• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Volumetrik diyet

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.790
28.438
798
49
10177443_10152036798810913_6401489711695555161_n.jpg



Yurt dışında bir hayli popüler bir diyet listesi olan volümetrik diyet, hacim diyeti olarak ta biliniyor.Temel prensip kalori bakımından fakir yiyecekler ve içecekler ile beslenerek midedeki hacmi doldurmak ve açlığı bastırmaktır. Nesnelerin hacmini ölçmeye yarayan bir birim olan “volumetri”den adını alan diyet yöntemi, besinleri kalori değerlerine göre değil, hacim değerlerine göre sınıflandırıyor.

15 tane üzüm, tartıda 100 gram geliyor ve kalorisi de 70 civarında. 15 tane kurutulmuş üzüm ise en fazla 20 gram ve onun da kalorisi 70 civarında. Peki, 100 gram üzümle mi doyarsınız, yoksa 20 gram kuru üzümle mi? Her ikisinin de kalorisi aynı ise, daha hacimli olan taze üzüme uzanmaz mı şimdi eliniz? Bu soruya 'evet' deme ihtimaliniz çok yüksek. Zaten araştırmalar da bunu gösteriyor.

Volümetrik diyette besinler 4 gruba ayrılır

1.Çok düşük yoğunluklu besinler; glisemik indeksi düşük sebze ve meyveler, et sulu çorbalar, light süt ve süt ürünleri

2.Düşük yoğunluklu besinler; tahıllar, az yağlı et, az yağlı peynir, tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller

3.Orta yoğunluklu besinler; glisemik indeksi yüksek sebze ve meyveler, yağlı et, yağlı peynir, dondurma

4.Yüksek yoğunluklu besinler; beyaz unlu mamüller, çikolata, kuruyemişler, yağlı besinler


1. ve 2. gruba ağırlık vermek, 3. ve 4. gruptaki besinleri minimumda tüketmek volümetrik diyetin esaslarını oluşturuyor.

Volümetrik diyet de anahtar kelime, "
doymak". Bu diyet planının başrol oyuncuları arasında su ve posadan zengin sebze çorbaları, meyve, sebze, tam tahıllar, düşük yağlı süt ürünleri, yağsız et ve balık bulunuyor. Bu besinlerin en büyük ortak özelliği alternatiflerine göre daha düşük kalori içermeleri ve içerdikleri besin ögeleri ile metabolizmanızı hızlandırmaları, üstelik aynı porsiyonda yediğiniz de bile. Örneğin siz 200 gram hindi veya balık etinin yanına istediğiniz kadar haşlanmış sebze ile hazırlanmış püre, 1 kase yağsız yoğurt ekleyerek koca bir tabak tüketebilirsiniz.


1972415_10152036798760913_3278156917025467942_n.jpg





Volumetrik Diyet’in 7 kuralı


1- Açlığınızı hissedin: Açlık sinyallerini dikkatli bir şekilde takip edin. Gerçekten acıktığınızda yemek yiyin. Şeker düşüklüğü sorununuz yoksa günde üç ana öğün yemek yeterlidir.

2- Yeteri Kadar su için: Suyu, hayatınızın merkezine koyun. Her sabah kahvaltıdan önce mutlaka bir büyük bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

3- Yemeğe vakit harcayın: Asla acele acele yemek yemeyin! Yediğiniz her lokmanın tadına varın. Yavaş yemeği öğrenin.

4- Sadece en iyiyi yiyin: Seçeceğiniz malzemenin kalitesine dikkat edin. Alışverişe zaman ayırın ve aldığınız her ürünün etiketini okumayı alışkanlık haline getirin. Katkısız, doğal ürünler seçmeye özen gösterin. Son kullanma tarihlerine ve saklanma koşullarına dikkat edin.

5- Kalori tuzaklarından uzak durun: Rafine şeker içeren, yağlı, fazla tuzlu besinlerden olduğu kadar kaçının. Doymuş yağları hayatınızdan çıkarın, alkolü azaltın.

6- Volumetrik besinleri stoklayın: Evinizde her daim volumetrik gıdalardan bulundurun. Acıktığınız anda, eliniz bunlara gitsin.

7- Güne kaliteli bir kahvaltıyla başlayın: İlk öğününüzde karnınız tıka basa doyana kadar yiyin! Sağlam bir kahvaltıyı meyveyle tamamlayın.


Uyanınca: Bir bardak ılık su

Sabah kahvaltısı: Bir kase yağsız süt içerisine karıştırılmış yulaf ezmesi, ve dilimlenmiş taze meyve karışımı. Bu karışıma yağsız süt, yoğurt ya da meyve suyuyla hacim kazandırın.

Öğle yemeği: Salatalık ile karıştırılmış patates salatası.Salatalık salatanızın hem hacmini artıracak, hem de daha doyurucu olacak.

Akşam yemeği: Dövmeli, ya da pirinçli çorba, balık, salata.. Sade suya tirit tarzı çorbanızın hacmini artırmak için kepekli makarna ve sebzelerden faydalanın. Makarna yerine bulgur, yarma, pirinç gibi bakliyatlar da kullanabilirsiniz. Kurubaklagiller de çorbaya ayrı bir lezzet ve hacim katar. İsterseniz içine arada bir tavuk, balık ya da et parçaları atın. Eğer zengin bir çorba içme şansınız yoksa; balık ya da tavuk filetosunun yanında bol salata ve sebze yiyebilirsiniz.


Yatmadan önce: Sütlü, ya da meyveli tatlı

Volümetrik diyet uygulamasında bolca su içmeniz önerilmektedir.






​



















 
Back