merhaba:) ben de mavi odaya bir süredir üyeyim, farkındalıklarım çok çok arttı, kendime yeni bir yol çizmeye çalışıyorum. kendimi sorguluyorum, kendimle konuşutğum şeyleri burda da paylaşmak isterimHayırlı sabahlar
Bu gece sık sık uyandım. En sonunda beni uykudan tam uyandırmayı sağlayacak bir deprem oldu, kısa sayılmicak seviyede sürdü. Allah hepimizi korusun.
Sağlıklı beslenme ve spor:
yaklaşık 2 aydır , günde 2 öğün olarak besleniyorum. El ayak titremelerim, açlık krizlerim artık yok. Bu süreçte diyetteyim stresine girmeden, 6 kg verdim. Bedenim kendini buldu adeta. Hal vermem gereken 6 kg var. Ancak acele etmiyor, kendimi kısıtlanmış hissetmiyorum. Yıllarca defalarca diyetisyenlerle çalışmış biri olarak, kontrol edilme ihtiyacı için kendilerine gitmiştim, ancak kimse iki öğün beslenmeyi önermemişti. Benim için en ideali buymuş. İnanılmaz güçlü hissediyorum kendimi , bu konuda.
Her gün öğle aralarında 4km yürüyoruz arkadaşlarımla. Gün içerisinde aklıma geldikçe de bacak yada göğüs çalışıyorum.
Ev düzen- yemek: haftasonu haftaiçi için en az 1 hazır yemek yapıyorum. PazaR akşamı mantı döktüm, ve o gün bezelye pişirip pazartesi akşam da yiyebildik. 2 gün böyle , bir gün köfte , bir gün makarna, bir gün tantuni olarak ilerliyoruz bazı haftalar. Kurubaklagiller de kurtarıcım. Bu sebeple haftasonları mesai harcamam haftaiçine en az 2
-3 kat zaman kazandırmakta.
Temzilik her gün robot açma, mutfak toplama, her eşyayı yerine koyma, wc yıkama olarak ilerliyor. Eşim balkonları yıkıyor.
Aile ilişkileri:
Eşimle son istişaremizin ardından davranışlarımızda ciddi değişimler oldu. İkimizde daha sakin, anlayışlı, eğlenceli olmaya başladık; özellikle sorunlarda, anlaşmazlıklarda.
Oğlumla her akşam aile vakti” düzenleyip ya kuru oyunları oynuyor/ortak aktivite yapıyor ya da film izliyoruz. Hepimize iyi geliyor.
Sadece ben:
Bu ay Tülay Kök ün Mavi Oda kanalına abone oldum. Belli aralıklarla sırasıyla videolarını izliyorum. Derinlemesine kendi üzerimde çalışıyorum. İnsan Derya deniz. Her gün yeniden yeni bişiler keşfediyorum kendime dair. Bir his, bir davranışımın altında yatan sebep, bi bakışımın dahi anlamı gibi gibi. Rüyalarımı yazıyorum, hislerimi, düşüncelerimi. Bir de hedef ve değerlerimi belirliyorum.
Tülay hanım bir videosunda hedefler koyarız olmalı da , hedefe ulaşınca “ bunca yıl bunun için mi uğraştım kafa yordum dememek için hedeflerimiz , değerlerimize dayanmalı” gibi bir cümle kurmuştu beni çok etkiledi. Bir de “ eviniz mi var yuvanız mi?” Sorusu. Düşünmek gerek.
Salonuma sonunda kitaplığımı kurmaya başladım. Henüz yarısı tamamlandı. Salonu toparlamam kitapları yerleştirmem gerek. Çok heyecanlıyım. Orası benim sığınağım.
Sabahları uyanıp kendimle başbaşa vakit geçirmek, yazmak, dinlemek, mum ışığında kendime zaman ayırmak “ ben varım” deme şeklim. Bu rutinim daim olsun istiyorum.
Ayda bir doğa/çocuk/eğitime dair alternatif okumalar ve sonrasında tahlil yaptığımız bir grubumuz var. Kitaplar üzerine saatlerce konuşmak pahabiçilemez.
Bütçe:
okul ücreti belli oldu. Tahminimize yakın bir mebla. Taksitlendirme yaptık.
Eğitim harcaması bizim için hafife alınmicak bi kalem.
Maaşların artması zamlar karşısında pek bi anlam etmediğinden , pek sevinemedim. Pek çok İnsan zor durumda.
2022 de de aylık alamdığım/yapmadığım ve vazgeçtiğim her harcama kalemini döviz/ altın a aktarma niyetindeyim. Az çoktur “ a inanıyorum. İhtiyacım olmayanı almıyor, ihtiyacım varsa kaliteli ve estetik olmasına önem veriyorum. Geçen ay kaban/ayakkabı ihtiyaçlarım vardı tamamladım.
Şimdi kalkıp rutinlerin başına geçme vaktigün başlasın,
Çok haklısın. Alışkanlıkları denemeye başlaman önce ve başladıktan sonra sürekli bir sorgulama gerekiyor. Bu alışkanlık benim kişiliğim ve değerlerim ile uyumlu mu, neden hayatıma dahil etmek istiyorum, beni zorluyor mu, hayatımı kolaylaştırıyor mu gibi. Belki o alışkanlık bizim için doğru alışkanlık değildir ya da biz o alışkanlık için doğru insan değilizdir. Bir çeşit kendini tanıma yolculuğu bu aslında.elecda haklısın insan arayararak, hata yaparak , deneyip yanılarak kendi için en doğrusunu bulabiliyor.
İnsan vazgeçtiği noktada başarısız sayılır, denemeye devam ettikçe başarısız değil, hala çözüm arıyor” olur. Benim hatam doğru rutini yakalayana kadar kendimi iradesiz, istikrarsız olarak nitelendirmemdi.
Burdan henüz rutinlerini oluşturamamış ya da bi konuda istediği performansa ulaşamamış tüm arkadaşlarıma “ kendilerini yaftalamadan alternatif üretmeye devam etmelerini “ naçizane tavsiye ederim.
Çünkü insan en çok kendine acımasız olabiliyor, bu da moral motivasyona gem vuruyor.
Hakkınızda hayırlısı olsunHerkese günaydın, buraya epeydir yazmamıştım hayatımızda yepyeni planlar oluşunca buraya yazmak istedim.
7 yıldır evliyim, eşimin biz evlenmeden bile önce yurt dışında yaşama hayali vardı. Ben hemşireyim, eşim mühendis, 2 yaşında bir çocuğum var. Şimdiye kadar konfor alanımdan çıkmaya cesaret edemediğim için bu hayal hep bir kenarda kalmıştı. Ama artık buradaki halimize bakınca boşuna kürek çektiğimizi hissetmeye başladım. Önceden 2 maaşla rahatlıkla geçinirdik, gezerdik, şu an markete gidince bile şunu alsam mı almasam mı diye düşüyoruz. İlerde çocuk okula başlayınca sadece benim maaşım onun iyi bir eğitim almasına yetecek mi emin değilim. Hadi iyi bir eğitim aldı iyi bir mesleği oldu diyelim, toplumda yeterli saygıyı görecek mi ona bile emin değilim artık. Bu gibi sebeblerle eşime yeşil ışık yaktım. O da çok bir zaman geçmeden iyi bir iş buldu, mülakatları geçti. Şimdi şartların ve maaşın teklifini bekliyoruz.
Doğum yaptıktan sonra ücretsiz izindeydim, evde olmayı pek sevmemiştim. Şu an 3 aydır çalışıyorum ve çalışırken daha mutluyum onu biliyorum. Gideceğimiz ülkede benim de işimi yapabilmem mümkün görünüyor ama yeterli kaynak ve bana yol gösterecek birini henüz bulamadım. Öncelikli hedefim dil öğrenmek, 1 yıl kadar sonra dil konusunda daha rahat olurum diye düşünüyorum.
Eğitim sistemini araştırdım burası ile çok farklı. Ödev, ezber ve sınav üzerine değil de daha çok çocuğun ilgi alanına yönlendirilerek eğitim hayatı planlanıyormuş. Diyelim ki çocuk okulu ya da bölümü sevmedi değiştirmesi mümkünmüş. Tabi Türkiyedeki sistemi düşününce "Ben orada çocuğun ödevlerini anlamaz, yardım edemezsem ne yapacağım." diye düşündüm, orada çocuklara ödev verilmiyormuş. Bu bile anne babayı büyük rahatlatan bir şey...
Daha aklımda pek çok soru var, sağlık sistemi vs araştırıyoruz. Durum böyle arkadaşlar gitmeye karar verdik ama bakalım hayat bize neler gösterecek.
Bende zaman zaman duygularım üzerine düşünüyorum ve çoğunlukla duygularımı isimlendirmekte zorlandığımı farkettim. Yani bi olay oluyor iş yerinde yada eşimle o an ne hissettiğimi anlayamıyorum. Anlayamadıkça özellikle eşimle iletişimimde yanlışlar yapmaya başlıyorum. Bende bunu çözmek için bişeyler yapmak istiyorum. Şimdilik kişisel gelişim kitapları okuyorum umarım işime yarar. Sizinde varsa tavsiyeniz duymayı çok isterimNiyet ettim artık kendimle ilgileneceğim.
-Zaaflarımız bizim kör noktalarımız. Kendimizi iyi tanımalıyız.
-Başıma bir şey geldi, çok kızdım-kırıldım vs olumsuz duygularımda düşünmeliyim; yaşadığım şey benimle mi ilgili yoksa o kişi mi saldırgan? Bunu ayırt etmek çok önemli. Benimle ilgiliyse; aktarım yapıyor olabilirim, beklentim çok büyük olabilir, düşünce bozukuğum olabilir. O kişi saldırgansa; sınırlarımı koruyamıyorum demektir. Bu benim hayatım! Hayatımın iplerini elime almalıyım..
-kurtulmayı en çok istediğim duygum nedir???
DEĞERSİZLİK DUYGUSU olduğuna karar verdim. bunun üzerine düşünüceğim bu hafta. Sizin kurtulmayı en çok istediğiniz duygularınız neler? bunlardan kurtulmak için hiç adım atttınız mı? planınız var mı? neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Sokrates 'kendini tanı' demiş milattan önce 400 lü yıllarda... o zamanlar fark etmiş aslolanın ne olduğunu..Çok haklısın. Alışkanlıkları denemeye başlaman önce ve başladıktan sonra sürekli bir sorgulama gerekiyor. Bu alışkanlık benim kişiliğim ve değerlerim ile uyumlu mu, neden hayatıma dahil etmek istiyorum, beni zorluyor mu, hayatımı kolaylaştırıyor mu gibi. Belki o alışkanlık bizim için doğru alışkanlık değildir ya da biz o alışkanlık için doğru insan değilizdir. Bir çeşit kendini tanıma yolculuğu bu aslında.
Seni gerçekten gönülden tebrik ediyorumMerhabalar,
Nasılsınız? Umarım herkesin sağlığı ve huzuru yerindedir.
Son günlerde artan vakalardan dolayı okulum online oldu. Çok sevindim. Şirketteki yıl sonu-yılbaşı işlemleri o kadar yoğundu ki, ilaç gibi geldi bana bu online durumu.
(yazdım mı hatırlamıyorum ama en son istifam kabul edilmemiş, okula gitmeme izin verilmiş, esnek çalışma saatleri uygulanmaya başlamıştı benim için. Şimdilerde (bu fiyat artışlarını düşündüğümde) istifamın kabul edilmediği için çok şanslı olduğumu düşünüyorum: )
Sınava nasıl hazırlandın diye özelden de mesaj atan arkadaşlar vardı, buraya yazıyorum ki herkes okuyabilsin. Geçen yıl Pandemi sebebiyle home office çalışırken, evde fazla vaktim kalıyordu. Kitap oku, film/dizi izle, sınırlı komşuluk ilişkisi derken gerçek anlamda sıkıldım. Ve meraklı olduğum Tarih bölümü okusam mı diye düşündüm. Geçen sene Aralık ayı idi. Hedefimi belirledim. Daha da net anladım ki hedef / amaç olmadan bir adım ilerlenmiyormuş. Biraz araştırdım, müfredat değişmiş tabii ki, 20 yıl önce mezun olmuşum: ) Bir eğitim koçu ile anlaştım. Hizmet sektöründen memnun kaldığım 2 yada 3 kişiden birisi kendisi. Gerçekten çok başarılı ve özverili. 10 günlük programlar yaptı bana. Her sabah 5 de kalkıp 9 a kadar o programdaki youtube (benim hocam kanalı genelde) videolarını izliyordum. 9 da iş başı, akşam 16 sonrası da test çözüyordum. 6 ay bir gün bile ara vermeden her sabah 5 de kalktım. Bu süreçte eşim ve çocuklarım çok yardımcı ve destek oldular. Ev bile süpürmedim, sadece çok uğraştırmayan yemekler yaptım. Sofra toplaması, bulaşık-çamaşır herşey ile çocuklarım ve eşim ilgilendi. Gerçekten odaklanmıştım. Yine de çok geç başladığım için Mimar Sinan olur mu diye düşünüp arada endişe ettiğim zamanlar olmadı değil.
26 Haziran benim doğum günümdü.
O gün sınava girdim ve çıkınca kendi kendime dedim ki "40.yaş günü hediyeni verdin kendine, kutla gününü gönlünce"
Disiplin ve plan ile yapılamayacak birşey yok sanırım.
Tabii ki benim çocuklarım büyümüştü, kendi ihtiyaçlarının çoğunu kendileri yapabiliyorlardı, eşim çok destek oldu. Pandemi de evden çıkamadık, gelen giden olmadı, eğitim koçu ile çok güzel anlaştık, beni bölen yada motiv.düşürecek hiçbirşey yoktu. Şartlar çok uygundu benim için.
Yemek Bağımlılığı adlı kitabın bana faydası oldu. Bir bak istersen2022 yılı için planlamamı yaptım ben de. Kısaca başlıklar halinde yazmak isterim.
-Yeme konusunda gerçekten çok mutsuzum. Porsiyonlarım büyüdü ve rahatsız olduğum halde devam ediyorum yemeğe, kendimi çok kötü hissettiriyor. Henüz kilo almadım ama bunun altında yatan nedeni bulmaya uğraşıyorum ama çıkmıyor: ( Bu konuda bir önerisi olan varsa okumayı çok isterim. Sağlıklı yiyecekleri uygun porsiyonlarda tüketmek istiyorum.
-İş yerinde farklı bir sorumluluk aldım, bu ücretime de yansıyacak. Bundan dolayı daha da düzenli ve sistemli çalışıyorum. Bunu biraz daha geliştirmek istiyorum.
-Oğlum LGS ye hazırlandığı için Haziran ayına kadar yapamasam da sonrası için her hafta sonunu dışarıda, daha çok orman-deniz kenarı gibi yerlerde ailecek geçirmeyi planlıyorum.
-Diş tedavisine başlayarak, korkumu yener isem implant yaptıracağım.
-Telefonum ile ilişkim minimum düzeye indi. Sosyal medya çok az arada bakıyorum, whatsapp okul grupları vaktimi çokca alıyor. Okurken bile zaman akıyor.
-Daha çok okumaya niyetliyim. Tarih kitapları yanında biraz psikoloji-gelişim tarzı kitaplar ilgimi çekiyor.
-Kıyafet konusunda yeterince sade idim, şimdilerde hiç umursamadan kendi stilime uygun kıyafetler almaya devam ediyorum. Sadece ince bir altın kolye ve alyans ile tamamlıyorum. Arada 2 saatim eşlik ediyor.
-Yüzümü her akşam dalin ile yıkayarak, gülsuyu ile siliyorum, makyaj hiç yapmıyorum. Arada gözkalemi kullanıyorum. Bu bana iyi geliyor. Böyle devam edeceğim.
-Yatırım konusunda borsadan belirlediğim 2-3 hisse üzerinden alım yapmak istiyorum, araştırıyor ve öğreniyorum. Farklı enstrümanlar ekleyerek hedefime ulaşmak istiyorum.
-Zamansızlıktan pilatesi bırakmıştım, yüzme yada pilates sürekli hayatımda olsun istiyorum, bunun için bu yıl uğraşacağım. Umarım hayatımdan çıkarmamak üzere devam edebilirim.
-Ve bir araştırma dili öğrenmek istiyorum. Arapça, latince, farsça yada rusça okulda eğitimi verilen dillermiş. Birini seçerek biraz temel oluşturmayı çok istiyorum.
niyetin her işin başı olduğunu düşünülenlerdenim ben de.Niyet ettim artık kendimle ilgileneceğim.
-Zaaflarımız bizim kör noktalarımız. Kendimizi iyi tanımalıyız.
-Başıma bir şey geldi, çok kızdım-kırıldım vs olumsuz duygularımda düşünmeliyim; yaşadığım şey benimle mi ilgili yoksa o kişi mi saldırgan? Bunu ayırt etmek çok önemli. Benimle ilgiliyse; aktarım yapıyor olabilirim, beklentim çok büyük olabilir, düşünce bozukuğum olabilir. O kişi saldırgansa; sınırlarımı koruyamıyorum demektir. Bu benim hayatım! Hayatımın iplerini elime almalıyım..
-kurtulmayı en çok istediğim duygum nedir???
DEĞERSİZLİK DUYGUSU olduğuna karar verdim. bunun üzerine düşünüceğim bu hafta. Sizin kurtulmayı en çok istediğiniz duygularınız neler? bunlardan kurtulmak için hiç adım atttınız mı? planınız var mı? neler yapmayı düşünüyorsunuz?
siz iyi bir ekipsiniz :) ailen sen :)Merhabalar,
Nasılsınız? Umarım herkesin sağlığı ve huzuru yerindedir.
Son günlerde artan vakalardan dolayı okulum online oldu. Çok sevindim. Şirketteki yıl sonu-yılbaşı işlemleri o kadar yoğundu ki, ilaç gibi geldi bana bu online durumu.
(yazdım mı hatırlamıyorum ama en son istifam kabul edilmemiş, okula gitmeme izin verilmiş, esnek çalışma saatleri uygulanmaya başlamıştı benim için. Şimdilerde (bu fiyat artışlarını düşündüğümde) istifamın kabul edilmediği için çok şanslı olduğumu düşünüyorum: )
Sınava nasıl hazırlandın diye özelden de mesaj atan arkadaşlar vardı, buraya yazıyorum ki herkes okuyabilsin. Geçen yıl Pandemi sebebiyle home office çalışırken, evde fazla vaktim kalıyordu. Kitap oku, film/dizi izle, sınırlı komşuluk ilişkisi derken gerçek anlamda sıkıldım. Ve meraklı olduğum Tarih bölümü okusam mı diye düşündüm. Geçen sene Aralık ayı idi. Hedefimi belirledim. Daha da net anladım ki hedef / amaç olmadan bir adım ilerlenmiyormuş. Biraz araştırdım, müfredat değişmiş tabii ki, 20 yıl önce mezun olmuşum: ) Bir eğitim koçu ile anlaştım. Hizmet sektöründen memnun kaldığım 2 yada 3 kişiden birisi kendisi. Gerçekten çok başarılı ve özverili. 10 günlük programlar yaptı bana. Her sabah 5 de kalkıp 9 a kadar o programdaki youtube (benim hocam kanalı genelde) videolarını izliyordum. 9 da iş başı, akşam 16 sonrası da test çözüyordum. 6 ay bir gün bile ara vermeden her sabah 5 de kalktım. Bu süreçte eşim ve çocuklarım çok yardımcı ve destek oldular. Ev bile süpürmedim, sadece çok uğraştırmayan yemekler yaptım. Sofra toplaması, bulaşık-çamaşır herşey ile çocuklarım ve eşim ilgilendi. Gerçekten odaklanmıştım. Yine de çok geç başladığım için Mimar Sinan olur mu diye düşünüp arada endişe ettiğim zamanlar olmadı değil.
26 Haziran benim doğum günümdü.
O gün sınava girdim ve çıkınca kendi kendime dedim ki "40.yaş günü hediyeni verdin kendine, kutla gününü gönlünce"
Disiplin ve plan ile yapılamayacak birşey yok sanırım.
Tabii ki benim çocuklarım büyümüştü, kendi ihtiyaçlarının çoğunu kendileri yapabiliyorlardı, eşim çok destek oldu. Pandemi de evden çıkamadık, gelen giden olmadı, eğitim koçu ile çok güzel anlaştık, beni bölen yada motiv.düşürecek hiçbirşey yoktu. Şartlar çok uygundu benim için.
iyi hissetmek' bendeki değişime en büyük destek kuvvetlerden biri idi. :)2022 Okuma Listesi
2022 yılında 20 kitap okumayı hedefliyorum. Bu kitapları konularına göre ayırdım.
Kişisel Gelişim
1. Atomik Alışkanlıklar
2. Küçük Alışkanlıklar
3. İyi Hissetmek
4. Hayatı Yeniden Keşfedin
5. Tanrılar Okulu
6. Ikıgai
7.Basit Yaşama Sanatı
8. İrade Terbiyesi
9. Beden Asla Yalan Söylemez
10. Ted Gibi Konuş
Ebeveynlik
1. Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek
2. Çocuklarda Rezilyans & Esneklik ve Toparlanabilme Becerisi
3. İyi Aile Yoktur
4. İyi Toplum Yoktur
5. Matematiği Nasıl Anlamalı?
Edebiyat
1. İki Şehrin Hikayesi
2. Kadınlar Okulu
3. Ana Karenina
4. Kendime Notlar
5. Ben Kirke
4-5 sene önce duygularla ilgili bir atölyeye katılmıştım, 4 haftalıktı.Bende zaman zaman duygularım üzerine düşünüyorum ve çoğunlukla duygularımı isimlendirmekte zorlandığımı farkettim. Yani bi olay oluyor iş yerinde yada eşimle o an ne hissettiğimi anlayamıyorum. Anlayamadıkça özellikle eşimle iletişimimde yanlışlar yapmaya başlıyorum. Bende bunu çözmek için bişeyler yapmak istiyorum. Şimdilik kişisel gelişim kitapları okuyorum umarım işime yarar. Sizinde varsa tavsiyeniz duymayı çok isterim
Selamlar Hanımlar
2022 yılı 1. dönemi hedeflerimi topluca yazmak istiyorum. 1 Haziran 2022 tarihine kadar aşağıda yazdığım maddeler halletmek istiyorum. Haziran ayı içerisinde bir ara değerlendirme yapıp, maddeleri revize edeceğim.
1. 58-60 kg aralığına inmek
2. Hafta içi her gün 22 dakika yürüyüş yapmak
3. Hafta içi her gün duş almak ve bakım yapmak
4. Kan tahlili yaptırmak
5. Kadın doğum randevusuna gitmek
6. Meme cerrahi randevusuna gitmek
7. Diş kontrolü ve temizliği yaptırmak
8. Makyaj malzemelerimi yenilemek
9. Düzenli psikoloğa gitmek
10. Listemdeki kitaplardan 10 tanesini bitirmek
Doğan Cüceloğlu’ un dediği gibi “Ben sonuçlardan değil, niyetim ve gayretimden sorumluyum”