-
- Konu Sahibi mahmut abi
Elden ayaktan düsenler icin bakima muhtac olanlar kimse oyle bir durumda olmak istemez. Ve bu ne yazikki bizim elimizde degil.Valla bizim ailenin kadınlarında hiç öyle baktıran olmadı.
Eşimin babaannesi benim dayımdan genç ay oy diye yatıp gelinlere baktırma derdinde. Dayım yengem arkadaşlarıyla akrabalarıyla gezip kendi evlerinde çocuklarını ağırlıyor. Çocuklarına dert değil neşe veriyor.
Benim anneannem 85 yaşında vefat etti. Vefat ettiği güne kadar evinde kaldı ve çocuklarına baktırma gibi bir talebi olmadı. Her gittiğimizde kendi yemeğini yaptı yedirdi. Sadece temizliğine falan yardıma giderdik talebi olduğundan değil yorulmasın diye bizimkiler isterdi.
Benim de özendiğim şey bu. Kimseye yük olmadan yaş almak istiyorum.
Annem 68 yaşında korosuna da gidiyor, kursuna da gidiyor. Arkadaşlarıyla buluşmaları da oluyor. Eşimin babaannesi 72 yaşında hayattan bezmiş.
Bu bizim topluma has bir şey.
Ben de öyle dedim de... Eğer aynı şehirdeyseniz sorun yok. Biz 3 aydır eşimle ayrıyız adam 900km uzakta ailesi ile yaşıyor şimdi ve işin ilginci keyfi de yerinde. Orada arkadaş edindi, çevre yaptı, iyice yerleşti ve bana "sen hayatımda olmasan ben yıllarca yaşarım burada annemin babamın evindeyim" dedi.
Ya Mahmut abi bu adamın başka kadınlara dümdüz asılmasına laf edene kadar bir şekilde adam idare ediyordu, memnundu da hayatından. Çünkü başka hiçbir kadın bu kadar başkasına asılan bir adama bu kadar fazla güvenip alan acmazdi. Ne zaman ki dur dedi adam vinnn kaçtı anasına babasına. Biraz da bahane oldu.Niye evlenmis? Yasasaymis ailesiyle madem.
Üzümü bulduk da bir de çöpsüzünü mü bulacağız? :) Aramıyorum gerçekten. Bir gün eşim (gerizekalılık düzeyinde saf ya) bana "ben hep senin gibi çöpsüz üzüm hayal ettim zaten" dedi. Ay utanmaza bak ya benim annem babam ölmüş, ya sağ olsalardı? keşke sağ olsalardı. Neyse. ben babam öldükten sonra istifa ettim, biraz da miras kaldı ayıptır söylemesi, aç değilim açıkta değilim ne diye mobbinge maruz kaldığım hafta sonları ve bayram izni bile olmayan sevmediğim bir iş ortamında devam edeyim" dedim. Karar vermemdeki faktör para değildi, para yardımcı oldu sadece. İş yerinde aşırı mobbing vardı ama bu da değil kendimi etik olmayan ve kendi değer yargılarıma aykırı işler içinde buldum. Başımızdaki profesör öyle istedi diye verilerle oynamak, araştırma ve yayın sonuçlarını onun istediği yönde manüpüle etmek gibi, bir de aşırı stres altında çalışıyorduk. Bir gün ben altımda çalışan bir stajerin kalbini kırdım. Kızın ömüzları düştü ama cevap veremedi. Cevap verememesi demek benim ona mobbing yapmış olduğum anlamına gelir. Baktım ben de benzemeye başladım.. Bu çarkın içinde olmak istemiyorum dedim. O gün babamın mezarına gitmiştim. babam düz lise mezunu kendi işi vardı. Belki eş ve baba olarak çok hataları vardı ama kimse ona iş hayatında "bize kazık attı, bize mobbing yaptı, iyi biri değildi" diyemez. O yönde çok ahlaklı dürüst bir insandı. Ben "isterlerse benim mezar taşıma döçent yazsalar prof yazsalar ne olur ben bu adamın tırnağı kadar olabilir miyim?" dedim ve o gün istifa ettim. Çeviri ve istatik işi yapıyordum. Başka çalışma arkadaşlarımın araştırma projelerine dışarıdan dahil oldum. evlendikten sonra da buna devam ettim ama bu aralar epey kesintiye uğradı. Yine bu işe dönebilirim veya beni üzmeyecek başka işe de yönelebilirim. Boş kalmak iyi değil. Şu an iş hariç istifa ettiğimde hayal ettiğim hayatı yaşıyorum. Yaşımı yeni üyelik alırken biraz düşürdüm (onlar hanesindeki 5li ve üstü rakamlar insanları korkutuyor) ama aslında 53 yaşımdayım, gençlıkteki libidom da yok başıma bela olacak. Hiç gerek yok hayatıma yeni bir erkek sokmama, bu ancak kuyruğuma teneke bağlamak olur en iyi ihtimalle. Sadece eşimle iyi anlaşıyorduk aslında ailesi olmasa beni kısıtlayan biri değil ama böyle oldu ne yapalım? "Keşke sen de çöpsüz üzüm olsaydın" diyemem. Ben onun yerinde olsaydım ne yapardım kendi annemi babamı bir şekilde yaşadığım şehire getirmek için ısrar ederdim, ve gelirlerdi de. Onun annesi babası benim annem babam gibi anlayışlı değiller. Annesi belki ikna olur da babası asla. Eşim de böyle bir tercih yaptı. Onun tercihi, benim hatam ise onunla birlikte gitmemem. Bu hata ise bunun sonucuna da katlanacağım ne olacaksa...Bak ben eşimi çok severim, ailemden öne koyarım hatta. Ama insanoğlu nankör, çok fedakarlık yapmam. Yarın bir gün biz de bir sebepten ayrılsak bi süre üzülürüm ama nihayetinde eşin gibi gider başkasını bulurum. Şimdi bu sevmiyorum demek değil çok seviyorum ama kendimi daha çok seviyorum. Sizin de sevginiz varmış ama ilişkinin ömrü dolmuş demek ki. Hazır henüz gençlik gitmemisken başka yol mu çizsen? Anladığım kadarıyla iş hayatın yok ya da aktif değil, ailen de rahmetli olmuş, öyle seni oyalacayacak ya da ayak bağı olacak bir durum yok. Bence kesin kararı verdiyseniz uzatmayın ayrılın, tekrar alıcı gözle bi hayat arkadaşı bak. Daha çöpsüz üzüm olsun dememe gerek yok sanırım
Ben bakarım. Her zaman başımın üstünde yeri vardır pamuk kayınvalidemin ve kayınpederimin. Saygı ve hizmette kusur etmem. Kendi anne ve babam ile nasıl ilgileneceksem onlara da öyle bakarım elimden geldiğince maddi manevi. Onlardan gelecek sevaba ve Allah razı olsun sözüne ihtiyacım var. Çünkü kayınvalidem bir gölge gibi takip ederek kendisine isyan ettirmiyor, zorla hürmet ettirmiyor. Her akşam kendisini ziyaret etmemiz için bizi zorlamıyor, bana laf sokup aşağılamıyor, işten eve geldiğimde sofra kurulu oluyor, kışlık yiyeceklerime kadar dondurucumu hazırlamış Rahime anne. Çocuğumuz yok henüz, bugün gelinim, yarın kayınvalide olmayacağım ne malum ? Hiçbirini yapmasa bile nankör gelemem. Onlar olmasa sevdiğim adam olmazdı, evlenemezdim. Gelinlerin eş ailesine bakma yükümlülüğü yok ne dini ne de hukuki açıdan buna itirazım yok ama ben temiz bir vicdan insanlık adına ekmek yediğim yerde kimseye sırtımı dönemem.
İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez” (Buhârî, “Edeb”, 18)
Merhamet etmeyen kimseye merhamet olunmaz” (Buhârî, Edeb 18; Müslim, Fezâil 65. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 145;Tirmizî, Birr 12
''...Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler. Rahim (akrabalık bağı) Rahmân'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır. '' (Ebû Dâvûd, Edeb 58; Tirmizî, Birr 16)
Ya Mahmut abi bu adamın başka kadınlara dümdüz asılmasına laf edene kadar bir şekilde adam idare ediyordu, memnundu da hayatından. Çünkü başka hiçbir kadın bu kadar başkasına asılan bir adama bu kadar fazla güvenip alan acmazdi. Ne zaman ki dur dedi adam vinnn kaçtı anasına babasına. Biraz da bahane oldu.
Aa demek bekar hayatını arıyomuş ben de ne iş diyodum hem anasına babasına bakmaya gitti hem keyif yapıyor. Mahmut demek buna kanıp arkasından gitse kadına anasını babasını baktırıp kendi fik fik gezecekti. Neyse 3 ay sonra başlar sitemlere beni tonla sorumlulukla bıraktın burda sen bekar hayatı yaşıyon diye başına ekşimeye gelir kadının. Bu yaştan sonra kaç gün g.t gezdircekse.Ya Mahmut abi bu adamın başka kadınlara dümdüz asılmasına laf edene kadar bir şekilde adam idare ediyordu, memnundu da hayatından. Çünkü başka hiçbir kadın bu kadar başkasına asılan bir adama bu kadar fazla güvenip alan acmazdi. Ne zaman ki dur dedi adam vinnn kaçtı anasına babasına. Biraz da bahane oldu.
Ya değişik bir adam. Mesela sanmıyorum gelip suçlayacağını, o tip biri değil. Aslında manipüle bile etmiyor adam, dümdüz ben buyum insan canlisiyim, sadece kadına değil erkeklere de sıcak kanliyim diyor ve yetiyor Mahmut abiye. Güveniyor, alan açıyor. Ama adam da kısıtlamıyor. Bir şekilde aile konusu olmasa yine çapkın tavırlara göz yumsa yuvarlanıp giderlerdi, sorunları yoktu. Zor insanlar değiller, beklentileri az, seviyorlar, maddi sorunları yok falan. Ama Mahmut abi tek başına da öyle, adamın yoldaşlık dışında bir artısı kalmiyor ki neden çeksin?Aa demek bekar hayatını arıyomuş ben de ne iş diyodum hem anasına babasına bakmaya gitti hem keyif yapıyor. Mahmut demek buna kanıp arkasından gitse kadına anasını babasını baktırıp kendi fik fik gezecekti. Neyse 3 ay sonra başlar sitemlere beni tonla sorumlulukla bıraktın burda sen bekar hayatı yaşıyon diye başına ekşimeye gelir kadının. Bu yaştan sonra kaç gün g.t gezdircekse.
Bu adam gelip gider böyle. Sorumluluk almaz. Hayatına tam girmez. Mahmut da okeyse sıkıntı yok. Ama gerçek bir evlilik istiyorsa bu adamı başindan bir an önce temizlemeye baksın. Ömür geçip gidiyor.Ya değişik bir adam. Mesela sanmıyorum gelip suçlayacağını, o tip biri değil. Aslında manipüle bile etmiyor adam, dümdüz ben buyum insan canlisiyim, sadece kadına değil erkeklere de sıcak kanliyim diyor ve yetiyor Mahmut abiye. Güveniyor, alan açıyor. Ama adam da kısıtlamıyor. Bir şekilde aile konusu olmasa yine çapkın tavırlara göz yumsa yuvarlanıp giderlerdi, sorunları yoktu. Zor insanlar değiller, beklentileri az, seviyorlar, maddi sorunları yok falan. Ama Mahmut abi tek başına da öyle, adamın yoldaşlık dışında bir artısı kalmiyor ki neden çeksin?
Ay ben olsam boşar bi tane çözsüz üzüm bulurum yalan olmasın. Herkesin kendi fikri tabi, ben yaşlılıkta hayat arkadaşı imkanım varsa olsun isterdim, kendisi de ayrilirsam bekarlık güzel böyle kalirim dedi. Zaten yanlış aklımda kalmadıysa çevreye ayrılık yoluma girdik demişlerdi, neden bu kadar sohbet halindeler onu tam anlamadım.Bu adam gelip gider böyle. Sorumluluk almaz. Hayatına tam girmez. Mahmut da okeyse sıkıntı yok. Ama gerçek bir evlilik istiyorsa bu adamı başindan bir an önce temizlemeye baksın. Ömür geçip gidiyor.
Bu adam gelip gider böyle. Sorumluluk almaz. Hayatına tam girmez. Mahmut da okeyse sıkıntı yok. Ama gerçek bir evlilik istiyorsa bu adamı başindan bir an önce temizlemeye baksın. Ömür geçip gidiyor.
Ben kestiremedim. Sanırım o an'a göre değişir fikrim. Çünkü kvdem çok geçimsiz biri kb da öyle.Eğer çocuk veya iş gibi bir engeliniz yoksa ileride kayınvalideniz veya kayınpederiniz yaşlanıp bakıma muhtaç duruma gelirse ( kendi evinize alarak veya onun evine taşınarak) bakar mısınız? Yoksa ev üzerine ev olmaz, dünyaya bir kere geliyoruz, benim de bir hayatım var, deyip ona kendi evinde bakıcı mı tutarsınız?
Dürüst olmaya çalışın.
Konu açmayacaktım ama burada okuduğum çeşitli ve birbiriyle ilgisiz alakasız konularda bazı ayrıntılar beni sürekli tetikledi. BDV’de konu açtın ama kendi derdini anlatmadın derseniz, yani yeri gelirse anlatırım bu önemli değil ama bu soruya gelecek yanıtlar kafamdakileri biraz netleştirir belki diye açtım.
evet bitmedi...Sevgi bitmediği için mi bu haldesiniz
Eğer çocuk veya iş gibi bir engeliniz yoksa ileride kayınvalideniz veya kayınpederiniz yaşlanıp bakıma muhtaç duruma gelirse ( kendi evinize alarak veya onun evine taşınarak) bakar mısınız? Yoksa ev üzerine ev olmaz, dünyaya bir kere geliyoruz, benim de bir hayatım var, deyip ona kendi evinde bakıcı mı tutarsınız?
Dürüst olmaya çalışın.
Konu açmayacaktım ama burada okuduğum çeşitli ve birbiriyle ilgisiz alakasız konularda bazı ayrıntılar beni sürekli tetikledi. BDV’de konu açtın ama kendi derdini anlatmadın derseniz, yani yeri gelirse anlatırım bu önemli değil ama bu soruya gelecek yanıtlar kafamdakileri biraz netleştirir belki diye açtım
Sevgi bitmediği için mi bu haldesiniz
evet bitmedi...
Bu anlattığınız iki senaryo da benim aklıma gelmedi desem büyük yalan olur. Bir fragmanını da yaşadım zaten ailesinin yanında kalıyorken. Annesinin yardıma ihtiyacı var, ben annesine yardım ediyorum, kendi fik fik geziyordu dışarılarda. Bir de en başlarda ben annesi ile mutfakta kan ter içinde iş yapıyoruz, bizimkisi geçmiş salonda baş köşeye yatıyor ayaklarını uzatmış. Bir kızdım. Bu ne böyle dedim ya, sen sanki evin paşasısın biz de hizmetçileriz. Gel dedim otur yanımızda, yine iş yapma ama bizimle muhabbet et, hadi ben neyse de annen yaşlı kadın, ayıp bu yaptığın dedim. Bir de kadın erkek eşitliğini savunur, "ev işi sadece kadın işi değildir, ben feministim" der lafta. Neyse artık öyle yapmıyor da, yine her bulduğu fırsatta dışarılarda fik fik geziyor. İşte "gelinler kayın ailelerini istemiyor" diyor bir de. Niye istemiyorlar acaba bir düşün? Butün işler, tüm sorumluluklar, her şey gelinin omzunda oluyor, gelin kendini feda ediyor erkek ise fik fik dışarılarda geziyor, eve gelip yan gelip yatıyor sonra da "ben anneme babama bakıyorum" oluyor anam da anam babam da babam, karısı ise kötü gelin.Aa demek bekar hayatını arıyomuş ben de ne iş diyodum hem anasına babasına bakmaya gitti hem keyif yapıyor. Mahmut demek buna kanıp arkasından gitse kadına anasını babasını baktırıp kendi fik fik gezecekti. Neyse 3 ay sonra başlar sitemlere beni tonla sorumlulukla bıraktın burda sen bekar hayatı yaşıyon diye başına ekşimeye gelir kadının. Bu yaştan sonra kaç gün g.t gezdircekse.
Bakarım anne baba bugün kendi annemiz babamız aynı durumda olsa bakıcımı tutardınız yoksa siz mi bakardınız bir de bu açıdan bakmak lazım nasıl siz kendi halinize atamazsınız eşiniz de atamaz yani atamaz derken şunu bahsediyorum eğer gerçekten kötü insanlar değilse size haksızlıkları olmadıysa bakılır ama ben Allah rızası için bakardım sonuçta imtihan dünyasındayız Rabbim kimse öyle bir duruma düşürmesin çünkü birine muhtaç olmak çok zor bazı insanlar vardır yıkar eder bakar ama kıymet bilinmez oyle tıpe bende bakmam o ayrı ama gerçekten iyi insanlarsa bakarım yaniEğer çocuk veya iş gibi bir engeliniz yoksa ileride kayınvalideniz veya kayınpederiniz yaşlanıp bakıma muhtaç duruma gelirse ( kendi evinize alarak veya onun evine taşınarak) bakar mısınız? Yoksa ev üzerine ev olmaz, dünyaya bir kere geliyoruz, benim de bir hayatım var, deyip ona kendi evinde bakıcı mı tutarsınız?
Dürüst olmaya çalışın.
Konu açmayacaktım ama burada okuduğum çeşitli ve birbiriyle ilgisiz alakasız konularda bazı ayrıntılar beni sürekli tetikledi. BDV’de konu açtın ama kendi derdini anlatmadın derseniz, yani yeri gelirse anlatırım bu önemli değil ama bu soruya gelecek yanıtlar kafamdakileri biraz netleştirir belki diye açtım.