemde olabiliyor bazı çocuklarda dedi basa çıkamıyoruz eskiden alttan alırdık güzellikle anlatırdık davranışı biterdi 1 2 haftaya. Ama şimdi imkanı yok konusturmuyor bile.
Uzun oldu ama okuldan alırken öğretmeni dedi ki ben annemi istiyorum diye ağladı dedi. Ben de konuştum oğlum akşam gelip aliyorum ne güzel egleniyorsun seni bırakınca dedim falan sarildik bana desi ki sen evde hep yalnız mısın dedi ben de evet dedim başka çocuk mu düşünüyorsun hep dedi ben şok asla bunun lafı bile eşimle aramızda geçmedi çünkü düşünmüyoruz. Heralde dedim bunun hırçınlığı bu yaptıkları. Genel olarak dışarda iyi sosyal güleç iletişimi çok güçlü duygularını da çok iyi ifade ediyor öğretmenleri de dedi bunu ama bize karşı aşırı hircin ve inanın abartmıyorum ne tv izliyoruz ne başka bişey hep onunla oynuyoruz konuşuyoruz evet bazen sıkıcı oluyor bize ama tadını çıkarmaya çalışıyoruz yani niye bunu vize yapıyor nerede hata yapıyor olabiliriz.
Aaa çok yardımcı oldunuz vakit ayırıp bilgilendirdiginiz için çok teşekkür ederim öncelikle. Son günlerde kendi başına oynaması daha da arttı aslında biz oturuyoruz çay falan içiyoruz arada katılıyoruz ama tamamen tv ye yada başka biseye kendimizi vermiyoruz ilgimiz onda ama çok fazla gelmiş olabilir. Söndürme için de çok ilginç şimdiye kadar biçok davranışını bu şekilde hallettik ve hiç zorlanmadık. Bu son olaylarda da aynı şeyi yaptik ama nafile aralarda oyun oynarken falan anlatıyoruz empati yapabilsin diye annesi de çok üzülmüştür benim üzülmeni hiç ister misin o yüzden arkadaşlarına iyi davran lütfen diyorum babası da konuşuyor. Psikolog o anda diz çöküp göz göze gelin kollarından tutup sakinleşmesi ekliyorum çok sinirlendin gözlerin büyüdü anlıyorum sakinles konuşalım diyin sonra da konuşun dedi. Onu uygulamaya çalışıyoruz ama çocuk o an sıkılıp kaçıyor o sözler havada kalıyor. Okul müdürü sevdiği bir şeyden mahrum bırakın dedi düşünme paspasi olayını da dedi ama benim içine sinmedi doğru bir yaklaşım gibi gelmedi nitekim siz de belirtmişsiniz.Çoçuğunuzu gözlemlemeden,onunla sohbet edip oyun oynamadan yapacağım yorum isabetli olmayabilir.
Aile yapınızı ve ebeveynlik tarzınızı da bilmiyorum dolayısıyla nerde hata yapıyorsunuz? Ya da ciddi bir hata yaptınız mı?
Onu da bilmiyorum.
Yazdıklarınızdan hareketle söyleyebileceklerim:
*Çocuklar ilk defa evden bu kadar uzun saatler ayrı kalıp okula gittiklerinde davranış değişiklikleri ve istenmeyen davranışlar olabiliyor,bu normal bir durum çok endişe etmeyin.Zamanla ve okulda aldığı eğitimin etkisiyle çoçuğunuz doğru davranış kalıplarını pekiştirecektir.
*Öğretmeni ve okul danışman psikoloğu ile iletişiminizi sıkı ve güçlü tutun, onlar size yardımcı olacaktır.
*Hiç ilgisiz olmak kadar evde tüm zamanınızı ve ilginizi çoçuğunuza ayırmanız da sağlıklı bir durum değil.
Akşam okul dönüşünde,15-30 dk arasında iki ayrı periyotta ayıracağınız zaman dilimi çoçuğunuz için yeterli.Sonrasında kendi başına vakit geçirmeyi öğrenmesi lazım.Bu demek değil ki tamamen başıboş kalsın, arada kısa sohbetler olur,sorularına cevap verirsiniz ama tüm dikkatinizi, tüm akşam çoçuğunuza ayırmak zorunda değilsiniz.
*Muhtemelen vurma,kulak çekme vb davranışları sosyal öğrenme yoluyla bahsettiğiniz arkadaşından öğrenmiş.
Bu yaş grubundaki çocuklarda henüz empati ve vicdan gelişimi tamamlanmadığı ve çocuklar mantıklarıyla değil hisleri ile hareket ettiği için ceza,mola paspası,eleştiri,kızma vb. doğru yaklaşım olmayacaktır, sohbet esnasında arkadaşlarımızın canını yakmanın doğru olmadığını anlatmalısınız.
Kendi çocukluğunuzdan örnek verebilirsiniz,hikayeler üretebilirsiniz,
bu konuda yazılmış yaş grubuna uygun hikaye kitapları okuyabilirsiniz.
*Vurma ve benzeri istenmeyen davranışları düzeltmenin en iyi yolu söndürme yani davranış farkedildiğinde görmezden gelmedir.
Uyarı daha sonra yukarda bahsettiğim yöntemlerle yapılabilir.
*Olumlu davranışları fark etmek ve takdir etmek işe yarar.Burada dikkat edilmesi gereken şu:Çocuğu değil davranışı ve çabayı takdir ediyoruz.
-Çok akıllı bir çocuksun-hatalı övgü
-Arkadaşlarınla tartışmadan oynaman ne kadar güzel...-doğru övgü
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Yavrunuza sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum.
Sevgiyle kalın...
Rica ederim.Aaa çok yardımcı oldunuz vakit ayırıp bilgilendirdiginiz için çok teşekkür ederim öncelikle. Son günlerde kendi başına oynaması daha da arttı aslında biz oturuyoruz çay falan içiyoruz arada katılıyoruz ama tamamen tv ye yada başka biseye kendimizi vermiyoruz ilgimiz onda ama çok fazla gelmiş olabilir. Söndürme için de çok ilginç şimdiye kadar biçok davranışını bu şekilde hallettik ve hiç zorlanmadık. Bu son olaylarda da aynı şeyi yaptik ama nafile aralarda oyun oynarken falan anlatıyoruz empati yapabilsin diye annesi de çok üzülmüştür benim üzülmeni hiç ister misin o yüzden arkadaşlarına iyi davran lütfen diyorum babası da konuşuyor. Psikolog o anda diz çöküp göz göze gelin kollarından tutup sakinleşmesi ekliyorum çok sinirlendin gözlerin büyüdü anlıyorum sakinles konuşalım diyin sonra da konuşun dedi. Onu uygulamaya çalışıyoruz ama çocuk o an sıkılıp kaçıyor o sözler havada kalıyor. Okul müdürü sevdiği bir şeyden mahrum bırakın dedi düşünme paspasi olayını da dedi ama benim içine sinmedi doğru bir yaklaşım gibi gelmedi nitekim siz de belirtmişsiniz.
Dilimizde tüy de bitse konuşmaya devam edelim o zaman biz napalim ama dediginiz hikayelestirme örnek verme ve bir hikaye kitabı okuma tavsiyelerinizı kesinlikle uygulayacağım. Hikaye kitabını psikolog da önerdi ama ben verdiği yöntemi denerken ise yaramadığını görünce saldım ne yalan diyim olmuyor ne yapayım dedim. Ama şuan biseyler gözümde daha çok netleşti yarın hemen aliyorum kitap cook çok saolun tekrar sevgiler...
ah ah hele bide 4 ü görün tam kendini keşfetmeye başlıyorHeh ben de onu diyecektim biz 3 teyiz 2 yaş dönemini mumla arıyorum mum
kızıma ; akşam uyku saatinde tv yi kapatıp uyku saatimiz geldi tv de uyudu artık açılmaz diyordum, ağlasa bile oyun saati bitti diyordum eşim uyuyormuş gibi yapıyordu.. oynamayın tv açmayın Işık’ları kapatın sadece gece lambası açık kalsın uyku saatinde, eğer gündüz çok uyuyorsa uyutmayın ki gece erken uyusun birkaç gün mızmızlanır ama siz kararlı durursanız oda erken uyumaya alışır gece uyanmaları memeden kesildikten sonra biter şimdi Meme için uyanıyor meme olmazsa bir kaç kez uyanır olmayınca uyumaya alışırMerhaba hanimlar. Ben isin icinden cikamiyorum. Sorun kizimin 2yas sendromuyla birlikte kendini ergen sanmasinin yani sira bir de gec uyumalari... :/
Esimle de birbirimize giriyoruz surekli bu yuzden. Hem birbirimize hic vakit ayiramaz olduk hem de kizimin gelisimi duzeni açisindan cok sacma oluyor bu durum..
Kizim hala meme emiyor 2yasina girmesine cok az kaldi. Oldu olasi hep memeyle uyumustur heralde. Memeye duskun de ..yani gun icinde de gelip gidip yapismak ister... uyku memeyle olunca uyumak icin hep bana bagimli. Hadi orasini gectim.. kizim (babasinin da istegiyle oldu biraz bu,ozluyorum yazik bilmem ne dedi) ortamizda uyuyor cogunlukla . Yani basimda besigi var. Gece icinde uyandigi vakitler meme verip geri dalinca oraya koyuyorm gerci ama.. ben de yorgun oluyorum sizip gidiveriyorum emzirirken. 3umuz uyuyoruz yani boylelikle..
Kendi odasinda uyutmayi denedim uyumuyor aglayip kalkiyor falan. Ondan once ben uyuyup kaliyorum zaten bi bakiyorum cocuk yok ,yataktan kacmis..ki zaten hadi uyuttum da geldim ben de yattim dyelim gece icinde hala 4 5kere kalkiyor ..biraz da kolayima geliyor sanirim yanimda yatmasi bu yuzden..
Ya napcam ben. Dun gece 12bucukta uyudu ve ben buna oh sukur dedim. Onceki gece 1bucukta uyumustu mesela.daha onceki gunlerde 2yi gecmisti..
Sabah erkenden kaldirayim diyorum uyanamiyor. Sinirli sinirli ihi ihi diye aglamalar falan..ya da meme cekistrmeler..geri uyuyor..
Gun icinde yorulsn gezelim diye disari da cikardm yordum da bana misin demedi. Sut bitki cayi ayran da pek ise yaramadi ki zaten 2 kasik bile zorla yer yarim caybardagi ancak icer. Istahli bi cocuk da degil. Hayir demeden yedigi tek sey cikolata hanfendinin zaten..
Ya bu bebekler bu kadar gec uyur mu? Valla esimle zaten olmayan muhabbetimiz iyice bitti. Soyle bi film izleyemiyoruz oturup kahve icemiyoruz. Cinsellik zaten bitik durumda. Saat 2de ben bayginlik geciriyorum mesela. Cocugu uyutcam diye iyice uyku moduna girmisim. Esim uyumus etmis..nasil olablir ki cinsellik. Bi de esim bana kiziyor sende bi numara yok ki,istesen gece uyandirirsin beni diye.. Ya ben cocuktan once bayilip gidiyorum ne sevismesi diyorum ..ama hep beni sucluyor. Bi uyku egitimi verememisim de..baska 2lerde uyuyan cocuk hic yokmus da. E buyur sen ver uyku egitimini nasil vericeksek..
Not: memeden kesme isini de dusundum geri caydim dusundm vazgectim.. yani kiyamiyorum sanki.. ve esas ben hazir degil gibiyim. Onu uzaklastircakmisim gibi sanki.. sanki bidaha hic oyle bi bagimiz kalmiycak ..cesaretim yok.. eger emmeyen zaten aramayan bi cocuk olsa kendiliginden bile birakirdi sanirim ne biliyim...
Not2: cok halsizlik uyku hali ile birlikte bas agrisi da cekiyorum. Kan sayimi yaptirdim b12im cok dusuk cikti sinirin baya altinda hatta.. demir de sinirda tam.. demir kullaniyorum ama b12 emzirdigim icin kullanamiyorum su an.. yani halsizsin uykusuzsun sabretmen gerek boyle annelik olmaz biz nasil dayaniyoz gece uyumuyoz vs diyecekler icin belirtiyim.. :/
Cocuk bana carpip carpip gupp oturuyir bazen yere. Benim de dibimde hepO kucağa tırmanma sürekli kucak isteme bizde de mevcut malesef. Bazen "alamam oğlum işim var" diyorum. Atıyor kendini yerlere.. Hafif de değil ki artık.
Babasını hiç istemiyor. Ama bana şapır şupur. Ki eşim ilgisiz de değil. Ancak benim yokluğumda oynamasına izin veriyor.
Haftasonu avm ye gittik evde yapmadığı şeyleri bile orada sergiledi.
Evden çıkarken hazırlanıyorum resmen adım adım peşimde. Bir arkamı dönüyorum ona çarpıyorum.
Hani birey olup bağımsızlık oluşturuyorlardı. Bu ne şimdi?
Dun 10 gibi uyandirdim..biraksam 11i bulurdu heralde..Uyku rutini oluşturun. Diş fırçalama pijama giyme kitap okuma emme ve uykuya geçiş. Işığı kapatın, odanın kapısını kapatın. Sabahları ne kadar ağlarsa ağlasın erken uyandırın. Geç uyanan çocuk geç yatar. En geç 8 de uyansın çocuk. Öğlen 1 saat uyutun ihtiyacı olursa. Biz eşimle birlikte uyutuyoruz. Evde hiç ses olmuyor. Uyku saatini her gün yarım saat öne çekin. Mesela bu gece 10:00 da gidin odaya ertesi akşam 09:30 da. İlk günler uykuya dalması 1,5 saat falan alıyor ama yataktan çıkamadığı sürece eninde sonunda uyuya kalıyor.
Maşallah ne tatlı.ah ah hele bide 4 ü görün tam kendini keşfetmeye başlıyor
anneyle babayla inatlaşmalara başlıyor çat çat cvp veriyor.
4 yaşındaki oğluma al annecim kilotlarını çekmeceye yerleştir dedim.
- tı tı tı senin elin mi yok ,kolun mu yok neden yapmıyosun diyor.
bu senin fikrin sen yapmalısın diyor.
Hic cesaretim yok su memeden kesme olayina. Evin icinde her an meme icin pesimde geziyo. Yuvarlanarak ustumde ordan oraya atlayarak oyun yaparak meme yiyor..yani oyun oldu bi aktivite oldu sanki. Bir de su aglama krizlerinde kuut diye kendini yere atip kafayi gumletip agladigi zamanlarda falan hep memeyle sakinlestiriyorum. Buna da alisti cocuk.kızıma ; akşam uyku saatinde tv yi kapatıp uyku saatimiz geldi tv de uyudu artık açılmaz diyordum, ağlasa bile oyun saati bitti diyordum eşim uyuyormuş gibi yapıyordu.. oynamayın tv açmayın Işık’ları kapatın sadece gece lambası açık kalsın uyku saatinde, eğer gündüz çok uyuyorsa uyutmayın ki gece erken uyusun birkaç gün mızmızlanır ama siz kararlı durursanız oda erken uyumaya alışır gece uyanmaları memeden kesildikten sonra biter şimdi Meme için uyanıyor meme olmazsa bir kaç kez uyanır olmayınca uyumaya alışır
Üstüme tanımam uyku konusundaMerhaba hanimlar. Ben isin icinden cikamiyorum. Sorun kizimin 2yas sendromuyla birlikte kendini ergen sanmasinin yani sira bir de gec uyumalari... :/
Esimle de birbirimize giriyoruz surekli bu yuzden. Hem birbirimize hic vakit ayiramaz olduk hem de kizimin gelisimi duzeni açisindan cok sacma oluyor bu durum..
Kizim hala meme emiyor 2yasina girmesine cok az kaldi. Oldu olasi hep memeyle uyumustur heralde. Memeye duskun de ..yani gun icinde de gelip gidip yapismak ister... uyku memeyle olunca uyumak icin hep bana bagimli. Hadi orasini gectim.. kizim (babasinin da istegiyle oldu biraz bu,ozluyorum yazik bilmem ne dedi) ortamizda uyuyor cogunlukla . Yani basimda besigi var. Gece icinde uyandigi vakitler meme verip geri dalinca oraya koyuyorm gerci ama.. ben de yorgun oluyorum sizip gidiveriyorum emzirirken. 3umuz uyuyoruz yani boylelikle..
Kendi odasinda uyutmayi denedim uyumuyor aglayip kalkiyor falan. Ondan once ben uyuyup kaliyorum zaten bi bakiyorum cocuk yok ,yataktan kacmis..ki zaten hadi uyuttum da geldim ben de yattim dyelim gece icinde hala 4 5kere kalkiyor ..biraz da kolayima geliyor sanirim yanimda yatmasi bu yuzden..
Ya napcam ben. Dun gece 12bucukta uyudu ve ben buna oh sukur dedim. Onceki gece 1bucukta uyumustu mesela.daha onceki gunlerde 2yi gecmisti..
Sabah erkenden kaldirayim diyorum uyanamiyor. Sinirli sinirli ihi ihi diye aglamalar falan..ya da meme cekistrmeler..geri uyuyor..
Gun icinde yorulsn gezelim diye disari da cikardm yordum da bana misin demedi. Sut bitki cayi ayran da pek ise yaramadi ki zaten 2 kasik bile zorla yer yarim caybardagi ancak icer. Istahli bi cocuk da degil. Hayir demeden yedigi tek sey cikolata hanfendinin zaten..
Ya bu bebekler bu kadar gec uyur mu? Valla esimle zaten olmayan muhabbetimiz iyice bitti. Soyle bi film izleyemiyoruz oturup kahve icemiyoruz. Cinsellik zaten bitik durumda. Saat 2de ben bayginlik geciriyorum mesela. Cocugu uyutcam diye iyice uyku moduna girmisim. Esim uyumus etmis..nasil olablir ki cinsellik. Bi de esim bana kiziyor sende bi numara yok ki,istesen gece uyandirirsin beni diye.. Ya ben cocuktan once bayilip gidiyorum ne sevismesi diyorum ..ama hep beni sucluyor. Bi uyku egitimi verememisim de..baska 2lerde uyuyan cocuk hic yokmus da. E buyur sen ver uyku egitimini nasil vericeksek..
Not: memeden kesme isini de dusundum geri caydim dusundm vazgectim.. yani kiyamiyorum sanki.. ve esas ben hazir degil gibiyim. Onu uzaklastircakmisim gibi sanki.. sanki bidaha hic oyle bi bagimiz kalmiycak ..cesaretim yok.. eger emmeyen zaten aramayan bi cocuk olsa kendiliginden bile birakirdi sanirim ne biliyim...
Not2: cok halsizlik uyku hali ile birlikte bas agrisi da cekiyorum. Kan sayimi yaptirdim b12im cok dusuk cikti sinirin baya altinda hatta.. demir de sinirda tam.. demir kullaniyorum ama b12 emzirdigim icin kullanamiyorum su an.. yani halsizsin uykusuzsun sabretmen gerek boyle annelik olmaz biz nasil dayaniyoz gece uyumuyoz vs diyecekler icin belirtiyim.. :/
Braavoo 17 yasindaki nasil 21.30 da uyuyor yahu :) benim 2yasindaki ergen, 17yi dusunemiyorumm..Üstüme tanımam uyku konusunda
7 yaşındakinden 17 yaşındakine kadar hepsi 21.30 da yatakta :)
Ben doğdukları an , eve geldikleri gün ayırdım odalarını . Paşa paşa ben gittim çocukların yanına emzirmek için . Kendime sallanan yatarlı koltuk almıştım . Uykum feci ağırdır . Zombi gibi gezdim ayakta uyuya kalmayayım aman diye . Bir de çalışıyorum . Yaz dönemi extra izinliler ama bunun dışında bebekken dahil 21.30 yatak 06.00 kalkış .
Gelelim bugüne . İyi ettim hoş ettim de bu iki numara var ya onun o tatlı dili beni benden alıyor artık . Bana da bir haller oldu 30 dan sonra . Onun saçlarını karıştırarak uyumak bana terapi gibi geliyor. İstiyorum ki hep yanımda yatsın . Eşim dalga geçiyor benimle sana bir kedi alacam onu yatır aramızda diye
sizin sorununuzda uyku eğitimi 8 günde çözülür ama istikrarlı olacaksınız . Kendinizden ödün vermeyeceksiniz . 8 gün bu sıkıntıyı çekeceksiniz. Bir de ben üst katta yatıyorum küçük oğlum alt katta son odada .
Her gün saat 21 de pijamalar giyilecek . Pijama olmazsa olmaz. Bilecek çocuk onu giyince birazdan yatacağını . Sonra uyarılar gelecek . Son 20 dk son 10 dk hadi bakalım dişler fırçalansın diyerek yatağa gideceksiniz. Emzirmeyi keserseniz daha kolay aslında şu an bağımlısınız . İlk gün sabırla 1 saat elini tutun saçını okşayın , soru sorarsa uyuyorum diyin . Kısa cevaplar verin . Bu süre her gün 10 dk kısalır . 8 .gün 5 dk da iş tamam . Deneyin bence...