Yabancılar gibi çocuk yetiştirmek?

Dursalar vallahi billahi yaparım da durmuyorlar😂😂
Bizim yurdumuz bebelerinin durmama, ana babasız cıyak cıyak ağlama düğmesi açık kalmış herhalde...
Ben yapamam 🙄Anayım ben Ana en çok ben anayım 😂😂
Gerçi anneanne kalsalar hatta kocamda kalsın o zaman arkama bakmadan tatile gidebilirim şuan😂

Cok haklisiniz. Hollandada yasiyorum burda bu bilinen birseydir; bir cocuk agladigi zaman kimse mudahale etmez. Her cocugun bu surecten gectigi bilinir. Kimse yadirgamaz.
Bizim burda da sokakta tanımadığın insanlar bile müdahale eder.

Başıma gelen bir olay, şehirler arası yolculuk yaparken su almak içim bir pastanenin önünde durduk geçen yazdı sanırım. Oğlum 4 yaşında o zaman. Tutturdu 1 liralik dilim kek almak için. Hijyen olarak hiç alışveriş yapabileceğim bir yer değil. Oğluma evde birlikte yapacağımızı, onu almayacağımızı söyledim. Çıkarken kapıya yapışıp ağlamaya başladı. Ordan geçenler ne istiyor biz alalıma kadar getirdiler. Bir yandan onlara laf anlatmaya çalışıp bir yandan oğlumu sakinleştirmek epey zor olmuştu. Bir de onlar alalım dedikçe bizim ki daha da artırdı ağlamayı

Oğlum önce sağlıklı olsun, sonra mutlu.Gerisi bir şekilde hallolur. Elbette anne olarak hatalarım olmustur ve olacaktır. Ama asla başkalarının çocuğu ile kendi çocuğumu kıyaslamam. Mesela çocuklar rutini sever, dakiktir diyorlar. Ama olmuyorsa kasmam. Ne zaman acıkırsa o zaman yer veya ne zaman uykusu geliyorsa o zaman uyur. Çünkü şu dönem de çocuklar eve tıkılı kaldı. Enerjilerini atamıyorlar. Benim de çocuğum için ne hayallerim vardı. Onu yazın yüzmeye, kısın da oyun grubuna yazdırcaktım. Ama her şey planladığımız gibi olmuyor malesef

Kendi tecrübemi söyleyebilirim ancak. Yeterli güvenlik önlemlerini alarak çocuklarımın istediği her yeri kurcalamsına izin verdim böylece başkalarının evlerinde görmemiş gibi davranmadılar hiç. Hayır dediğime asla dönüp evet demedim başkasının evet demesine de izin vermedim ve sebebini de hep söyledim yaşları kaç olursa olsun; bu yüzden bir kaç sinir krizinden sonra hayırın hayır olduğunu öğrendiler. Canlarını yakacak şeyleri çok tehlikeli değilse tabi yapmalarını engellemedim ama kazalara karşı hep diplerindeydim. Çocuk yetiştirme konusunda kştaplar okuyun adem güneş bu konuda çok iyi. İstiyorsanız başaracağınıza eminim. Kolay gelsin.

Gecenlerde yalovada cocugumu parka goturdum. Seni birkac kere sallayip sonra oturacagim dedim. Sallayip hizlandirdim ve cok yakininda bir banka oturdum. Tahminim 3 4 yaşlarında bir kiz oglumu sallamaya çalıştı. Anlik refleksle aman dikkat et yavrum salincak carpmasin dedim. Cunku oglumu hizli sallayıp oturmustum.
Annesi bozuk bir turkceyle, carparsa sallanan salincagin arkasina gecmemeyi ogrenir ben onu uyarmiyorum dedi. Fiziginden rus gibi tahmin ettim ama bilemem tabii.
Elalemin cocuguna karistigim icin üzüldüm. Ben asla o kadinin yaptığını yapamam mesela. Cocugumu tehlikede gorunce benim tum mantik mekanizmam devreden cikiyor :KK70: onleyebilecegim birseyse mutlaka uyaririm. He inadina yapmaya devam ederse tabii ki suratina yer salıncağı. Gidip sarilan, kucaklayan yine ben olurum
valla kadin hakli bence.
kizim 13 aylikti yurumeye basladi koltuk tepelerinden indirimedim tam 21 aydir kizim cikma dusersin aman yavrum dikkat et diyorum dilimde tüy bitti
gecen ütu yapiyordum arkamda yine kanepenin tepesine tirmandi aman kizim demeye kalmadi hop yerde buldu kendini sonuç; artık koltuk tepelerine cıkmiyor
tecrube lazimmış demek ki çocuğa şimdi bisey yapamk istedigi zaman hic yok demiyorum
onu yapinca söyle olabilir ama sen bilirsin istersen yap diyorum yok yapmam diyor 😂😂😂

Ben yapamam 🙄Anayım ben Ana en çok ben anayım 😂😂
Gerçi anneanne kalsalar hatta kocamda kalsın o zaman arkama bakmadan tatile gidebilirim şuan😂
Güvendiğim, çocuklara karşı tutumunu bildiğim insanlara bırakabilirim.
Böyle 2 dostum ve ailelerimiz var.
Ben versem de almazlar, aldıklarında 2 saate arayıp iade ediyorlar zaten.

Ben o çocuklarda öğrenilmiş çaresizlik olduğunu düşünüyorum . Müdahaleden uzak ağladığında tepki vermeyen susmasını bekleyen ebeveynler. Ben bunu yapamam biz millet olarak duygusalız ağlayan bebeğe-çocuğa dayanamaz üzülürüz . Sevgi açısından bebeklikte doyuruluyoruz istisnaları dışarda tutuyorum . Müdahalesiz yetişen bebeklerin anne baba sevgisini tam alamadıklarını hissediyorum sanki bu benim görüşüm .

Mudahalesiz diyorsunuz ama cocuk agladigi zaman arkani donup gitmiyorsun. Yaninda duruyor, sakinlemesini bekliyorsun. Yavrum ben senin iyiligni dusunmek zorundayim veya uzuluyorsun biliyorum ama buna izin veremem’ gibi konusmalar yapiyor teselli ediyorsun. Burda cocuga ogretilen her istedigi olmamasi. peki siz boyle durumlarda nasil davranmayi dusunuyorsunuz/davraniyorsunuz cocugunuza?

Zeynepinharikalardiyari var Instagram'da, bilen bilir. O da hamile şimdi, Danimarka'da. Bugünkü storisinde şey demis; doktora birkaç şey sormus 'soyle şöyle yapsam sakıncası olur mu,böyle böyle yapayım mi' falan, doktoru şaşırmış demiş ki 'hasta degilsin,hamilesin. Normalde napiyorsan aynen hayatına devam et'
Yani bence olay burada başlıyor. Bizde hamile kadin markete gitse kabahat. Herkes ağır hasta gibi davranır. Bisiklete bineceğim desin linç edilir. Spora devam edeceğim desin, dikkat etmeyip bebeğini kaybeden hayali hikayelerle korkutulur, bir ton felaket senaryosuyla korkutulur. Doğum bile aslında binlerce yıldır her insan ve hayvan tarafından doğal şekilde yapılan bir şey olduğu halde hastane odası,yatar pozisyon ve ilaçlarla bagdastirilir...
Aslında insan oğlunun ne kadar doğal bir süreci...
daha bunun aman kizim lohusanin mezari 40 gun acik bekleri
lohusaya al basari nazar değeri bilmem nesi var çünkü biz kutsanmiş toplumuz her müsibet bize gelmek icin hazirda bekliyor
baska toplumlara gitmiyor

Güvendiğim, çocuklara karşı tutumunu bildiğim insanlara bırakabilirim.
Böyle 2 dostum ve ailelerimiz var.
Ben versem de almazlar, aldıklarında 2 saate arayıp iade ediyorlar zaten.
Bende bir sene sonrası için arkadaşlarinla ve eşimle yalnız tatil planları yapıyorum. 😄

En son bu sene Nisan Ayı için öyle bir plan yapmıştık, virüs çıktı seneye artık nasıl bir felaketle karşılaşırız bilmiyorum 😌

Bakan olsa bende bırakirim güvendiğim insanlara.

Benim çocuklarımla ilgili bir konumda anneliğime eleştiriler gelmiş ve çocuklarımın davranışlarını aşırı bulan anneler olmuştu. Biri 3 biri 1,5 yaşında iki kızım var. Ancak toplum içinde beni zor durumda bırakacak aşırı davranışları olmaz hiç. Terrible 2 ve horrible 3 sıkıntılı geçmiyor. Ben instagram ve youtubeda çocuk gelişimi ile ilgili sayfalar takip ediyorum. İlk aklıma gelenler uzm simge soydan, attachmentparentingturkiye. Oldukça faydasını gördüm tavsiye ederim. Çocuklarımız bizi doğdukları andan itibaren anlıyorlar. Bol bol iletişim kurun. Ağlama, kendini yerlere atma gibi davranışlar kendini ifade edemediğinde, dikkat çekmek istediğinde olabilir. Çocuğunuza yeterince sevgi ve ilgi gösterir olumsuz davranışlarını değil olumlu davranışlarını pekiştirirseniz dikkat çekmek için bu şekilde davranmayacaktır. Dil gelişimi tamamlanmadığında kelimeleri kendisini ifade etmek için yetmediğinde de hırçın davranışlar olabilir. Bu zamanlarda çocuğunuzun hizasına eğilip göz teması kurarak aynalama yapabilirsiniz. Ayrıca hayır, olmaz, yasak gibi sözlerle reddetmeniz ve kısıtlamanız da olumsuz davranışlara sebep olabilir. Yapmasını istemediğiniz şeyler olduğunda neden yapılmayacağını açıklayarak alternatif sunmanızı öneririm. Ayrıca bir şeyleri ağlayarak ya da aşırı davranışlar sergilediğinde elde etmişse hep bunu kullacaktır. Hayır dediğinizde agladıysa susturmak için istediğini verirseniz bu alışkanlığa dönüşür. Çocuğunuzun birey olduğunu asla unutmayın, bol bol konuşun ve sevin.

daha bunun aman kizim lohusanin mezari 40 gun acik bekleri
lohusaya al basari nazar değeri bilmem nesi var çünkü biz kutsanmiş toplumuz her müsibet bize gelmek icin hazirda bekliyor
baska toplumlara gitmiyor
Oğlum erken doğdu 1 ay kuvezde kaldı. Ben hergün gittim emzirdim falan. 1 gün moral olsun diye kardesim çağırdı. Giderken bir tanıdık aradı ve loğusa kadın olarak kırkım dolmadan dışarı çıktığım için dehşete kapıldı. 😂😂

Bizim burda da sokakta tanımadığın insanlar bile müdahale eder.

Başıma gelen bir olay, şehirler arası yolculuk yaparken su almak içim bir pastanenin önünde durduk geçen yazdı sanırım. Oğlum 4 yaşında o zaman. Tutturdu 1 liralik dilim kek almak için. Hijyen olarak hiç alışveriş yapabileceğim bir yer değil. Oğluma evde birlikte yapacağımızı, onu almayacağımızı söyledim. Çıkarken kapıya yapışıp ağlamaya başladı. Ordan geçenler ne istiyor biz alalıma kadar getirdiler. Bir yandan onlara laf anlatmaya çalışıp bir yandan oğlumu sakinleştirmek epey zor olmuştu. Bir de onlar alalım dedikçe bizim ki daha da artırdı ağlamayı

Ayy ben evin icinde buyukler mudahale edince sinir oluyorum. Malesef karsi taraf kirilacak ama tesekkur edip kibar bir sekilde karismamalrni soylerdim.

neden ses çıkarmiyorlar biliyormusunuz toplum icinde cocuga kizinca bu sefer de cocuga ne bagiriyosun ne kiziyosun cocuk o daha diye senin tepene biniyorlar insan kendinden utaniyor ben garibim galiba diye.

O da doğru. Zaten burayi okuyunca anladim. Eşimin ailesi de çok sessiz bir aile değil cocuklari da haliyle kendilerinden beter. 3 cocuk bir araya gelsin disardan duyan sanir 15 cocuk var oyle bir gurultu, oyun oynmalari bile gurultu 🙄

Sonra ben suclu oluyorum ortamlarinda durmayip kalkinca. Alisik degilim ki, ben tek cocuk buyudum, oyle geniş akraba cevremiz yoktur, komşuculuk desen hiç olmadi. Baya kendi halimde ve sessiz bir tip olarak eşimin ailesi afrikali kabile gibi geliyor. 😂😂😂

Ben almanyada yasayan biri olarak bile basaramadim bol sans bi olaya sahit olmustum alman kadinin cocugu yerlere atmis kendini nasil bagiriyor inanamassin ben bile ayy gunah dedim kadin cocugun yanina ayakta durmus o krizi atlatmasini bekliyor ...cocuk agladi agladi ben bittim alisweristen cocuk bitmis hala agliyo en son annesiyle konustu annesine alacanmi dedi hayir aglamana yazik oldu ama bu birseyi degistirmedi almicaz dedi cocuk tabi enerji 0 tuttu elini gitti bende denedim anammm razil oldum yaaaa 🤣🤣benim oglanda bir ses tonu var offf beynim patladi ulan tamam al rezil olduk zaten 😅
Ben bunu yaptım oğlum parkta kendini yerlere attı krizler geçirdi başımıza güneş geçti öldük bittik ikimiz de artik onu bıraktım eve gitmeye çalışıyorum ama pacalarimdan tutup cekiyo beni öyle sinirlendi , sebebi de babannesi her dediğini yapiyo neyse ben dedim senin istediğin olmayacak eve gidiyoruz artık ama.nasil agliyo beni cekiyo donumu indirecek nerdeyse , tabi bütün sokak inledi , ben gitmeye çalışırken onu ittiriyodum mecbur bildiğin sülük gibi yapıştı kendini yere atsa gene iyi. En son camdan bir kadın bağırdı daha fazla aglatacaksaniz polisi arıyorum diye, benim beynime kan gitmiyo zaten güneşte durmaktan bı bağırdım ne diyosun sen gerizrkali kadın çocuk buyutmekten haberin mi var senin diye bas bas bide ben inlettim sokağı 😅😅 sonra komşumuz geldi ikna edip eve gittik bizden sonra polis gelmiş gerçekten ben görmedim ama söylediler. Lan polis cagirana kadar yanıma.gelip yardımcı olabilir miyim diye sorsana sanki çocuğu dövüyorum yani tam tersi o beni dövüyordu 😃 velhasilkelam bizim ülkede bu işler yürümez sen yapsan elalem karışır bı halt bildikleri de yok da işte

Bu toplumsal bir olay aslında.
Biz tv de, sokakta, mecliste, pazarda yani olabileceğimiz her yerde bağırış çığırış içinde büyüyen bir milletiz.
Sesi az çıkana ‘az bağır duymuyorum’ deriz.
Bahsettiğiniz türde çocuklar genelde avrupada olur, amerika, akdeniz ülkelerinde vs değil.
Çünkü amerikanlar ya da akdeniz ülkeleri de bizim gibi yüksek tonaj ve hareketli milletler.

Ne kadar başarısınız bilmiyorum ama kodumuza ters, düğün halayımıza, asker uğurlamamıza, mezuniyet törenimize falan filan...
Ben avrupa,da yaşıyorum bu hamımefendinin söylediklerine katılıyorum. Mesela italyan, ispanyol çocukla Türk çocuk aynı tepkiyi veriyor ama isveçli, alman, danimarkalı çocuklar kıyasla daha sakin. Kimseye çok özenmeye gerek yok diye düşünüyorum. Ama çocuğu küçük yaştan beri evde sorumluluk vererek yetiştiriyorlar bunu beğeniyorum. Yani "senin sorumluluğun sadece ders çocuğum" değil evde ailesine ufak ufak yardım ediyor çocuklar.Ama sevgi konusunda bizim aileler karşılaştırılamaz çok başkalar.Daha iyiler.

Bir düşünür demiş ya “eskiden çocuğum yoktu ve çocuk yetiştirme üzerine altı teorim vardı, şimdiyse altı çocuğum var ama hiç teorim yok”. Senin de bu gerçeği yaşayacağın günler gelir elbet 😂
Valla ben bebeği Rus kaynanama vereyim, eksi üç derecede suya soksun,bağışıklığı gelişsin isterim, ama benim bulduğum Rus da dünyanın en nanemolla erkeği. Yaz sicaginda bile içine beyaz atlet giyer. Onla pasaport şartları müsait olsa bile 'yabancilar gibi çocuk yetistirmek' anca hayal olur :confused:

Şaka bir yana çocuklarla gözlem yapacak, gozlediklerimin sonuçlarını yorumlayacak kadar uzun yıllar geçirdim. Lisede özel sebeplerle bir bebenin tam zamanlı ablası oldum (9 sene kadar), üniversite boyunca TEGV ile eğitim alıp onlarca çocuğa drama-birikim-haklar üzerine falan derse girerdim her hafta birkaç gün, STKlarda çocuklara yönelik projeler yazar, uygulardık. Para kazanmak icin palyacoluk, oyun odası ablaligi yapardım, mezun oldum birkaç sene zengin çocuklarıyla çalıştım, çocuklarla çok iyi anlastigim için tüm kuzen cocuklari-komsu çocukları falan pesimi bırakmaz, kimseye anlatmadiklari sırlarını gelir bana anlatirlar :)
Yani az çok hangi ailelerin nasıl cocuklari olur, çıkarımlarim var

Ama çocuk sahibi olmak büyük bir risk. Sen ne yaparsan yap Ne çıkacağı hiç belli olmuyor.
Mesela biz iki kardeşiz, benim elim kesilse gider odamda ağlarım, asla dışarıya kötü duygularımı gosteremem (bebekken de böyleymişim) , ablam biri püf desin, gözleri dolar,ağlamaktan konusamaz. Yani aynı anne, aynı Baba, sıfır evlat ayrımı. Ama tamamen zıt iki çocuk olmuş :)

Bugün yediniz hurmalar ....
Dilinizi ısırın, çok söylendim ve söylediğim ne varsa yalamak da denmez ona, hayat felsefem haline getirip yaptım😂
Annelikle ilgili çok katı kurallarim yok ya, zaten mükemmeli arayan bir insan hiç olmadım .
Her şey geçip koca adam/kadın olduğunda Yaşamaktan zevk alan, mutlu, kendi kararını verip arkasında durabilen, merhametli ve özgür ruhlu bir birey olsun bana yeter.

Oğlum erken doğdu 1 ay kuvezde kaldı. Ben hergün gittim emzirdim falan. 1 gün moral olsun diye kardesim çağırdı. Giderken bir tanıdık aradı ve loğusa kadın olarak kırkım dolmadan dışarı çıktığım için dehşete kapıldı. 😂😂
benide taaa kayseriden kaynanamin yedi duveli aramisti hepsinin bir logusa tanidiginin basina gelen bol 3 harfli ortasinda " i " harfi olanli anilari vardı ne hikmetse 😂😂😂

O da doğru. Zaten burayi okuyunca anladim. Eşimin ailesi de çok sessiz bir aile değil cocuklari da haliyle kendilerinden beter. 3 cocuk bir araya gelsin disardan duyan sanir 15 cocuk var oyle bir gurultu, oyun oynmalari bile gurultu 🙄

Sonra ben suclu oluyorum ortamlarinda durmayip kalkinca. Alisik degilim ki, ben tek cocuk buyudum, oyle geniş akraba cevremiz yoktur, komşuculuk desen hiç olmadi. Baya kendi halimde ve sessiz bir tip olarak eşimin ailesi afrikali kabile gibi geliyor. 😂😂😂
biz 4 cocuktuk 2 kuzenim abim ve ben ama evimiz bahceliydi biz bahcede kardea kardeş takilirdik simdi inanin kizim bile bana degisik geliyor.
cocuklar topraga dokunamiyor rahatca sokakta kosup oynayamiyor cocugu olan herkes ilk once ön yargili karsisindakine zaman kötü cocuklar enerjisini atamiyor bence artik
kizimin bazen ayaklarini saksiya sokasim geliyor ayaklari tooraga degsinde negatif enerjisini atsin diye

X