- 25 Eylül 2019
- 135
- 685
- 18
- Konu Sahibi portakalfidani
-
Offf çok derin mevzular bunlar.
Gecenin bu saati olmasa belki 5 sayfaya dökülebilecek bir inceleme yapardım ama uykudan 5dk önce çok zor.
Çok kısaca açıklayayım, haz!
Aynı deterjan reklamlarında mutlu, bahçeli evde yaşayan, güzeller güzeli kadın ve taş gibi adamım bir kız bir de erkek çocuklarının olduğu ideal hayat algısının pazarlamasıdır sosyal medya.
Bir fotoğraf koyduğunuzda, o imrenerek takip ettiğiniz insanla özdeşim kurarsınız, siberuzamda yarattığınız kimlik ile, reklamda size satılan mükemmellik ve haz duygularınız başkaları tarafından gördükçe pekiştirilir.
Tamamen ticaridir aslında, sosyolojinin derinlemesine incelemesi gereken bir konudur ama çalışmalar yüzeysel.
Biz iletişim bilimciler ise pekçok argümana sahip olsak da bana en yatkın ve doğru gelen, işaret parmağımızla gösterdiğimiz insanlarla benzerlik kurarak, gerçekten soyutlanıp yeni kimliğimizle haz duygusunu almak, bu kadar yalın aslında.
Yalnızlık etkisini inceleyebilecek bilgi dağarcığım yok, orada psikoloji ve sosyoloji devreye girer ama benim görüşüm olmadığı yönde.Bağımlılıktaki haz gibi mi?
Bence yalnızlığın da etkisi bol.
Yalnızlık etkisini inceleyebilecek bilgi dağarcığım yok, orada psikoloji ve sosyoloji devreye girer ama benim görüşüm olmadığı yönde.
Çünkü insan dediğimiz canlı, elindekiyle yetinmeye asla müsait değildir.
Bu yüzden sürekli yeni cihazlar çıkıyor.
Doyumsuzluğu yalnızlık besler mi, bilemiyorum.
Dünyanın en başarılı insanı olsanız dahi yine bu pekiştirmeye ihtiyacınız vardır, alkışsa daha çoğu, paraysa daha fazlası, eğitimse en yükseği, güzellikse 20 estetik vs.
Hep dahası var ve sonu yok.
Sosyal medya işte burada devreye girip, sonu olmayan hayattan sizi çıkarıp aslında hayal dünyasına sevkediyor ve hiç sahip olamayacağınız bir arabaya binip, fotoğraf çektirip koyduğunuzda ve bunu başka insanlar gördüğünde o hazzı alıyorsunuz.
Her şeyin temeli ‘mış’ gibi yapmaktır bizim işte.
Mal, ürün, içerik, uygulama, vs her şey ihtiyacın varmış ve ona ulaşınca düşleyemediğin sahte mutluluğu vaadediyor.
Bunu kazakla, indirimle de yapıyor aslında:)
Kendi adima soyluyorum, burayi kafa dagitma olarak kullaniyorum fb hesabimi aylardir kullanmiyorum. O da sitenin fb hesabindan gelenleri kontrol etmek icin acik. İnstaya gelince coxuk gelisimi ile ilgili sayfalar kesinlikle cokguzel. En azindan takiplerim. Paylasim da yaparim ama kirk yilda bir efekt falan ugrasmam. İnsanlarin hayatini da cok incelemem. Wp de aktif degilim. Antisosyalmedyaciyim biraz. Tiktoku hic ama hic kullanmadim inanin bbir tane izleme bile yapmadim nasil bisey oldugunu biomiyorum.Geçen gün sinemaya gittim, şu meşhur oscarlık filmi izlemeye. Yanımda da bir tane kız oturuyordu. Filmi izlemek yerine filmin fotoğrafını çekti, elindeki suyu çikolatayı mısırını ayarlayıp düzeltip onları da çekti, efektler yaptı.. ama filme taş çatlasın beş dakika baktı. Çünkü haliyle tam yanımda gözlerimi alan bi telefon ışığı, kapanmadı hiç. Hadi filmden sıkıldı desem, ilk dakikadan da kim filmi anlayıp sıkılabilir ki?
Nereye gitsem, nerede bulunsam herkesin gözleri ekranda. Bir arkadaşımla buluşuyorum, beş on dakika konuşuyoruz. Sonra telefonlarını eline alıp “şu şunu yapmış, ay görgüsüz! şu markadan almış bilerek onu göstermiş, görmemişin kocası olmuş, mıç mıç hahaha, şu influencer nasıl makyaj yapıyor baksana, gidip şu fondöteni alalım hemen” gibi gibi muhabbetler dönüyor.
Kocaman kazık kadar amcalarım, dayılarım bile başını telefondan kaldırmıyor. Şu meşhur uygulamayı yüklemişler toktikli olan. Bende bir ara yükleyip baktım, yargılamak değil ama inanılmaz geliyor. 7-8 yaşındaki çocuklar o uygulamadaki o insanlara hayran oluyor, buluşmalarına gidiyorlar. Çılgınlar gibi ağlıyorlar onları gördüklerinde. Hayran oldukları insanların yaş ortalaması 18..
2 yaşındaki çocuğun bile elinde telefon var. Bilemiyorum..
Sonra kendime bakıyorum, sosyal medya hesaplarım yok ama buraya üye oldum. Zırt zırt elimde.. farkımda yok yani. Nedir bu? İçimizde kalan yaşayamadığımız şeyleri acaba telefonda mı yaşamaya çalışıyoruz? Yalnız mıyız? Bu durumları yaşayan ve bundan hoşnut olanların fikirlerini de çok merak ediyorum.
Mesela video atıyorsunuz, yediğiniz yemeği paylaşıyorsunuz, şuradayım eğleniyorum diyerek konum atıyorsunuz etiketliyorsunuz, eliniz hep telefona gidiyor, fotoğraflara efekt yapmakla uğraşıyorsunuz saatlerce. Aldığınız beğenileri, takipçi sayınızı önemsiyorsunuz. Asla yargılamıyorum ama gerçekten merak ediyorum. Fikirleriniz neler?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?