Yardım etmek yerine acımayı seçmek.

nice1985

Başka dallara tutunmak yerine, kendime ağaç oldum.
Kayıtlı Üye
14 Nisan 2014
3.182
3.064
448
Bir tanıdığımı aracılığıyla hayatına dahil olduğum ayşeden sizlere bahsedeceğim. anne ve babası küçükken Ayşeyi halasına veriyorlar. Tahminimce evlilik dışı bir çocuk da olabilir.bu güzel Ayşe dayısının yanındanda kovuluyor. O gün okula gidecek ne yol parası ne bir TL si. Tanıdığım Ahmet abim bunun tüm ihtiyaçlarını karşılayıp 1 aylk harçlığını veriyor. Bnada telefon konuşmasında bahsetti. Çok üzüldüm. Malum bnm çoook büyük sorunlarım var. Ve ayşenin telefon numarasını aldm. Tanıştık. Ona bir kaç aydır kendim ve her ay dahil ettiğim arkadaşlarımla yardımcı oluyoruz. Çok şükür okulunu bitirecek yanıma gelicek onu güzel bir işe sokacağım. Bn yokluğu kimsesizliği görmüş biri olarak onu çok iyi anlıyorum.
Yakın bir arkadaşıma bahsettim durumu. O da bizde yardımcı olalım bir dahaki ay dediği için ona yazdım. Varmı kızın resmi merak ettim dedi. Bnde whatsaptan profil resmini attm. Bana dediki kusura bakma bu makyajı yapabilecek bir kızz fakir olamaz. Bnm torunm var ona yardım ediyorum dedi. Oğlu 9 bin maaş alıyor. Çok cnm acıdı... Sanki benim evladıma der gibi cnm acıdı. Ona hiç bir şey demedim. Sen bilirsin dedim. Sen yardımcı olrm demiştin o nedenle seni rahatsız ettim dedim. Ben şok.... Ben o kadının parasına mı kaldım,, o çocuk ona muhtaçmııı Ben bakamam mı sen kim oluyorsun da gibi gibi kendi kendime söyelnip sinirlendim.
Ayşenin makyajına gelince sadece mat koyu kahve ruj ve rimel vardı.... Kızımız beyaz tenli kara kaşlı kara gözlü bir kız... Zaten güzel. İnanın abartı bir durum yoktu. Olsada bu kız o malzemeleri yazın çalıştığı için almış olabilir, arkadaşından resim çekmek için alıp kullanmış olabilir... İnsanların çoğunluğu yardım etmek yerine acımayı seçiyorlar. Bir durum karşısında Aaa yazık diyip ama ben ne yapabilirimi söylüyemiyorlar.

Halasının yanında mıymış ayşe dayısının yanında mı? Bu detay bile beni rahatsız etti mesela. Yardım edeceğim insanın en başta güven vermesini isterim çünkü.

Ben de burs verdiğim bir öğrencinin bursunu aynı olmasa da benzer nedenlerle kestim. Tek bir fotoğraftan yola çıkmazdım tabi ki ama bu tip ayrıntılar önemli bence.

İnsanlar istiyorlar ki yardım edecekleri kişilerin temel ihtiyaçları bile olmasın. Makyaj yapmasıyla edeceği yarfımın ne alakası var. Saçmalık. Genç kız istemiştir yapar bu durum onun maddi durumunu göstermez ki. Ama bizim ülkede insanlar istiyor ki yardım edeceği kişi temel bakımını bike yapamayacak durumda olsun, ona muhtaç olsun, acıyıp haline vah vah diyelim. Çok yazık asıl o yardımı yaparım diyip de yapmayan o kişiye, daha da dönüp bakmayın yüzüne.

Durumu olmayan insanların sürünmesini bekliyoruz toplum olarak, gelen yardımlarla insan evine güzel bir şey alsa yada üzerine çok görülüyor neden, çünkü o kişinin durumu yok ve iyi hiçbir şeye layık olamaz.

Genç bir kızın dudağında ruj olmasından daha doğal ne olabilir ki, makyaj yapmak için bile zengin mi olmak gerekiyor.

Arkadaşınızın para veresi yokmuş bir kere boş bulunup tamam demiş ama pişman olmuş gibi geldi bana çünkü insan yardım edeceği kişinin niye fotoğrafını görmek ister ki!

+10000 aynen katılıyorum.

Üff.. Allah Ayşeyi hepinizden kurtarsın. Sizin de beğenmediklerinizden bir farkınız yok benim gözümde. Yardım yapacaksanız bir Allah bir siz hadi bir de en fazla yardım ettiğiniz kişi bundan haberdar olsun. Fotoğrafını başkasına falan yollamak niye? Muhtaç bir insanı neden illa deşifre etmek gerek? En gıcık olduğum şey.

Insanlar garip ihtiyaç sahibi birine yardim edince o kişinin en ufak bir keyfi davranışına onun artik yardıma ihtiyacı yok gözüyle bakıyorlar. Karşı tarafında insan olduğunu unutuyorlar. Allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin.

Birine yardım edeceksem evet durumundan bahsederim,adresini veririm gitsin görsün ama fotoğrafını göstermem aaaa bak bu demem ben.
Zaten orada olay kopmuş.
Ayrıca makyajla yoksulluğun alakası nedir ya
Hiç makyaj yapmayan fakir mi oluyor bu durumda.

Bu ülke yardım konularında öyle büyük pislikler yaşadı ki artık insanlar yardım etmeye korkuyorlar. Bu sene ortasında tip 1 smalı çocuğum var diyen annenin yalan söylediği ortaya çıkmıştı mesela, kadın paralarla kaçmıştı falan. İnsanlar bu kadar kötü olunca yardım ederken insan 5 kere düşünüyor aptal yerine konuluyorsun çünkü. Bu adamda kızın size yalan söylediğini düşündü muhtemelen. Ben de mesela smalı çocuklara yardım ediyorum ama valilik onayına bakıyorum, raporlara bakıyorum, kampanyası tamamlanan ne yaptı diye bakıyorum. Malasef bu güvensizliği bize yine bu millet verdi.

Bahsettiğiniz kişi fotoğrafını yolladığınız kızın maddi yardıma ihtiyacı olduğuna ikna olmamış ..yani aslında konu başlığınızda değindiğiniz " acıyıp üstüne yardım etmemezlik yapmamış". Siz yardım etmek istersiniz ..başkası istemeyebilir.Belki sizin bilerek bilmeyerek aşırı bahsetmenizden etkilendi veya size ayıp olmasın diye "tabi bende yardım etmek isterim " dedi ama aslında çok da gönlü yoktu bilemeyiz..

Bu olay bana şunu hatırlattı. Bir gün çok fakir bir kadın varmış, kocası ölmüş o da evlatlarıyla kala kalmış. Bir Grup kadın üzülmüş ve yardım etmişler. Gel zaman git zaman kadın işe girmiş ama yine de destek oluyorlarmış. Ve o kadın bir gün sırtına yeni bir kazak almış , bunun üzerine dedikodusu çıkmış. Ooo parayı buldun hala utanmadan yardım alıyorsun demişler…
Kadına bir kazağı yakıştıramamışlar.
Bir de çok meral ettim , bu konuyu neden açtınız ?
Nice ben sana üzülüyordum ama her konunda ne kadar iyi biri olduğunu anlatmayı bırakmalısın.
Ne kadar acı çektiğini..
Ne kadar fedakar olduğunu vs.

Adamin yargısı cirkin abilir, ama sizin kizin fotografini atmaniz da o kadar cirkin. Ayrica birilerinden beklentiyle yardimla yasayan herkes onlarin fikirlerinin kiskacinda kalmaya muhtac biraz malesef. Herkes yardim yapacagi insani da secebilir, yardim etmek istemeyebilir de. Genc bir kiz kendisi valisarak harcligini cikarsa onun icin en dogrusu olur.

İnsanlar istiyolar ki yardim edecekleri insan yolda yatacak kadar fasfakir olsun daha büyük sevap point toplayabilsinler. Garip bi sekilde daha cok ihtiyaci olana veririm mantigi bile aslinda kendini düşünmelerinden başkasını degil.

Kaldi ki kadinin bu davranisi senin dediklerine güvenmediğini gösterir ki bu sana ayip etmesi demek hic hos yapmamis niyetinden dönerek.

Halası büyütmüş. İstanbulda bir süre dayısında kalıyormuş. Bu hikayeyi Ayşe bna değil bnm yakınım Ahmet abim anlattı. Aynı köylüler. Bn çok detaylı anlatmamış olabilirim.

Konuşmak için konuşmayın. Ne alaka ya. Burda bir şey yazmaya gelmiyor... Muhalefet. O kişi bnm yakın arkadaşım. Ona bahsetme de ne sakınca var... Normalde çok yardımsever biriydi... İlk anlattığımda çok etkilendi. Yanıma alacağından bahsettim. Yani ben taşmıyım.konşmayacakmıhım...bn yaptığım yardımı söylemedim. Vesile olalım diye ondan bunu istedim. Ya cvp yapmaya bile gerek duymuyorum. Sizin gibi düşünenler alıp bunu okusun.

Siz yanlış anladınız sanırım. Ahmet abim neden yanlış anlasınki... Zaten onun aracılığıyla tanıştım. Onun köylüsü.

Bana yardım ediliyor olsa ve yardım eden kişi fotoğrafımı başkalarıyla paylaşsa zoruma giderdi. Arkadaşlarıma da bahsettim demiştiniz, birden fazla kişi yani.

Bir de yardım içten gelerek yapılmalı, o kişinin kafasında soru işareti oluşmuş, şüpheye düşmüş, anlayışla karşılamanız lazım. Ha kesin söz verdiyse bu defaya mahsus destekte bulunup daha sonra devam etmeyebilirdi, bu daha doğru olurdu.

Evet birden fazla kişi... Bakın Bn tek başıma mücadele eden bir anneyim. Eşim yok. Kızıma ünüversite okuyor. Oğlum 18 yaşında çok ciddi durumları var.. Onlara ben bakıyorum. Anlayışlı davranmanızı rica ediyorum. Tek başıma bir çocuğu nasıl okuyabilirim. Düzenli olarak her y birileri yok. Bnm çok çevrem var ve hepside maddiyatı iyi kişiler. Bu ay bir öğrencimiz var ona yardımcı olalım dediğimde bna kim diye sormazlar.. Fakat bu kişi yakın samimi her gün beraber olduğum kişi... Yani ona resmini göstermeminde nesi yanlış... Şöyleki diğer yardım eden kişilere de yollasam bakın görün der gibi haklısınız. Asla böyle bir şey yapmam... Kimse de sormadı zaten. Bu arkadaşım ayşeyle konuşmalarımız şahit olduğu için merak uyandırdı zannedersem.

Anladım. Keşke arkadaşınız samimiyetinize dayanarak daha net ve açıkça soyleseymis neden vermek istemediğini. Belki de gerçekten söylediği gibi bu ay durumu müsait değildir, başka bir yere sözü vardir Belki bütçesini zorlayarak verecekti ama fotoğrafı görünce o kızın çok da muhtaç olmadığı, erteleyebilecegi duygusu oluştu.

Oğlu 9 bin alıyor demişsiniz ama borcluysa, para yönetimini bilmiyorsa miktarın önemi kalmıyor bazen. Bir çok olasılık var aslında.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…