Canım hakkınızda hayırlısı olsun inşallah. Eskişehir'e taşınmanız durumunda iyi devlet okulları konusunda bilgi verebilirim. Eskişehir'de yaşasaydım devlet okuluna verebilirdim ben de.Okul konusu, Asaf 18 aylık olmasına rağmen bizim de sık sık kafamızı kurcalıyor.
Eşim devlet okulu istiyor; fakat o da şuan ki devlet okullarının vaziyetini pek bilmiyor diye düşünüyorum. Ben ise duruma göre karar verme taraftarıyım.
Sizlerin de belirttiği üzere şehir durumu biraz da yön verecek.
Asaf okula muhtemelen Bursa, Balıkesir, Yalova, Sakarya ve Eskişehir illerinden birinde gidecek. Dolayısıyla henüz bunu düşünmek çok erken bizim için.
Özel okuldan beklentilerielecda çok güzel sıralamış. Bunlar özel okul için bizim de aradığımız kriterler. Fakat devlet okulu olursa, beklentimiz biraz daha düşeceği için, en azından neler bekliyorum yazayım.
- Okulun genel fiziki şartları. Binanın doğal afetlere karşı ve diğer riskler karşısında ne kadar dayanıklı ve hazırlıklı olduğu.
- Okul müdürünün kişisel görüşleri, hayat felsefesi, siyasi duruşu ve bunu bir ayrımcılık olarak kullanıp kullanmadığı.
- Okulun Türkiye geneli başarı durumu ve grafiği. Projelere katılım ve başarı durumu.
- Öğretmenlerin seviyesi, okuttuğu branştan mezun olup olmadığı, ödev meselesi gibi konular.
- Kantin! Yemek imkânları .
- Giriş çıkış saatleri.
- Sınıfların şartları. Bazı devlet okullarında sınıflar ayrılmış durumda. Mesela İngilizce sınıfı, fen sınıfı gibi.
- Sınıf mevcudu maksimum 20.
- Veli potansiyeli. Bunu kesinlikle ayrımcılık yapmak için söylemiyorum; fakat insan kalitesi yüksek olan insanlardan oluşan bir eğitim kurumuna denk gelirsem çok mutlu olurum.
Eğer Bursa da olursak, kayınvalidem olacağı için, giriş çıkış saatlerini çok problem etmeyeceğim. Ama farklı bir şehir olursa da belirleyici kriter bu oluyor malesef. Çünkü çalışan anne baba olmak maalesef çok zor
Bu saat meselesi de bizi özel okula itiyor.
Elbette elecda nın da belirttiği gibi yol güzergahı, trafik durumu bunların hepsini düşünmek zorundayız.
Şuan Mersin de, merkeze ve dolayısıyla çoğu kaliteli kreşe uzak bir semtte oturuyoruz. Eylülde oğlum kreşe başlayacak ve yol meselesini kara kara düşünüyorum
Çok teşekkürler canımelecda her konuda olduğu gibi bu konudada ciddi araştırma ve şemalaştırma yapmışsın..
yazdıklarını daha detaylı okuyup kendi yorumumu müsait olunca yazacağım inşaallah..
ama şunu söyleyebilirim ''şu dünyada az rastlanır bir kişisin''
iyi ki varsın...
Tek özel okul olması gerçekten sıkıntılı bir durum. Rekabet olmayınca kendini geliştirmek için ne kadar çaba sarf ederler bilemedim. Bizim evin civarında 1 tane devlet okulu, 12 tane kolej varSelamlar,
Okul konusu hep aklımda olan bir sorun. Kızım yazın 4 yaş olacak, sanırım gelecek yılda bu kreşine devam edeceğiz. Anasınıfını ise burada tek bir özel okul var orada mı yoksa devlette mi başlamalı o konuda çok ama çok kararsızız. Açıkçası o okulda yeni açıldı, öğretmen kalitesi ve yönetimi hakkında bir fikrim yok ama yönetici kadrosunda eskiden bankacı olan bir hanım var mesela... Eğitimden ne kadar anladığını da bilemiyorum. Şartları sizin çizdiğiniz çerçevede düşünürsem eğer; Oldukça küçük bir şehirde yaşıyoruz, o açıdan güvenlikle ilgili bir sıkıntı olması normal şartlar altında beklenmez ama çok fazla Suriyeli var etrafta ve devlet okullarına devam ediyorlar bildiğim kadarıyla bu durum beni düşündürüyor. Temizlik konusunda devlet okullarının çoğu sınıfta kalıyor. Çocukların yediği içtiği şeyler hep karbonhidrat yada şeker içeriğinden oluşuyor, zaten yemek sadece anasınıfında var diğer sınıflarda yemek yok. Devlet okuluna göndersem bile sanırım yiyeceğini yanında götürmesi için uğraşırdım. Okul saatleri bizde de sıkıntı eğer devlet okuluna giderse extra bir yardımcı başlatmamız gerekir onu evde karşılaması ya da geç gidecekse servise vermesi ya da okula bizzat götürmesi için. Öğretmen meseleside biraz şans işi devlette de olsa özelde de olsa kötü öğretmen denk gelirse çok büyük sıkıntı. Ücret kısmı ise maalesef oldukça düşündürücü. 1 yıl anasınıfına gitse, ilkokul dahil en az 9 yıl devam edecek lisede Anadolu Lisesi ya da Fen Lisesine geçtiği kısmen iyi ihtimali dikkate alsak bile. Bu kadar ücreti ödemek ciddi yıpratıcı bir süreç. Keşke gönül rahatlığıyla devlet okuluna gönderebilsem cidden çok isterdim bunu ama nasıl güvenirim devlete cidden bilmiyorum. Düşünüp duruyoruz. Özel okula göndermek belki seçme şansımız olsa daha sıcak gelir ve belirsizlikten kurtulurduk ama maalesef seçme şansımız da yok. 1 tane özel okul var şu an için ve ben mecbur olmaktan hiç hoşlanmıyorum.
Canım hayırlı olsun inşallah güzel kızının çok güzel eğitim öğretim hayatı olsun diliyorum..Selamlar Hanımlar,
Toplamda 10 okul gezdikten sonra nihayet bugünz kızımın okul kaydını yaptırdık. Öncesinde rehberlik bölümü 45 dk'lık bir mülakata aldı kızımı. Sayıları, renkleri ve şekilleri sormuşlar. İngilizcelerini de sormuşlar. Kardan adam ve insan çizmesini istemişler bir de elinin resmini çizdirmişler. Kalem tutuşunu ve el kaslarını değerlendirdik dediler. Sonrasında rehberlik bölümü olumlu görüş verince kaydını yaptırdık.
Erken kayıt indirimi ile 25.200 lira tuttu. 2800 kayıt esnasında peşin verdik. Kalan kısmı 8 taksitle ödeyeceğiz. Taksitler Nisan'da başlayacak.
Şu an kreşin de aylık taksitleri devam ediyor. Dolayısıyla bizi sıkışık bir dönem bekliyor. Temmuz'a kadar çift ödeme olacak.
Okul eve çok yakın. 08:30'da kahvaltı başlıyor, 16:00'da bitiyor. 17:30'a kadar nöbetçi öğretmen ile etkinlik yapıyorlar. Ben 17:00'de almış olurum.
Her sınıfta bir sınıf öğretmeni bir yardımcı öğretmen bir de "native speaker" denilen yabancı öğretmen var. Sınıf mevcudu maksimum 18'miş. Anaokulunun müdür yardımcısı ve rehberlik hocası ayrı. Giriş-çıkış ve teneffüs saatleri de ilkokul ve ortaokuldan ayrı.
Yüzme havuzu ve spor salonu var. Bir hafta beden eğitimi bir hafta yüzme dersi yapıyorlar.
Yemek okulda pişiyor. Tavuk yok. Kantin yok.
Atölye sistemi ile eğitim var. Sanat, fen bilimleri, bilgisayar, satranç sınıfları var.
Kendi yayınları var. Öğretmenler ar-ge merkezi tarafından seçiliyormuş.
Teoride bizim kriterlerimize uygun bir okul, umarım pratikte de iyi olur ve önümüzdeki 8 yıllık dönemi bu okulda tamamlarız.
Selamlar Hanımlar,
Toplamda 10 okul gezdikten sonra nihayet bugünz kızımın okul kaydını yaptırdık. Öncesinde rehberlik bölümü 45 dk'lık bir mülakata aldı kızımı. Sayıları, renkleri ve şekilleri sormuşlar. İngilizcelerini de sormuşlar. Kardan adam ve insan çizmesini istemişler bir de elinin resmini çizdirmişler. Kalem tutuşunu ve el kaslarını değerlendirdik dediler. Sonrasında rehberlik bölümü olumlu görüş verince kaydını yaptırdık.
Erken kayıt indirimi ile 25.200 lira tuttu. 2800 kayıt esnasında peşin verdik. Kalan kısmı 8 taksitle ödeyeceğiz. Taksitler Nisan'da başlayacak.
Şu an kreşin de aylık taksitleri devam ediyor. Dolayısıyla bizi sıkışık bir dönem bekliyor. Temmuz'a kadar çift ödeme olacak.
Okul eve çok yakın. 08:30'da kahvaltı başlıyor, 16:00'da bitiyor. 17:30'a kadar nöbetçi öğretmen ile etkinlik yapıyorlar. Ben 17:00'de almış olurum.
Her sınıfta bir sınıf öğretmeni bir yardımcı öğretmen bir de "native speaker" denilen yabancı öğretmen var. Sınıf mevcudu maksimum 18'miş. Anaokulunun müdür yardımcısı ve rehberlik hocası ayrı. Giriş-çıkış ve teneffüs saatleri de ilkokul ve ortaokuldan ayrı.
Yüzme havuzu ve spor salonu var. Bir hafta beden eğitimi bir hafta yüzme dersi yapıyorlar.
Atölye sistemi ile eğitim var. Sanat, fen bilimleri, bilgisayar, satranç sınıfları var.
Teoride bizim kriterlerimize uygun bir okul, umarım pratikte de iyi olur ve önümüzdeki 8 yıllık dönemi bu okulda tamamlarız.
Selamlar Hanımlar,
Ah ah kolay gelsin sana inan hiç kolay değil Türkiyede iyi bir okula gönül rahatlığıyla çocuğunu göndermek. Eğitimciyim, akademisyenim ve birçok özel ve devlet okul öğretmenlerine eğitim verdim farklı konularda ve okullarında zaman geçirdim. Veliye anlatılan müfredat ve öğretmen nitelikleri ayrı, gerçekler apayrı birçok yerde.Özel Okul Seçerken
Okul gezmelerimde dikkat ettiğim kriterleri paylaşmak istiyorum.
1. Yemek: Okullar sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı veriyor. Benim için önemli olan aylık menünün diyetisyen kontrolünde hazırlanmış olması, tavuk kullanılmaması, yemeklerin okulun kendi ahçısı tarafından pişirilmesi yani catering işine bulaşılmaması, özellikle ikindi kahvaltısınsa hazır paketli gıda verilmemesi ve okulda kantin olmaması önemli.
2. Lokasyon: Okulun eve yakın olması, sabah ve akşam trafiğine bulaşmamak, araba olmadığında taksi ile gidilebilir yakınlıkta olması
3. Fiziksel İmkanlar: Bina güvenliği, bina içi merdivenlerin güvenli olması, camların açılış şekli, binanın iyi ısınması, bahçe ve spor alanı imkanı önemli.
4. Öğretmen Profili: Öğretmen seçerken dikkate aldıkları kriterler, şu anki öğretmenlerin ne kadar süredir o kurumda çalıştığı ve mezun oldukları bölümler.
5. Okulun Sahibi: Okul kimin? Ben kime para kazandıracağım?
6. İngilizce Eğitimi: Kızım ingilizce ağırlıklı eğitim veren bir kreşe 2 yıldır gittiği için konuşma olarak epey ilerledi. Körelmesini istemiyorum.
7. Sosyal Gelişim: Satranç, yüzme, jimnastik, müzik eğitimi gibi işler için haftasonlarımı kurstan kursa şöförlük yaparak geçirmek istemiyorum. Bu işleri okulda halletmesini bekliyorum.
8. Ödev: Çalışan bir anneyim. Çocuğumla vakit geçirmek için eve iş getirmiyorum. Aynı performansı kızımın öğretmeninden de bekliyorum. Akşam yarım saatten fazla ödev ile uğraşmasını istemiyorum.
9. Sınıf Mevcudu: Maksimum 20 kişi bence yeterlidir. Yardımcı öğretmenin olması da önemli.
10. Tuvaletler: Klozet ve lavaboların çocukların boyuna uygun olması ve temiz olması önemli.
11. Büyük Sınıflar: Okulun anaokulu, ilkokul ve ortaokul bölümlerinin birbirinden ayrı, teneffüs ve yemek aralarının birbirinden farklı zamanlarda olması, farklı giriş-çıkış kapılarını kullanmaları kısaca kendisinden daha büyük öğrenciler ile hiç bir şekilde karşılaşmaması gerekiğini düşünüyorum.
Canım hayırlı olsun inşallah güzel kızının çok güzel eğitim öğretim hayatı olsun diliyorum..
Hayırlı olsun canım. İnşallah beklentilerinizi fazlasıyla karşılayan bir okul olur.
Hayırlı olsun :)
Okulu beğendim
Hangi okul olduğunu özelden yazabilir misin bana elecda?
elecda canım okulunuz hayırlı olsun. Umarım Ela da annesi gibi çok başarılı ve ailesine,vatanına, milletine hayırlı bi insan olur
Bu konudan ben de çok muzdaribim gerçekten. Sosyal devletin vermesi gereken eğitim ve sağlık hizmeti için maaşımdan dünya kadar kesinti yapılıyor, bir sürü vergi ödüyorum ama her iki hizmeti de satın almak zorunda kalıyorum.elecda hayırlı olsun
Ben bu konuda çok katı idim4-5 yıl öncesine kadar ama şimdi fikrim çok değişti özel okullarla ilgili
Eskiden devlet okulundan şaşmamak gerektiğini düşünürdüm
Şimdi ise ne olacak bu eğitimin hali diyorum kara kara
Benim iki kızımda şu anda devlet okuluna gidiyor biri birinci sınıf diğeri ana sınıfı
Küçük bir yerde yaşıyoruz en yakın özel okul 40 km
Bide denk gelen arkadaş çok iyi sınıf iyi akademik anlamda
22 öğrenciler
ama İngilizce eğitim konusunda çok kafam karışık
Bide eğitim bir devlet için en temel en önemli konudur eee özel okullar yapıyorsa devlet bunu misli ile yapmalı
Yani yapabilmeli bu çok zor değil olmamalı
Tamam insanlar öyle böyle okutur çocuğunu imkanlarını sonuna kadar zorlar ama parası olmayan ne olacak o pırıl pırıl bakan ama fakir bir ailede doğan çocukların hali ne olacak
Beni en çok tedirgin eden konulardan biri de bu bahsettiğin durum. Kaydettirdiğimiz okuldan yana bu konuda şüphem yok. Tanıdığım iki tame veli var. Birininki ilkokulda diğerininki ortaokul kısmında. Onların tavsiyeleri de karar vermemde etkili oldu.Ah ah kolay gelsin sana inan hiç kolay değil Türkiyede iyi bir okula gönül rahatlığıyla çocuğunu göndermek. Eğitimciyim, akademisyenim ve birçok özel ve devlet okul öğretmenlerine eğitim verdim farklı konularda ve okullarında zaman geçirdim. Veliye anlatılan müfredat ve öğretmen nitelikleri ayrı, gerçekler apayrı birçok yerde.
Çok iyi sevindim bunu duyduğuma. İyi şanslar ve başarılar dilerim.Beni en çok tedirgin eden konulardan biri de bu bahsettiğin durum. Kaydettirdiğimiz okuldan yana bu konuda şüphem yok. Tanıdığım iki tame veli var. Birininki ilkokulda diğerininki ortaokul kısmında. Onların tavsiyeleri de karar vermemde etkili oldu.
Çok teşekkürler canımÇok iyi sevindim bunu duyduğuma. İyi şanslar ve başarılar dilerim.
Sigorta İşleri
Ev kredimizi 10 yıllık çekmiştik. Çekerken eşime 3 yıllık hayat sigortası yapmışlardı. Ekim ayında süresi dolmuş ve bize yenileme ile ilgili bir dönüş yapılmamış. Bizim sigortamızı yapan kişi de işten ayrılmış. Eşime 2018 Ekimden önce tekrar hayat sigortası yapılamıyormuş. Bunun üzerine yeni bir üründen bahsettiler.
Bizim kalan borcumuz 60.000 usd. 12 yıl boyunca senelik 1000 usd prim ödememiz durumunda, 12 yıl bitiminde sigortaya ödemiş olduğumuz toplam parayı yani 12.000 usd'yi bize kesintisiz olarak geri ödüyorlar. 7 yılda çıkarsak %70'ini, 8 yılda çıkarsak da %80'ini ödüyor. 9-10-11. yıllarda çıkma durumunda ise %90'ını ödüyor.
Kredi eşimin adına ancak kefili benim ve aylık taksitleri de benim maaşımdan ödüyoruz. Bu sigortayı benim adıma yaptırdık. Her açıdan avantajlı olduğunu düşünüyorum. Bana birşey olursa eşim ve çocuklarım ev sahibi olacak. Olmazsa da 12.000 usd para biriktirmiş olacağız.
sizi burda gördüğüme sevindim ortak ilgi alanlarımız var demek ki sayfayı okurken çok keyif aldımBen de sabahları limonlu su ve çörekotu yağı içiyorum
Valla en kazançlı kocam oluyor zira benim ölmem durumunda hem 7 yıllık borçtan hem de benden aynı anda kurtuluyor