- 25 Mayıs 2007
- 3.947
- 9
-
- Konu Sahibi ipektuncer
İnan bir karşılık beklemiyorum ve Elif'e yardım etmeyi çok istiyorum.
Onların bana vereceği ne gibi bir karşılık olabilir? Ama mükafatı Rabbim verirse, gerçek ödül o olur. Şimdi ben kalkıp o takımı alsam, o para benim "cebimdne çıkmış" bir para olamz, biliyorum. Fazlasıyla döner bana.
Ama onlardan da bir çaba görmek istiyorum. Tamam, gösterecekleri çaba benimle alakalı olmasın, benim bebeğimle falan alakalı da olmasın.
Ama mesela bir iş arasın, evlenene kadar çalışayım desin. Sadece annesine ve nişanlısına bırakmasın herşeyi. Tamam herkes bir değil, ama onun yaşındayken hamileydim, can taşıyordum ben. Bir ev geçindirme sorumluluğum vardı. Ve hatta ben Elif'in yaşından da küçüktüm, Elif'i okuttuğum dönemlerde.
Oğlana dayısı iş bulmuş, biraz uzakmış diye oğlan gönülsüz. Ama patron her sabah götürecekmiş onu. Ben olsam uçar giderim.
Bir kızım var, ikinci evladım yolda. Hala tereddütteyim, bir evin geçimini tek bir insnaın sırtına yüklemek doğru mu? Ya mağdur olursak, çocuklarımın bir eksiği olur da karşılayamazsak?
Bir yandan da, çok iyi biliyorum mutfaklarının boş halini. "Hiç bişeye ihtiyacımız yok, sağol canım" dediği zamanlar "hadi göster" dediğimde bir paket makarnadan başka bişeyi erzak olarak gösteremediği dönemleri biliyorum. Daha çok yakın zamanda yaşamışlar öyle bir dönem. Zeynep abla anlattı, o dönemi atlatmış olduğu için anlatıyor, yoksa asla yardım istemez.
Evde hiç erzak kalmamış, para bitmiş, oğlanın mezuniyetine zaten gidememiş yol parası bulamayacağı için. Oğlana para da yollayamamış. Resmen o orada aç kaldı, biz burada diyor, ağlıyor. Şu an iyiyiz, ama Allah bunaltmıyor, en fazla 3-4 gün sıkıntı görüyoruz diyor. Öyle de gözü tok.
O sıkıntılı dönemde Elif barut gibiymiş, çok sinirliymiş. "e tabi o hiç yokluk görmediki, çileyi hep ben çektim" diyor.
ben yazdıklarınızdan şunu anladım ki eğer yardım etmezseniz vicdanınız rahat etmeyecek..şuana kadar gerçekten baya yardımınız dokunmuş ama şöyle bişey varki siz zor durumdayken onlar size nekadar kucak açmışlar nekadar yardım etmişler..babanızın tehditlerine rağmen onlar sizden vazgeçmemiş..ben biran bile düşünmeyin derim..sizin kalbinizi Allah biliyor ve iyiliğinizin karşılığını muhakkak göreceksiniz..şu ölümlü dünyada bizi sadece yaptığımız iyilikler kurtaracak..mal mülk hiçbirşey kurtarmayacak ..bence size bu çok güzel bi fırsat ..ben zeynep ablanızın art niyetli olduğunu düşünmüyorum..siz yapın gönlünüzden geleni..onlar anlar veya anlamaz gören Allah var
ipektuncer onlar kendi hallerini bu kadar düşünmüyor demekki bir yolunu buluyorlar geçinmenin sende bu kadar dert etme bunları
ben o kızla aynı yaştayım 2 yaşında kızım var 1 yıl kendim baktım hemde tek başıma gurbette şimdi kendi memleketimdeyim annem bebeğe bakıyor ben çalışıyorum yapılmayacak şey değil yani o kızda istese bebek de bakabilir veya dışarda çalışabilir.
ama bence insanlık namına yardım amaçlı bir ihtiyacını giderebilirsin yemek takımı hoş bir hediye olur gerisinide kendileri düşünsünler.sonuçta bir düğüne bir nişana falan gittiğimizde yakın veya uzak olsun bir şeyler takıyoruz bir yrdımda bulunuyoruz.oda senin fakir bir aileye yardımın olsun hem içini rahatlatmış olursun.
Ben belki çok da vurgulamadığım halde, çok güzel 2 nokta yakalamışsın canım..
Evet, babamın tehditlerine rağmen hiç kapatmadı bana kapısını. Haftanın belki 3 günü ona giderdim hep.
Bir de Zeynep abla gerçekten çok iffetli, çok temiz bir insan. 30 yaşında dul kaldı, 2 çocuğu büyüttü. Namazında, niyazında, ağzından asla kötü söz çıktığını, birinin kalbini kırdığını işiten olmamıştır.
Böyle Allah dostu bir insanın duasını almak çok önemli. Bu fırsatı da kaçırmak istemiyorum bir yandan.
Ne onlara yağdır ne onlardan tamamen uzak dur diyorum..
Elbette balık vermeyelim, balık tutmasını öğretelim, çalışmaya hatta sorumluluk almaya yönlendirelim,
Elif evleniyor değil mi, bırak eşi ile kendisi düşünsün , kendi sorumluluklarını alsınlar.
Sen arada Zeynep hanımı yoklarsın, hal hatır sormak da yeterlidir bence..
Gidişata bakarsın canım, ona göre davranırsın, ama sırf kendileri kendi geleceklerini düşünmüyorlar diye insanları cezalandırmak neden?
Ben her zaman için ifrattan ve tefritten uzak durulması taraftarıyım, insanız neticede, birbirimizi kollayalım diye yaratıldık...
Benim söyleyebileceklerim bu kadar,
Son olarak bir hadisle bitiriyorum, ben çok severim bu sözü.
Bir iş yapacaksan eğer; sor, sor sor sen gel yine kalbine sor...
Şimdi konu başka bir yere gidecek ama bunu da tartışmış olalım bence...Allah'ın bunları göreceğinden kuşkusuz hiçbirimizin şüphesi yok...Zeynep ablaya yapılacak yardıma da diyecek hiçbişeyim yok...Hepimizin zaafları var o da dönem dönem yanlışlar yapmış kendini düşünmüş olabilir ama ipektuncere yaptıkları bunları tolore etmeye yeter...İyi ama ya çocuklar...Allah insana akıl da vermiş...Onlar o annenin emeğini hiç mi görmediler...Elifin yapısında da yokmuş çalışmak...Allah Allah...niye ki...Bunca zorluğun içinde Elif nasıl bu kadar rahatını düşünebilir...Ya da kardeşi...işyeri uzak diye gönülsüzmüş gitmeye...bak sen keyfe...söylesenize kaç kişi hayatının rahatlığını yatarak elde etti...Hanginiz ölmüş babanızın ardından anneniz sizi okutmak için kendini paralarken gizlice evlenip okulunu yarım bırakmayı düşüebilirdi...Hanginiz evin erkeği sıfatındayken üç kuruşla anenize yardım etmek varken aklından ama bu iş uzak dye geçirebildi...
Bana yardıma gelen hanım fakirliklerinde kızını evlendirdiği için borç içinde olduklarından bahsedip duruyordu, iki gün gel de yaz temizliği yapalım dedim yoruluyorum gelemem dedi...haftada iki gün çalışıyormuş abla....kızla kavga ettik üstüme bişey almıyorsun dedi bana dedi...kıyafetlerimi ayırmıştım kabanım vardı giyer mi bunu dedim..park bravvodan alınmış bir monttu gösterdiğim...gençler artık kısa şeyler giyiyorlar dedi almadı...Seçme şansın cebinde paran varsa vardır bence...sonra gedi yine kızıma dedim ki betinin çok makyaj malzemesi var o da kullanmadıklarını yollasın bana dedi dedi...kusura bakma ben makyaj malzemelerimi kaliteli alıyorum sonuna kadar kullanıyorum veremem dedim bozuldu...
İhtiyaç başka bişeydir...Keyfine düşkün olmak başka...Hem karnım doysun hem ekmeğim bütün dursun yok öyle...
Ya da ben o kadar melek değilim...