19.5 Yaşındaki Oğlumun Sorunu Nedir, Potansiyelini Gösteremedi ve Olgunlaşamadı?

altin degerinde yorum.
 
Çocuğunuz pimpirikli olan ebeveyleri sayasinde içine kapanmış, kendi potansiyelini ortaya koymasına izin vermemişsinizhiç maşallah, daha iyi bir hayat verelim derken çocuğu katletmişsiniz resmen , sorun sizsiniz...
 

Konunuzu anlatırken en başta verdiğiniz bilgi yani, oğlunuzun anne karnındayken kordon dolanması olması bence önemli.Çünkü anne karnındayken ve doğum sürecinde yaşanan herşeyin ileriki yaşamımıza etkisi oluyor.
Son durum olarak oğlunuz için yapabileceğiniz şey,ona destek olmaktır.Onunla konuşun,hayalleri var mı?Varsa,bunları gerçekleştirmek için çaba sarf etmesi gerektiğini,ona destek olacağınızı belirtin.Uzak veya sürekli eleştiren yada mükemmeliyetçi tavırlar göstermemeye dikkat edin.Aşırı müsemahalıda olmamalısınız.Aradaki denge önemli.
İhtiyaç duyduğuna kendiside inanıyorsa,psikolojik destek aldırın.Bir psikologla düşüncelerini daha rahat paylaşabilir.Kendini daha rahat ifade edebilir.Psikoloğun yol göstermeleri gelişimine katkı sağlayabilir.Sizde nasıl bir tutum sergilemeniz gerektiğini psikoloğa danışıp,beraber yol alabilirsiniz.
 
İyi geceler. Oğlumla aram fena değil ama bana bağımlıymış gibi davranıyor. Bağımlı olma bağlı olabilirsin dediğimde tamam diyor ama davranışı değişmiyor. Babasını sevmiyor ve babasını istemeden görüyor. Elinden ev işi çok olmasa da geliyor. Arada bir viledayla yer siliyor ve odasına süpürge tutuyor. Onun dışında bilgisayar ve telefonuyla ilgilendiğini gözlemliyorum. Okulu şu an tatil.
Mesleğim müzik öğretmenliği. Çözümler aradım ve daha önce birkaç kez oğlumu psikoloğa götürdüm ama sanırım tam kalıcı çözüm olmamış. Onun dışında hobisi olsun diye piyano ve gitar öğretmeye çalıştım ama çalmak istemedi. Yüzme ve futbol kursuna da gitti. Sanırım pandemiden sonra oğlum değişti ve iyice evine kapandı. Üniversitede de 1.dönem 6 dersin 4'ünden kaldı...
Babasının hastaligi nedir
İyi geceler. Mesajı şimdi gördüm. Eski eşimde majör depresyon ve manik depresif kişilik bozukluğu var... Biz evlendikten sonra çalışamadı ve rahatsızlığı şiddetlendi. Aramızda sorunlar çıktı, o yüzden boşandık.
 
Bir sürü şey yazdım ama sildim. Özet geçeyim. Çevrem ve kendim de bazı kısımlar için benzer süreçten geçtik. Bölümünü sevince derslere de daha iyi çalışır ve arkadaş az olsa da edinir. Kaliteli ise çok arkadaşa gerek yok. Fiziksel olarak zayıfsa spora vs gitmesi için yönlendirin. Hem psikolojik olarak da iyi gelir. Yüzme bile olur. Şimdiki okuduğu okuldaki ortal dersleri alsın. İstediği bölümü kazanınca en azından saydırır. Tekrardan üniversiteye hazırlansın. Not, arkadaş açısından benzer şeyler yaşadım. Sonra aştım yerimi benimseyince.

Çocuğunuz üzerinde kontrolünüz varsa da elinizi çekin. Kendi işlerini kendisi yapsın. Ayakkabı bağlama, fermuar çekmeyi vaktinde sanırım hep siz yaptınız ki çocuk öğrenemedi. Belki de pasifliğin en büyük sebebi sizsinizdir.
 
Buraya bence 19.5 sene‘yi sığdırmışsınız , bize acımadınız mı? Neyse özetle bir doktora görünmeli , teşhis koymak burada zor olacak.
 
Ama teşhisi psikolog koyamaz ki, psikiyatristle görüşmeniz lazim.
 
Ben de anne karnında mekonyum yutmusum, kaka yapip yemisim yani, demek ondan burnum boktan cikmiyo
 
Yok kisisel degil bizimkiler nazlidir uzun okumayi sevmezler gerekirse aralarindan bir yiğit cikar konuyu özetler ama siz oglum 19.5 yasinda icine kapanik ,tesekkurler yazmaliydiniz digerleri bize malum olurdu
Yok annem, simdi liste halinde sayisal sema cizdirecek bilgiyi döktü yaziya. Biz burda istatistiki bilgi arastirmasi yapmiyoruz ki, kacinci ayda dis cikti, vs kacinci ayda resim yapti. Her detayi ay ay kronik bilgi seklinde ve cok uzatarak paylasinca kimseye bisey ifade etmiyo bi yerden sonra. Sanki isin teknik kismini, ozete dökmüş ama duygu yok yazida. Ana ogul iliskis nasil ben cozemedim mesela. Bebekken anneyle bagi nasildi vs?
 
Bisey merak ettim, esim sürekli yatiyodu cocukla ilgilenemedi. Ben de sürekli calisitodum demişsiniz, o dönem cocukla kim ilgileniyodu?
Konu sahibi cevap vermiyo bana nedense, arkadas şizoid kisilik bozuklugundan bahsetmis, nette bulduğum:
. Genellikle 1-3 yaş arasındaki yanlış ebeveyn tutumlarına bağlanmaktadır.

Ebeveynin çocuğa yeterli zamanını ve ilgisini vermemesi, çocukla konuşmaması, göz teması kurmaması, oynamaması, güldürmeye çalışmak gibi duygusal anlamda besleyecek hizmetleri vermemesi, rehberlik yapılmaması sayılabilir. Özetle ebeveynin sevgisini göstermemesi belirleyicidir.

Baba hasta evde ilgilenmiyor, anne çalışıyorken boyle bı dönem gecirmis olabilir misiniz?
 
O kadar cok aylik yazisi okudum ki sanki cocugunun yasini aylikla hesaplayan annelerle dalga gecmek icin acilan fake bir konu hissi yaratti bende.

Cocugun babasi bipolarmis, genetik kokenli bir rahatsizlik ve sadece halk arasinda en cok bilinen sekilde mani ile depresyon donemlerinin surekli gecisinden olusmuyor. Farkli turleri var. Cocugunuzda da olabilir ve problemler ondan kaynaklaniyor olabilir. Bir psikiyatriste yonlendirmeye calisin.
 
kisilik bozukluklari genelde cocugun yapisi ve genetigi ile ilgili.. yani dogustan gelen ozellikler..
 
Ama teşhisi psikolog koyamaz ki, psikiyatristle görüşmeniz lazim.
Oğlumla psikiyatrist konusunu konuştuk ama daha ikna edemedim...
Bisey merak ettim, esim sürekli yatiyodu cocukla ilgilenemedi. Ben de sürekli calisitodum demişsiniz, o dönem cocukla kim ilgileniyodu?
Oğlum 2 yaşındayken kreşe gönderdim. İşten çıkıp kreşten aldıktan sonra evde ilgilenmeye devam ettim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…