- 25 Şubat 2014
- 899
- 1.705
- 133
Aynen her daim gözü açık ve hakim olmalıyız. Ama işte herşeyi kontrol edemiyor insan oğlu. Konu sahibini ben çok bilinçli gördüm. Kızındaki değişikliği farketmiş ama belki geç farketmiş. O sırada yeni doğum yaptı belki, ilgisi kaydı vs... kızına aklını veremedi. Hayat her zaman yolunda gitmeyebiliyor.Diğer annelerin, psikiyatri konusunda bilgisi olan güvenilir insanların tecrübelerinden faydalanmak, okul öncesi sormak gerektiğini düşünüyorum ben. Misal çok sevdiğim ve çocuğu konusunda bilgisi-tecrübesine güvendiğim bir ablam var, okul zamanı nasıl problemlerle karşılaştığını, çözme yöntemlerini dinlerim. Anlatayım birini somut örnek olsun, oğlunu kreşe verdiğinde sorunsuzdu ama sonradan kreşe gitmek istemedi çocuk. İlk anda basit bir şımarıklık küskünlük olduğunu düşünmüşler ve önemsememişler, bir aya kadar çocuğun sırtında döküntülü cilt problemi oluştu. Yediği şey mi alerji yaptı vb. düşünmüşler, doktor tahlil vb derken bir şey çıkmamış ancak doktor bu halin aşırı stresten ileri gelebileceğini de eklemiş. Küçücük çocuk neyin stresini yapabilir diye düşünürken kreşteki hocaları ile görüşmüşler ve birkaç çocuk ile problem yaşadığını öğrenmişler, basit bir şey gibi anlatılmış kendilerine.
Bu arada çocuğa da soruyorlar güzel güzel ama ağzından tek kelime alamıyorlar, duygusal bir çocuk.
Bu durumda çocuğu oyun ile açıyorlar, halasını çok sever, halası ile birlikte araba-lego vb bir oyun kuruyorlar, oyunda bazı çocuklar birbirini itermiş gibi yapıyor halası, minik birkaç soru derken çocuk dökülüyor. 4-5 çocuk bir araya gelip sınıfın ucunda sıkıştırmışlar, salt gözlüklü olduğu için.
Sonra tabi kreş ayağa kalkıyor nasıl bu bilgiyi atladınız diye, çocuğu alıyorlar vb. neyse düzeliyor.
Ben bunları dinliyorum, yöntemleri anlamaya çalışıyorum çünkü benzer yollardan geçeceğim diyorum.
Diğer yorumumda dediğim gibi, ne kadar dikkat de etsek bir noktadan bulabilir, bilinmez, sadece mümkün olduğunca gözü açık-hakim olmalıyız elimizden geldiğince. Misal çocuk kreşe gitmeyi ilk reddettiği an basit bir şımarıklık olarak görmeden araştırıya geçmek gibi.
Sevgili konu sahibi sevindirici olan şu ki kızın en sonunda derdini paylaşmış. Ve bir teşhis konmuş. Çocuklarda okb nasıl seyreder, anne baba ne yapmalı eminim bununla ilgili kitaplar vardır. Alın okuyun, bilinçlenin. Doğru doktoru bulabilmek hem çok önemli hem de biraz şans işi.
Allah size ve kızınıza sabır versin. Eşim de 30 yaşında yakalandı bu hastalığa. Beş yıldır tedavi görüyor. Çok şükür çok iyileşti. Bir an önce şifa bulmanız dileğiyle....