Yeni Bir Hayat

Yeni Bir Hayat'ın Yaş Ortalaması...

• Ankete Katılan
    1.174
sadece maşşah desem çokmu az olurrrrr
allahım nasıl bir sadelik nasıl bir incelik maşallah canım harika olmuşsun hepsi birbirinden güzelll allahım bir ömür mutlu huzurlu ol

:) çokk teşekkür ederim inş hepimiz hep mutlu olalım :)))

bugünlük kaçıyorum ben görüşmek üzereee :)) iyi akşamlarr herkesee

bu kanunun içeriğini patronuma göstermek istiyorum bana bir link verebilirmisiniz önüne sunabilmem için

ALO MALİYEEE

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 120 ve geçici 6. maddesi gereği "Kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin Kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar işçilerin kıdemleri için 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır".

Kadın işçiler evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde iş sözleşmesini kendi arzuları ile sona erdirebilirler. İşe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence kadın işçilere 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

1475 Sayılı İş Kanunu'nun, 14. maddesi, kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını belirtmiştir. 14. madde hükmüne göre " ...kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi... hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzeVİRÜSrinden ödeme yapılır".

Uygulamada, ülkemizde kadın işçilerin evlilik nedeniyle işi bıraktıkları, kıdem tazminatına hak kazanmalarına rağmen, işverenlerinden talep etmedikleri, işverenlerin de durumu "istifa" şeklinde yorumladıkları görülmektedir.

Kadın İşçilerin yoğun olduğu özellikle tekstil ve gıda vb. sektörlerde yapılan denetimlerde kadın işçilerin bu husustan haberdar olmadıkları gözlenmektedir.

Kadın İşçi Evlilik Nedeniyle İş sözleşmesini Ne Zaman Sona Erdirebilecektir?

İş Kanunu'nun 14. maddesindeki hüküm 'kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi' şeklindedir. Yasal düzenlemeden anlaşılacağı üzere iş sözleşmesini sona erdirebileceği süre evlilik tarihini takip eden 20. günde olabilir, 1 yıllık sürenin dolmasına 20 gün kala da olabilir. Bilindiği üzere işçilerin (kadın-erkek işçi ayrımı olmadan) evlenmelerde üç güne kadar izin hakları vardır ve bugünler iş Kanunu'nda çalışılmış gibi kabul edilir[1].

Eşinden (Kocasından) Boşanarak Çok Kısa Bir Süre Sonra Boşandığı Eşiyle (Kocasıyla) Evlenen Kadın İşçi Kıdem Tazminatına Hak Kazanır mı?

Kocasından boşanarak çok kısa bir süre sonra boşandığı kocasıyla tekrar evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alması, hakkın kötüye kullanılmasıdır. Böyle bir durumda işverenin ödeme yapması gerekmez. Ödeme yapıldı ise ödediği miktarı işveren geri isteyebilir.

Evlenme Nedeniyle Kıdem Tazminatı Alarak İşten Ayrılan Kadın İşçi Daha Sonraki Dönemlerde Başka İş yerlerinde Çalışabilir mi?

Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadın işçinin daha sonraki dönemlerde çalışma hakkını kaybettiğinden söz edilemez. Önceki işinden ayrıldıktan hemen sonra, daha kolaylıkla yürütebileceği yeni bir iş bularak çalışmasını da sürdürebilir.

İşverenliğe Müracaat Şartı

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin evlilik tarihini takip eden 1 yıl içinde, işverenliğe dilekçe ve ekinde evlenme cüzdan fotokopisini içerecek şekilde müracaat ederek, kıdem tazminatı talep etmesi gerekir. Bilindiği üzere kıdem tazminatının ödenmesi için iş sözleşmesinin son bulduğu tarihte, kıdem tazminatının ödenmesi şartlarından biri olan çalışılmış sürelerin toplam 1 yılı doldurmuş olması gerekir. Aksi halde kıdem tazminatı ödenmez. Örneğin; 01.01.2004 tarihinde işe giren, 01.07.2005 tarihinde evlenen kadın işçi 30.06.2006 tarihine kadar kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilecektir.

Kıdem Tazminat Hesabı

Örneğin; 01.01.2004 tarihinde işe giren ve 01.02.2006 tarihinde evlilik gerekçesiyle işi bırakan aylık 750 YTL brüt ücret üzerinden maaş alan kadın işçinin toplam hizmet süresi 2 yıl 1 aydır.

Aylık Brüt Ücret x 2 yıl = 750 x 2 = 1.500 YTL
Aylık Brüt Ücret 12) x 1 ay= 750:12=62,50 x1 = 62,50 YTL
Toplam Kıdem Ücreti (Brüt) : 1.500 + 62,50= 1.562,50 YTL
1.562,50 x 0,006 = 9,38 YTL[2]
Net Ödeme : 1.562,50-9,38 =1.553,12 YTL
Kadın işçiye; 1.553,12 YTL kıdem tazminatı ödenecektir.

İşverenlikçe Ödeme Yapılmaması Durumunda Kadın İşçilerin Hakları

Evlenen kadın işçiye müracaatı halinde kıdem tazminatını ödemeyen işveren hakkında kadın işçiler doğrudan İş Mahkemesine müracaat edebilecekleri gibi, idari yönden incelenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına veya Bölge Müdürlüklerine şikayette bulunabilirler.

Sonuç

Ülke gerçeklerine uygun çalışma yaşamının en iyi düzenlemelerinden biri olan, 1475 Sayılı iş Kanunu'nun 14. maddesinde belirtilen; 'kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı' hükmünün tüm çalışan kadın işçiler tarafınVİRÜSdan bilinmesi hak kayıplarının önlenmesi açısından önemlidir.

[1] 4857 sayılı Iş Kanunu Md:46 ve 55
[2] Kıdem tazminatı ödenirken sadece damga vergisi kesilir.

canım çok teşekkür ederim peki nişanlım diyor ki yada bunu yapmasın işsizlik maaşı ile ilgili senin yolunu açsın ne dersin konuşayım bak kardeşim bu yasa böyle ya bu ya bu

canım çok teşekkür ederim peki nişanlım diyor ki yada bunu yapmasın işsizlik maaşı ile ilgili senin yolunu açsın ne dersin konuşayım bak kardeşim bu yasa böyle ya bu ya bu

ewt işkur var işkurda da gün sayısı istyolar en az bir yıll yanlış bilmyosammmmm cnmmm 6 10 ay arası alırsın orda çalıştığın gün sayısına bağlı sana kağıt verirler işkur kağıdı işveren kendim çıkardımmm die çalışanı mağdur etmemek için sana böle yapan biri bunu yaparmı bilmyorummm cnmmm çalıştığın yeri sen daha iyi bilirsinnn şansını deneee

yada dersin cnm ben evlenişyorummm nişanlım eşim çalışmamı istemyor kanunlara göre evelennin hakkı var hani beni siz kendinizi çıkartıyo gibi yapcaksınız zaten ben işsizlik maaşşındanda yararlanıyımm de güzel dille anlat 6 10 ay arası veriyolar cnmmm asgari ücretten yatıyosa aylık 300 lira fena değil hani rakan konusss bi bakalımmm nişanlında gelsinnnn o varken bişeyde ses çıkaramaz pekkkk haniii nacizhane fikrim buuu prim gününe bağlı 6 10 ay arası maaş alman tatlımmm yeterince yardımcı olduysam ne mutluu

seçenek sunucam canım ya sen öde diyecem ya devlet ödesin

ŞEHİDİMİZİN DÜĞÜN DAVETİYESİ...böyle şeymi olur yaa...10 gün sonra evlencekmişnişanlısının halini düşünemiyorummmm

Kızlar ben bugün son kez yazıyorum
Gece yolcuyum bildiğiniz üzre
Bir iki gün girmeyecem gelince hemen damlarım zaten biliyosunuz
Ev mev tutcaz vs işte işlerimiz var malum
Görüşürüz canlar hepinize kolay gelsinn...
Beni özleyin anacım
Baaayyyyyyyy

Cilt keşke mesajımı görseydinnnn((

Son düzenleme:
selam canlar anca şimdi okuyabildim geçmişi ama fazla bakamadım baya yoruldum bütün çeyizlerim bu gün itibariyle tamamlandı. hepsi gitmek üzere odamda bekliyor artık:26:

daha bişey anlamadım ama giderken çok tuhaf olucam galiba artık yolcu olduğumu hissediyorum büyüdüğüm evde.
evdekiler bana misafir gözüyle bakıyor ne kadar çaktırmak istemesem de garip oluyorum. 2 ay 2 hafta sonra yeni hayatıma adım atacağım, YENİ BİR HAYATA merhaba diyeceğim bende o kadar yıl bekleyişten sonra, Allah'ım pişmansız etsin, hiç ayırmasın bizi birbirimizden.

geçmişi fazla okuyamadım baya yorgunum çünkü.

okuyabildiğim kadarıyla yazıcam; unuttuğum varsa affola

aramıza yeni arkadaşlar kayılmış gmze ve kırmızıpapatya hoşgeldiniz kızlar
birde katılmış oda evli white_butterflies hoşgeldin canım başka varmı yeni katılan görmedim.

isyanım ve masatakvimim kimin önce bebegi olacagı konusunda beni seçmişsiniz galiba, anam daha evlenmedik kıslar bi evlenelim. Allah'ım göstersin o günleri. daha çok erken şöyle 1-2 olmasa iyi olur hem birbirimize alışırız.

prensesim iyi yolcuklar canım
Allah işini rast getirsin canım, gönlünüze göre bir ev bulun inşallah.

Troubledoll357357 canım işten ayrılcakmışsın 30 Haziranda bir sorun çıkaramazlar canım yasal hakkın o senin. nikahını yapınca iş yerine istifanı verirken evlenme sebebi ile yazıcan o zaman alıyorsun paranı. benim birkaç arkadaşım öyle yaptılar.

ama bu aralar yasada değişiklik olacak kızlar iyice araştıralım her an kalkabilirmiş evlilik tazminatı.

eşlerimizle hitaplar konuşulmuş biz genelde aile yanında ismimizle hitap ederiz , arada canım deriz, dışarıda aşkım, sevgilim ,hayatım deriz. nikahtan sonrada hatun ve efendi eklendi şehit yakınlarımıza Allah'tan sabır diliyorum... kökü kurusun bu teröristerin inşallah. bitmediler usanmadılar boş bir amaç uğruna savaşmaktan

good_heart,moonlight ,yenidendogdum,krizantem,cilt,mucizem,cgdm ve adını yukarıda yazdığım ve
forumdaki sayamadığım diğer gelincikler herkes nasıl bakalım konuşamadık bu gün hiçbirinizle.

isyanım dayın nasıl olduuu

Biz batirdik herseyi ya cok cok ciddi bi kavga ettik
konu amacindan tasti
o beni ben onu sucladim
evlere gittik once normal sobra iki bira icti
normalim ben diye diye dahada batirdi suanda don ayril istiyosan dedim
bi kac gunr belli olur demis ise gitsem yazcam hepsini yoldayim ;(

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…