Selamlar Hanımlar,
Dün Nihan Kaya'nın Beden ve Benlik Atölyesine katıldım. Keyifli ve faydalı bir atölyeydi. Epey bir kitap tavsiyesi oldu. Önemli bir kısmını okunacaklar listeme ekledim. Listem bu ara sonsuza doğru uzayıp gidiyor:)
Kendisi yaşadığı çeşitli sağlık sorunlarına, modern tıbbın çözüm bulamamış olması nedeniyle bütüncel tıp konusunda çeşitli araştırmalar yapmış ve nihayetinde glutensiz, şekersiz, vegan ve sıfır katkı maddeli bir beslenme modeli seçerek tüm hastalıklarından kurtulmuş. Un ve şeker bağımlılığının aşırı derecede olduğundan, bu konuyu çözmesinin yıllar aldığından bahsetti. Çözümü bedenine bir şeyler dikte ederek değil de, sevdiği zararlı şeylerin yerine geçebilecek yine sevdiği şeyleri tespit etmekle bulduğunu söyledi. Mesela dondurma yemek yerine, buzluğa attığı donmuş meyveleri blendırdan geçirerek tükettiğinde dondurma yeme isteğinin kaybolduğunu tespit etmiş. Bu şekilde kalem kalem ilerleyerek çözüm bulmuş.
Şahsen ciddi bir sağlık problemi yaşamadığım sürece bu tarz bir beslenme modeline geçiş yapmayı düşünmüyorum. Ancak benim kesinlikle bir beslenme modeli değişikliğine ihtiyacım var. Geçen sene 10 kilo vermiştim. Bu yıl 13 kilo geri alarak başlangıç noktamın epey gerisine düştüm. Bu eğitimi tamamladıktan sonra nerede hata yapıyorum diye düşündüğümde, kendimde 4 ana davranış problemi tespit ettim:
1. Büyük porsiyonlar tüketmek
2. Karbonhidratı çok tüketmek
3. Battı balık yan gider mantığı
4. Hareketsiz yaşam
O zaman bu konular üzerine çözüm üretmem gerekiyor. Her bir madde için ayrı aksiyon planları belirledim.
1. Büyük porsiyonlar tüketmek: Sabah kahvaltım, özellikle hafta içi Karatay kahvaltısı şeklinde. 2 yumurta yerine 1 yumurta tüketebilirim. Kahvaltı için kendime tek söyleyeceğim şey, evden kahvaltı yapmadan çıkma olur.
Öğlen yemeğini işyerinde yiyorum. Normalde 2 kepçe çorba, 1 kase salata ve 1 tabak yemek yiyorum. Bazen canım isterse pilav, makarna grubundan da alıyorum. Burada porsiyon değişikliği yapabileceğimi fark ettim. 2 kepçe yerine 1 kepçe çorba içeceğim ve 1 tabağın yarısına salata, yarısına ana yemek koyacağım. Canım pilav veya makarna isterse 1 kaşık alacağım. Akşam yemeğinde de öğle yemeğindeki mantık ile hareket edeceğim.
2. Karbonhidratı çok tüketmek: Yeşillik ve meyveyi çok az tükettiğimi, onlardan gelen boşluğa karbonhidrat eklediğimi fark ettim. Bu nedenle öğlen ve akşama bol yeşillikli salata; ikindiye ise meyve ekleyeceğim.
3. Battı balık yan gider mantığı: Hayatında, özellikle para yönetimi ve beslenmede başımı belaya sokan davranış biçimi
Beslenme için günü 4 bölüm olarak değerlendireceğim. Sabah-öğle-ikindi ve akşam. Birinde aşırıya kaçma veya zararlı bir şeyler tükettiysem diğer öğünlerde bunu dengeleyeceğim. Bunu öğrenmek zorundayım!
4. Hareketsiz yaşam: Bunun için eve koşu bandı aldım. Hafta içi her gün 30 dakika yürümeyi hedefliyorum. Hafta sonları da bu yürüyüşü açık havada yapabilirsem çok iyi olur.
Nihan Kaya eğitimde şöyle bir şey söyledi. Ruh ve beden bir bütündür. Zihinsel değişiklikler bedende, bedensel değişikler ise ruhta ve zihinde değişime yol açar. Bu sefer gerekli zihin değişikliğini sağlayabilirsem, bana emanet edilen bedeni de olması gerektiği noktaya getirebilirim diye düşünüyorum.