uzun zamandır kadınlar kulübünü takip ediyorum. Özellikle bir konu olsun da kırıcı yorumlar yapayım, dalga geçeyim, kötü yorumlar yapayım diye bekleyen grup var. Yani soru soruyoruz böyle şeylere karşı olabilirsiniz. Gönül ister ki her meslek grubu hak ettiği yerlere gelsin. Yani böyle şeyler varken de başvurmak isteyenler gayet haklı bence. Yaşam koçlarına gidenler onun yetersiz olduğunu görüp bir daha gitmez em,n olun. O alanda kendini geliştirecek belki. Tek bir kursla olacak bir iş değil zaten. Yıllarını verecek belki. Yani sanki büyü yapacak, falcı, hoca gibi bir sey sordum da hemen kötü yorumlar gelmeye başladı. Ben bilenlere sordum tekrardan yeniliyorum sorumu!
Konu hakkinda bilgim olmasa yazmazdim bu bir
Ikincisi soru soruyorsaniz iyi kötü yorumları okursunuz dikkate alip almamak sizin elinizde
Üçüncüsü ben psikologluktan da bahsedildigi icin iki mesleğin de farklı olduğunu özellikle vurguladim.hatta psikolog psikiyatrist ve yasam kocu arasindaki farkları da dilim döndüğünce anlattim eğer bunu da muhalefet olarak algiladiysaniz, o zaman bence hic bu islere girismeyin çünkü öncelikle bu tür seyleri yapmak için her seyi kabul edecek kadar yargısız ve kabullenici olmak gerekir. Yasam koçu siz olmasaniz da biraz bilginiz olmalı ki siz de kardesinize tavsiyede bulunabilesiniz.
Ben son 3-4 yıldır firsat buldukca bu tur kisisel.gelisim konularinda seminer/kurs/workshop vs katilmis bir insanım. Amacım kendime bir seyler katmak ve farkli bakis acilari kazanmak.
Yasam koclugunu bir hak olarak dusunmeniz bile bakis acinizin bu islere yeterli olmadıgi izlenimini verdi bana. Bir üniversitenin bin liralik sertifika programina katilip da alabilirsiniz hatta online olarak videolardan da egitim veriliyor 600-700 liraya. Almak kolay en fazla 1-2 ayinizi alir. Paraniz varsa alirsiniz amenna.
Ama birine yol arkadasligi yapmak, hedeflerine yürürken yaninda olabilmek için arkadaslarin da dedigi gibi önce kendini gerçekleştirmek, kendine iyi bir yasam koçu olabilmek gerekir. Beden dilini kontrol edebilmeyi, diksiyon ve tonlamayi doğru kullanabilmeyi, önyargısızca dinleyip yorum yapmadan kisiyi hedefleri dogrultusunda destekleyebilmeyi gerektirir. Kardesiniz bu egitimleri 2-3 sene alip kendini geliştirmeye ne kadar hazir? Bu surecte hemen seans yapma hevesi olmamali, maksadi önce kendini kisisel olarak geliştirmek olmalı. Bu yolda 100lerce kitap okumayi da göze almalı. Ve bu yolda "ben artik oldum" demeden her gecen gün daha fazla bilgi ve deneyim kazanmasi gerekir.
Hayatta ne yasadi ki derken, tanidigim cogu yasam koçu bu işe yasam.kocu olmak için baslamamis, kendi yasadigi sorunlari aşabilmek için katıldığı seminerler sonucunda edindigi deneyimleri paylasmak için egitim ala ala yasam.kocu olmuslar. Kardesinizin hayatinda ne gibi seyler oldu, bir travma mi yasadi, hayattan ne dersler aldi da insanlara bunu aktaracak?
Bu sorular kucumseme amacli degil, bir insana doğru bir kocluk yapabilmek için deneyim.gerekir.
Nasil ki üniversite okuyan biri hop diye hemen isin uzmani olamiyorsa, staj/is tecrübesi araniyorsa bu kocluk icin de gecerli.
Olaya para verdim.sertifika aldim diye bakmamak lazim, çok boyutlu bakin lütfen
Kardesiniz ne kadar sabırlı, karsisindakini ne ölçüde dinler, dinlerken yargidan ve yorumdan bagimsiz sadece karsi tarafin gözünden olaya bakabilir.mi? Bunlari düşünün oyle.karar verin.