Uyku problemi

kirmizigitar

Guru
Kayıtlı Üye
4 Mart 2011
10.375
11.989
Canim kadinlar, uzun yillardir gelen bir uykusuzluk problemim var ve ben bunun sorun oldugunu bir suredir kabullendim, uyumayi vakit kaybi gibi gordugum icin uyumadigimi saniyordum, ancak oyle degilmis yani tek basina oyle degilmis...

Calisiyorum ve bir cocugum var, genellikle gece 4-5 ten once yataga girmem, sabah ta 7.5 ta ayaktayim, onu okula birakip ise gidiyorum, aksama kadar enerjim tavan, aksam onu alip eve gelip mutfaga daliyorum, yemek fasli, sonrasinda mutfak toplamaca, biraz oyun ve cocugu uyutma seansi,o uyuduktan sonra da benim saatlerim basliyor... Uretken bir insanimdir, cogunlukla elimde yeni bir dekorasyon projesi, alisveris listesi filan olur, ama hic isim olmasa dahi kendime yapacak biseyler bulurum, sabah olana dek nerdeyse...

İsin garip tarafi burda basliyor, gece 4-5 te uykum geldigi icin degil artik yatmaliyim dedigim icin yataga gidiyorum, ve cogunlukla ilk 1 saati kabuslar kabuslar, kalp carpintisi terlemeyle sik sik uyanarak geçiriyorum tam daliyorum alarm sesiule firliyorum yataktan, ful enerji yine tum gun maratonuna giriyorum. Aksam erken yatmayi denedim, ama kacta yatarsam yatayim 2-3 saat sonra uyanip sabaha kadar cin gibi gozlerle tavana bakiyorum...

Nadiren haftasonlaro filan esim sabah ben dinleneyim diye beni uyandirmazsa 5-6 saat uyudugum oluyor, ama bu defa da heryanim agrimis, sanki uyumamis dayak yemis gibi yataktan cikiuorum.

Bu duzen yillardir boyle, bir yandan gunun her saatini verimli kullandigim yogun tempoya ragmen kendime vakit ayirabildigim icin mutluyum, ama ote yandan bu kadar uykusuz kalmak bende kilo yapiyor, yuzum yadima ragmen daha yasli, goz altlarim cokmus durumda...

Hayatim genele bakinca sorunsuz, oyle kafaya taktigim takmami gerektirecek seyler pek yasamiyorum aslinda, ama bu duzende yasamak bana zarar veriyor farkindayim...

Yakin tarihte tahlil yaptirmadim ama uzun suredir boyle oldugum icin bu gune kadar yapilan tahlillerim de normal cikti hep... Ama ben neden uyuyamiyorum, nereye takiliyorum ve neyi cozemedigim icin bu haldeyim emin olamiyorum...

Ve ayni zamanda, aciktigimi hissetmiyorum, 24 saat yemek yemesem aklima gelmez, yemegi seviyorum aslinda, arkadaslarla hos sohbetle yenen yemekler kahvaltilarda saglam yerim, ama cogunlukla esim yemege gelmeyecekse cocuga pisirdigimden bir iki lokma atsam agzima yetiyor. Cogu kez sadece aksamdan aksama yemek yerim, gun icinde kahve icsem yetiyor... Ama buna ragmen yerlesmis 20 kilo fazladan bir gram veremiuorum...

Psikolojik olarak biryerlerde takiliyor olabilir miyim? İnsanlik yaradilisina aykiri cunku bu hayat duzeni, ama yemedigim ve uyumadigim halde tum cevremin " hayatimda boyle enerjisi yuksek kimseyi tanimadim " dedigi biri olarak yasayabiliyorum...

Durum psikolojik mi fizyolojik mi fikrim yok, daha once hic bu konuyu arastirmadim, ama icimizde mutlaka birileri vardir bbeni bilgilendirebilecek diye dusunuyorum...

Bu uyuyamama durumu insomnia olarak biliyorum. Bi ara bende uyumakta sıkıntı çekiyordum. Ama sizden farklı olarak uykum geliyordu ona rağmen uyuyamıyordum sonra sinir basıyodu sabaha kadar dönüp durmaktan insanı uyumamak bitiriyo içten içe. Kilo verememenizde ondan. Uyku merkezleri var bence öyle bir araştırma içerisine girebilirsiniz. Uyurken sizi takip ediyolar felan.

Uyumamayı bir tercih gibi anlatmışsınız ama bir yandan da kabuslardan bahsettiğinize göre bilerek uyumuyor değilsiniz, uyuyamıyorsuz ki. Sanki bu sorunu çözmek için uğraşmamışsınız bile ve direkt kabul edip hayata öyle devam etmişsiniz gibi anlaşılıyor.

Bence siz gevşemekte zorlanıyor olabilirsiniz. Baya otopilotta yaşıyor gibisiniz. Verimliliği ve enerjik olmayı birkaç defa vurgulamanız da bunu düşündürdü. Acıktığını, yorulduğunu hissedememek de aslında sizin survival modda olduğunuzu gösterebilir. En temel ihtiyaçlarınızı fark etmiyorsunuz. Çok yoğun olmama rağmen kendime vakit ayırabiliyorum diyorsunuz ya neler yapıyorsunuz merak ettim. Veya yorulduğunuzda napıyorsunuz dinlenmek için? İnsan beyni işlevlerini yerine getirebilmek için 7 8 saat uyumak zorunda, sizin sağlığınız için endişelendim gerçekten. Az uyku enerjik yapar ama verimli yapacağına ihtimal vermiyorum. En fazla o enerjik halle ordan oraya acele içinde savrulmak mümkün olur sanki, hızla verimlilik de epey farklı şeyler.

Bence bu uyku sorununu çözmek yerine verimli olduğunu düşünerek buna alışmanız, ihtiyaçlarınızı fark edememeniz, üretmeye fazlaca önem vermeniz sizin otopilotta olduğunuzu gösteriyor bence. Sinir sisteminin regüle olmaması durumundan bahsediliyor ya öyle bi olay gibi. Belki uyku olayınızı doktora giderek kolayca çözebilecektiniz ama anladığım kadarıyla bununla ilgilenmemişsiniz. Kabuslar da sanki size bi uyarı gibi. Terapiye mi başlasanız veya hiç olmazsa mindfullness meditasyon falan. Sanki manevi yolculuğunuzun bi dönüm noktası olacak gibi eyyorladım da ben 😂 Bence yıllardır bu şekilde yaşayıp şimdi bunun sorun olduğunu düşünüyorsanız kilo veya gözaltı morluğu dışında daha derin nedenleri olabilir

Uyumamayı bir tercih gibi anlatmışsınız ama bir yandan da kabuslardan bahsettiğinize göre bilerek uyumuyor değilsiniz, uyuyamıyorsuz ki. Sanki bu sorunu çözmek için uğraşmamışsınız bile ve direkt kabul edip hayata öyle devam etmişsiniz gibi anlaşılıyor.

Bence siz gevşemekte zorlanıyor olabilirsiniz. Baya otopilotta yaşıyor gibisiniz. Verimliliği ve enerjik olmayı birkaç defa vurgulamanız da bunu düşündürdü. Acıktığını, yorulduğunu hissedememek de aslında sizin survival modda olduğunuzu gösterebilir. En temel ihtiyaçlarınızı fark etmiyorsunuz. Çok yoğun olmama rağmen kendime vakit ayırabiliyorum diyorsunuz ya neler yapıyorsunuz merak ettim. Veya yorulduğunuzda napıyorsunuz dinlenmek için? İnsan beyni işlevlerini yerine getirebilmek için 7 8 saat uyumak zorunda, sizin sağlığınız için endişelendim gerçekten. Az uyku enerjik yapar ama verimli yapacağına ihtimal vermiyorum. En fazla o enerjik halle ordan oraya acele içinde savrulmak mümkün olur sanki, hızla verimlilik de epey farklı şeyler.

Bence bu uyku sorununu çözmek yerine verimli olduğunu düşünerek buna alışmanız, ihtiyaçlarınızı fark edememeniz, üretmeye fazlaca önem vermeniz sizin otopilotta olduğunuzu gösteriyor bence. Sinir sisteminin regüle olmaması durumundan bahsediliyor ya öyle bi olay gibi. Belki uyku olayınızı doktora giderek kolayca çözebilecektiniz ama anladığım kadarıyla bununla ilgilenmemişsiniz. Kabuslar da sanki size bi uyarı gibi. Terapiye mi başlasanız veya hiç olmazsa mindfullness meditasyon falan. Sanki manevi yolculuğunuzun bi dönüm noktası olacak gibi eyyorladım da ben 😂 Bence yıllardır bu şekilde yaşayıp şimdi bunun sorun olduğunu düşünüyorsanız kilo veya gözaltı morluğu dışında daha derin nedenleri olabilir
Aslinda mecburiyet olarak basladi biraz, e ticaret sayfam vardi orda kisiye ozel siparisler hazirliyordum, sonrasinda ise girdim, e ticarette iyi gidiyordu diger iste uzun suredir hayalimdi, ve evlenmek istiyordum paraya ihtiyacimiz vardi, gunduz iste calisip gecelero de siparis yetistiriyordum, baslarda ilk 1-2 yil cok zorlandim, ama sonra geceleri cok daha verimli olabildigimi fark ettim, kapi calmaz telefon calmaz ses gürültü olmaz, yemek ekmek derdi yok, sadece elimdeki ise odaklanabiliyordum. Sonra bir de cocuk oldu, tabiki cocuk=az uyku olunca, gece surekli uyuyup uyanip serseme donmemek icin uyumamayi tercih eder oldum.
Sonra sonra bir baktim, ben baya baya uyumadan yasiyorum...

Hem enerjik hem verimli olabiliyorum gercekten de, cunku tasarimciyim, moda tasarim ogretmenligi yapiyorum, ote yandan, ev dekorasyon, aksesuar, organizasyon malzemeleri tasarliyorum, ciddi manada geri donusum dekorasyonu ile ugrasiyorum. bu tasarim isleri genelde gece hallettigim isler, aksam gayet stabil esim cocugumu yatiririm, sabah uyandiklarinda evde atil durumdaki bir dolabin sahesere donusmus evin bas kosesine yerlesmis oldugunu gorebilirler, ya da bir parca kumastan yeni bir giysi, aksesuar vs birsey olusturmus olabilirim,hicbirsey yapamasam cizim yaparim, dolap duzenlerim, esyalarin yerlerini degistiririm... Yani surekli uretim halindeyim aslinda...

Ogrencilerim, arkadaslarim, ailem,beni taniyan herkes dort gozle sosyal hesaplarda meslegimle ilgili sayfalar yönetmem gerektigini soyluyor, gercekten icime sigmayacak kadar cok fazla fikir ve proje var beynimin icinde, bunlarin hayata gecmesi icin de cokca zaman gerekiyor, gunluk yasamda buna zaman kalmayinca geceleri geçiyorum basina iste... Sosyal medyada sayfalar acip bunlari paylasmayi daha once de denedim, ancak orasi da ciddi bir mesai istedigi icin devam edemedim duzenli icerik hazirlamaya, fazla yordu. Ama bunu yapabilmenin yollarini da geri planda surekli dusunuyorum.

Kabuslar uzun suredir varmiydi emin degilim ama sanirim vardi, ozellikle bir suredir iyice rahatsiz etmeye basladi, her uykudan kalp carpintisiyla uyanmak, ne gordugumu bile cogu kez hatirlamazken ustelik, cok yorucu... Daha once esimin aksi gibi cok uyuma, yani her ortamda -direksiyon dahil- aniden uyuyabildigi icin uyku merkezlerinde epey mesai harcamisligi var, ama benim buna ihtiyacim oldugunu hic dusunmemistik...

Terapi konusu son gunlerde gundemimde, randevu kovaliyorum. Norolojiye filan mi gitseydim diye dusundum ama, kabuslar bana daha cok bazi travmalarim sonucu boyle oldugumu dusunduruyor sanki...

İnşallah bir çözüm bulursunuz çünkü uykusuzluk beraberinde başka sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Çözüm bulırsanız burada paylaşır mısınız? Ben de zaman zaman zaman uykuya çalmakta güçlük çekiyorum. Küçüklüğümden beri çok uyumayı sevmem, sabah erkenden kalkarım. Eşim bazen saat 11 e kadar uyur, sanki akşama kadar uyuyormuş gibi hissediyorum 😁

X