Para Yönetimi
2018 yılı başında, iki adet ihtiyaç kredim ve yüklü kredi kartı borcum vardı. Kafamda sürekli bir alınacaklar listesi dolaşıp duruyordu. Kazandığımı harcıyordum. Öncelikle kendi durumla yüzleştim. Sonrasında da bir borç kapatma planı yaptım. Şu an geldiğim noktada, borç kapatma planıma paralel olarak, Aralık ayı başında bir adet ihtiyaç kredimi kapattım. Ocak ayı başında ise diğer kredimi ve kredi kartımı kapatacağım.
İşyerim henüz net olmasa da 2019 yılında devam edecek gibi görünüyor. Bu şekilde bir kriz yaşamak, zaten düşündüğüm ancak henüz hayata geçiremediğim
" Maaştan bağımsızlaşmak, kendi işimi kurmak" hedefim konusunda 2019 yılı içerisinde daha fazla çaba sarf etmem gerektiğini öğretti.
Zengin Baba-Yoksul Baba kitabını bu yıl okudum ve bu kitabın aşağıda belirttiğim cümlelerinin beni bu hedefe yönlendirdiğini fark ediyorum.
- Yoksul ve orta sınıf para için çalışır. Zenginlerin parası kendisi için çalışır.
- Birçok kişinin bir işte çalışmayı sürdürmesi, korkuya bağlıdır. Düşüncelerimizi duygularımızın oluşturduğunu düşünecek olursak, öncelikle bu korku ile yüzleşmemiz gerekir.
- İş aslında uzun vadeli bir soruna, kısa vadeli bir çözümdür.
- İş, yük arabasını çekerken, sahibinin burnunun ucunda havuç tuttuğu bir eşek resmidir.
- Tüm hayatını başka biri için çalışarak geçiren insanların sonu genellikle finansal mücadeledir.
- Tam gün çalıştığınız işi sürdürürken kendi işinize bakmaya başlayın.
Kiyosaki, bir iş kurmadan önce muhasebe, yatırım, piyasalardan anlama ve yasalar konusunda kendini eğitmek ve uzmanlaşmak gerektiğini söylüyor.
O zaman
2019 yılının 1. para yönetimi hedefi: Muhasebe, yatırım, piyasalardan anlama ve yasalar konularında kendimi eğiteceğim. Bir iş kurabilmek için para da biriktirmek lazım tabi. Bu konuda söyledikleri şunlar:
- Ne kadar para kazandığın değil, ne kadar para tuttuğun önemlidir.
- Aktif ile pasif arasındaki farkı öğreneceksin ve paranı aktife yatıracaksın. Aktiflerden gelen nakit akışının fazlasını yine aktif sütuna yatıracaksın.
- Zenginler aktifleri satın alır, yoksulların sadece giderleri vardır. Orta sınıf aktif olduğunu zannettiği pasifleri satın alır.
2019 yılının 2. para yönetimi hedefi: Bu yıl, pahalı ancak sattığımda para etmeyecek ıvır zıvırlara para harcamak yerine birikime yöneleceğim, bono, tahvil, hisse seneti gibi bilgi ve tecrübe sahibi olmadığım yatırım araçlarında bilgi ve tecrübe edinecek ve yapabildiğim kadar bilançomun aktif sütununu dolduracağım.
Sonuç olarak para yönetimi konusunda, 2019 yılında iki adet hedef belirledim. Nihai amaç, bir adamın iki dudağının arasında bir hayat yaşamamak olarak tanımlanabilir. O zaman bana kolay gelsin:))