Popüler Konu Verimli Rutin

Merhaba yemeyi düzenlemeyle ilgili sezgisel yeme kitabını tavsiye ederim bir de aşırı yemeyi yenmek diye bir kitap var bilişsel terapi tekniklerinin olduğu bu ikisi farkındalık kazandırıyor diye düşünüyorum

Selamlar Hanımlar,

Hafta sonu Ikigai ve Basit Yaşam Sanatı kitaplarını bitirdim. İkigai kitap içerik olarak çok fazla bir şey sunmasa da sabah rutinime eklemek istediğim basit egzersiz programı konusunda beni aydınlatmış olabilir. Kitapta Rajio Taisou diye bir egzersiz rutininden bahsediyor. Japonların %30'unun her sabah uyguladığı 5 dakikalık bir egzersiz rutini. Az önce videosunu seyrettim. Oldukça kolay ve bu nedenle sürdürülebilir buldum.

Kitap ile ilgili önemli bulduğum noktaları paylaşıyorum.

Verimli bir hafta geçirmenizi dilerim.

NOT: Bu arada lütfen verimli kavramını doğru tanımlayalım. Temizlik, çamaşır, bulaşık, yemek elbette hayatın sürdürülebilirliği açısından önemli. Ancak bunları verimli bir gün geçirmek için odak noktanız olarak belirlerseniz, sadece eve ve başkalarına hizmet etmiş olursunuz. Kendinize hizmet ettiğiniz vakit ne kadar fazlaysa, gün o kadar verimli hale gelir.

IKIGAI

Ikigai kavramı hep meşgul kalarak mutlu olmak olarak çevrilebilir. Sizi mutlu eden, akışta kalmanızı sağlayan bir hayatı tarif eder aslında. Hayatınızın anlamını ve amacını keşfetme yolculuğudur. Bu kavramın bence amacı her zaman meşgul ama her şeyi sakinlikle yapan insan olmaktır. Peki gün içerisinde yapılan işlerde akışta olmak ve kalmak nasıl sağlanır?

Akışı yakalamak için, aşağıda yazan 3 maddeyi gerçekleştirmek gerekir.

• Zor ancak üstesinden gelinebilecek bir hedef seç
  • Net ve somut bir hedefin olsun
  • Tek bir göreve yoğunlaş

Ikigainin 10 kuralı ise şunlardır:
  1. Aktif kalın, emekli olmayın
  2. Ağırdan alın
  3. Midenizi tıka basa doldurmayın, doyduğunuzu hissettiğiniz an bırakın
  4. Çevrenizde iyi arkadaşlarınız olsun
  5. Bir sonraki doğum gününüze kadar şekle girin
  6. Gülümseyin
  7. Doğayla tekrar bağlantı kurun
  8. Her gün şükredin
  9. Anı yaşamaya ve anda kalmaya gayret edin.
  10. İkigainizi bulun ve takip edin.

Selamlar,

Kitap önerilerinizi yazdım, ara tatilde umarım okuma fırsatım olacak.

Geçen gün eşime "sakin, durgun ve bir o kadar karşımdakine sınırlarını hissettiren" bir ses tonuna ve yaşam biçimine sahip olmak istiyorum dedim. Konuşurken sakinlik ve huzur hissettiren kadınlara imreniyorum.

Şirkette yada özel hayatımda, birşeyler öğretmeye çalıştığımda ve karşımdaki 3-5 defa hala anlamadığında yada kendisini kapatıp bana bakar hale geçtiğinde ister istemez ses tonum yükseliyor.
Bundan çok rahatsızım.
Kızlara ve çocuklarıma "o hale geldiğimde farkedip duraksamadı isem beni mutlaka durdurun" diye öneride bulundum. Bilgilerimi yanımda çalışanlara tüm şeffaflığı ile anlatıyorum, yeter ki üzerimden yük kalksın, bir başkası yapabilir olsun diye. Böylece ne kadar az stress o kadar sakinlik diye düşünüyorum.

Sanırım şu sıra en ihtiyacım olan daha sakin ve daha durgun bir yaşam. Yavaşlamak istiyorum.

Yavaşlamaktan kastım hiçbirşey yapmamak değil, sadece telaşsız sakince yapmak.
Kahvaltı hazırlarken güzel bir müzikle sakince masayı hazırlamak mesela. Yada arabaya binince hemen kontağı çevirmek yerine bir arkama yaslanıp etrafa bakmak ve yavaşca anahtarı çevirmek.... gibi

Önerilerine açığım: )

Kesinlikleeee bendee istiyorummm bu aralar içimden geçenleri yazıya dökmüşsünüz tam olarak benim de istediğim bu takipteyim
Bu vesileyle,b hepiniz bana çok şey katiyorsunuz. iyiki varsiniz.

Günaydın

Günlerdir hava soğuk ve yağmurlu; üç gündür düzenli olarak ders çalışıyorum. 3dersim bitti. Bugün oğlum biraz rahatsız olduğu için izin aldım. Ev işlerine kendimi kaptırmaya değil 2 ders daha bitirme niyetim var.
Şimdiyse çalışma masama doğru gidiyorum.
Herkese verimli bir gün diliyorum.

Not. Salona kitaplığımı yerleştirdim. Görselini ekliyorum. Sizce boş kalan kitaplık önüne ne yapabilirim ? Aklımda bikaç fikir var ancak sizlerin de düşüncelerini almak istedim. İlgilenen herkese teşekkür ederim

Eklentiler

• BE20C25E-6528-4EB0-AF82-C1581BDC43A3.jpeg
    138,3 KB · Görüntüleme: 160
  • 7499C80C-1D43-4234-9EF7-1F64B2B8E795.jpeg
    92,2 KB · Görüntüleme: 155
Bence boş kalsın

Selamlar Hanımlar,

Basit Yaşama Sanatı kitabını bitirdim. "Hayata Yer Aç" kitabından beri en keyifle okuduğum kitap oldu. Sadece, akıcı ve maddeler haline yazılmış güzel bir kitap. Bir Zen Budistin yazması sebebiyle, @binhuzunluhaz ın istediği gibi sakinlikle yaşayabilmenin anahtarlarının yazılı olduğu bir kitap. Kendimce önemli bulduğum kısımları ile birlikte kitap özetini paylaşacağım. Bugün 7 maddeyi yazabiliyorum. Kaldığım yerden devam edeceğim.

Basit Yaşama Sanatı

Enerjinizi Arttırmanın Yolları

Yalnız kaldığınız vakitler yaratın

“Şehirde inziva” pratiğini uygulamaya geçirmeyi deneyin. Başkalarından kopabildiğiniz ve yalnız vakit geçirebildiğiniz bir yer. Zihinsel özgürlüğünüzü yeniden kazandığınız tabiatta bir yer. Birkaç dakika inzivaya çekilmek önünüzü açabilir.

Doğayla temas edin
Doğa ile mutlaka temas edin. Yerde duran taş dikkatinizi çekerse, onu alıp avucunuzda tutun. Yol kenarında biten çiçekleri fark ederseniz durup koklayın.

Balkonunuzda küçük bir bahçe oluşturun
Doğayla temas edebilmek için evinizde küçük bir alan oluşturun. Bu alan zihninizin kaçabileceği bir yer olsun. Özünüzdeki benliğinize bakabileceğiniz bir yer olsun.

Günbatımını yakalamaya çalışın
Önemli olan güneş tam batarken oturup uzun uzun bakabilmektir. Bir günü daha geride bırakabildiğiniz için şükredin. Bu an, ruhunuzu ısıtacak.

Bugünün işini yarına ertelemeyin
Yaşam biçimimizin hayata bakış açımızı tamamlaması ve becerebildiğimiz işleri yapıp başarma mücadelesi vermek gerekir. Bu nedenle işleri ertelemeyin.

Tam yatmadan önce tatsız şeyler düşünmeyin
Uykudan önce 5 dakika sessizce oturarak zihni sıfırlama zamanı oluşturmak, uyandığınızdan beri başınızdan geçen her şeyi bir kenara bırakarak, bir gün daha geçirebildiğiniz için şükretmek, beynin seratonin salgılamasını, dolayısıyla da ruh halini yatıştırarak, rahat bir uykuya geçişi sağlar.

Şimdi yapabileceğinizin en iyisini yapmak için çabalayın
Biraz şansı yaver gitmiş birine imrenmenin bir manası yoktur, elinize fırsat geçmemesinden yakınıp dövünmenin de yararı. Kısaca siz bugün yapılması gerekenleri yapmak için elinizden geleni yapın. Talih kesinlikle size de gülecektir.

Slmlar herkese,
Sizden bir konuda fikir almaya geldim.
Oğluş bu sene anaokuluna başladı,bilenleriniz var, seneye için erken kayıt yaptırmayı düşünüyoruz. Bi kolejin anaokulu, seneye çift dilli (bilingual education) eğitim sınıfı olacakmış 1 tane, bu uygulamayı ilk kez başlatacaklar, sınıfta 1 tane Türk öğretmen ve bir de İngilizce öğretmeni olacak tüm dersler bu şekilde işlenecekmiş. Bir de normal 5 yaş grubu sınıfları olacak, ingilizce dersleri yine yabancı ve Türk öğretmenle yapılacak, bu senede öyleydi. Sorum şu normal sınıfa mı göndersek çift dilli eğitim sınıfına mı kararsızım. Evet ingilizce önemli ama Henüz küçük muhtemelen zorlanacak okuldan soğusun, sıkılsın istemiyorum. Uygulama yeni nasıl olur orasını da bilemiyorum. İlkokulda da bu şekilde sınıf oluşturulacakmış bu uygulama ile, Ücreti de farklı tabi.
Oğluş İngilizceyi seviyor gözlemlediğim kadarıyla, baya ilerleme de kaydetti. Yarın anaokulu müdürü ile görüşeceğim, belki ingilizce öğretmeni ile de görüşebilirim oğluş hakkındaki düşüncelerini sormak için. Sizler ne düşünüyorsunuz? Kiminle görüşsem diye düşünürken burası geldi aklıma

Bilingual olması için 5 yaş sınır. Sonrasında ne kadar iyi bir eğitim alırsa alsın native speaker-like olabilir ancak. İmkanınız varsa kaçımayın bu fırsatı derim ben bir İngilizce öğretmeni olarak

BASİT YAŞAMA SANATI

1. Boşluğa Zaman Ayırın

Selamlar Hanımlar,

Bugün "Basit Yaşama Sanatı" kitabının ilk maddesi olan "Boşluğa Zaman Ayırın" maddesi hakkında konuşmak istiyorum. Öncelikle kitapta dikkatimi çeken kısımları özetleyeyim:

Günlük yaşamımızda hiç birimizin hiçbir şey düşünmeye vakti olmuyor. Zamanımız kısıtlı, her gün sabahtan akşama kadar, bütün yapılması gerekenleri yapmak için var gücümüzle çabalıyoruz. Eğer kendimizi bu rutine kaptırırsak, bilinçsizce ancak kaçınılmaz bir biçimde gerçek benliğimizi ve gerçek mutluluğumuzu gözden kaçırırız.

Herhangi bir günde tek ihtiyacınız on dakika. Boşluk için zaman ayırmaya çalışın, hiçbir şey düşünmemek zamanı. Zihninizi temizlemeyi ve etrafınızdakilere kapılmamayı deneyin. Aklınızda çeşitli düşünceler uçuşacak, onları tek tek göndermeyi deneyin. Bu yapınca, sizi hayatta tutan, doğadaki belli belirsiz değişimleri göreceksiniz. Dikkatiniz başka bir şey ile dağılmadığında saf ve dürüst yanınız ortaya çıkabilir.

Hiçbir şey düşünmemek için vakit ayırmak. Basit bir hayat yaratmaya giden yoldaki ilk adım.

Ben 10 dakika hiçbir şey yapmama uygulamasını uzun zamandır yapıyorum. Sanırım "Hayata Yer Aç" kitabında okuduktan sonra deneme amaçlı başlamıştım. Uyanıp, yüzümü yıkıyor ve nemlendiriyorum. Ardından hava nasıl olursa olsun camı açıp derin nefesler alıp veriyorum. Bir bardak büyük su alıyor ve 10 dakika boyunca oturup dışarıya bakıyorum. Zihnime gelen tonlarca düşünceyi göndermeye çalışıyorum.

Bu basit uygulama bana tahminimden daha fazla fayda sağladı. Sadece durduğum yerde gerçek ben ile temas edebildiğimi fark ettim çünkü.

Merhabalar:) sürekli benzer yazarlar, türler okuduğumu fark ettim. çeşitlendirmek adına biraz buralarda, biraz kitap sayfalarında gezinerek kendime 2022 için okuma listesi hazırladım:

1-3 tane ebeveyn kitabı oku
2-2 tane dünya klasiği oku (1-insan ne ile yaşar-tolstoy, 2. daha belli değil)
3-2 tane türk klasiği oku (1-eylül-mehmet rauf, 2. belli değil)
4-2 tane yeni türk yazarla tanış (1-kün-sezgin kaymaz)
5-1 tane ayn rayn kitabı oku (hayatın kaynağı)
6-kurtlarla koşan kadınlar oku
7- 3 tane distopya/ütopya ile ilgili kitap oku (1984, cesur yeni dünya, damızlık kızın öyküsü)
8- 2 tane şiir kitabı oku

bunun dışında da o an canım ne isterse başka kitaplar serpiştirebilirim kalan zamana göre. bu kategorilerle ilgili veya daha başka kitap tavsiyeniz olursa alırım :)

Son düzenleme:
Güzel bir uygulamaymış bence ama öğretmenleriyle görüşüp karar vermek daha doğru olur.

BASİT YAŞAMA SANATI

1. Sabahları 15 dakika erken kalkın

Sabahları her zamankinden 15 dakika önce kalkıp, derin nefesler alıp vermek, sonrasında kendinize bir çay yada kahve yapmak zihni dinginleştirir. Zihin dinginleşince "çok meşgulüm hiç zamanım yok" hissi ortadan kalkmaya başlar. Böylece sabahları koşturmaktan kurtulursunuz.

Bu paragraf o kadar doğru ki. Ben sabah koşturması çok yoğun olan, dolayısıyla güne çok stresli başlayan bir insandım. Sabahları normalde kalktığımdan erken kalkmaya başlamak, benim hayatımca ciddi bir devrim yarattı. Uzun zaman, normalde kalkmam gereken saatten sadece 15 dakika önce kalktım. Bu süreyi suyumu alıp, bir önceki maddede bahsettiğimiz "hiç bir şey yapmama zamanı" olarak değerlendirdim. Sonra yavaş yavaş bu süreyi uzattım. Sabahları "hiç bir şey yapmama zamanı"nın devamına nefes egzersizi, meditasyon, yazma ve okuma ekledim.

Bu arada geçen gün Nilay Örnek'in Türker Kılıç ile yaptığı podcasti dinlerken, Türker Bey şöyle bir şey söyledi: "Bizim evde akşam yemekleri beraber yenir. Her akşam çocuklarıma bugün ne öğrendin diye sorarım. Zamanla çocuklarda bana aynısını sormaya başladı. Öyle olunca hepimiz akşam için bir cevap hazırlar olduk" dedi. Fikri inanılmaz beğendim. Eşimle ve Ela ile paylaştım ve dün akşam biz de başladık. Kendime her gün bir bilgi öğrenmek ve bunu tarihi ile not etmek için bir defter alacağım.

Mesela dün taş hastalıkları diye bir şey öğrendim. Meğer taşlar da hastalanırmış. Ayrıca doğada kanserojen veya radyoaktif madde içeren taşlar varmış. Bunlara temas etmek, tozunu solumak ciddi hastalıklara sebep oluyormuş.

Burada da paylaşırsan sevinirim yeni bilgilerini.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…